Izložbe

 

srijeda, 28. prosinca 2016. 19:00 ● KIC, Preradovićeva 5
Izložba Jovice Drobnjaka - Ograde svjetla
Jovica Drobnjak se najnovijim ciklusom «Ograde svjetla» poduhvatio upravo takvog posla: prepoznao je HEP-ovu ogradu kao motiv, kadriranjem spljoštio njegovu treću prostornu dimenziju, te, raširivši motiv na cjelinu kadra, u njemu prepoznao potencijal za ispitivanje procesa. Naime, ograde smo u fotografskom vokabularu navikli smatrat i prakti čnim vodičima  u dubinu fokusiranog prostora. 
četvrtak, 22. prosinca 2016. – srijeda, 4. siječnja 2017. ● Zagreb; Ulica kneza Branimira
Oko, Chez 186 i Sarme na izložbi Street Art
U zagrebačkoj Ulici kneza Branimira, na potezu najpoznatijeg zagrebačkog zida s grafitima koji spaja željeznički i autobusni kolodvor, otvorena je izložba 'Branimirova Street Art' na kojoj će svi ljubitelji street arta i graffita do 4. siječnja moći pogledati radove istaknutih zagrebačkih uličnih umjetnika OKO, Chez 186 i Sarme. 
utorak, 20. prosinca 2016. – petak, 30. prosinca 2016. ● Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14
Izložba Vilima Halbartha u Zagrebu
Punih deset godina Vilim Halbarth surađuje s trogirskim brodogradilištem, druži se sa škveranima i stvara radove posvećene brodogradnji, ljudima, kulturi i tradiciji brodogradnje koja čini sastavni dio identiteta naše zemlje. Kroz niz ciklusa Halbarth je opisao obrise i nutrinu broda, interpretirao plodnost brodogradnje, prepoznao njezin rukopis u odbačenom materijalu da bi u posljednjem ciklusu krajnjom redukcijom i razgradnjom formi brodogradnju sveo na njezinu bit...
ponedjeljak, 19. prosinca 2016. – petak, 23. prosinca 2016. ● Glerija Greta
Denis Krašković - Sve je moguće
Da izbjegnemo (moguće) nesporazume, naslov izložbe 'Sve je moguće' zadao je samome sebi, a time i meni, slikar, kipar i video umjetnik Denis Krašković, ponesen nevidljivim krilima apstraktnog Pegaza (koji je, logično, također moguć ) u sublimna bespuća nepredmetne (ne bespredmetne) zbiljnosti, prije no što ih jednom za svagda napusti.
ponedjeljak, 19. prosinca 2016. – petak, 13. siječnja 2017. ● Galerija Vladimir Filakovac, Dubrava 51 a
Bane Milenković u galeriji Vladimir Filakovac
Slikarstvo Bane Milenkovića već dugo uljepšava i liječi našu svakodnevicu. Kroz nekoliko desetljeća na hrvatskoj likovnoj sceni, njegovo je viđenje slikarstva – od geneze i formiranja u vrijeme Nove slike osamdesetih, preko tendencija postmodernih miješanja stilova i citata, do zadnjeg vala hiperrealizma u ovom tisućljeću – postojano odudaralo od svih efemernih trendova, ukazujući na pokušaj stvaranja svojega osobnog, čarobnog vrta starog Mediterana.
ponedjeljak, 19. prosinca 2016. – četvrtak, 5. siječnja 2017. ● Galerija Pikto, Branimirova 29
Ivana Glibota Pandžić - Vizure misli
U zagrebačkoj Galeriji Pikto, do 5. siječnja 2017. godine, može se razgledati izložba 'Vizure misli' Ivane Glibote Pandžić. Povjesničarka umjetnosti Ružica Olujić u krugovima Ivane Glibote Pandžić vidi našu unutarnju i vanjsku intimu, a izložbu Vizure misli odlučila je opisati poezijom.
subota, 17. prosinca 2016. 20:00 ● Greta, Ilica 92
Milan Božić - Veni vidi
Fotografije prikazuju beskućnike, siromašne ljude koji život žive nacesti i koje je Božić fotografirao u Zagrebu u razdoblju od 1999.-2006., ispred Ministarstva obrane u kojem je radio, te u Parizu 2011. godine gdje je zajedno sa Vlastom Delimar boravio na umjetničkoj rezidenciji. Ono što je bitno naglasiti jest činjenica da on te ljude nije (voajerski) fotografirao, onako kako se često danas radi po ulicama da bi se proizvela što bolja “umjetnička” fotografija (jer siromašni su ljudi živopisni), već uz nevjerojatnu razinu osjećaja odgovornosti i empatije.
petak, 16. prosinca 2016. – petak, 23. prosinca 2016. ● Kulturno informativni centar, Preradovićeva 5
10 godina Zidnih Novina - Neispričani Zagreb
Zidne novine su pokrenute 2006. godine kao spin-off projekt višegodišnjeg interdisciplinarnog urbanog projekta Bacača Sjenki Bilježenje grada Bilježenje vremena (BGBV), a nastale su iz potrebe da se istraživanje konteksta nematerijalne kulturne baštine, memorije i urbanog hiperteksta učini vidljivim i svrsishodnim u javnom prostoru. Zidne novine Bacača sjenki propituju hipertekstualnost grada i urbanu percepciju privlačenjem peripatetičkog pogleda.
četvrtak, 15. prosinca 2016. – subota, 7. siječnja 2017. ● Galerija Forum, Teslina 7
Izložba Tea Hatadi u Galeriji Forum
Riječ je o radovima kojima Tea Hatadi nastavlja svoju tematsku preokupaciju zasnovanu na dugogodišnjem istraživanju relacije između umjetnosti i rata. Štoviše, izložba je praktični dio doktorskog rada umjetnice pod nazivom RAT - ART: Umjetnost i Domovinski rat, realiziranog u okviru Poslijediplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
utorak, 13. prosinca 2016. – nedjelja, 29. siječnja 2017. ● Muzej za umjetnost i obrt
Matko Vekić - orijenta(liza)cija
Orijenta(liza)cija je novi ciklus slika Matka Vekića, a čine ga dvije tematske cjeline – Džihad i Maska slike božje. Iako naizgled nemaju zajednički nazivnik, povezuje ih umjetnikov slikarski izraz budući da paralelno nastaju, prožimaju se i razvijaju.
subota, 10. prosinca 2016. – petak, 30. prosinca 2016. ● Galerija Laval Nugent, Vodnikova 4
Aida Hebib Raguž - Energija forme
Aida Hebib Raguž koristi formu kao primarno sredstvo propitkivanja smisla vlastitog postojanja i neizvjesne nam budućnosti. U ciklusu skulptura pod nazivom Energija forme vođena vlastitom umjetničkom radoznalošću autorica oblikuje forme naglašene futurističke dinamike i neobičnog snažnog kolorita...
četvrtak, 8. prosinca 2016. – nedjelja, 5. ožujka 2017. ● Hrvatski povijesni muzej, Matoševa 9
Izložba "Ivan Kukuljević Sakcinski - začetak hrvatskog identiteta"
Izložbom se Hrvatski povijesni muzej vraća i u same svoje početke, kao slijednik Narodnog muzeja, za koji je Kukuljević sakupljao i darovao predmete, a koji su pribavljeni na njegov poticaj preko pojedinaca i Družtva za jugoslavensku povestnicu i starine, ili su otkupljeni i nakon njegove smrti ušli u tadašnji Narodni muzej.
srijeda, 7. prosinca 2016. – nedjelja, 18. prosinca 2016. ● Galerija Pikto, Branimirova 29
Oni koji opstaju - Mario Romoda
Svjesnost trenutka, oživljavanje postojećeg životnog stanja nas često potiče da razmislimo što smo, gdje idemo i što bi voljeli postići. U takvim trenucima najviše razmišljamo što nas okružuje, da li je to dovoljno i preispitujemo svoju sreću. Priroda s druge strane oduvijek to zna i gradi svoje svjesne grane posvuda, obnavljajući neprekidni ciklus stvaranja...
subota, 3. prosinca 2016. – nedjelja, 8. siječnja 2017. ● Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
ARThoc - Akademija likovnih umjetnosti u Galeriji Kolićevi dvori
Tijekom cijelog prosinca u prostorima Galerije Klovićevi dvori održat će se niz aktivnosti: izložbi, radionica, edukacijskih i umjetničkih akcija te predavanja, kojim će Galerija Klovićevi dvori i Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu uspostaviti intenzivniju institucionalnu suradnju.
četvrtak, 1. prosinca 2016. – četvrtak, 8. prosinca 2016. ● Zagreb; Oris; Kralja Držislava 3
Izložba Zlatka Ugljena - Preludij
Zlatko Ugljen arhitekt je čiji rad odlikuje dosljedno vješto oblikovanje prostora alatima koje izabire pažljivo čitajući prostor u kojem djeluje. U Oris Kući arhitekture prikazat će se Ugljenov rad u obliku nacrta, skica i maketa koje su nastale kao dio njegovog procesa rada na projektu Bijele džamije u Visokom (koja je i realizirana i dobitnica Aga Khan nagrade za arhitekturu) i natječajnom projektu Katedrale u Mostaru.
četvrtak, 1. prosinca 2016. – subota, 31. prosinca 2016. ● muzej Mimara
Miguel de Cervantes ili želja za životom
Projekt je osmislio i realizirao fotograf Navia, koji uz pomoć 34 fotografije predstavlja vizualno putovanje mjestima i putovima kojima je prošao Miguel de Cervantes tijekom svoga mučnog i nesigurnog života, koji se na stanovit način i s dozom misterioznosti odrazio i u njegovim djelima.
četvrtak, 1. prosinca 2016. – četvrtak, 15. prosinca 2016. ● Studio Josip Račić, Margaretska 3

Hrvatska suvremena medalja u Studiu Moderne galerije

Suvremena hrvatska medaljerska umjetnost u suglasju je s globalnim kretanjima u vizualnim umjetnostima. Apsorbira najnovije umjetničke trendove i umjetnicima omogućuje iskazivanje vlastitog doživljavanja svijeta i stavova prema suvremenim i univerzalnim ljudskim temama preko najrazličitijih oblikovnih sredstava i materijala. Nakon skoro tri desetljeća izložbe suvremenih medaljera u Zagrebu.
četvrtak, 1. prosinca 2016. – utorak, 20. prosinca 2016. ● Galerija Modulor, Centar za kulturu Trešnjevka
Arhitektura kao industriski dizajn
Arhitektonska rješenja Ljubomira Miščevića jasno ukazuju na njegova temeljna opredjeljenja, a to su posvećenost procesima modernizacije i humanizacije prostornog oblikovanja sa čovjekom kao osnovnim polazištem u projektantskoj metodologiji. 
utorak, 29. studenog 2016. – nedjelja, 11. prosinca 2016. ● Trg Matice hrvatske 6, Zagreb
Dijana Iva Sesartić - Portreti
Portret, što izvorno znači poprsje neke osobe, je u svim medijima jedan od najzahtjevnijih oblika rada i traži od autora maksimalnu koncentraciju. Kada se radi uživo, traži da umjetnik i model uspostave zajedničku „vibru“, otvore komunikacijski most koji propušta prirodno i opušteno držanje modela s jedne strane, te nenametljivo ali oštro opažanje umjetnika, s druge.
ponedjeljak, 28. studenog 2016. – utorak, 31. siječnja 2017. ● Strossmayerova galerija starih majstora
Slike mrtve prirode u Storssmayerovoj galeriji
Na izložbi je zastupljeno tridesetak slika mrtve prirode nastalih u rasponu od 17. do 20. stoljeća. Osim djela starih majstora iz različitih europskih slikarskih škola, bit će izložena i djela Bele Csikosa Sesije, Otona Glihe, Slavka Šohaja, Vilima Svečnjaka, Ive Šebalja i drugih predstavnika hrvatskoga slikarstva 19. i 20. stoljeća, čije su slike također dio fundusa Strossmayerove galerije. 
subota, 26. studenog 2016. – četvrtak, 15. prosinca 2016. ● Francuski paviljon, Savska 25

"Tjela i stvari, izgubljeno - nađeno" Tina Gverović

Umjetnica je izložbu ostvarila u suradnji s Benom Cainom i Alexisom Taylorom, a instalacija uključuje 6 slika na platnu (Tina Gverović, 200 x 300 cm, akril i gvaš na platnu, 2016.) i audio rad u izvedbi Alexisa Taylora, postavljenog unutar instalacije. Slike i audio element postavljeni su unutar serije skulpturalnih intervencija.

petak, 25. studenog 2016. – utorak, 13. prosinca 2016. ● Galerija AŽ, Atelieri Žitnjak
Ivan Dujmušić - Oslobađanje od gravitacije
Izložba objedinjuje seriju radova - tekstova ugraviranih na ploče pleksiglasa,sa zvučnom instalacijom u kojoj se ti isti tekstovi čitaju istovremeno na hrvatskom, norveškom, engleskom i njemačkom jeziku. Riječ je o kratkim često kriptičnim tekstovima od jedne rečenice ili nekoliko riječi, proizašlim iz osobne vizure i osobnog umjetničkog iskustva.
četvrtak, 24. studenog 2016. 13:00 ● Etnografski muzej
Virtualna šetnja postavom Etnografskog muzeja

Etnografski muzej u Zagrebu, prvi u Hrvatskoj predstavlja  N3VR aplikaciju, 'Virtualna šetnja postavom Etnografskog muzeja' u četvrtak, 24. studenog 2016.g. u 13 sati.
Prezenteri:
Anamarija Pedišić ,voditeljica projekta i dizajna,( NOVENA d.o.o.) O virtualnoj šetnji Etnografskim muzejom i prezentaciji kulturne građe na virtualan način)
Tomislav Štefan, Tehnička primjena aplikacije i prezentacija virtualne šetnje na Google cardboard naočalama i tabletu 
 

utorak, 22. studenog 2016. – petak, 23. prosinca 2016. ● muzej Mimara
Jedinstveno nakit - izložba Ete Linčir
Eta Linčir u svoju je posvećenost izradi nakita nedvojbeno unijela znanja i iskustva što ih je stekla tijekom školovanja, prenoseći svojim ostvarenjima, u odbljescima i najskrivenijim igrama svjetlosti i sjene, svoje već u mladenačkim danima shvaćene i svladane vještine tvorbe kompozicija i chiaro – scuro prelijeva; studij povijesti umjetnosti nesumnjivo joj je otkrio nepregledno bogatstvo dosega umjetnika koji su stvarali i u nasljedstvo nam ostavljali taj čudesan svijet
utorak, 22. studenog 2016. – nedjelja, 18. prosinca 2016. ● Radnička galerija, Radnička cesta 22
Šime Perić - Osjećaj vedrine
Slikarstvo Šime Perića tijekom svog dugog trajanja prošlo je mnoge značajne stilsko-morfološke faze, od drippinga, preko istraživanja materije prema radikalnom enformelu, do elaboriranja svih mogućih varijanti lirske i organičke apstrakcije.
ponedjeljak, 21. studenog 2016. – četvrtak, 8. prosinca 2016. ● Galerija Vladimir Filakovac, Dubrava 51 a

Izložba slika "Lice grada" Branke Riđički

Mnogi su domaći i europski književnici, umjetnici i pjesnici nerijetko znali primijetiti kako su atmosfera, svjetlo i boje Mediterana ostajali trajno upisani u njihovu (emotivnu) memoriju. Taj duh Mediterana povezan je sa specifičnom arhitekturom i vegetacijom prostora, i specifičnim načinom i kutom pada sunčevih zraka na pejzaž i gradove.
četvrtak, 17. studenog 2016. – subota, 3. prosinca 2016. ● Galerija Pikto, Branimirova 29
Izložba slika Mile Gvardiol
Na simboličnom i amblemskom nivou, raskršće je važno kultno, obredno i mitološko-magijsko mjesto kod mnogih indoevropskih naroda. To je epifanijski prostor pribiranja, središte svijeta odakle se pružaju zacrtani putevi. Na raskršću nam se valja zamisliti i sabrati se iznutra. Sa raskršća se odlazi u nepoznato, odakle počinje pustolovina...
ponedjeljak, 14. studenog 2016. – utorak, 13. prosinca 2016. ● Ulice Ive Mallina 27, Zagreb
Dani Augusta Šenoe
'Kuća Šenoa' u okviru 'Dana Augusta Šenoe' priređuje izložbu osobnih dokumenta i rukopisa Augusta Šenoe - u dva dijela: Od 14. do 26. studenoga može se  razgledati prvi dio izložbe osobnih dokumenata (rođenje, školovanje, služba). Drugi dio izložbe bit će posvećen bolesti i smrti Augusta Šenoe i moći će se pogledati od 28. studenoga do 13. prosinca. 
petak, 11. studenog 2016. – subota, 19. studenog 2016. ● Academia Moderna, Šenoina 11
Damir Sokić / Geometrija
U Academiji moderni izlažemo mali broj radova, geometrija nastalih unazad godinu dvije, no poznavateljima autorovog opusa sigurno ne neobičnima. To naglašavamo radi toga što je do prije tri godine, u sklopu retrospektive u Klovićevim dvorima također izložio geometrije stare gotovo 30 godina, a ovdje imamo prilike potvrditi kako su geometrije za ovog umjetnika uvijek bile strogi centar, no ne njihova forma već njihova metafizika.
petak, 11. studenog 2016. – petak, 2. prosinca 2016. ● Galerija Idealni grad, Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad
Ana Kolega / Poljupci
Otvorenje izložbe slika Ane Kolege "Poljupci" u Galeriji "Idealni grad", održati će se u petak, 11.11.2016. u 19,00 sati.  Izložba ostaje otvorena do 2.12.2016. i može se pogledati radnim danom od 9,00 do 18,00 sati.
Ulaz je slobodan.  Dobro nam došli!
četvrtak, 10. studenog 2016. – ponedjeljak, 5. prosinca 2016. ● Galerija Kranjčar, Kaptol 26
Jagoda Buić u Galeriji Kranjčar
Izložba vođena u duhu "Skerco s otpada" otkrila je urođenu ludičku komponentu autorice. Nema dvojbe da se jagoda Buić tvoreći svoje željezne skulpture (svoje objekte i zamišljene figure) zaigrano ponašala i čak zabavljala, no isto tako je nesporno kako je pritom još jednom potvrdila svoje refleksivne i metamedijske sklonosti.
utorak, 8. studenog 2016. – utorak, 29. studenog 2016. ● muzej Mimara
Otrvaranje izložbe Ivice Vlašića
Vodilja  slikarskog  opusa Ivice Vlašića slikovitost je pejzaža livanjskoga kraja, s ponudom brojnih izgleda  zahvalnih za slikarske interpretacije, ambijenta u kojem Vlašić živi i kao slikar diše. Međutim atraktivnost motiva  ima i drugo lice, u nametanju ljepote slikaru čime se prividno  smanjuje manevarski prostor  za umjetničku autentičnost izraza. Vlašić poštuje konkretnu  veličajnost prirode  i na toj potki  marnošću realistične opisnosti  osmišljava svoj koncept slike.
ponedjeljak, 7. studenog 2016. – petak, 2. prosinca 2016. ● Galrija Spot, Čanićeva 6
Izložba Vlde Marteka u Galeriji Sopot
Kako sažeti ono što Vlado Martek radi od sredine 70-ih do danas? Fotografija kao materijal, kao predmet, kao fetiš; obiteljska fotografija. Fotografija kao akcija, fotografija kao fetiš i predmet istovremeno. Fotografija kao podloga, assemblage, kolaž; fotografija kao medij, inscenirana fotografija, fotografija kao aktualni portret; fotografija kao dokument. Fotografija kao medij, fotografije konceptualističkih promjena. Pripremanje za fotografiju. Prorez kroz fotografiju da bi se doprlo do neke druge stvarnosti, da bi se razbilo automatiziranost.
ponedjeljak, 31. listopada 2016. – petak, 4. studenog 2016. ● Glerija Greta
Dragoslav Dragičević u galeriji - Bez naslova
Bez naziva konceptualna je nadogradnja rada iz 2015. godine, prilagođena izlagačkom prostoru i publici. Nakon što je kroz rad ostvario vlastite zamisli, Dragičević nas poziva da slobodno zgazimo ili šutnemo njegove kartonske objekte-kućice kako bismo došli do osobne zadovoljštine i zadobili nadzor nad situacijom. Promatrač postaje sudionik u oslobađajućem procesu.
ponedjeljak, 31. listopada 2016. – četvrtak, 17. studenog 2016. ● Galerija Vladimir Filakovac, Dubrava 51 a
Melinda Kostelac - Retrografija
Umjetnica koja razmišlja u širim vremensko-prostornim okvirima – ili kako bismo danas rekli ‘vremenskim crtama’ – Melinda Kostelac primarno istražuje nove kreativne mogućnosti grafičkih matrica, višeslojnost otiska koji se dobiva kombiniranjem nekoliko tehnika, gdje ujedno delikatno upliće vlastita sjećanja i slike iz djetinjstva.
 
petak, 28. listopada 2016. – subota, 26. studenog 2016. ● Studentski centar
Otvorenje izložbe FK - Friedl Kubelka One is Not Enough

„U izložbenom projektu FK – Friedl Kubelka One Is Not Enough fokus je na pojedinim serijskim radovima u kombinaciji s portretima kreativaca iz Senegala (pacijenti iz Atelier d'Expression, psihijatrijske klinike u Dakru) te slikama iz arhiva. Izložena je skupina radova koje kontinuirano izrađuje od 1970-ih, serija Gedankenreihen, a u njoj su portretirane uglavnom žene u procesu razmišljanja. U projekciji dijapozitiva u okviru programa otvorenja bit će predstavljena i poznata serija portreta filmaša American Independent Cinema.

srijeda, 26. listopada 2016. – petak, 7. listopada 2016. ● MSU
Nanna Debois Buhl / Kao da su stvari govorile
Izložba sadrži cijanotipe (fotografije načinjene bez fotoaparata) otpada u New Yorku; velike cijanotipske zastave koje prikazuju građevni materijal bukureštanske arhitekture; solarne fotograme iz danas napuštenog i devastiranog legendarnog zagrebačkog kupališta. Sastavni dio izložbe je instalacija na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti.
utorak, 25. listopada 2016. 19:00 – utorak, 8. studenog 2016. ● ULUPUH
Modul tijela - Višnja Slavica Gabout
Module tijela tek uvjetno možemo nazvati nakitom, jer u stvarnosti su to forme koje funkcioniraju kao nosive skulpture, objekti, instalacije, mobili... jednom naglašavajući prostor tijela, drugi put ga negirajući, a treći put skrivajući. Nastale su kao rezultat sasvim suvremenog likovnog promišljanja, kod kojeg su autori bili spremni na pomicanje granica svoga rada, na odbacivanje dogme postojećih oblikovnih stereotipa i estetskih šablona te na njihovu evoluciju, zakoračivši tu u nova istraživanja i nova
iskustva. 
utorak, 25. listopada 2016. – petak, 4. studenog 2016. ● Galerija Zvonimir, Bauerova 33
Godišnja izložba karikatura Antona Otona Reisingera
Hrvatsko društvo karikaturista je osnovano 1985. godine, okuplja gotovo sve hrvatske karikaturiste s ciljem pomoći svojim članovima u razmjeni informacija i iskustava, promicanja karikature u Hrvatskoj, te promicanja hrvatske karikature u svijetu. HDK tijekom godine organizira izložbe u brojnim hrvatskimgradovima a među najznačajnije svako pripada i međunarodni festival koji se pod nazivom „Zagreb“ ove godine organizirao po 21. puta.
utorak, 25. listopada 2016. – ponedjeljak, 7. studenog 2016. ● Studio Moderne galerije Josip Račić, Margaretska 3
Tonko Smokvina u Studiju Moderne galerije
Izložba ovog umjetnika mlađe generacije obuhvaća akrile na platnu, koje karakterizira ravnoteža između redukcije i apstrakcije, jarki kolorit i osobne asocijacije povezane s njima. Interpretaciju umjetnikovih djela donose dr. sc. Antun Karaman i povjesničar umjetnosti Marin Ivanović, ujedno kustos izložbe. Ciklus 'Nemir' predstavljen je prvi put prošle godine u dubrovačkoj Galeriji Sebastian. 
ponedjeljak, 24. listopada 2016. – ponedjeljak, 7. studenog 2016. ● Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, Trg maršala Tita 11
Valentina Crnković / Teatar, scena i kostimi
Izložba Teatar, scena i kostimi – slikom i instalacijom (Kazališna scenografija i kostimografija kroz slikarstvo i instalaciju) Valentine Crnković prikazuje svu raznovrsnost i bogatstvo različitih medija, tehnika i materijala koji se koriste pri osmišljavanju scene i kostima u stvaranju kazališne predstave. Ova zagrebačka akademska slikarica svoju uspješnu karijeru scenografkinje i kostimografkinje izgradila je u njemačkim renomiranim kazališnim kućama, gdje je i magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Düsseldorfu.      
subota, 22. listopada 2016. 17:00 ● Atelieri Žitnjak, Žitnjak 53
Dani otvorenih vrata ateliera 2016 / Žitnjačke priće
U subotu, 22. listopada, od 17 sati, održava se već tradicionalna manifestacija u Atelierima Žitnjak - 'Dani otvorenih ateliera'. Ovogodišnji  program pod nazivom 'Žitnjačke priče' bavi se specifičnom lokacijom na kojoj su smješteni Atelieri Žitnjak.U programu sudjeluju i učenici O.Š. Petruševec, te druga djeca iz naselja, posredstvom likovne radionice koju organizira umjetnik Frane Rogić.
petak, 21. listopada 2016. 19:00 – subota, 12. studenog 2016. ● Institut za suvremenu umjetnost
Small but dangers - Frlauf (Verlauf)

 Pojam preljev je osim upotrebe u likovnoj umjetnosti široko zastupljen također u geografiji, kulinarstvu i frizerstvu. Što, pak, ima frizerstvo s lijepim umjetnostima? Slično kao i anatomija, tako i frizerstvo, analizira i procjenjuje morfologiju glave, lica i konstituciju tijela, ali krajnji ciljevi sigurno su različiti.

ponedjeljak, 17. listopada 2016. – subota, 29. listopada 2016. ● Zagreb; Galerija VN, Ilica 163a
Natalija Škalić - Okomito na ravninama
Sve se to događa u sustavu poda i zida galerije, u ovom slučaju simboličkim ravninama s obzirom na koje će galerijski sadržaj, odnosno oblik definiran crnim letvicama kao polugom medijska izraza, ipak ostati pod pravim kutom. Galerijski prostor na taj način ponovo postaje aktivni akter Natalijina izloška, pa bi se, slijedom toga, moglo zaključiti kako se u trećem činu galerija s makete proširila u svoju realnu dimenziju.
petak, 14. listopada 2016. – petak, 4. studenog 2016. ● Galerija Događanja, Ivanićgradska 41a
Nina Kurtela - Zid
Nina Kurtela obilazi berlinske galerije i fotografira zidove. Etablirani muzeji, male komercijalne galerije ili privremeni izlagački prostori izvan popularnih umjetničkih putanja fokus su autoričinog interesa. Kao reakcija na poplavu umjetničkih sadržaja unutar kojih postoje značajne varijacije u kvaliteti, umjetnica dokumentira upravo - bijele zidove. Kurtela dosljedno obilazi brojne lokacije i bilježi njihove isječke. 
petak, 14. listopada 2016. – petak, 4. studenog 2016. ● Galerija Idealni grad, Argentinska 5
Moderato cantabile - Tisja Kljaković Braić
Do sada je održala 30-tak samostalnih izložbi, sudjelovala u 20-tak skupnih izložbi, a autorica je i knjige 'U malu je uša đava'.  Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnica. Živi i radi u Splitu. Djela joj se nalaze u fundusu Moderne galerije u Zagrebu, Galeriji Sv. Krševana u Šibeniku, te u privatnim zbirkama diljem svijeta. Često radi kombiniranom tehnikom, visokog reljefa, koristeći drvo i akril.
petak, 14. listopada 2016. – četvrtak, 27. listopada 2016. ● TTF galerija, Prilaz baruna Filipovića 28 a
Ana Petrović u TTF Galeriji
Kada promatramo sliku, ona za nas predstavlja isključivo vizualnu činjenicu i dokaz nečijega djelovanja, odnosno umješnosti pri predstavljanju i vizualizaciji poznatoga ili nepoznatog svijeta. Taj svijet, naravno, nije samo svijet sazdan od oblika uzetih iz prirode ili oblikovanih po uzoru na njih, nego može biti i vizualna zabilješka čovjekovih mentalnih procesa i promišljanja općenito. Izložena platna Ane Petrović ovo su drugo. Već i kada se ovlaš djela pogledaju, uočava se kako na njima nešto piše.
četvrtak, 13. listopada 2016. – nedjelja, 8. siječnja 2017. ● Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
Ignjat Job - Vatra mediterana
Galerija Klovićevi dvori za listopad 2016. godine priprema retrospektivnu izložbu slikara Ignjata Joba, jedne od najznačajnijih figura hrvatske moderne umjetnosti. Osamdeset godina od umjetnikove smrti i devetnaest godina od posljednje retrospektive u Zagrebu izložbom želimo skrenuti pažnju na najbolje iz opusa ovoga umjetnika što je „slikao i stradavao sa slikarstvom“, opusa koji je razasut po brojnim muzejima i galerijama, ali velikim dijelom zastupljen i u privatnim zbirkama u Hrvatskoj i Srbiji.
četvrtak, 13. listopada 2016. 19:00 – srijeda, 23. studenog 2016. ● muzej Mimara
Robert Kamnatnik - Sjećanja
U četvrtak, 13. listopada, u 19 sati, u Muzeju Mimara, otvara se izložba Roberta Kamnatnika 'Sjećanja / Memories'. Izložba Roberta Kamnatnika putovanje je kroz vrijeme jer u Robertu (kao i u svakome od nas) ima nešto od Coelhova Santiaga: cijeli život tražiš nešto veliko i sjajno, iza sedam mora i sedam gora, a ono je tu pokraj tebe...
ponedjeljak, 10. listopada 2016. – četvrtak, 27. listopada 2016. ● Galerija Vladimir Filakovac, Dubrava 51a
Diana Šimek - Salsa party
Novim ciklusom “pokretnih slika” Diana Šimek nastavlja, putem medija kojim se najbolje izražava, a to je slikarstvo, priču o vlastitoj fascinaciji mogućnostima kretanja ljudskog tijela i ljepoti koju ono stvara u skladnim taktovima sinkronizirajući se s glazbom. Diana, i sama aktivna plesačica, tj. polaznica mnogih tečajeva latinoameričkih plesova, izdvajajući kao najdraži kubansku salsu, zaljubila se u strast i snagu koju taj plesni izričaj potiče u samom akteru, ali i promatraču koji prati plesni čin.
ponedjeljak, 10. listopada 2016. 19.00 ● Galerija Spot, Ured za fotografiju, Čanićeva 6
Tanja Lažetić - Gasoline Stations
2010. godine fotografirala sam benzinske postaje na putu od Ljubljane do Sarajeva, dugom 552 kilometra, i knjigu nazvala Twentysix Gasoline Stations Only. Željela sam izvesti nešto slično Edu Ruschi, koji je 1963. za svoju prvu i najpoznatiju knjigu Twentysix Gasoline Stations fotografirao benzinske postaje od Los Angelesa gdje je živio, do Oklahome gdje je odrastao. Ruscha je benzinske postaje opisao kao spomenike modernoga doba jer predstavljaju tada pupajuću automobilsku kulturu, dok je njihova arhitektura oda betonskim konstrukcijama.
četvrtak, 6. listopada 2016. – petak, 21. listopada 2016. ● Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14
Izložba "Art eco" u galeriji ULUPUH
Bijenalna izložba 'Art eco', koja se ove godine održava s podtemom 'Višak', otvorena je do 21. listopada, u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH, a pokazuje kako umjetnici gledaju na viškove koji nastaju masovnom proizvodnjom i na koji ih način oni nadahnjuju u njihovom kreativnom radu.
Ekologija u umjetničkoj interpretaciji još od šezdesetih godina podrazumijeva reciklažu proizvodnog viška koji otvara prostor za kreativna promišljanja principu 'svaki se višak može pretvoriti u dobitak'.
srijeda, 5. listopada 2016. – nedjelja, 23. listopada 2016. ● HDLU, galerija Prsten, Trg žrtava fašizma 16
Jelena Bando - Drugi: Pravi prostor
Jedinstven sustav simbola, znakova i oblika kojeg možemo nazvati i vizualnim svijetom Jelene Bando fokusiran je, i istraživački i likovno, na Drugog. Taj odnos s Drugim kojeg suvremena teorija definira kao pojam koji problematizira interakciju osobe s osobom, ali i kao problem vremenski i prostorno daljinske komunikacije među kulturama postao je glavna tema njezina stvaralaštva.
srijeda, 5. listopada 2016. 19.00 – nedjelja, 9. listopada 2016. ● HDLU, Galerija PM, Trg žrtava fašizma 16
Birte Bosse - Mind is Mouse
Crna tinta crta liniju u praznom prostoru, svjesnost je slijedi. Spoj dviju linija opisuje tijelo. Konture tijela definiraju prostor. Na izložbi 'Mind is Mouse' umjetnice Birte Bosse nacrtana linija postaje alat za promatranje i tumačenje nepoznatog.
Stvarnost se propituje čudnim oblicima koji se pojavljuju kao začudni likovi u apstraktnim crnim predmetima i na velikim zidnim crtežima.
utorak, 4. listopada 2016. 18.00 sati – nedjelja, 23. listopada 2016. ● MSU

Izložba "Između radova" - Dino Zrnec

Izložba Prostori između radova još je jedan sjajan novi projekt apstraktno-prostornog slikarstva kojim se Zrnec bavi i koji potvrđuje privlačnost takvog promišljanja slikarstva u današnje vrijeme. Snježana Pintarić, kustosica
Dino Zrnec istaknuo se na hrvatskoj sceni svojim specifičnim položajem slikara-istraživača, autora koji preispituje osnovne postulate slikarstva kao medija, ali i muzeja kao dijela kompleksnog institucionalnog okvira za produkciju i prezentaciju umjetničkog stvaralaštva.
srijeda, 28. rujna 2016. 20:00 – petak, 7. listopada 2016. ● Galerija SC, savska 25
MARIJANA STANIĆ - HAPPY ENDING
Audioinstalaciju 'Happy Endings', koja je svoju prethodnu varijantu imala kao audio rad u emisiji 'Slika od zvuka', sklopila je od završnih rečenica bajki, onih u kojima se pojavljuje sukus slike idiličnog života. Riječ je uglavnom o frazama o vječnoj sretnoj ljubavi, u kojoj se junaci sjedinjuju nakon različitih peripetija, a koje su,  dakako, daleko od stvarnih međuljudskih odnosa...
ponedjeljak, 26. rujna 2016. – nedjelja, 11. prosinca 2016. ● Arheološki muzej, Zagreb
BLAGO SREDNJEG VIJEKA
Izložba je popraćena panoima na kojima se nalaze opisi kategorija nalaza, opći podaci o izložbi i zbirkama te opisi procesa izrade nakita. Dostupna je i engleska verzija kompjutorske animacije koja prikazuje proces izrade nakita. Autori izložbe su Andrzej Piotrowski, Magdalena Ruszkowska i Joanna Żołkowska, kustosi Odjela za srednji i novi vijek u Državnom arheološkom muzeju u Varšavi.
četvrtak, 22. rujna 2016. – četvrtak, 20. listopada 2016. ● Moderna galerija, Andrije Hebranga 1
Munir Vejzović / Zagrljaj erotike i plastike
Glavninu izložbene građe čine radovi iz slikareva atelijera, a dio ključnih djela nastalih u proteklih desetak godina, uz slike iz fundusa MG.
Izbor građe i kontekstualizaciju Vejzovićeva stvaralaštva potpisuju akademik Tonko Maroević i likovni kritičari Nikola Albaneže i Milan Bešlić.
četvrtak, 22. rujna 2016. – utorak, 4. listopada 2016. ● HDD galerija. Boškovićeva 18
Život umjetnosti - 50 godina
Izložba na jednom mjestu predstavlja nekoliko međusobno prepletenih narativa. Kronološki prikaz u prostoru donosi najvažnije podatke o strukturi uredništava i promjenama u uređivačkoj koncepciji časopisa od 1966. do danas, čineći svojevrsnu skicu portreta časopisa kroz vrijeme. Posebno su naznačeni i dizajneri i umjetnici koji su Život umjetnosti oblikovali tijekom pedeset godina, uključujući Mihajla Arsovskog, Antu Kuduza, Eugena Fellera...
četvrtak, 22. rujna 2016. – nedjelja, 9. listopada 2016. ● Muzej za umjetnost i obrt
Rusija: Život, mjesta, trenuci
Prikazati Rusiju drugačijom od one kakva je prikazana u turističkim vodičima san je mnogih fotografa. Fotografirati prirodu i ljude načinom koji se razlikuje od uobičajenog uspijeva samo pojedincima. Tim Russia Beyond The Headlines prikupio je 30 neobičnih fotografija ruskih i inozemnih fotografa koje prikazuju jedinstvene životne trenutke, fantastična mjesta i zanimljiva lica Rusije. Kustosica izložbe je Dunja Nekić.
četvrtak, 22. rujna 2016. – petak, 7. listopada 2016. ● Institut za suvremenu umjetnost
Maja Rožman u Institutu za suvremenu umjetnost
U središtu njezinog interesa su važnost procesa stvaranja, te percepcija i recepcija umjetničkih djela. U radu se koristi raznim medijima, crtežom, fotografijom, videom i zvukom, koji su često nadogradnja akcijama i drugim njezinim nastupima uživo.
srijeda, 21. rujna 2016. – nedjelja, 8. siječnja 2017. ● umjetnički paviljon
Izložba - Albert Giacometti - u umjetničnom paviljonu
Djela velikoga virtuoza kiparstva švicarskoga umjetnika Alberta Giacomettija, među kojima i 'Čovjek koji hoda'-  antologijska i jedna od najamblematičnijih skulptura 20. stoljeća, bit će predstavljena na izložbi u Umjetničkome paviljonu koja će zainteresiranoj publici otvoriti vrata 21. rujna ove godine.
utorak, 20. rujna 2016. – ponedjeljak, 3. listopada 2016. ● UPUH
Transkripcije suvremene baštine u keramici
Donijevši interpretaciju u mediju keramike, koji je u nastalim transkripcijama vodeći i koji dominira. Koji se međutim u gotovo svih autora voli sinergijski združiti s drugim medijima i materijalima, slijedeći tako aktualnu umjetničku praksu. Gradeći od tih simbiotičkih sklopova, na način suvremenog kiparstva, objekte, skulpture, skulpturalne kompozicije, asamblaže, instalacije, ambijente...
ponedjeljak, 19. rujna 2016. – nedjelja, 18. prosinca 2016. ● Muzej grada Zagreba
Izložba "Rudolf Matz" - VELIKI OPUS VEDRINE
Izložba prati njegov umjetnički i životni put od glazbenih početaka, preko značajnih sportskih uspjeha te doprinosa komornom muziciranju, do iznimno zapaženog pedagoškog rada, koji mu je donio svjetski ugled i pozive za članstvo u žiriju na najprestižnijim natjecanjima violončelista.
četvrtak, 15. rujna 2016. 19.00 – subota, 15. listopada 2016. ● Galerija Contra, Frankopanska 22
TANJA DEMAN u Galeriji Contra
Tanja Deman predstavit će se radovima iz dvije vrlo zamijećene serije fotokolaža - Kolektivni narativi (2013.) i Hramovi kulture (2014.). Nakon istraživanja medija kompleksnih svjetlosnih instalacija Tanja Deman se usmjerila na fotografiju, fotokolaž i video, te se u navedenim ciklusima posvetila istraživanju odnosa između urbanih sredina, javnih ustanova i prirode.
utorak, 13. rujna 2016. – nedjelja, 16. listopada 2016. ● Muzej za umjetnost i obrt
Izložba hrvatskog dizajna 1516
Cilj izložbe je autentično dokumentirati ”trenutak” dizajnerske profesije unutar dvogodišnjeg razdoblja, prostrti pred publiku panoramsku sliku visoko postavljenih profesionalnih standarda te relevantnih tendencija koju želimo zabilježiti kao svojevrsni oslonac i podsjetnik za budućnost. Strogom selekcijom prijavljenih radova izdvaja se i vrednuje najbolje u suvremenom hrvatskom dizajnu, te uspostavlja i održava visoke kvalitativne kriterije i standarde u suvremenoj produkciji.
subota, 10. rujna 2016. – ponedjeljak, 7. studenog 2016. ● Muzej grada Zagreba
Pozdrav iz Zagreba!
Izložbom Pozdrav iz Zagreba, Muzej grada Zagreba odazvao se pozivu Hrvatske kulturne zajednice u Mainzu, koja slavi dvadesetpetu obljetnicu postojanja. Izložbom se ujedno najavljuje pedeseta obljetnica prijateljstva gradova Zagreb i Mainz, koja se obilježava 2017. godine.
petak, 9. rujna 2016. – nedjelja, 25. rujna 2016. ● muzej Mimara
25 godina pišemo sliku Hrvatske - izložba Hrvatske pošte
Priželjkujete li na jednom mjestu obići važne događaje Republike Hrvatske, vidjeti kulturnu baštinu, prisjetiti se sportskih uspjeha i zadiviti se prirodnim ljepotama? 
Posjetite Muzej Mimara od 9. rujna do 25. rujna i uživajte u čak 1063 malih umjetničkih djela na izložbi „25 godina pišemo sliku Hrvatske“. 
četvrtak, 8. rujna 2016. 20:00 – petak, 21. listopada 2016. ● MSU
KAKO ŽIVI NAROD - Kristina Leko
Izložba dokumentira i predstavlja osam posve običnih obitelji iz Hrvatske. To su ljudi koji marljivo rade i razmjerno skromno žive. Nadahnuta je knjigom Rudolfa Bićanića Kako živi narod – Život u pasivnim krajevima iz 1936. godine. Taj je ugledni ekonomist pješice putovao po pasivnim krajevima Hrvatske (što je uključivalo i dijelove BiH) i podrobno bilježio životne prilike i društveno-ekonomske odnose.
utorak, 6. rujna 2016. – četvrtak, 22. rujna 2016. ● MSU
Roger Ballen - Zemlja sjena
U izboru fotografskih radova Rogera Ballena prožimaju se mašta i realnost, a u fotografiju uključuje pronađene objekte, vlastite crteže, kolaže i skulpture te tako nastaju jedinstvena i iznimna umjetnička djela što se opiru jednoznačnom čitanju.
petak, 2. rujna 2016. – utorak, 20. rujna 2016. ● Etnografski muzej

PUNA ŠAKA BRADE

Jeste li znali da je duga brada nekada predstavljala moć i bogatstvo, a brkovi junaštvo i hrabrost,  kako je nastala poslovica 'puna šaka brade', što znači 'uhvatiti boga za bradu'?  Odgovore ćete pronaći od 2. rujna u Etnografskom muzeju  gdje se otvara izložba 'Puna šaka brade', kojom se otkrivaju potpuno novi pogledi na ono što nas svakodnevno okružuje - bradu!
petak, 2. rujna 2016. 19.00 – nedjelja, 11. rujna 2016. ● galerija PM
Marta Tuta - RUČANJA
Kroz povijest umjetnosti hrana je oduvijek svojom simbolikom upućivala na punoću, ali i prolaznost života, ukazivala na širi društveni kontekst oslikanog ili pak služila kao detalj u kulturno antropološkim prepoznavanjima raznih civilizacijskih krugova.
četvrtak, 1. rujna 2016. – subota, 10. rujna 2016. ● Galerija Vladimira Horvata
POGLEDAJ ME 5 PUTA - izložba fotografija
Ova izložba donosi recentne radove osam autora koji se bave fotografijom kroz višegodišnji period. Svi su se, između ostalog, obrazovali unutar edukativnih modula zagrebačke Škole fotografije Fotonaut te se profilirali kroz samostalne i grupne izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu.
petak, 26. kolovoza 2016. 19.00 – nedjelja, 6. studenog 2016. ● Galerija Klovićevi dvori
*Put u vječnost*
Izložbom Put u vječnost želi se po prvi puta o smrti govoriti kao o bitnome egzistencijalnom, društvenom, pa i kulturnome sadržaju na više razina. Muzej grada Zagreba organizirao je prije nekoliko godina vrlo dobru izložbu Mors porta vitae – Smrt vrata života u kojoj su obrađena stara zagrebačka groblja i pogrebi te je njome dotaknuta tema smrti kao dijela naše svakodnevice, pa i kulturne baštine.
utorak, 23. kolovoza 2016. 17:00-19:00 – četvrtak, 25. kolovoza 2016. ● Etnografski muzej
RADIONICA VEZIVANJA
Nakon veoma popularne srpanjske radionice vezenja, Etnografski muzej pripremio je za vas još jednu antistres radionicu veza. Ovoga puta učimo plosni i izmjenični plosni bod, a u tome nas ponovno vodi naša vješta tekstilna preparatorica Jasminka Vujičić.
Cijena trodnevne radionice iznosi 100 kn po polazniku, a sav potreban materijal je osiguran.
srijeda, 3. kolovoza 2016. 12:00 – subota, 20. kolovoza 2016. ● Arheološki muzej, Zagreb
BAŠTINA BARANJE
Kroz četiri manje izložbe autori su obuhvatili sve čari ovog prekrasnog prostora te predstavili različite vrste baštine kao i sve ono što su imali prilike doživjeti i ostvariti prilikom iskopavanja na trasi buduće autoceste. Baština različitih regija Republike Hrvatske u Arheološkom muzeju u Zagrebu dugo je planirani projekt, a njegov prvi dio posvećen je Baranji, regiji na istoku zemlje koji je često zanemaren, a vrvi ljepotom i zanimljivostima.
subota, 30. srpnja 2016. – ponedjeljak, 29. kolovoza 2016. ● galerija ULUPUH

Izložba fotografija *Zagreb otvorenih vrata*

Izložba fotografija Tomislava Rastića 'Zagreb otvorenih vrata', nadahnuta istoimenom knjigom posvećenom Zagrebu, otvara se u subotu, 30. srpnja u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH. 
Po riječima povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Branke Hlevnjak, Rastić ne idealizira grad koji voli, ali ga prikazuje u detaljima "zbog kojeg ga volimo i zbog kojeg ga i drugi rado prihvaćaju, gdje je pješačko oko i korak pješaka u prednosti". 
petak, 15. srpnja 2016. – srijeda, 5. listopada 2016. ● muzej Mimara
Mary Beale: Portret žene
Kustosice: Leila Mehulić i Nika Pavlinek
Fotograf: Ivan Posavec
Dizajn: Nika Pavlinek i Kovačnica 
Ishodište izložbe je portret ljubavnice kralja Charlesa II, vojvotkinje Louise Renée de Penancoet de Kéroualle, koji je naslikala Mary Beale, prva priznata engleska slikarica. Barokno djelo koje se čuva u stalnom postavu Muzeja Mimara izložba povezuje s fotografskim portretima Ivana Posavca. 
četvrtak, 14. srpnja 2016. – četvrtak, 1. rujna 2016. ● muzej Mimara

U STAKLU ZAJEDNO - Anton Vrlić i studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

Izložbom obilježavamo 29. godišnjicu Muzeja Mimara i 15. godišnjicu djelovanja kolegija Tehnike i umjetnost stakla na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Prezentirani radovi redovito odražavaju senzibilitet mladih, koji eksperimentiranjem s materijalima ne svladavaju staklo samo kao materijal nego i iskazuju energijom nabijenu kreativnost.
četvrtak, 7. srpnja 2016. – subota, 15. listopada 2016. ● Hrvatski prirodoslovni muzej
Žena i zvijer
Sedma je to u nizu izložaba (Šimunović, Filakovac, Krašković, Dolić, Milenković, Kuliš…) posvećenih akademskoj slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović (1970. - 2010.) kojima Scena Amadeo i Hrvatski prirodoslovni muzej predstavljaju likovne umjetnike čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom.
Ulaz slobodan!
četvrtak, 30. lipnja 2016. – utorak, 12. srpnja 2016. ● muzej Mimara

Filip Štimac - Prolaznik - izložba umjetničkih fotografija

Štimčevi ciklusi Nepala, Venecije i Maroka priče su o dubokoj povezanosti čovjeka s prirodom i životinjama, ali i potresna bilježenja ljudskog života u različitim središtima svijeta. To nisu tek savršeno zanatski napravljene fotografije; one su tu pred nama da nas povežu s drugim ljudima na drugim krajevima svijeta, i da nam empatično prenesu djeliće njihovog smijeha, suza, zadovoljstva ili tuge, svega onoga što i sami nosimo u sebi i što bismo trebali dijeliti i s drugima. 
utorak, 28. lipnja 2016. – nedjelja, 31. srpnja 2016. ● Klovićevi dvori

Zbirke GKD - umjetnici, donatori, kolekcionari 

Autorica izložbe: Ana Medić, muzejska savjetnica Galerije Klovićevi dvori
Ovom izložbom nastojali smo izraziti zahvalnost onima koji su u različitim prigodama i u različitim okolnostima galeriji ostavili na skrb i u nasljeđe dio vlastitog života pretočen u jedno djelo – sliku, skulpturu, instalaciju ili pak jedan cijeli opus ili kolekciju čije stvaranje predstavlja isto tako zalog života samog.
četvrtak, 16. lipnja 2016. – nedjelja, 30. listopada 2016. ● Etnografski muzej
SMOTRE FOLKLORA I SIMBOLI IDENTITETA
Studijska etnografska izložba obuhvatit će tri cjeline:
• Folklor i politika (Z. Vitez)
• Iz tradicije - od uporabnog do simboličkog (K. Bušić)
• Narodna nošnja od originala do rekonstrukcije (J. Forjan)
četvrtak, 16. lipnja 2016. – nedjelja, 25. rujna 2016. ● Muzej grada Zagreba
Ruža Cvjetičanin - operetni dragulj
Izložba prikazuje djetinjstvo Ruže Cvjetičanin, njezin mladalački zanos, opčinjenost kazalištem i operetom te karijeru od prvog hrabrog nastupa na audiciji i debija do profesionalnih izazova i počasti.
utorak, 14. lipnja 2016. – nedjelja, 31. srpnja 2016. ● Galerija Klovićevi dvori
Zlatko Prica - Retrospektivna  izložba 100 godina 1916-2016

Autori izložbe: Nikolna Šimunović i Nikola Albaneže
Kustosica izložbe: Ana Medić
Likovni postav izložbe: Nikola Albaneže
Zlatko Prica – postojanost u mijenama

Zlatko Prica pripada probranoj grupi najvažnijih i najpoznatijih hrvatskih slikara druge polovice 20. stoljeća. Cilj je retrospektivne izložbe povodom stote obljetnice Pricina rođenja predstaviti umjetnika koji je ostvario iznimno djelo u pogledu originalnosti i uvjerljivosti realizacije te svojedobno izgradio i zamjetnu međunarodnu karijeru.
ponedjeljak, 13. lipnja 2016. – petak, 30. rujna 2016. ● Tehnički muzej Nikola Tesla
PRIRODA - LABORATORIJ BOJA TRADICIONALNO TEHOLOŠKO ZNANJE
Izložba predstavlja tradicionalno znanje o upotrebi prirodnih bojila mineralnoga, biljnog i životinjskog porijekla u kućanstvu.
Svrha istraživanja provedenog za ovu izložbu jest potaknuti sve nas da promatranjem prirode i krajobraza u kojima boravimo budemo svjesni potencijala i vrijednosti baštine na primjeru tradicionalnoga tehnološkog znanja o prirodnim bojama.
srijeda, 8. lipnja 2016. – nedjelja, 31. srpnja 2016. ● Galerija Klovićevi dvori
6. hrvatski biennale ilustracije
Bijenalna izložba hrvatske ilustracije u međunarodnome kontekstu po šesti put održava se u Galeriji Klovićevi dvori u tradicionalnom ljetnom terminu. Otkada su 2006. godine postavljeni temelji međunarodne manifestacije posvećene ilustraciji, a kojoj su s vremenom uz naše članove prosudbenih komisija pridonijeli brojni inozemni kustosi i suradnici prepoznata je kao svojevrstan zaštitni znak ljetnih zagrebačkih izložbenih događanja u prostorima Galerije Klovićevi dvori.
srijeda, 8. lipnja 2016. 11:00-19:00 – nedjelja, 31. srpnja 2016. ● Galerija Klovićevi dvori
KESTUTISOVE ILUSTRACIJE

Dobitnik brojnih priznanja i prestižnih svjetskih nagrada za ilustracije, izložbom radova na uglednoj međunarodnoj manifestaciji prvi će se put predstaviti ljubiteljima likovne umjetnosti, što predstavlja još jedno vrijedno priznanje njegovom umjetničkom radu u međunarodnim okvirima.

ponedjeljak, 6. lipnja 2016. – srijeda, 31. kolovoza 2016. ● Hrvatski državni arhiv
Povijesna uloga Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti
Izložbu pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora otvorio je predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner
Povodom obilježavanja 25. obljetnice neovisne Republike Hrvatske
srijeda, 1. lipnja 2016. – nedjelja, 23. listopada 2016. ● Tehnički muzej Nikola Tesla
MOLEKULE KOJE SU PROMIJENILE SVIJET
Izložba Molekule koje su promijenile svijet posvećena je molekulama koje su mijenjale nas život, kulturu i društvene tokove. Uz pomoćstereoskopskog 3D-prikaza strukture molekula te dodatnih informacija prikazani su ne samo njihova izuzetno zanimljiva povijest, svojstva i upotreba veći česti sukobi teorije i primjene, očekivanja i rezultata koji prate tijek znanstvenih otkrića.
utorak, 17. svibnja 2016. – nedjelja, 30. listopada 2016. ● Hrvatski povijesni muzej

IZLOŽBA *45

Izložba predstavlja ključne povijesne, političke i kulturno-društvene događaje iz 1945. godine kroz četiri tematske cjeline: Prema kraju rata, Kraj rata i poraće, Svakodnevica te Kultura i znanost.

Autorice izložbe su kustosice Hrvatskoga povijesnog muzeja Matea Brstilo Rešetar, Ana Filep, Nataša Mataušić i Snježana Pavičić. 
subota, 14. svibnja 2016. – nedjelja, 21. kolovoza 2016. ● Muzej za umjetnost i obrt
Veličanstveni Vranyczanyjevi
Izložba Veličanstveni Vranyczanyjevi – umjetnički, povijesni i politički okvir života jedne plemićke obitelji prezentira povijest i značaj plemićke obitelji Vranyczany-Dobrinović u hrvatskim krajevima od 15. stoljeća do danas. 
Tijekom održavanja izložbe organizirane su kreativne radionice, vodstva za građanstvo i predavanja autora pojedinih dionica na izložbi.
četvrtak, 5. svibnja 2016. 19:00 ● Galerija Remek-djela, Stenjevečka ulica 1
Leonardo Dokša: Klanjanje
Leonardo Dokša rođen je 13.11.1979 u Zagrebu. Diplomirao je 2012. u klasi profesora Slavomira Drinkovića. Dobitnik je Posebne rektorove nagrade za akademsku godinu 2009./2010.

utorak, 19. travnja 2016. 19:00 – četvrtak, 21. travnja 2016. ● Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Galerija Bačva
Dijana Nazor: Slike u infracrvenom području - odlaganje vidljivoga
Dijana Nazor predstavlja svoju doktorsku izložbu koja se razvila iz petogodišnjeg istraživanja na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, pod mentorstvom red. prof. Igora Rončevića i dr. sc. Jane Žiljak Vujić.

utorak, 19. travnja 2016. – nedjelja, 8. svibnja 2016. ● Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Galerija Prsten
Helga Goran: THE BOOK OF LAND: SPRING
Helga Goran je multimedijalna umjetnica. Završila je preddiplomski studij likovnih umjetnosti na Design & Arts College of New Zealand and WCAD, a potom i diplomski master studij likovnih umjetnosti (Fotografija) na Massey sveučilištu u Wellingtonu 2011.Imala je osam samostalnih i više od dvadeset grupnih izložbi. Bavi se fotografijom, videom, crtanjem, slikarstvom, ilustracijom, grafičkim dizajnom i edukacijom. Od 2013. godine članica je HDLU Istre.

četvrtak, 14. travnja 2016. – nedjelja, 29. svibnja 2016. ● MSU
Izložba plakata Borisa Bućana
150 plakata nastalih tijekom četrdesetak godina. U kronološkom postavu bit će oko 80 plakata golemih dimenzija iz 1970-ih i 1980-ih, te stotinjak datiranih od početka 70-ih do kraja 90-ih.
četvrtak, 14. travnja 2016. – nedjelja, 29. svibnja 2016. ● Galerija Klovićevi dvori
Nives Kavurić Kurtović: Retrospektiva
Slikarica- akademkinja, koja je promijenila pogled na nadrealizam i druge „izme“ u hrvatskom slikarstvu XX. i XXI. st. Redovna članica HAZU, i profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti. Njen iznimno bogat, slikarski i crtački raskošan opus dopunjuje stalan i kreativan interes za grafiku i ilustracije. Više puta studijski je boravila u izabranim gradovima /ishodištima umjetničkih mijena i pravaca (europskim i američkim),  te vrijedno zaslužila brojne nagrade i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu.

utorak, 15. ožujka 2016. – nedjelja, 17. travnja 2016. ● Moderna galerija, Andrije Hebranga 1
Dražen Troglić: Intimni univerzum
Više od sto različitih djela (slike, skulpture, crteži) nastalih u razdoblju od 2000. do 2015. predstavljeno je na monografskoj izložbi svestranog suvremenog umjetnika Dražena Trogrlića. Tematsku cjelinu slikarstva potpisuje akademik Tonko Maroević, a kiparstva  muzejska savjetnica Moderne galerije Đurđa Petravić.

ponedjeljak, 7. ožujka 2016. – srijeda, 31. kolovoza 2016. ● Hrvatski školski muzej
Bertuchovo slikovno carstvo - otkrij tajne dječje enciklopedije
Izložba predstavlja 115 godina čuvanih, gotovo cjelovitih, sedam svezaka Bertuchove slikovne enciklopedije za djecu, izdane u Beču u izdavačkoj kući A. Pichlers Witwe & Sohn u prvom desetljeću 19. stoljeća.

utorak, 16. veljače 2016. – nedjelja, 8. svibnja 2016. ● Galerija Klovićevi dvori
Menci Klement Crnčić: Retrospektiva
Retrospektivna izložba Mencija Clementa Crnčića nakon više od dvadeset i pet godina, koliko je prošlo od posljednje retrospektive, ponudit će javnosti novo čitanje likovnoga opusa ovog velikog umjetnika. Autorica i kustosica izložbe: Petra Vugrinec, koautori: Darija Alujević i dr. sc. Frano Dulibić.

srijeda, 3. veljače 2016. – nedjelja, 14. veljače 2016. ● Muzej suvremene umjetnosti
Radenko Milak/ Roman Uranjek: DATES 2
Radenko Milak je od 2013. svaki dan slikao jedan crno-bijeli akvarel uzimajući za motiv povijesne događaje 20. i 21. stoljeća, a predložak mu je uvijek bio dokumentarna fotografija. Ciklus je nazvao 365 Image of Time. Roman Uranjek još od 2002. započinje projekt Barem jedan križ dnevno. Odabire stranicu iz tiskovina na kojima se nalaze reprodukcije umjetničkog djela ili neki kulturni sadržaj. Zatim na njih intervenira kolažom, crtežom ili slikanjem, ali tako da uvijek gradi neki vidljivi ili skriveni oblik crnog „Maljevičevskog“ križa.


utorak, 2. veljače 2016. 19:00 ● Galerija Forum, Teslina 16
Vrapčanski jastuci
Predstavljanje kataloga izložbe Vrapčanski jastuci. Katalog je tiskan nakon zaključenja izložbe kako bi se mogao dokumentirati njezin postav i sva pripadajuća događanja za vrijeme njezina održavanja: radionica, predavanja, razgovori. Osim vizualnog dijela koji se odnosi na samu izložbu katalog sadrži i podatke o cjelokupnom projektu te tekstove Irene Bekić i Antuna Maračića. Svaki zainteresirani posjetitelj dobit će svoj primjerak kataloga.

petak, 29. siječnja 2016. ●
Noć muzeja 2016.
Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine. Idejne začetnice manifestacije Noć muzeja u Hrvatskoj, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su mr.sc. Vesna Jurić Bulatović i mr.sc. Dubravka Osrečki Jakelić, koje u prosincu 2005.g. pokreću akciju kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja.Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestacij u koju se uključuje sve više muzeja i gradova a broj posjetitelja prelazi broj od 70 000.
utorak, 26. siječnja 2016. – petak, 26. veljače 2016. ● Gliptoteka HAZU, Galerija I, Medvedgradska 2
SKULPTURA I NAGOST - tjelesnost i erotika u djelima Ivana Meštrovića
Na izložbi je prikupljeno 69 djela, skulpture i crteži iz zbirki nasljednika Ivana Meštrovića, te iz fundusa sljedećih muzeja: Atelijer Meštrović (Zagreb), Galerija Meštrović (Split), Gliptoteka HAZU (Zagreb), Kabinet grafike HAZU (Zagreb) i Galerija umjetnina (Split).

utorak, 12. siječnja 2016. 20:00 – subota, 23. siječnja 2016. ● Zagrebačka Galerija SC
Marina Bauer: "Sam/a sa sobom"
Tijekom izložbe autorica namjerava, s psihologinjom Ivom Šverko, kroz nekoliko grupnih razgovora s posjetiteljima istražiti njihov doživljaj i shvaćanje izložbe. U grupama od šest do deset osoba posjetitelji će, vođeni pitanjima, razgovarati o izložbi, a prikupljene rezultate autorica će koristiti u daljnjoj razradi umjetničkog projekta.
utorak, 12. siječnja 2016. – petak, 29. siječnja 2016. ● Galerija ULUPUH
Marin Dražančić: Šetnja od grada do duše i natrag

izložba fotografija

O autoru: Marin Dražančić (Varaždin, 1960.) akademski je snimatelj i fotograf, diplomirao je 1984. pri Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Kroz proteklih 30 godina stekao je bogato profesionalno iskustvo kao fotograf i snimatelj prije svega u radu filmskom i video (TV) snimateljskom tehnikom. Sudjelovao je u stvaranju velikog broja igranih i dokumentarnih filmova, glazbenih, obrazovnih i igranih emisija te reklamnih projekata.