Izložbe

 

četvrtak, 20. prosinca 2018. ● Studio Moderne Galerija ''Josip Račić'', Margaretska 3

Slavka Pavić - Susreti u objektivu

četvrtak, 20. prosinca 2018. – četvrtak, 31. siječnja 2019. ● Galerija Bernardo Bernardi
Vedran Erceg - Sve ni o čemu
Vedran Erceg nakon završene Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, 2008. godine upisuje Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2012. osvaja prvu nagradu na natječaju „Na mladima dizajn ostaje“, koju osvaja radom - Onna lampom. 2014. stječe zvanje magistra dizajna te do kraja 2016. radi u Tvornici Ideja na projektima vezanim za automotive industriju, prilikom čega je njegov koncept izložen na CES-u u Las Vegasu.
srijeda, 19. prosinca 2018. – petak, 1. veljače 2019. ● Hrvatski muzej arhitekture HAZU
Budimir Pervan – iz arhiva arhitekta
Izložbom u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU predstavljaju se fotografije maketa nastalih za vrijeme studija u Pragu i objekata realiziranih po povratku u Split, te iscrpna osobna dokumentacija kao dio muzejskoga fundusa koji postaje prilog poznavanju razvoja opusa i zalog daljnjem istraživanju života i djela Budimira Pervana. 
utorak, 18. prosinca 2018. 19,00 – nedjelja, 24. veljače 2019. ● Palača HAZU

Portreti u Strossmayerovoj galeriji

Izložbu će otvoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti uz prigodnu riječ akademika Vladimira Markovića, voditelja Strossmayerove galerije i Borivoja Popovčaka, upravitelja Strossmayerove galerije.

utorak, 18. prosinca 2018. – nedjelja, 10. veljače 2019. ● Moderna galerija

Nikola Mašić - Plemeniti realist

Izložbom stotinjak uljanih slika, studija, crteža i arhivske građe u autorskoj koncepciji muzejske savjetnice MG Dajane Vlaisavljević Moderna galerija priređuje prvo cjelovito predstavljanje opusa začetnika hrvatskog modernog pejzažnog slikarstva i prvog hrvatskog animalističkog slikara. 

utorak, 18. prosinca 2018. – četvrtak, 24. siječnja 2019. ● KIC, Galerija na katu

Marko Meštrović: 8

Izložba Marka Meštrovića 8 predstavit će ovog međunarodno priznatog autora animiranih filmova kao umjetnika koji svoj rad promišlja interdiscplinarno, kako unutar pripremnih studija za film tako i zasebno stvarajući u multimedijalnom kontekstu.

utorak, 18. prosinca 2018. – nedjelja, 30. lipnja 2019. ● Hrvatski prirodoslovni muzej

Koralj izvađen iz mora

Cilj izložbe je prikaz prirodoslovnih značajki koralja, vodeći računa o građi, načinu života, sistematici, rasprostranjenosti i ugroženosti, ali uz pridodane brojne zanimljivosti, legende, mitove, vjerovanja i umjetnički doživljaj koralja

 

utorak, 18. prosinca 2018. – nedjelja, 3. ožujka 2019. ● Muzeji Ivana Meštrovića, Atelier Meštrović, Mletačka 8

Meštrovićev znak u Zagrebu – arhitektura: 80 godina Meštrovićeva paviljona

Instalacijama, koje se temelje na bogatoj fotografskoj i arhivskoj građi, sabranoj iz zagrebačkih muzeja, te privatnih arhiva, pridružit će se i originalna maketa Meštrovićeva paviljona iz fundusa Atelijera Meštrović.
utorak, 18. prosinca 2018. – petak, 11. siječnja 2019. ● Galerija Modulor, Park Stara Trešnjevka 1

Lilijana Domić – Glazbena školjka – Pod svodom Marijana Haberlea

ponedjeljak, 17. prosinca 2018. – nedjelja, 3. veljače 2019. ● Mala dvorana Arheološkog muzeja
Stipan Kujundžić - Orijentalna glazbala
Izložba obuhvaća rezultate višegodišnjih istraživanja daleke i blisko istočnjačke narodne glazbene baštine i gudalačkih instrumenata, jednako kao i takvih glazbala u regiji. Unutar ovog velikog područja, odnosno brojnih pripadnih glazbenih instrumenata, autor je odabrao 14 glazbala.
četvrtak, 13. prosinca 2018. ● Muzej Mimara

Maja Vukina Bogović - Process < Progress

Maja Vukina Bogović predstavit će se s ukupno 27 slika nastalih u protekle dvije godine. U svom radu umjetnica pejzaž uzima kao polazište, a tijekom stvaralačkog procesa primat preuzima tragalačka strast i istraživački nerv koji rezultiraju otkrićem novog polja autentičnih slikarskih vrijednosti. 
srijeda, 12. prosinca 2018. – subota, 3. veljače 2018. ● Muzej Mimara
J. D. Kirszenbaum - Retrospektiva
Preko 60 djela - ulja na platnu, akvareli, crteži - ali i arhivski materijal (pisma, potvrde, novinski isječci itd.) prezentirat će i životni put određen teškim, tragičnim zbivanjima koje su mu odredile sudbinu i sam umjetnički izričaj.
utorak, 11. prosinca 2018. – nedjelja, 27. siječnja 2019. ● Muzej za umjetnost i obrt

Sljedeća će biti bolja...

Izložba će donijeti ozračje nekih davnih blagdana ispisanih na malim „kartolinama“ u novom spoznajnom svjetlu, pretočenim u priče i slike nekih davnih blagdana. Kroz više od 400 primjera blagdanskih čestitki bit će prikazano kako se mijenjao ovaj nezaobilazan element uljudnog ponašanja i blagdanske tradicije s porukama koje su jedni drugima upućivali prijatelji, zaljubljeni, rodbina, umjetnici, poslovni partneri, institucije i drugi.

 

subota, 8. prosinca 2018. – subota, 22. prosinca 2018. ● Galerija SC
Neli Ružić - Crne zastave (Izmještanja)
O kojim zapravo migracijama Neli Ružić govori, u državi u kojoj su emigracije stalne, ekonomske, političke, teške i iz koje se kontinuirano odlazi s polupraznim kovčezima? Govori o njihovoj trajnosti, o kontinuiranom odlaženju i napuštanju kakvo je i sama prošla.
petak, 7. prosinca 2018. – ponedjeljak, 7. siječnja 2019. ● Galerija Idealni grad, CZKIO Susedgrad

Suvremeno hrvatsko kiparstvo dvadesetog stoljeća

Iz Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević.
petak, 7. prosinca 2018. – petak, 21. prosinca 2018. ● Galerija Događanja
John Miličić - Daske
Koristeći nusprodukte slikarskog procesa, njegove nuspojave, margine, ostatke, umjetnik prebacuje fokus sa samog koncepta autorstva na prostor procesa stvaranja kao prepoznavanja, korištenja i donošenja odluka, istovremeno destabilizirajući umjetničko djelo kao gotov proizvod multiplikacijom malih formata koji se poput modula mogu dalje umnažati.
petak, 7. prosinca 2018. – četvrtak, 20. prosinca 2018. ● Strojarska cesta
Neli Ružić - Reproduktivni sistem
Medij umjetničkog rada – billboard u javnom prostoru Zagreba je ujedno svojevrsna tema izložbe. Izložba se može promatrati iz vizure pješaka, vozača ili putnika u tramvaju, na lokacijama standardnih, neosvijetljenih oglasnih panoa u Ulici kneza Branimira (preko puta Branimir Centra, na bivšem zidu grafita), Aveniji Marina Držića (kod Vukovarske ulice) i na Strojarskoj cesti (kod Autobusnog kolodvora) 
četvrtak, 6. prosinca 2018. – nedjelja, 10. ožujka 2019. ● Galerija Klovićevi dvori
Vladimir Becić
Vladimir Becić nije nipošto nepoznat umjetnik iz prve polovice prošloga stoljeća. Uz Miroslava Kraljevića, Josipa Račića i Oskara Hermana čini skupinu koja je udarila temelje moderne hrvatske umjetnosti, a vezujući se više za München i kasnije Pariz, nego za Beč. Stoga i naziv ovih umjetnika „Münchenska četvorica“ ima u našoj povijesti umjetnosti i kulturi općenito razloga po kojima ih se obično pamti.
četvrtak, 6. prosinca 2018. ● Galerija Contra
Izložba 16 međunarodno priznatih njemačkih umjetnika
Na otvorenju izložbe moći će se razgledati djela ukupno 16 njemačkih umjetnika uključujući i djela jednog od najvećih i najskupljih živućih autora Gerharda Richtera.
srijeda, 5. prosinca 2018. – subota, 15. prosinca 2018. ● Memorijalna zbrika Jozo Kljaković

Saša Montiljo - Sove

 

Sove Saše Montilja nastale su sasvim slučajno kako i sam umjetnik kaže. Promatrajući prostor oko sebe, ugledao je neobično estetiziranu drvenu granu i proces stvaranja je započeo. Saša Montiljo u svom radu koristi se autentičnim drvenim oblicima koje estetizira preciznim i pedantnim potezima alatom i kistom pretvarajući ih u sove.

utorak, 4. prosinca 2018. – nedjelja, 3. veljače 2019. ● Muzej za umjetnost i obrt
Tajni život baštine. 70 godina sustavne konzervatorsko-restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj
U svečarskom raspoloženju 70. rođendana, Zavod organizira izložbu kojom će posjetitelji na poučan i interaktivan način, u dijelovima prilagođen i najmlađima, upoznati najrazličitije aktivnosti i obilježja Zavodske djelatnosti, često nedostupne očima javnosti.
ponedjeljak, 3. prosinca 2018. ● Galerija Greta

Petar Aleksić, Aleksandar Obućina - Mlada i zelena izložba kolaža

Prvi jasan vid suradnje dva mlada umjetnika, Petra Aleksića i Aleksandra Obućine. Njihovo dugogodišnje prijateljstvo i međusobna interakcija dovela je nesvjesno do cjeline koja će biti predstavljena publici.
nedjelja, 2. prosinca 2018. – nedjelja, 24. veljače 2019. ● Arheološki muzej
Dječak iz Lapeda i druge priče iz pripećka Lagar Velho
Izložba "Dječak iz Lapeda i druge priče iz pripećka Lagar Velho" prikazuje otkriće kostura četverogodišnjeg dječaka kojeg su pažljivo sahranili njegovi bližnji prije 29.000 godina. Detaljnom analizom kostura otkriveno je da pokazuju anatomske karakteristike modernih ljudi, ali i neandertalaca. 
nedjelja, 2. prosinca 2018. – nedjelja, 10. veljače 2019. ● Arheološki muzej
Dolina Côe - Trideset tisuća godina pejzažne umjetnosti
Izložba "Dolina Côe - Trideset tisuća godina pejzažne umjetnosti" prikazuje jedno od najznačajnijih nalazišta gornjopaleolitičke umjetnosti. Na stijenama obronaka koje okružuju rijeku Côe nalazi se više od tisuću urezanih prikaza životinja, ljudi i apstraktnih simbola.
petak, 30. studenog 2018. – subota, 22. prosinca 2018. ● Galerija Forum

Josip Tirić - Na granici

Josip Tirić rođen je 1982., te pripada generaciji slikara koja se po uzoru na njemačke neoekspresioniste iz 1980-ih i leipziško drezdensku školu iz 1990-ih i 2000-ih okrenula figuraciji. Njegove slike se ističu snažnom ekspresivnošću, a sama tematika sugerira ratove, odnosno varijacije na temu ljudskih sukoba.
petak, 30. studenog 2018. – nedjelja, 3. ožujka 2019. ● Hrvatski povijesni muzej

Hrvatski ratnici - Ukrajina

Izložba umjetničkih fotografija povodom 100-te godišnjice završetka Prvog svjetskog rata.
četvrtak, 29. studenog 2018. ● Galerija Laval Nugent
Diskretni šarm Jugoslavije
Serija autorskih alternativnih postera jugoslavenske filmske produkcije “Diskretni šarm Jugoslavije” nastala je kao reakcija na nastupajuće trendove dokidanja zajedničke kulture sjećanja post-jugoslavenskih društava, politike historijskog revizionizma te procesima autocenzure vlastitih intimnih historija u kontekstu novouspostavljenih država i novih društvenih odnosa.
četvrtak, 29. studenog 2018. ● Galerija Siva, Pierottijeva 11

Muhamed Baručija - Think twice

Think twice obuhvaća radove nastale u pričama za vrijeme crtanja grafita, na relaciji Zagreb – Sarajevo.  Upravo na toj relaciji najviše se znanja akumuliralo, dok su najveći utjecaj na autora imala sva dešavanja, ljudi koji sudjeluju u graffiti sceni, neprestana putovanja i druženja.
četvrtak, 29. studenog 2018. – ponedjeljak, 3. prosinca 2018. ● Galerija Zvonimir
Saimir Ahmeti - Odvajanje
Izložbu organiziraju Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba i Galerija MORH-a „Zvonimir“.
srijeda, 28. studenog 2018. – srijeda, 5. prosinca 2018. ● Galerija SC

Lav Paripović - Totalka

Radovi Lava Paripovića u ovom se ciklusu ne bave budućim potencijalnim katastrofama, nego autor uzima primjere iz nedavne povijesti čovječanstva zajedno s biblijskom pričom o rušenju kule babilonske. 

srijeda, 28. studenog 2018. – nedjelja, 24. veljače 2019. ● Muzej suvremene umjetnosti

Andrija Maurović - Između političkih ideologija i pornografije

U fokusu ove izložbe nisu najpopularniji stripovi Andrije Maurovića s likom poput Starog mačka, već sagledavanje njegove fragmentarne i rasute ostavštine iz drugačijeg kuta.
srijeda, 28. studenog 2018. – nedjelja, 30. prosinca 2018. ● Muzej Mimara

Zoran Filipović - Od Theresienstadta do Terezína; 1918.-2018.

U suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, Gradom Zagrebom, Turističkom zajednicom Grada Zagreba, Hrvatskim državnim arhivom, Hrvatskim povijesnim muzejom i Hrvatsko-češkim društvom, Muzej Mimara izlaže 40 radova, crno bijelih fotografija na temu utvrde Terezín u Češkoj. 
utorak, 27. studenog 2018. – petak, 7. prosinca 2018. ● Galerija ULUPUH

Snježana Vego: Moj Japan

Riječ je o izložbi inspiriranoj tradicionalnim japanskim odjevnim predmetom – kimonom, kojeg autorica interpretira u formi autorskih kimona od svile i pamuka, oslikanih tehnikama batik i serti. 
utorak, 27. studenog 2018. – nedjelja, 9. prosinca 2018. ● Studio Moderne galerije Josip Račić
Alma Orlić: Iskre djetinjstva u portretu
Alma Orlić rođena je u Zagrebu 1937. godine. Diplomirala je slikarstvo 1961. godine na 1937. Akademiji primjenjene umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Marina Tartaglie.  Sigurna u svoj crtež i kompoziciju, umjetnica se posvećuje slikanju uljanim bojama na platnu, a crtež i dalje ostaje dijelom njezinih radova.
ponedjeljak, 26. studenog 2018. – ponedjeljak, 31. prosinca 2018. ● Fotogalerija Dubrava, Dubrava 51a
Vladimir Vučinović: Djeve sa zagrebačkih pročelja
Vučinović ne priča samo priču o ljepoti ženskog tijela, već o estetici i duhu vremena koje je polako iščezlo, a i sama crno-bijela fotografska slika pojačava taj dojam.
ponedjeljak, 26. studenog 2018. – četvrtak, 20. prosinca 2018. ● Galerija CEKAO
Gabrijela Rukelj Kraškovič: Pretežno vedro s umjerenom naoblakom
Raspon od sasvim suptilnih i nježnih, do ekspresivno žestokih kompozicija, obuhvaća posve autonomnu stvarnost slike. Ona živi lišena od strogih zakona tehnika realizacija, postajući spontano iznenađenje u trenutku stvaranja. Ipak, Gabrijela Rukelj Kraškovič svojom izvedbom ne odbacuje osjećaj za mjeru i uravnoteženost odnosa ploha i boje, ritma i kontrasta.
ponedjeljak, 26. studenog 2018. – nedjelja, 16. prosinca 2018. ● Knjižnica Vladimira Nazora
Stablo svijeta i drugi slavenski mitski motivi
Izložba je nastala u sklopu suradničkog projekta Hrvatska mitska baština u ranome srednjem vijeku, Matice hrvatske i Knjižnice Vladimira Nazora. 
ponedjeljak, 26. studenog 2018. – četvrtak, 20. prosinca 2018. ● Kabinet grafike HAZU
Zagrebačka serigrafija
Ivan Picelj, Juraj Dobrović, Miroslav Šutej, Aleksandar Srnec, Eugen Feller, Mladen Galić, Ljerka Šibenik, Ante Kuduz, Julije Knifer, Vjenceslav Richter, Đuro Seder i Dean Jokanović Toumin formirali su relativno homogenu skupinu umjetnika. Iako djelujući individualno, bez programskoga koncepta, te svaki ponaosob istražujući potencijale serigrafije, oni idu korak s europskim trendovima i suvremenim umjetničkim pojavama.
nedjelja, 25. studenog 2018. – petak, 30. studenog 2018. ● Pogon Jedinstvo, velika i mala dvorana

Bojan Gagić, Roanna Rahman, Josip Zanki: Prostori tišine

Organizator: Galerija 90-60-90 
Projekt "Prostori tišine" je participativni rad više autora koji se zasniva na radionicama, predavanjima i interdisciplinarnim umjetničkim istraživanjima a cilj mu je prijenos iskustava i povezivanje različitih umjetničkih praksi. Dokumentacija projekta uključuje zvučne instalacije, fotografije, crteže, molitvene zastave i druge oblike virtualnih radova inspriranih svetim riječima.
petak, 23. studenog 2018. – petak, 7. prosinca 2018. ● Galerija AŽ
Izložba Alena Floričića
Izložba u Galeriji AŽ donosi skupinu video radova labavo povezanih sličnim scenografskim elementima i strukturalnim rješenjima, kao i određenim zajedničkim motivima. Oni su, međutim, u osnovi neka vrst otvorenih preliminarnih formi, koncentrata koji se finaliziraju tek stapanjem s konkretnim izložbenim prostorom koji ih upisuje u stvarnost i konačno oblikuje, dajući im uvijek drukčije, često neočekivane, dimenzije i aspekte.
srijeda, 21. studenog 2018. – četvrtak, 13. prosinca 2018. ● KIC, Preradovićeva 5

Dejan Kršić: Svijet oko nas

Kršićevo nadahnuće je upravo u neograničenoj ponudi koju nam stvarnost nudi i koja se neprestano obnavlja pri svakom prolazu urbanim stazama. Sakuplja motive koji u formi jednokadra postaju poglavlja njegovih propovijedi, svojevrsna urbana mudrost sa zidova spontanog porijekla. 

 

srijeda, 21. studenog 2018. ● Galerija VN
Marijan Crtalić: Njih su dvojica, a mi smo sami 
utorak, 20. studenog 2018. – nedjelja, 2. prosinca 2018. ● Galerija Karas, Zvonimirova 58
Robert Fišer: Crvotočina
Crvotočina zahtijeva kretanje kroz prostor i mentalni element, koji je ključ za iščitavanje ove linearne simulacije svemira kao prostora. Put kroz crvotočinu do linearnih dimenzija može se, ali i ne mora dogoditi uključujući tako komponentu relativnosti koja počiva u osnovi teorije crvotočina.
utorak, 20. studenog 2018. – ponedjeljak, 1. travnja 2019. ● Muzej za umjetnost i obrt
Suvremeni umjetnici u stalnom postavu MUO: Goran Trbuljak
Poznat po strateškom preuzimanju uloge vlastitog tumača, kustosa i kritičara, Trbuljak svojom intervencijom iskazuje karakterističan autorski pogled na problematiku identiteta umjetnika i ideje autentičnosti umjetničkog rada kroz provociranje brojnih pitanja o njegovoj tržišnoj i institucionalnoj valorizaciji.
nedjelja, 18. studenog 2018. 16,00-20,00 – utorak, 20. studenog 2018. ● Pogon Jedinstvo, velika dvorana

Anita Miloš: Praznine

Organizator: Galerija 90-60-90
Multimedijalna instalacija sastoji se od video uradaka snimanih nadzornim kamerama i povlači paralelu u odnosu pojedinca i suvremenog društva kontrole.
četvrtak, 15. studenog 2018. – četvrtak, 29. studenog 2018. ● Memorijalna zbirka Jozo Kljaković

Petar Dolić: Palmižana

Skulptura Palmižana hrvatskog kipara Petra Dolića istražuje poimanje umjetničkog djela. Osnovni medij u kojem autor stvara je kamen koji je težak, hladan i krut. Suvremeni pristup skulpturi potaknuo je Petra Dolića da se okuša u novim materijalima te je za ovo djelo izabrao stirodur u kojem su oblici proizašli iz njega meki, prirodni, razigrani, lagani i emotivni. Autor nije ograničen kompozicijom već ona za njega predstavlja mogućnost beskonaćne nadogradnje. 

četvrtak, 15. studenog 2018. 19,00 ● ELFS Bubbles Bar, Amruševa 4

Sašo Petroševski Novak: Izraelski umjetnički suvenir

Prodajna izložba

Ulaz slobodan – obavezna potvrda dolaska na zoz@zg.ht.hr

četvrtak, 15. studenog 2018. ● Galerija Siva
Željko Beljan: Cartoon Core

Cartoon Core, projekt je koji je nastao kao vizualni identitet za grupu Crawander i koji je s vremenom nadišao funkciju plakata. Likovni koncept postava predstavljen je kroz naoko grube, vulgarne i groteskne ilustracije. Protagonisti ilustracija su prepoznatljivi likovi iz crtanih filmova smješteni u neočekivane situacije. Ilustracije svojom provokativnošću i groteskom šokiraju i zabavljaju.
četvrtak, 15. studenog 2018. – nedjelja, 25. studenog 2018. ● Botaničar

Boranka u Botaničaru

Izložba „Boranka u Botaničaru“ posvećena je dosad najvećoj akciji volonterskog pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije u sklopu kampanje Boranka. Od stabala izgorenih borova proizvedene su bojice – pastele u pogonu Karbona s otoka Korčule koje su korištene prilikom stvaranja novih likovnih djela. 
srijeda, 14. studenog 2018. ● Kuća Šenoa

Crteži i siluete Augusta Šenoe

Na izložbi će se moći razgledati originalne radove koje je August Šenoa kao dječak u dobi od 11. do 15. godine stvarao, a obitelj sve ove godine brižno sačuvala. 
utorak, 13. studenog 2018. 10,00-18,00 – utorak, 27. studenog 2018. ● Galerija Zvonimir, Bauerova 33
Perceive Art - Leave a Trail
Povodom 5. obljetnice web stranice PerceiveArt Sonja Švec Španjol organizira grupnu izložbu "PerceiveArt – Leave a Trail". Na otvorenju izložbe premijerno će biti prikazan film o nastanku web stranice PerceiveArt, a izložbu će otvoriti cijenjeni povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Nikola Albaneže.
utorak, 13. studenog 2018. 19,00 ● Europski dom Zagreb, Jurišićeva 1/I
Izložba slika i crteža Krešimire Gojanović, Alfreda F. Krupe i Jelene Martinović
Troje autora različitih generacija koji su diplomirali na zagrebačkoj ALU, na izložbi će predstaviti svoja recentna crtačka i slikarska djela, koja istražuju prirodu oko nas, ali i unutarnji svijet umjetnika u kreativnim transformacijama.
ponedjeljak, 12. studenog 2018. 18,00 ● Knjižnica Vladimira Nazora
Jana Dabac: Crvenanit
Jana Dabac je arhitektica, dizajnerica i fotografkinja. Sudjelovala je na brojnim arhitektonsko-urbanističkim i dizajnerskim  projektima i izložbama. Dobitnica je više nagrada.
nedjelja, 11. studenog 2018. ● Galerija Matice Hrvatske
Rene Bachrach Krištofić: Over The Rainbow
Tjedan Izraela, Galerija Milan i Ivo Steiner i Matica Hrvatska predstavljaju najnoviji ciklus radova Renea Bachracha Krištofića na akrilu i papiru koji se nadovezuje na prijašnja dva ciklusa u kojima je autor istraživao revolucije i utopije u društvenom poimanju. Aktualni ciklus bavi se zajednicama koje su pokušale stvoriti drugačije društvo ili bolje rečeno, bile su zajednice kontrakulture, od kojih su neke u konačnici postale utopije.
nedjelja, 11. studenog 2018. 11,00 ● Hrvatski povijesni muzej
1918. - prijelomna godina u Hrvatskoj
Budući da je za povijesni razvoj Hrvatske godina 1918. bez sumnje prijelomna, ovom se izložbom prvenstveno prezentiraju politička i društvena zbivanja.
petak, 9. studenog 2018. ● Scena F22, Frankopanska 22
Večer s WHW Akademijom – Kolektivna izložba za jedno tijelo
Prvo javno događanje u sklopu WHW Akademije, koja je započela s radom polovicom listopada, bit će gostovanje kustosa Pierre Bal-Blanca koji će u uz sudjelovanje umjetnika Manuela Pelmusa te u suradnji sa studentima WHW Akademije (Laura Barić, Jakub Danilewicz, Phillipa Driest, Vida Guzmić, Larion Lozovoy, Petra Mrša, Jelena Petric i Paky Vlassopulou) predstaviti projekt "Kolektivna izložba za jedno tijelo" pokrenut u sklopu Documente 14 prošle godine. 
četvrtak, 8. studenog 2018. – utorak, 13. studenog 2018. ● Galerija Siva

Auksjedan

Autor postavom izložbe ukazuje na manje vidljive, ponekad riječima neopisive stvari, koje iako na prvu možda nisu jasne, utječu na promatrača, ostavljajući trag i ukazujući na to da postoji puno više od stvarnosti vidiljive prostim okom. 
četvrtak, 8. studenog 2018. – nedjelja, 3. veljače 2019. ● Galerija Klovićevi dvori
Nikola Reiser: Retrospektiva
Retrospektiva će obuhvatiti sve faze umjetnikova stvaralaštva - od najranijih dana prije formalnog obrazovanja na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu, radova iz vremena provedenog u Drugome svjetskom ratu, djela iz šezdesetih godina u kojima eksperimentira s kolažima i kompozicijama, do povratka portretistici, krajolicima i mrtvim prirodama, poglavito cvijeću koje je kontinuirano slikao do kraja života.
srijeda, 7. studenog 2018. 12,00-18,00 – utorak, 15. siječnja 2019. ● Galerija AMZ, Ulica Pavla Hatza 6
Magister Giotto – Kapela Scrovegni
Impresivna izložba u produkciji talijanske tvrtke Cose Belle d'Italia Media Entertainment posvećena je jednom od ključnih protagonista talijanske povijesti umjetnosti Giottu di Bondoneu (1267 - 1337) i posjetiteljima donosi jedno od najvećih remek djela umjetnika Giotta, Kapelu Scrovegni u Padovi, koja je oslikana fresco tehnikom između 1303. i 1305.
srijeda, 7. studenog 2018. – subota, 17. studenog 2018. ● Francuski paviljon
Hušman Huzjan Tadić
Povezani  jedinstvenim prostorom paviljona  svojim će radovima i zajedničkim promišljanjem  osmisliti zajedničku prezentaciju. Ana Hušman u instalaciju kreće sa svojim radom "Na mjesto centrifuge dolaze satovi klavira" završenim 2018. godine, Ištvan Huzjan izlaže Nanose u kojima pronađene elemente svojom intervencijom pretvara u skulpturalne elemente, a Marko Tadić unutar konstrukcije prostorno povezuje njihove poetike. Zajednička komunikacija u ovome projektu rezultirat će i umjetničkom knjigom.
srijeda, 7. studenog 2018. – četvrtak, 22. studenog 2018. ● Galerija SC
Damir Žižić: Arhiv promjene
Posebnost arhive Damira Žižića u beskompromisnom je pohranjivanju. Stoga je i odabir radova za ovu priliku bio dugotrajan – i emotivan – proces. Ovi dokumenti nemaju samo povijesni i dokumentarni značaj, oni ocrtavaju potrebe „naručioca“, ali i stremljenja stvaraoca; uz svrhu za koju su nastali, pokazuju i širinu nastanka u svom organizacijskom, društvenom i kulturnom kontekstu.
srijeda, 7. studenog 2018. – nedjelja, 25. studenog 2018. ● Arheološki muzej
Izložba - Beketinci – Bentež, naselja iz eneolitika, ranoga i kasnoga srednjeg vijeka
Na izložbi su prikazane rekonstrukcije lasinjskih stambenih objekata koje nam ukazuju na njihov mogući izgled, tlocrt i unutrašnju podjelu prostorija. Jedan od pronađenih stambenih objekata ukupne površine od čak 360 kvadratnih metara za sada je najveća poznata eneolitička kuća na ovim prostorima.
utorak, 6. studenog 2018. ● Botaničar, Trg Marka Marulića 6

Izložba Mare Bratoš Crus- Crura powered by Philips Lumea

Ciklus fotografija prikazuje noge poznatih i anonimnih žena koje samopouzdano i slobodno koračaju kroz svoju svakodnevicu.

 

utorak, 6. studenog 2018. – petak, 16. studenog 2018. ● Muzej Mimara

Putevima bokeljskih Hrvata

Izložba je dio istoimenog društveno-edukativnog projekta koji je pokrenut s ciljem očuvanja kulturne baštine bokeljskih Hrvata, boljom razmjenom kulturnih dobara i razumijevanjem između Hrvatske i Crne Gore. Izložba će zagrebačkoj publici predstaviti radove dvoje cijenjenih bokeljskih umjetnika - Tanje Nikolić i Slobodana Slovinića.
utorak, 6. studenog 2018. – srijeda, 21. studenog 2018. ● Hrvatski muzej arhitekture

Carlo Fontana i kasnobarokne transformacije Rima

Suvremeni pogled na djelo kroz fotografije i film.
utorak, 6. studenog 2018. – nedjelja, 18. studenog 2018. ● Galerija Karas, ULica kralja Zvonimira 58
Tea Ivković: Nothing is personal
Rad se sastoji od nakupine fotografija u layerima koji tvore novu realnost, prožetu memorijama različitih situacija i perspektiva autorskih fotografija, nasumično izabranih iz gomile foldera uspomena. Realnost određenog trenutka možemo osjetiti tek u tom istom trenutku, a ono što kasnije ostaje tek je nakupina sjećanja koju, prolaskom vremena, više nitko ne može u potpunosti točno opisati jer ne postoji ništa osim sadašnjosti.
ponedjeljak, 5. studenog 2018. ● Galerija Vn, Ilica 163a
Kako je zeko izgubio uši, a koza dobila rogove
Samostalna izložba ilustracija akademske slikarice Sanje Pribić, počasne ilustratorice Festivala PAZI, KNJIGA! Otvorenjem izložbe i promocijom istoimene knjige Sanje Pribić, svečano će se otvoriti i ovogodišnji Festival PAZI, KNJIGA! koji traje od 5. do 17. studenoga.
ponedjeljak, 5. studenog 2018. – nedjelja, 18. studenog 2018. ● Muzej Mimara

Viljem Klemenčić: U posjeti kod dvorskih vila

Muzej Mimara predstavlja izložbu fotografija slovenskog umjetnika Viljema Klemenčića pod nazivom U posjeti kod gradskih vila. Izlaže se petnaestak fotografija aktova velikog formata. Autor se bavi fotografijom već pedeset godina, dok je tridesetosam godina posvetio temi akta.

ponedjeljak, 5. studenog 2018. – petak, 9. studenog 2018. ● Galerija Greta

Writing Performance Exhibition 8 - Lilo Nein

Writing Performance, projekt Lilo Nein, proučava performans kao multimedijalni proces prevođenja. U sklopu ovog projekta, pet skulptura se kolaborativno prevodi u pjesme.
Projekt je dio umjetničkog istraživanja Lilo Nein o funkciji pisanja, teksta i medijalnog zapisa na osnovi suradnje performativnih praksi.

subota, 3. studenog 2018. – subota, 17. studenog 2018. ● Galerija Miroslav Kraljević
I ovo je kinematografija: radikalne filmske prakse i kultura entuzijazma Kinokluba Zagreb 1928. — 2018.
Izložba povodom 90. obljetnice Kinokluba Zagreb.
subota, 3. studenog 2018. 16,00-20,00 – utorak, 6. studenog 2018. ● Pogon Jedinstvo, velika dvorana
Dva stupnja
Organizator: Umjetnički kolektiv Ljubavnice
Ljubavnice se bave promišljanjem, postavljanjem pitanja i polemika vezanih uz proizvodnju energije te osvještavanja njezine važnosti, dobrim i lošim stranama samoodrživih sistema, gradeći mehaničku instalaciju kojom žele posvijestiti kod posjetitelja što je energija, koliko energije treba da bi nešto radilo, sviralo, svijetlilo.
subota, 3. studenog 2018. 20,00 ● Galerija Greta, Ilica 92
Instalacija Camera Multipla Stele Horvat

Pod povezanim dijelovima mislim na odnos između zvuka, svjetla i vremena te na medije koji unutar objekta rade simultano. Zrake svjetlosti prolaze kroz leću promjera 5 cm te se digitalno zapisuju pomoću skenera. Skener preuzima ulogu digitalnog čipa te se svjetlo zapisuje u vremenu koje ima svijetlu i tamnu fazu, a nakon toga se pojavljuje na ekranu i nestaje. Gledatelju se daje mogućnost vidjeti vrijeme koje se fizički ne može iznijeti iz prostora..

četvrtak, 1. studenog 2018. – utorak, 30. studenog 1999. ● Galerija Klovićevi dvori
Nikola Reiser - Retrospektiva
Slikarstvo Nikole Reisera u poslijeratnoj hrvatskoj umjetnosti zauzima značajno i zasebno mjesto. Iako generacijski pripada skupini hrvatskih umjetnika stasalih početkom pedesetih godina prošloga stoljeća koja je oslonivši se na iskustva avangardi s početka 20. stoljeća pribjegla novom, oslobođenom vidu umjetnosti kroz apstrakciju, Nikola Reiser ipak će slijediti svoj put i čitavoga života njegovati vlastiti, autentičan likovni izraz.
utorak, 23. listopada 2018. – petak, 9. studenog 2018. ● Galerija ULUPUH

Ekstravagantna banalnost

Izložba Ekstravagantne banalnosti - tematska žirirana izložba članova Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita ULUPUH-a
četvrtak, 4. listopada 2018. – nedjelja, 18. studenog 2018. ● Galerija Klovićevi dvori
Nevenka Arbanas - Retrospektiva
Radove Nevenke Arbanas pronalazimo u brojnim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu.  Dobitnica je više nagrada i priznanja, te neumorno radi i stvara kao redovita profesorica pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
četvrtak, 4. listopada 2018. 19,00 – utorak, 23. listopada 2018. ● Memorijalna zbirka Jozo Kljaković
Petar Hranuelli - Zub
Petar Hranuelli izlaže od 1994. godine na 50 samostalnih i 98 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja. Djela mu se nalaze u javnim i privatnim zbirkama (Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Nizozemska, Italija, Austrija, Srbija, Turska, Crna Gora, Engleska, Španjolska, Kalifornija, Čile,...) Član je HDLU-a  od 2006. godine. Živi i stvara u Zagrebu .

 

srijeda, 3. listopada 2018. – nedjelja, 6. siječnja 2019. ● Umjetnički paviljon

Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel - povijesni susret učenika i učitelja

Slavni je francuski slikar odigrao veliku i važnu ulogu u Bukovčevom likovnom obrazovanju te će izložba u Umjetničkom paviljonu po prvi puta objediniti “učenika” i “učitelja” te javnosti, struci i medijima dati jasnu sliku koliko je “učitelj” utjecao na “učenika”. Valja istaknuti kako nikada do ove izložbe djela Alexandera Cabanela nisu bila izlagana u Hrvatskoj, kao ni u susjednim zemljama.
utorak, 2. listopada 2018. 19,00 – četvrtak, 18. listopada 2018. ● Galerija ULUPUH

Bijenalna izložba - Habitat

Izlažu: Vesna Aralica, Vedrana Balković, Vesna Barbieri, Andrea Bassi, Lidia Boševski, Nadica Eichhorn, Pamela Ivanković, Nataša Kabalin, Višnja Markovinović, Marika Mihaljfi, Marta Milunić, Zdenka Pozaić, Dijana Rajković, Sanja Stani, Marija Stojanović, Dani Žbontar (Slovenija). Gost-autor na poziv: Tetsuya Tanaka (Japan). Grupa autora: Danijela Pičuljan, Lidia Boševski & Snježana Pokos-Vujec: keramička skulptura u javnom prostoru rezentacija na izložbi putem fotografija) 
utorak, 2. listopada 2018. 19,00 – nedjelja, 14. listopada 2018. ● Galerija Karas
Ivan Marković - Antistress Mix
Antistress mix, šesta izložba akademskog slikara Ivana Markovića, funkcionira na dvije razine. Prvo, izložba je njegov osobni hommage američkom slikarstvu 50ih godina prošlog stoljeća, koje i inače navodi kao inspiraciju u svom umjetničkom radu i razvoju. U isto vrijeme, za ovu će izložbu umjetnik reći da se vraća samome sebi. 
petak, 28. rujna 2018. – srijeda, 10. listopada 2018. ● Lauba

Bridges: Nova slika

Umjetnički koncept izložbe istražuje pojam nove slike, što je ujedno i svojevrsna adaptacija umjetničkog pokreta new image s kraja 70-tih godina prošlog stoljeća. New image, kao odgovor zahtjevima esteticizma i reduktivizma visokog modernizma, zalagao se za individualnost, subjektivnost i slučajnost u umjetničkom procesu. 
četvrtak, 27. rujna 2018. 19,00 ● Galerija Contra, Frankopanska 22
Samostalna izložba Marcela Hüppauffa
Na izložbi će se predstaviti recentna autorova djela u tehnici ulja, akvarela i gvaša.
četvrtak, 27. rujna 2018. 20:30 ● Strossmayerov trg 6
Grupna izložba etabliranih inozemnih umjetnika: David Reed, Jonathan Lasker, Leslie Wayne, Sam Bornstein, Marcel Hüppauff, Philipp Schwalb, Kolja Gollub, Tjorg Douglas Beer, Roman Uranjek
Riječ je o njemačkim, američkim i slovenskim etabliranim umjetnicima koji će se predstaviti hrvatskoj publici recentnim radovima većih dimenzija.
utorak, 18. rujna 2018. – nedjelja, 21. listopada 2018. ● Tehnički muzej

Starodobni traktori

 

četvrtak, 13. rujna 2018. – nedjelja, 30. rujna 2018. ● Galerija Kranjčar

Arvida Byström - Samo birane trešnje

Izložbom „Samo birane trešnje“ umjetnica Arvida Byström izmješta se iz konteksta društvenih mreža u fizički prostor galerije, gdje svoje trajne preokupacije, subverzivnost ženstvenosti, kritiku normi nametnutih ženskom tijelu, tjelesnost kao takvu i njezinu cenzuru na društvenim mrežama, sagledava iz novog kuta.

srijeda, 12. rujna 2018. – nedjelja, 30. rujna 2018. ● Muzej suvremene umjetnosti
Uključene, Aktivne, Svjesne - Ženske perspektive danas
Unazad pet godina termin ženski pogled pojavio se kao sveprisutan buzz word u umjetničkom i modnom svijetu. Mnoge mlade umjetnice svjesno su prisvojile termin kao obilježje vlastitog autorskog pristupa, aktivističkog i emancipatorskog angažmana. Ženski pogled postavljen je kao opreka dominantnom, patrijarhalno uspostavljenom muškom pogledu koji objektificira žensko tijelo i utvrđuje žensku pasivnu poziciju. 
utorak, 11. rujna 2018. – subota, 22. rujna 2018. ● Oris - Kuća arhitekture
Monica Alcazar Duarte - Uznesenje
''Uznesenje'' predstavlja slike astronoma i znanstvenih ustanova diljem Europe u sklopu interaktivne instalacije koja uključuje komponentu proširene stvarnosti. Slike prati zvučna pozadina koja uključuje tekst Frana Whitea, poznatog filozofa i teoretičara svemira.
utorak, 11. rujna 2018. – nedjelja, 30. rujna 2018. ● Muzej suvremene umjetnosti

Budnost, borba, ponos: kroz njezine oči

Izložba Budnost, borba, ponos: kroz njezine oči predstavlja 13 umjetnica čiji pažljivo selektirani radovi odražavaju, propituju i problematiziraju različite kulturne izričaje i pitanja koja se vežu uz konstrukcije identiteta, obitelji i doma, seksualnosti i rodno-spolnih uloga,  reprezentaciju žena i politiku ženskog pogleda. 

ponedjeljak, 10. rujna 2018. – srijeda, 26. rujna 2018. ● Hala V - iza Tehničkog muzeja Nikola Tesla
Parallel Intersection Zagreb 18
U suradnji sa Procur.arte kulturnom fundacijom iz Lisabona (Portugal) Fotografska udruga Organ Vidazapočela je provedbu projekta PARALLEL – European Photo Based Platform / PARALLEL – europska platforma za fotografiju koji uključuje suradnju s 18 partnera tijekom narednih 5 godina – projektu čiji je jedan od ciljeva provedba godišnjih mentorskih ciklusa za fotografe/kinje i kustose/ice te izložbi u partnerskim institucijama diljem Europe. 
ponedjeljak, 10. rujna 2018. – petak, 28. rujna 2018. ● Izložbeni salon Izidor Kršnjavi (ŠPUD)

REFEST Slikei riječi putevima izbjeglica. Interdisciplinarni pristup povećanja publike festivala

Izložba “REFEST Slike i riječi putevima izbjeglica” nastala je kao rezultat projekta koji okuplja 4 kulturne organizacije koje vode male i srednje renomirane festivale koji su postali platforme za raspravu o društvenim pitanjima kroz umjetničke medije, a to su: Balkan Photo Festival (BiH), Passaggi Festival iz Fana (ITA), Organ Vida Festival iz Zagreba (HR) i Festivalito Vilaverde iz Madrida (ES).

ponedjeljak, 10. rujna 2018. – utorak, 25. rujna 2018. ● ADU Gallery f8

Kassel Dummy Award

Ove 53 neobjavljene fotoknjige odabrane u 2018. bit će izložene na sljedećim događanjima: PhotoIreland Festival u Dublinu, Fotobookfestival u Kasselu, Triennale der Photographie u Hamburgu, Istituto Europeo di Design u Madridu, FotoLeggendo Festival u Rimu, Organ Vida – Međunarodni festival fotografije u Zagrebu, Museum für Angewandte Kunst u Kölnu za vrijeme Internationale Photoszene Köln, NIDA International Photography Symposium, Aarhus Photobook Week, Zentralbibliothek im Kulturpalast u Dresdenu, Tokyo Art Book Fair.

ponedjeljak, 10. rujna 2018. – petak, 21. rujna 2018. ● Galerija Greta

Ulla Deventer - Leptiri su znak nečeg dobrog

U svom kolaborativnom radu Leptiri su znak nečeg dobrog Ulla Deventer bavi se prostitucijom. Rad se temelji na stvarnim pričama iz života seksualnih radnica iz Antwerpena, Bruxellesa, Pariza, Atene i Accre, s kojima je provodila vrijeme tijekom perioda od pet godina, počevši od 2013. Rad naziva kolaborativnim zbog odnosa koji je uspostavila sa svojim subjektima fotografirajući ih.

ponedjeljak, 10. rujna 2018. – petak, 21. rujna 2018. ● Galerija Šira
Anna Ehrenstein: Priče o ružu i vrlinama

Anna Ehrenstein je 25-godišnja umjetnica koja živi i radi u Berlinu. Rođena je i odrasla s albanskom krvi i nasljeđem u Njemačkoj. Njena praksa fokusirana je na transdisciplinarne produkcije, uglavnom vezane uz fotografiju, film i instalaciju, s naglaskom na istraživanje te edukaciju ili kuriranje.

nedjelja, 9. rujna 2018. – nedjelja, 30. rujna 2018. ● Muzej suvremene umjetnosti
Amalia Ulman - Privilegij
Zamjenjujući dvojbeno-fiktivno hiperrealnim, u online performansu Privilegij (2015.-2016.) španjolsko-argentinska umjetnica Amalia Ulman apsorbirala je kulturno ozračje tog vremena i odmah ga ispljunula u koncentriranom obliku na društvene medije. Performans je izvela kao pretjerana, gotovo karikaturalna verzija sebe, u tipičnom uredskom prostoru.
nedjelja, 9. rujna 2018. – nedjelja, 30. rujna 2018. ● POGON

Bojan Mrđenović: Magistrala

Bojan Mrđenović rođen je 1987. godine u Virovitici. 2011. godine diplomirao je na preddiplomskom studiju povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti u Zagrebu. 2012. godine diplomirao je na preddiplomskom, a 2015. godine na diplomskom studiju filmskog i TV snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a na istom odsjeku od 2017. godine radi kao asistent. Bavi se filmom i fotografijom.

nedjelja, 9. rujna 2018. ● Kuća aikida, Koturaška 1
Chi Chern: Meditacija u tušu
Izložba kaligrafija i slika majstora Chi Cherna iz Malezije. Izložba je dio programa koji uključuje ceremoniju čaja i meditacije.
subota, 8. rujna 2018. – ponedjeljak, 24. rujna 2018. ● Galerija ULUPUH

Materijal i forma - tekstil na novim granicama

Izložba kroz radove 16 autora propituje odnos materijala i forme u području oblikovanja tekstila, kroz dvije teme: dizajn i uporaba novih tekstilnih materijala te mimikrija materijala. Izlažu: Ivana Bakal, Andreja Deskar, Smiljka Franjić, Igor Galaš, Tatjana Grgurina Vučetić, Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan, Ruža Hodak, Vesna Jakić, Dominique Jurić, Zoran Kakša, Nataša Knežević, Vesna Kolobarić,Tihana Mikša Perković, Ljerka Njerš, Sanja Šebalj, Gordana Špicer Šimić.
petak, 7. rujna 2018. – subota, 29. rujna 2018. ● Galerija Miroslav Kraljević
Ivan Hrkaš : Trojka - Beach No.3
Ivan Hrkaš rođen je 1978., nakon školovanja u Jeruzalemu upisao je sarajevsku Akademiju likovih umjetnosti, gdje je diplomirao 2004. i magistrirao fotografiju 2011. Od 2012. godine predaje kao gostujući profesor na Visokoj školi za dizajn u Ljubljani, a posljednjih devet godina bavi se sociološkom fotografijom.
četvrtak, 6. rujna 2018. – nedjelja, 16. rujna 2018. ● Galerije Forum
Jelena Blagović - Nove samoće

Jelena Blagović završila je studij fotografije na Istituto Superiore di Fotografia e Arti Visive u Padovi u Italiji. Zaposlena je kao docentica na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na Katedri za fotografiju Odsjeka snimanja, te je voditeljica ADU Galerije f8. Izlagala je na 15 samostalnih i brojnim skupnim izložbama u zemlji i svijetu, te je dobitnica mnogih nagrada i priznanja.

četvrtak, 6. rujna 2018. – nedjelja, 30. rujna 2018. ● Muzej Mimara
Izet Đuzel: Retrospektiva
Akademski slikar i kipar koji svojim intenzivnom radom kroz gotovo pedeset godina umjetničkog stvaranja ostvaruje značajan doprinos hrvatskoj likovnoj umjetnosti, daruje nam prigodu upoznavanja sa svojim iznimnim stvaralaštvom u velikom opusu od osamdesetak radova, slika i skulptura.
srijeda, 5. rujna 2018. – utorak, 18. rujna 2018. ● Arheološki muzej

Pleterni ukras nekad i danas

U fokus će postaviti pleter kao osobito važan segment umjetnosti ovog razdoblja te će posjetiteljima biti objašnjeno porijeklo ovog načina ukrašavanja, ali i njegova popularnost danas.
srijeda, 5. rujna 2018. – srijeda, 19. rujna 2018. ● Galerija SC

Denis Butorac, Ivan Gundić: Ispit 2018.  - izložba studenata diplomskog studija fotografije ADU

Na izložbi će se autorskim serijama fotografija predstaviti Denis Butorac i Ivan Gundić. Izložba je rezultat cjelogodišnjeg rada na umjetničkom projektu koji studenti prvi put predstavljaju javnosti. Ispit se iz institucije seli u javni prostor Galerije SC, te ispitna izložba postaje i svojevrsni ispit komunikacije s publikom.

utorak, 4. rujna 2018. – nedjelja, 9. rujna 2018. ● HDLU - Galerija PM

Glorija Lizde - F20.5

Rad F20.5 prikazuje suočavanje s vlastitim djetinjstvom, za vrijeme kojeg je moj otac bolovao od rezidualne shizofrenije. Rekonstruirajući vlastitu prošlost i reinterpretirajući očeve vizualne halucinacije, insceniram situacije u koje postavljam svoje sestre blizanke i sebe, kako bih osvijestila i prikazala utjecaj koji je bolest imala na cijelu obitelj.

srijeda, 22. kolovoza 2018. – srijeda, 31. listopada 2018. ● Arheološki muzej

Hrvatska u vrijeme kneza Branimira

Pisana svjedočanstva o knezu Branimiru i arheološka istraživanja Gornjeg Muća.
utorak, 21. kolovoza 2018. – nedjelja, 30. prosinca 2018. ● Arheološki muzej

Graditeljstvo Branimirovog vremena i materijalna kultura u ranosrednjovjekovnoj kneževini Hrvatskoj

Svjetovni segment života ranosrednjovjekovne Kneževine Hrvatske prikazan je izborom nalaza novca koji su dragocjeno svjedočanstvo o utjecajima i vezama Hrvata i susjednih država, dok o ukrašavanju i nošnji svjedoče nalazi, uglavnom jednojagodnih i četverojagodnih, naušnica pronađenih u najčešće slučajno otkrivenim grobovima na području Dalmacije, Like i Kvarnera.
subota, 18. kolovoza 2018. – nedjelja, 30. rujna 2018. ● Etnografski muzej
Bunjevačko novo ruvo
Gostujuća izložba u sklopu programa subotičke Dužijance prikazuje najreprezentativniju odjevnu kombinaciju bunjevačkih Hrvatica u posljednjoj četvrtini 19. do polovice 20. stoljeća.
petak, 20. srpnja 2018. – nedjelja, 2. rujna 2018. ● Umjetnički paviljon

Zlatan Vehabović - Tamno bijela zemlja

Iscrpnim revidiranjem umjetnik je podijelio snimljeni materijal u četiri tematske skupine, djelomično samonametnute prirodom podneblja a dijelom specifičnim osobnim interesima. One su: ekspedicija, pejzaž, povijest / politika regije te ekološka dimenzija umjetnikovog iskustva te ekstremne regije.
četvrtak, 12. srpnja 2018. – subota, 1. rujna 2018. ● Oris - Kuća arhitekture

Tadao Ando - Nadilaženje suprotnosti

Tema izložbe impresivni je projekt Punta della Dogana u Veneciji.

četvrtak, 12. srpnja 2018. – ponedjeljak, 30. srpnja 2018. ● Tehnički muzej

Teslin svjetski sistem

Izložba kronološki prati Tesline eksperimente, eksperimente drugih znanstvenika koji su prethodili Teslinim otkrićima ili su ga potaknuli na njih, u nastojanju da objasni Teslin doprinos na polju bežičnog prijenosa.
ponedjeljak, 9. srpnja 2018. – nedjelja, 15. srpnja 2018. ● Umjetnički paviljon

Jose Cura - Život objektivom slavnog tenora

Znajući kako je maestro Cura veliki zaljubljenik umjetničke fotografije, koji i sam, kontinuirano godinama, fotoobjektivom snima svakodnevicu, ravnateljica Paviljona, je pozvala maestra Curu da održi samostalnu fotografsku izložbu u Paviljonu.
utorak, 3. srpnja 2018. – srijeda, 11. srpnja 2018. ● Oris - Kuća arhitekture

Ugo La Pietra - Neuravnoteženi sistemi

 

nedjelja, 1. srpnja 2018. – nedjelja, 15. srpnja 2018. ● Klub Kino Grič
Izložba Vite Hordova: Veni, vidi Croatia

Autorska izložba u sklopu 5. Revije europskog filma

četvrtak, 28. lipnja 2018. – nedjelja, 15. srpnja 2018. ● Studio Moderne galerije Josip Račić

Nikola Vrljić - Mitološki bestiarij

Mladi kipar Nikola Vrljić, jedan od najuspješnih u svojoj generaciji, predstavlja se izložbom.

 

četvrtak, 28. lipnja 2018. – četvrtak, 30. kolovoza 2018. ● Gradska knjižnica

60.-te u Gradskoj knjižnici

Izložba povodom suradnje KGZ-a i MUO na izložbi ''60-te u Hrvatskoj, mit ili stvarnost''

 

srijeda, 27. lipnja 2018. – srijeda, 11. srpnja 2018. ● Lauba
Tena Letica Tkalčević - Paperwork bajka
Tijekom mladosti Tena je pokazala nevjerojatnu sklonost prema ilustracijama, likovnosti i dizajnu pa je prilikom odluke o svom budućem zanimanju odlučila krenuti u dizajnerske vode i 2007. godine diplomirala produkt dizajn na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu. 
utorak, 26. lipnja 2018. – subota, 21. srpnja 2018. ● Galerija Miroslav Kraljević
Katerina duda - Što će nam fundus?
Umjetnica se fokusirala na povijest Galerije i tada aktualno iseljavanje zaposlenika iz zgrade INA-e u Šubićevoj 29. Naracije o zgradi neizbježno su otvorile i priču o povijesti galerije i povijesti Kulturno-umjetničkog društva INA, osnovanom 1977. 
subota, 23. lipnja 2018. 19,00 ● Greta, Ilica 92

Izložba slika ''Arhitektura boje'' Art kolektiva

Kao grupa, gledajući objekt ispitivanja, arbitrarno dodjeljuju vrijednosti dotičnoj boji, a zatim ga izjednačavaju s prosječnom vrijednošću koja ovisi o tome koliko ih je radilo na radu

četvrtak, 21. lipnja 2018. – nedjelja, 22. srpnja 2018. ● Muzej Mimara
Retrospektivna izložba slikarice Vere Josipović

Premda je znatan dio življenja i djelovanja provela u inozemstvu, Vera Josipović pripada hrvatskoj likovnoj umjetnosti, kako po svojim formativnim godinama i iskustvima, tako i po neprekinutoj povezanosti s domaćom sredinom i našim autorima.

srijeda, 20. lipnja 2018. – srijeda, 11. srpnja 2018. ● Muzej suvremene umjetnosti
Miran Šabić - Vremenska kapsula
Miran Šabić, dobitnik nagrade MSU-a na 33. salonu mladih​, predstavlja novi rad u MSU galeriji, a riječ je o multimedijalnoj instalaciji pod nazivom "Vremenska kapsula". Odabire vrlo osobne i emotivne "sitnice", tj. ponovno pronađene predmete iz djetinjstva koji ga podsjećaju na događaje i razdoblja iz vlastita života, a koje želi oteti zaboravu.
srijeda, 20. lipnja 2018. – subota, 15. rujna 2018. ● Zbirka Richter, Vrhovec 38a

Izložba Maje Marković

Maja Marković poznata je zagrebačkoj umjetničkoj sceni kao finalistica Nagrade Radoslav Putar za mlade umjetnike, ali i kao umjetnica koja svoje interese temelji na arhitektonskom, povijesnom ili teorijskom poimanju prostora. Maja je magistrirala slikarstvo na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umetnosti u Zagrebu, a do sada je realizirala mnogobrojne izložbe u zemlji i inozemstvu.
utorak, 19. lipnja 2018. – nedjelja, 22. srpnja 2018. ● Galerija Klovićevi dvori
Think Freedom

‘Think Freedom’ sveobuhvatan je pristup projektu public art-a koji šalje poruku mira i slobode iz srca Zagreba cijeloj Europi, Americi i svijetu. Ovaj projekt objedinjuje skulpturu, instalaciju, performans, svjetlo, zvuk, film, pisanu riječ, ali i nove globalne komunikacijske tehnologije kako bi spojio mlade generacije s univerzalnom snagom suvremene umjetnosti.

četvrtak, 7. lipnja 2018. 18,00 ● Galerija Klovićevi dvori

Utorak u Ermitažu
Popratna događanja uz izložbu Katarina Velika - carica svih Rusa

Kroz izložbu Katarina Velika, carica svih Rusa provest će Vas kustosice izložbe Danijela Marković i Iva Sudec Andreis. Naglasak će biti na crticama i biografskim zanimljivostima iz Katarininog privatnog života, njezinim razmišljanjima i stavovima. 

četvrtak, 7. lipnja 2018. 19,00 – nedjelja, 8. srpnja 2018. ● Moderna galerija

Albert Kinert

Kritička retrospektiva
subota, 2. lipnja 2018. – nedjelja, 1. srpnja 2018. ● Umjetnički paviljon

Ksenija Turčić - Kaleidoskop

Umjetnica je koncipirala 14 video snimki sa zvukom u prostornu instalaciju, koja će dokumentirati izvanjski prostor okruženja zgrade Paviljona. Video snimke će biti montirane od dokumentarnog i izabranog materijala koji Ksenija Turičić bilježi kamerom unutar godine dana kako bi dobila zaokruženu cjelinu svih godišnjih doba i doba dana. 
srijeda, 30. svibnja 2018. – nedjelja, 3. lipnja 2018. ●
22. Cest is d'best
“Cest is d’Best” je međunarodni, multimedijalni ulični festival koji njegujući zagrebački identitet, oživljava gradske trgove i ulice, vraća im šarm i optimizam. Briše granice između etabliranih oblika kulture i “alternative”, zbližava sve generacije građana kroz različite kulturne afinitete jer baš svi mogu sudjelovati u programu!
srijeda, 23. svibnja 2018. – nedjelja, 27. svibnja 2018. ● Veterinarski fakultet, Heinzelova 55
Reptilomanija
Udruga studenata Veterinarskog fakulteta Equus 6.godinu organizira besplatnu izložbu. Ove godine će ponovno biti izložen veliki broj različitih egzotičnih vrsta, te je omogućeno fotografiranje sa određenim vrstama. 
srijeda, 23. svibnja 2018. – srijeda, 13. lipnja 2018. ● Muzej Mimara
Adam Dworski - Izložba keramičkih radova
Retrospektivna izložba sitne keramike hrvatskog iseljeničkog kipara Adama Dworskog, rođenog u Rijeci u uglednoj porodici Ružić (s majčine strane), a u povodu 100.godišnjice rođenja.
utorak, 22. svibnja 2018. – nedjelja, 27. svibnja 2018. ● Lauba
Nesvrstani - tjedan za ljude i umjetnost
Projekt u kojem će nastupati nekoliko izlagača, uključujući i radionice.
utorak, 22. svibnja 2018. 18,00 ● Galerija Klovićevi dvori

Utorak u Ermitažu
Popratna događanja uz izložbu Katarina Velika - carica svih Rusa

Kroz izložbu Katarina Velika, carica svih Rusa provest će Vas kustosice izložbe Danijela Marković i Iva Sudec Andreis. Naglasak će biti na crticama i biografskim zanimljivostima iz Katarininog privatnog života, njezinim razmišljanjima i stavovima. 

utorak, 22. svibnja 2018. – nedjelja, 30. prosinca 2018. ● Hrvatski prirodoslovni muzej
Najsmrtonosnije životinje na Zemlji - Komarci
Izložbom se prikazuju vrijedne zbirke komaraca u Republici Hrvatskoj, važne biološke značajke ove značajne vektorske skupine, kao i životni ciklus koji je prikazan u akvariju, a kako bi se posjetitelji upoznali sa značajkama morfologije razvojnih stadija.
srijeda, 16. svibnja 2018. 18,00 ● Galerija Osmijeha, Radićeva 37

Vlasta Pastuović Aleksić - Bez naziva

Napuštanjem svjetovnog i predmetnog dala je primat onom nutarnjem i duhovnom u čovjeku. Razigrane kompozicije dinamičnog ritma i otvorene palete boja direktni su interpretator prirode same umjetnice, dok je osobni izraz unutarnjeg doživljaja vanjskog svijeta stvoren u intimnosti vlastitog doma omogućio Vlasti Pastuović Aleksić ostvarivanje duhovne vrijednosti unutar slike.
petak, 27. travnja 2018. ● Galerija Događanja
Mirna Bandov: Tijelo slike
Rad Mirne Bandov, precizno nazvan Tijelo slike, polazi od akta, baveći se implicitnim zazorom i ambilvalencijom koju osjećamo prema tijelu kao neumoljivom dokazu nesavršenosti i prisilnog odustajanja od kontrole, priznavanja poraza ega.
petak, 27. travnja 2018. – petak, 25. svibnja 2018. ● Galerija Forum

Đuro Seder: Nesputana linija

Pedesetih i šezdesetih Seder je član avangardne grupe Gorgona, a od kraja sedamdesetih radi figurativne kompozicije naglašenog kolorita. U svome opusu Seder je uspio spojiti enformelno i minimalističko poništavanje slike s vedrom i vitalističkom afirmacijom slikarstva.
utorak, 24. travnja 2018. – subota, 19. svibnja 2018. ● Galerija Vn

Frane Rogić: Grad je pun opasnih ljudi

Rogićevo označavanje grada ima apsurdni i ludički karakter s elementima komičnosti, ali s obzirom na to da se provodi se od strane odrasle osobe također uznemiruje, zbunjuje i stvara nelagodu koja vodi u područje sveobuhvatnije i ozbiljnije od društveno neprihvatljivog nestašnog ponašanja.
utorak, 24. travnja 2018. – nedjelja, 13. svibnja 2018. ● Gliptoteka HAZU

Izložba: Hanibal Salvaro Hani

Izložba se otvara praizvedbom skladbi Veronike Drobnić koju će interpretirati violinistice Noami Konforta i Ana Pavković.
ponedjeljak, 23. travnja 2018. – petak, 27. travnja 2018. ● Galerija Greta

Šimun Tolić - Slutnja

Ciklusom slika Slutnja Šimun predstavlja određenu dozu znanstvenofantastičnog nadrealizma unutar krajolika čija neobičnost nije očita i ne ubada u oči.

 

ponedjeljak, 23. travnja 2018. 20,00 ● Živi Atelje DK
Izložba knjižnih ilustracija slikara Mingsheng Pi.
Mingsheng Pi, kineski slikar sa zagrebačkom adresom, ilustrirao je za nakladu Mala zvona tri publikacije: slikovnicu „Zimska potraga“ (tekst Miroslav Kirin), bajku Marguerite Yourcenar „Kako se spasio Wang-Fo“ te slikovnicu koja se bazira na tekstu Kurta Schwittersa „Priča o zecu“.
utorak, 17. travnja 2018. ● Muzej suvremene umjetnosti
Paulina Jazvić: Sweet Dreams
Izložbom 'Sweet dreams' umjetnica Paulina Jazvić predstavlja se novim radovima kojima problematizira očekivanja, nadanja i snove pojedinca u kontekstu emotivnih odnosa. Radovi promišljaju društveno prihvatljive forme te upozoravaju na određene pojave i situacije koje umjetnica primjećuje i bilježi te nose obilježje autobiografskog.
ponedjeljak, 16. travnja 2018. ● Galerija Greta
Dario Dević: Grafički urednik Kinokluba Zagreb
Izložba ‘Grafički urednik Kinokluba Zagreb’ cjeloviti je prikaz sedamdeset A3 plakata koje je Dario Dević od 2012. dizajnirao za programske djelatnosti te legendarne zagrebačke kinoamaterske institucije.
petak, 13. travnja 2018. ● Galerija Siva
Patent: Mario Romoda
Sami simboli koji se na zadnjim slikama pojavljuju imaju veze sa sve većim udavaljavnjem od našeg prirodnog obitavanja u prirodi te se bave isključivo patentima koji imaju veze sa suvremenim nadogradnjama našeg postojanja kao što su: pumpica protiv astme, virtualna stvarnost i gas maska
četvrtak, 12. travnja 2018. – nedjelja, 29. travnja 2018. ● Galerija Klovićevi Dvori
Katarina Velika - carica svih Rusa
Izložba o jednoj od najvećih vladarica svih vremena, ženi koja je stvarala povijest i utemeljila Ermitaž  - Katarini Velikoj , seli se od 12.  travnja do 29. srpnja iz Državnog muzeja Ermitaž u Galeriju Klovićevi dvori. Okružena tajnama i legendama, složena osobnost carice Katarine II. Velike i činjenice iz njezina života ni dan danas nisu do kraja istražene.
četvrtak, 5. travnja 2018. – petak, 27. travnja 2018. ● Gliptoteka HAZU

Stanko Abaždić - Selection

Na retrospektivnoj izložbi u Gliptoteci Stanko Abadžić će izložiti fotografije iz serija: Zagreb, Pariz, Istanbul, Prag, Odesa, Jadran, Berlin, Budimpešta i Aktovi.
utorak, 20. ožujka 2018. – nedjelja, 13. svibnja 2018. ● Umjetnički paviljon
Emanuel Vidović - povodom 65. godina smrti
Vrijeme je da se Vidović prikaže u svojevrsnoj redukciji: s osobitom pozornošću prema dijelu ranijega razdoblja (napose od 1898. do 1921); zatim u razdoblju priprema za prijelaz na motiviku i tematiku interijera i mrtvih priroda i, na kraju, na same interijere crkava i atelijera (1936.–1942.), kao i mrtve prirode (1938.-1952.) i nekoliko – po sjećanju naslikanih – uglavnom trogirskih, krajolika. 
utorak, 20. ožujka 2018. – ponedjeljak, 2. travnja 2018. ● KIC, Galerija na katu
Ana Petrović - Moj grijeh
Ana je jedna od onih koji su Warholovu izreku o ‘15 minuta slave’ zaradili posredno, kroz tipičan politički obračun za fotelju u javnim ustanovama, obračun ni po čemu poseban u svim sustavima koji imaju javne ustanove. No ovaj je ipak po nečemu ušao u hrvatsku popularnu kulturu i onda u hrvatsku povijest umjetnosti, izbacivši u medijsku orbitu mladu osječku umjetnicu koja bi bez uobičajenog dekora oko bitke za fotelju, ostala možda čitav svoj radni vijek samo unutar stručnih krugova. 
utorak, 20. ožujka 2018. – ponedjeljak, 2. travnja 2018. ● Pikto galerija
Izložba fotografija iz Nacionalnih parkova i Parkova prirode - Mogućnosti fotografa Antuna Cerovečkog
"Osjećaj koji ostaje nakon 5000 km provedenih u Nacionalnim parkovima i Parkovima prirode je onaj potpune zahvalnosti i ispunjenja. Stajao sam ispod tisuća zvijezda na Kornatima, doživio stvaranje bure na rubu Velebita, razgovarao sa ždrebetom koje je grickalo moj stativ u Lonjskom polju i gledao kako se Zagreb budi s vrha sljemenskog tornja." Antun Cerovečki
četvrtak, 15. ožujka 2018. ● Galerija Siva
Ružica Dobranić: Skriveno zbivanje
Ružica Dobranić 2013. je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Mirjane Vodopije. Dosad je ostvarila tri samostalne izložbe, u Galeriji VN u Zagrebu, u Galeriji Shira u Zagrebu, te u Europskom institutu za kulturu ophođenja, Zagreb. Tijekom studija sudjeluje na kolonijama i radionicama. Aktivno izlaže na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Također je aktivna na području primijenjene umjetnosti (ilustracija, dizajn, scenografija).
ponedjeljak, 12. ožujka 2018. ● Galerija Greta
Melanie Malike Acorlor - Organic freedom
Crteži Melanie Malike Acorlor, zaokruženi su crticama koje prate prirodnu kretnju te objašnjavaju isprekidani organski život. Upravo kontrast procesa stvaranja ovakvih radova kazuje koliko smo podijeljeni u dva vrlo konkretna svijeta, stabilno-nestabilno, organsko-umjetno. Kontinuirani pokreti ruke, najčešće bez prestanka oblikuju želju da se trenutak i sentiment zabilježi jednom fazom za svaki rad. Ova je serija radova nastala u 2017./18. godini i inspirirana je Sashiko tehnikom.
četvrtak, 8. ožujka 2018. – nedjelja, 18. ožujka 2018. ● Galerija Pikto
Roberta Pauletta: Crveni patuljak & Crna Rupa
Slike, instalacije i kaligrami tvore jedinstvenu, ikonografski šaroliku cjelinu, koja se može tumačiti kao arabeskno-groteskni niz ironija i opaski te sasvim osebujnih opservacija. Usuđujući se dirati u „Ono što se ne-smije“ umjetnik nas, nikad lišen humora, katkad koketnom, a katkad vulgarnom provokacijom, sprovodi kroz galeriju društvenih Totema i Tabua, kojih je danas bremenita i sama suvremena umjetnost. 
četvrtak, 8. ožujka 2018. – subota, 14. travnja 2018. ● Hrvatski prirodoslovni muzej
Zbirka mekušaca Mikula
Privatne zbirke prirodnina i pojedinačni predmeti imaju veliku znanstvenu i kulturnu vrijednost. Vodeći računa o važnosti njihove zaštite i očuvanja Hrvatski prirodoslovni muzej otvara izložbu posvećenu kulturi doniranja. 
srijeda, 7. ožujka 2018. – četvrtak, 22. ožujka 2018. ● Galerija Ulupuh
Marko Zubak - Svijet papertoysa
Izložba skulptura od papira i kartona.
utorak, 6. ožujka 2018. 19,00 ● Lauba
Ivan Karaga: Sunce
Ivan Karaga predstavlja se serijom akrila na platnu ilustrativnog karaktera nastalih pod utjecajem digitalne ilustracije te kolorizma pop-arta i japanskih drvoreza. U njegovim radovima dominiraju primarne boje bez tonskih prijelaza. Inspiracija su mu članovi obitelji i različiti introspektivni procesi te fascinacija prirodom i makrosvijetom koji nas okružuje, prije svega Suncem – koje je i tema ovog ciklusa.
četvrtak, 1. ožujka 2018. – subota, 10. ožujka 2018. ● Francuski paviljon

Prostor/ Vrijeme/ Autor

Autori Boris Cvjetanović, Luka Kedžo, Silvestar Kolbas, Mario Kučera, Jerko Macura, Nives Milješić, Barbara Šarić, Nikola Zelmanović i Tajana Zver imali su priliku fotografirati unutrašnjost Paviljona na jedan dan u istom vremenskom periodu, od 10 do 18 sati. Prilikom snimanja svaki je fotograf bio slobodan koristiti prostor prema vlastitom nahođenju. Intervencija nije bila dozvoljena u smislu narušavanja prostora.
nedjelja, 25. veljače 2018. – četvrtak, 1. ožujka 2018. ● Pogon Jedinstvo
Izložba hongkonškog umjetnika Enocha Chenga
Enoch Cheng će na temelju svog iskustva boravka u Zagrebu i istraživanja provedenog tijekom rezidencije razviti novi projekt u kojem kroz time-based medij želi istražiti ideje koje uključuju pamćenje, mit, vrijeme i ono što čovjeka pokreće.
utorak, 20. veljače 2018. – nedjelja, 25. veljače 2018. ● Pogon Jedinstvo
Josipa Stojanović - Sinkronizacije
Ovim ciklusom izložbi promišljamo tišinu u osobnom (tišina kao introspekcija) i političkom smislu (tišina kao zahtjev za ukidanjem politizirane buke). U susretu čovjeka i tišine najglasniji je unutarnji glas koji često ne možemo prigušiti. Autorica interpretira pojam tišine nizom interaktivnih instalacija, Nebo na dohvat rukeZviždaljkePrigušivač i video radovima Sinkronizacije i Što je tišina.
četvrtak, 15. veljače 2018. – nedjelja, 18. ožujka 2018. ● MUO

Italian Light: šezdeset dizajnerskih svjetiljki

Muzej za umjetnost i obrt u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu izložbom Italian Light predstavlja hrvatskoj javnosti izvanredne primjere talijanskog dizajna na području kućne rasvjete od početka ’50-ih do kraja ’90-ih godina 20. stoljeća iz Zbirke Cortopassi. Kustoski posao izložbe potpisuje Studio Archeo900 iz Ferrare.
četvrtak, 15. veljače 2018. – srijeda, 7. ožujka 2018. ● Galerija LavaL Nugent
Anita Kontrec: Kuće i snovi - Iscjeljivanje kuća
Anita Kontrec prikazat će dio instalacije "Houses and Dreams" koju je izlagala u Palazzo Mora u kontekstu Venecijanskog bijenala, kao i najnovije radove načinjene za izložbu u galeriji Laval Nugent. U prvom dijelu izložbe težište je na gubitku doma i identiteta, dok u drugom dijelu u kojem izlaže najnovije radove, prevladava aspekt transformacije, odnosno iscjeljenja traumatskog doživljaja.
utorak, 6. veljače 2018. – nedjelja, 25. veljače 2018. ● Arheološki muzej
Helenistička reljefna keramika iz Sikula
Autorica izložbe je Ivanka Kamenjarin iz Muzeja grada Kaštela. Robert Bralić (Ventula Travel DMC) na otvorenju izložbe održati će predavanje o povijesti vinarstva i vinogradarstva u Kaštelanskom zaljevu.
subota, 3. veljače 2018. – nedjelja, 4. ožujka 2018. ● Umjetnički paviljon
Likovni vremeplov kroz 120 godina Umjetničkog paviljona
Od Bukovca i Medovića, preko Račića i Kraljevića, Babića i Meštrovića, Vidovića i Joba, pa do Šuteja i Murtića, Naste Rojc i Nives Kavurić-Kurtović, te niza mlađih i suvremenih, živućih umjetnika, metodom pars pro toto, doći ćemo do objektivnije, mozaikalne i kumulativne slike o 120 godina umjetničkog stvaralaštva.
četvrtak, 1. veljače 2018. – srijeda, 14. veljače 2018. ● Muzej Mimara
Lydia Patafta - Skilled Sweetheart
Osim dojmljivih formalnih aspekata, slikarstvo Lydije Patafte posjeduje i nadasve zanimljivu sadržajnu komponentu. Već na prvi pogled moguće je, naime, zamijetiti kako su gotovo svi ljudski likovi što ih autorica prikazuje na svojem najnovijem slikarskom ciklusu žene. 
četvrtak, 1. veljače 2018. – ponedjeljak, 5. veljače 2018. ● Galerija Siva
Theodoros Fragkos i Dunbar Louis Abel - Ići na izlet
Dva umjetnika, iz Grčke i Francuske koji u Zagrebu snimaju proces izrade ugljena.
ponedjeljak, 29. siječnja 2018. – četvrtak, 8. veljače 2018. ● Galerija Vladimir Filakovac
Nataša Hurst, Alen Novoselec i Ivana Ožetski: Priroda i društvo
Nataša Hrust rođena je u Zagrebu, gdje je završila Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, Odjel slikarstva. Godine 2001. na Arhitektonskom fakultetu – studij dizajna, diplomirala je grafički dizajn pod mentorstvom. Alen Novoselec rođen je u Varaždinu, diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i pohađao poslijediplomski studij konzerviranja i restauriranja u Ljubljani. Ivana Ožetski rođena je u Zagrebu, 1971. Godine 1998. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Nastavnički odjel, smjer slikarstvo. 
ponedjeljak, 29. siječnja 2018. – utorak, 27. veljače 2018. ● Galerija Vladimir Bužančić
Davor Bavoljak: Izlozi
U Galeriji Vladimir Bužančić premijerno će biti predstavljen novi fotografski ciklus Darka Bavoljaka, u okviru godišnje programske koncepcije Galerije Prostor naš svagdašnji. Fotografije napuštenih zagrebačkih izloga propalih dućana i obrta nastavak su i svojevrsna  nadogradnja umjetnikovovih ranijih ciklusa.
petak, 26. siječnja 2018. ● Moderna Galerija
Kolekcija Kallay
Na Noć muzeja 2018. otvara se izložba radova iz Kolekcije Kallay. Na izložbi će biti predstavljeno više od 75 autora i 100 radova iz razdoblja hrvatske moderne i avangardne umjetnosti.
subota, 20. siječnja 2018. – srijeda, 31. siječnja 2018. ● Galerija studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, Savska 25
Ana Mušćet - Zastave
Ana Mušćet, magistra kiparstva, iz klase prof. Slavomira Drinkovića (2016.). 2010. diplomirala na Odsjeku za kroatistiku i rusistiku pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica je nekoliko stipendija za izvrsnost, finalistica Essl Art Award nagrade za 2015. godinu, dobitnica Posebne rektorove nagrade te dvije Dekanove nagrade za uspješnost u radu.
četvrtak, 18. siječnja 2018. – subota, 3. veljače 2018. ● Lauba - Kuća za ljude i umjetnost, Prilaz baruna Filipovića 23a
Stipan Tadić - Hrvatske planine
Izložba Hrvatske planine nastavlja se na koncept naivne umjetnosti i poetiku ciklusa Motivi iz Okolice s početka 2017. godine, kada je prvi put predstavljena monumentalna slika Sljeme. Kako sam autor navodi, slika Sljeme, izložena u kontekstu Motiva, predstavljala je kontrast sarkazmu i (negativnom) kritičkom prikazu zagrebačke periferije.
četvrtak, 18. siječnja 2018. – nedjelja, 11. ožujka 2018. ● Galerija Klovićevi dvori
Vlaho Bukovac u Parizu
Djela za izložbu dolaze iz Velike Britanije, Francuske, Slovenije, Srbije, Vojvodine, Crne Gore, a posebna atrakcija izložbe monumentalna je kompozicija Isus prijatelj malenih iz crkve Franjevačkog samostana u Tomislavgradu impozantnih dimenzija 3 x4,40 m, koja je nagrađena na pariškom Salonu 1888. godine. Slika će po prvi puta biti predstavljena hrvatskoj javnosti.
četvrtak, 18. siječnja 2018. – subota, 24. veljače 2018. ● Francuski paviljon
Teresa Margolles: Sutura
Teresa Margolles jedna je od najzanimljivijih meksičkih umjetnica svjetske reputacije, njezin je rad međunarodno prepoznat i priznat te izlagan u svim važnijim institucijama i na manifestacijama poput Venecijanskog bijenala, Manifeste, Guggenheima, MUAC-a, itd. Ovo je njezino prvo samostalno izlaganje u Istočnoj Europi.
utorak, 16. siječnja 2018. – srijeda, 21. veljače 2018. ● Arheološki muzej
Multikulturalni aspekt neolitičkog nalazišta Brezovljani
Izložbom je predstavljeno nalazište Brezovljani, smješteno 13 km južno od Križevaca, koje datira u prijelaz srednjeg na kasni neolitik (5000/4900-4600 g. pr. Kr.). Lokalitet je postao poznat nakon prvog iskopavanja koje je proveo prof. dr. S. Dimitrijević 1973. g. izdvojivši brezovljanski tip sopotske kulture.
utorak, 16. siječnja 2018. – subota, 31. ožujka 2018. ● MUO
Akiko Sato: Draw Attention
Kao što je već uobičajeno u sklopu ciklusa Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO, muzejske su zbirke izložene u Stalnom postavu u okviru njegove klasične stilističke koncepcije Akiko Sato, japanskoj umjetnici s dugogodišnjim boravkom u Hrvatskoj, poslužile kao inspirativno ishodište za novu seriju radova.
četvrtak, 11. siječnja 2018. – subota, 3. veljače 2018. ● Lauba - Kuća za ljude i umjetnost, Prilaz baruna Filipovića 23a
Alem Korkut - Tijelo
Kuća za ljude i umjetnost predstavlja jednog od najznačajnijih kipara srednje generacije - Alema Korkuta, samostalnom izložbom naslovljenom „Tijelo“, u sklopu Laubina ciklusa izložbi „Hrvatska umjetnost danas''.
četvrtak, 11. siječnja 2018. – četvrtak, 25. siječnja 2018. ● Galerija Ulupuh
Ivan Pahernik: Nismo zaslužili ovaj lijepi planet
Izložba grafičko-pjesničkih listova Ivana Pahernika “Nismo zaslužili ovaj lijepi planet”, kojom taj grafičar, karikaturist, pjesnik i prozaik obilježava 65 godina umjetničkog stvaranja, otvara se u četvrtak u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH.