Knjige

 

ponedjeljak, 15. prosinca 2014. 19,00 ● Knjižnica Marije Jurić Zagorke, Krvavi most 2
Lidija Vukčević Istinite priče
U novim prozama pod naslovom Istinite priče, Lidija Vukčević usredotočuje se na likove koje postavlja u jednostavne situacijske i odnosne mreže s neizvjesnim i otvorenim akcijskim ishodima.Uz autoricu, o knjizi će govoriti akademik Dimitrije Popović, urednik, akademik Tonko Maroević, ulomke iz knjige čitat će akademska glumica Dubravka Ostojić.

ponedjeljak, 15. prosinca 2014. 12,00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Jelačića 7/1
Daniel Miščin Poetika dviju usporednih smrti

Knjiga je nastala kao plod autorova višegodišnjega znanstvenog rada te njegova istraživanja rukopisnih ostavština Šepera i Krleže, s ciljem rasvjetljavanja novih elemenata biografije i misli dvojice nacionalnih velikana. Naime, zanimljiva je podudarnost očitovala povezanost dvojice istaknutih intelektualca svojeg vremena.O knjizi će govoriti mons. Ivan Miklenić, mr. sc. Božidar Petrač, dr. sc. Stjepan Špoljarić, Stjepan Bagarić, dr. sc. Daniel Miščin. Ulomke iz knjige čitat će Rosanda Tometić, spikerica Hrvatskog radija.


subota, 13. prosinca 2014. 12,00 ● Knjižarsko - galerijski centar \'\'Fadil Hažić\'\', Ilica 13
Vera Čudin Nikad otkazan let
Samo jedan let nikada i nikome nije otkazan. Let prema nebu. Na koje nas pitanje to upućuje? Ima li svaki čovjek nevidljiva krila? Ima. To su upravo ona nebeska krila koja je primio na dar i koja mu bez imalo zadrške otvaraju sve mogućnosti ostvarenja snova.

petak, 12. prosinca 2014. 20,00 ● Lauba, Prilaz baruna Filipovića 23a
Ante Tomić Veličanstveni poskokovi
Ante Tomić je pisac jednostavnoga sloga, a slojevite i jake osobnosti. Njegov duhovni hod 's brijega na brig' i natrag 's briga na brijeg' dramatski je uvjerljiv i koloritno složen. Čist je, kratak i jasan, a kreiranje intriga preporuka je za scensku interpretaciju. Potkupljivi, lažljivi, pokvareni, kriminalno i mafijaški organizirani Poskokovi tijelom su naši, ali Tomićev je glas uteg na vazi našega boljeg duha. O romanu će govoriti režiser Vinko Brešar, književnik Ivica Prtenjača, urednica Marina Vujčić i autor Ante Tomić.

četvrtak, 4. prosinca 2014. 12,00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Jelačića 7/I, Zagreb
Miroslav Slavko Mađer Izabrane pjesme 1.

U predstavljanju knjige sudjelovat će predstaviti akademik Ante Stamać, dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek, Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Mirko Ćurić, predsjednik Ogranka DHK slavonsko-baranjsko-srijemskoga i autor Miroslav Slavko Mađer.Izbrane pjesme čitat će dramski umjetnik Darko Milas.


srijeda, 3. prosinca 2014. 12,00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Jelačića 7/I
Marko Sosič Balerina, balerina

Knjigu (koja je ujedno prvi prijevod ovoga autora na hrvatski) predstavit će Zdravko Zima, esejist i kritičar, Boris Domagoj Biletić, urednik, isječke iz romana interpretirat će dramska umjetnica Alma Prica, Lada Žigo, voditeljica Tribine DH.


petak, 28. studenog 2014. 20,00 ● Gradska knjižnica, Starčevićev trg 6
Raymond Queneau Povratak klasika
Iako ponajprije poznat kao autor Stilskih vježbi, koje su u Hrvatskoj stekle kultni status na kazališnoj sceni, Raymond Queneau pisac je raznolikog opusa koji i danas ima poklonike. Povod tribini nedavno je objavljen prijevod romana Modri cvijetak u izdanju Disputa, a s gošćama Marijom Paprašarovski i Ingrid Šafranek razgovarat će se o ovom djelu, Queneauovu mjestu u francuskoj književnosti, njegovim osebujnim jezičnim eksperimentima i zanimanju za nadrealizam.

četvrtak, 27. studenog 2014. 12,00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Jelačića 7/1
Vinko Brešić Praksa i teorija književnih časopisa
U predstavljanju knjige sudjeluju Mario Kolar, Ivica Matičević, Marina Protrka Štimec, Suzana Coha, Domagoj Brozović i autor.''Danas kada su tiskani mediji u ozbiljnoj defanzivi i cijeli se tip moderne kulture ubrzano mijenja na štetu dobre stare kulture listanja, šuštanja i mirisa papirnatih listova, mnogo se toga promijenilo u našem znanju o knjigama i časopisima, o njihovoj povijesti i tradiciji koju su stvarali i na koju se i doslovno možemo osloniti...''

srijeda, 26. studenog 2014. 17,30 ● Gradsko dramsko kazalište Gavella, Atrij balkona
Dubravko Mihanović BIJELO, ŽABA, MARJANE,MARJANE, PROLAZI SVE
Nije lako predvidjeti sljedeći korak u karijeri Dubravka Mihanovića, pjesnika koji se ponekad preruši u ćudljivog dramatičara. Njegova prva zbirka drama zorno ilustrira tu nepredvidljivu, kontradiktornu prirodu opusa koji računa na potencijal scene, ali se ne želi odreći ni tankoćutnog odmaka u poeziji. Mihanovićev dramski glas ne srami se vlastite emotivnosti, nije zainteresiran za nepogrešivu apsolutnost forme, ne prati trendove, ne provocira i ne skriva vlastite intertekstualne uzore...

ponedjeljak, 24. studenog 2014. 20,00 ● Cafe u Dvorištu, Žerjavićeva 7/2
Ivana Rogar Tamno ogledalo
O knjizi će govoriti njen urednik, Boris Beck, urednica i prevoditeljica Vivijana Radman i autorica."Tamno ogledanje u ovom slučaju nije tek leit motiv koji se provlači iz priče u priču, nego po-etička okosnica – u pitanju je suočavanje s vlastitim tamnim odrazom, s tamom koju nosimo u sebi i koja je to gušća što jače od nje odvraćamo pogled, o istom tamnom odrazu koji nalazimo u pogledu drugog (i upadamo u zamku vjerovanja da je to tama Drugog), a taj drugi može biti i blisko biće i stranac..." (Dušanka Profeta)

ponedjeljak, 24. studenog 2014. 12,00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Jelačića 7/1
Zbornik Metafizička obilježja Šegedinove proze
Radovi s V. znanstvenog skupa s međunarodnim obilježjem (Korčula, 13.-15. rujna 2013.).U predstavljanju knjige sudjelovat će Vinko Kapelina, gradonačelnik grada Korčule, dr. sc. Bruno Kragić, ravnatelj Leksikografskog Zavoda Miroslav Krleža, Sani Sardelić, kustosica Gradskog muzeja Korčula, Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika, akademik Dubravko Jelčić, voditelj Dana Petra Šegedina i urednik zbornika.

četvrtak, 20. studenog 2014. 18:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Z. Zeković: Sanskrtska indokhmerska civilizacija
Predstavljanje knjige Sanskrtska indokhmerska civilizacija održat će se uz projekciju slika, zemljovida i fotografija iz Kambodže. Sudjeluju: akademik M. Ježić (uvodna riječ), autor knjige Z. Zeković te B. Dujmović iz Naklade Breza.

srijeda, 19. studenog 2014. 18:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Aleksej Gotthardi Pavlovski: Narodnjaci i turbofolk u Hrvatskoj: Zašto ih (ne) volimo?
Održat će se predstavljanje knjige Alekseja Gotthardija Pavlovskog, Narodnjaci i turbofolk u Hrvatskoj: Zašto ih (ne) volimo? Knjigu će predstaviti Ines Prica, Benjamin Perasović, Kristijan Vujičić i autor, Aleksej Gotthardi Pavlovsky.

ponedjeljak, 17. studenog 2014. 19:30 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Enes Kišević: Svjetlo i sol i Nikola Đuretić: Ždral od papira
Održat će se predstavljanje knjiga Enesa Kiševića, Svjetlo i sol i Nikole Đuretića, Ždral od papira. Knjige će predstaviti autori Enes Kišević i Nikola Đuretić, Boris Nazansky i Tomislav Maretić. Stihove će recitirati dramski umjetnik i pjesnik Enes Kišević. 

četvrtak, 13. studenog 2014. 19:00 ● VIP club
Teofil Pančić: Gost iz galaksije
Predstavljanje knjige Teofila Pančića Gost iz galaksije u izdanju Hena coma, održat će se u četvrtak 13. studenoga u 19 sati u VIP clubu u Zagrebu (Trg bana J. Jelačića 9). Zbirku kolumni u kojoj Teofil Pančić kao gost iz galaksije beskompromisno piše o aktualnim hrvatskim temama i suvremenoj stvarnosti, predstavit će: Tomislav Brlek, Marina Vujčić (urednica) i Teofil Pančić.

srijeda, 12. studenog 2014. 20:00 ● VIP club
Damir Zlatar Frey: Kristalni kardinal
Damir Zlatar Frey - Tribina Razotkrivanje
Predstavljanje knjige Kristalni kardinal. Damir Zlatar Frey, kazališni redatelj, koreograf, scenograf i dramatičar, razgovarat će sa Seidom Serdarevićem o svojoj novoj knjizi "Kristalni kardinal". Ulomke iz knjige čitat će Bojana Gregorić i Helena Minić.

utorak, 11. studenog 2014. – nedjelja, 16. studenog 2014. ● Zagrebački Velesajam
37. Interliber, međunarodni sajam knjiga i učila
Posjetitelje, kao i do sada očekuju puni paviljoni 5 i 6, pregršt novih naslova, predstavljanje knjiga, dolazak hrvatskih i inozemnih knjiških zvijezda, neposredni razgovori s autorima uz potpisivanje knjiga, susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, književne radionice, okrugli stolovi, a sve to je samo dio bogatog programa koji će se odvijati u intenzivnom ritmu na pozornici te na izložbenim prostorima izlagača.

četvrtak, 6. studenog 2014. 20:00 ● auditorij Židovske općine Zagreb
Paul Schreiner: Spašeni iz Zagreba
Predstavljanje knjige Spašeni iz Zagreba : Sjećanja troje preživjelih srodnika na hrvatski Holokaust Paula Schreinera, u izdanju Frakture, održat će se u četvrtak 6. studenog u 20 sati, u auditoriju Židovske općine Zagreb (Palmotićeva 16). O knjizi će uz autora Paula Schreinera govoriti prevoditeljica Suzana Glavaš, povjesničar Tvrtko Jakovina i urednik Seid Serdarević.

srijeda, 5. studenog 2014. 18:00 ● Matica hrvatska
Ivan Zvonar: Usmena kajkavska književnost 1
Nakladnik: Hrvatska udruga Muži zagorskog srca. Uvodno slovo održat će akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske. O knjizi govore: prof. dr. sc. Alojz Jembrih, glavni urednik i recenzent, prof. dr. sc. Stipe Botica, recenzent, prim. dr. sc. Rajko Fureš, za nakladnika i mr. sc. Ivan Zvonar, autor

srijeda, 5. studenog 2014. 12 ● Matica hrvatska
Radoslav Katičić: Vilinska vrata
Knjigu će predstaviti: Stjepan Damjanović, Stipe Botica, Mislav Ježić, Damir Zorić

srijeda, 5. studenog 2014. 18:30 ● Zagrebačko kazalište mladih
Damir Karakaš: Blue Moon
Roman Blue Moon uvjerljiv je i literarno slojevit oproštaj s jednom mladošću i jednim vremenom u kojem se puno toga sudaralo, iz kojeg je bilo teško zamisliti budućnost. Dario Krmpotić će biti glazbena podrška, a glumac Milan Pleština čitat će iz romana. Razgovor s autorom vodi pisac i kritičar Srđan Sandić. 

utorak, 4. studenog 2014. 18:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Lucie Joubert: S onu stranu dječjih kolica
Kanadska autorica Lucie Joubert predstavit će svoju knjigu "S onu stranu dječjih kolica : Pogled iz drugog kuta na majčinstvo i opčinjenost njime" (ArTresor naklada, 2014) u utorak 4. studenoga u 18 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5). Uz autoricu knjigu će predstaviti Andrea Feldman i Željka Jelavić, a pozdravnu riječ uputit će veleposlanica Kanade gđa Louise LaRocque.

srijeda, 29. listopada 2014. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika
Ljerka Car Matutinović: Umjesto samoće
Predstavljanje nove knjige Ljerke Car Matutinović: Umjesto samoće, u srijedu, 29. listopada 2014. u 12,00 sati u Društvu hrvatskih književnika. Knjigu će predstaviti: Zorka Jekić, urednica knjige, Lada Žigo i autorica.

srijeda, 29. listopada 2014. 19:00 ● Velika dvorana Matice hrvatske
Ivica Golec: Povijest grada Petrinje
Uvodno slovo: Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske. O knjizi govore:Željko Holjevac, Mira Kolar Dimitrijević, Zlatko Matijević, Davor Salopek, Vladimir Krpan.

utorak, 28. listopada 2014. 18:00 ● KD Miroslav Šalom Freiberger
Dan Senor i Saul Singer: Start-up nacija,tajna izraelskog ekonomskog čuda
Knjigu će predstaviti: Vlasta Kovač, Željko Rohatinski i Davor Štern

utorak, 21. listopada 2014. 18:00 ● Matica hrvatska
Lajčo Perušić: Tragovima predaka
U utorak, 21. listopada 2014., u Velikoj dvorani Matice hrvatske održat će se predstavljanje knjige Tragovima predaka autora Lajča Perušiča. O knjizi će govoriti: Anđelko Mijatović, Đuro Vidmarović i Lajčo Perušić.

ponedjeljak, 20. listopada 2014. – četvrtak, 30. listopada 2014. ● Razne lokacije
11. Pazi knjiga! Festival knjige i književnosti
Festival knjige i književnosti Pazi, knjiga! održavat će se na nekoliko zagrebačkih lokacija, ali i u Sisku, Bjelovaru, Ivanić Gradu i Krapini. Ovaj, po mnogočemu izniman festival, prvi put je održan 2003. godine. Od tada pa do danas na festivalu su gostovali brojni pisci i ilustratori, preko stotinu domaćih i inozemnih autora, čija je predstavljanja u proteklih 11 godina popratilo između 15 000 i 20 000 ljudi.

srijeda, 15. listopada 2014. 12:00 ● Hrvatsko novinarsko društvo
Antun Vujić: Hrvatska i ljevica
Predstavit će se knjiga Antuna Vujića Hrvatska i ljevica - Prilog socijaldemokratskom gledištu. Sudjeluju: Zdenko Ljevak, Josip Šentija, Zvonko Lerotić, Jasminka Popović, Josip Leko i autor.

srijeda, 15. listopada 2014. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika
Eseker - mali rječnik esekerskog govora
Knjigu Eseker - mali rječnik esekerskog govora autora Stanka Dragičevića, koji rječnikom pokušava od zaborava spasiti rječi karakteristične za osječke govore, objavila je zagrebačka Naklada Đuretić.

srijeda, 15. listopada 2014. 12:00 ● Velika dvorana Matice hrvatske
Dominika Škunce BIĆE TRAGA/L'ÊTRE ET LE TRAIT
Predstavljanje likovne monografije slikara i grafičara Dominika Škunce BIĆE TRAGA/L'ÊTRE ET LE TRAIT
Srijeda, 15. listopada 2014. u 12:00 sati, Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, Zagreb

srijeda, 15. listopada 2014. 13:00 ● Hrvatska matica iseljenika
Jure Balaž: Vrat'anje domuom
Predstavljanje zbirke pjesama Vrat'anje domuom autora Jure Balaža će se održati u srijedu, 15. listopada 2014. u 13,00 sati u Hrvatskoj matici iseljenika,Trg Stjepana Radića 3, Zagreb. O knjizi će govoriti mr. sc. Marin Knezović, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, prof. dr. sc. Sanja Vulić, recenzentica knjige i jezična redaktorica te autor Juro Balaž, pjesnik iz Slovačke.

srijeda, 15. listopada 2014. 20:00 ● Klub, Hetzova 16
Vlado Simcich Vava: Srce od gume
Prvi samostalno uknjiženi roman Vlade Simcicha Vave, gitarista neprežaljenog Laufera i sjajnog glazbenika koji se u posljednje vrijeme sve intenzivnije posvećuje književnom radu, autentična je urbana priča o ljubavi, prijateljstvu, rock'n'rollu – ukratko, svemu što odrastanje nosi u jednom vrlo konkretnom gradu i jednom vrlo konkretnom vremenu.

srijeda, 15. listopada 2014. 19:00 ● U Dvorištu, Žerjavićeva 7/2
Karmela Špoljarić: Major Tom
Promocija novog romana Karmele Špoljarić Major Tom (Hena com, 2014) održat će se u srijedu 15. listopada u 19 sati u zagrebačkom Cafeu U Dvorištu (Žerjavićeva 7/2).
O knjizi će govoriti: Jagna Pogačnik, književna kritičarka, Božidar Alajbegović, urednik, Nermina Husković, glavna urednica, Karmela Špoljarić, autorica
Iz romana će čitati Vesna Tominac Matačić.

srijeda, 15. listopada 2014. 13:00 ● Društvo povjesničara umjetnosti
Vladimir Marković: Studije iz povijesti umjetnosti renesanse i baroka
U srijedu, 15. listopada, u 13 sati, u prostorima Društva povjesničara umjetnosti, održava se predstavljanje novog naslova akademika Vladimira Markovića 'Studije iz povijesti umjetnosti renesanse i baroka / Povijesnoumjetničke studije 2. Na predstavljanju će govoriti urednik dr. sc. Danko Zelić i recenzentica dr. sc. Sanja Cvetnić.

subota, 11. listopada 2014. 12:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Književna nagrada Zvonko
Odajući počast prerano preminulom kolegi Zvonku Todorovskom, nagrađivanom autoru knjiga za djecu i mlade,  Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade (HDKDM) ljetos je raspisalo natječaj za novu književnu nagradu Zvonko za najbolji neobjavljeni prozni rukopis za djecu i mlade. Članovi žirija: Rober Mlinarec, Silvija Šesto i Snježana Babić Višnjić.

utorak, 7. listopada 2014. 19:00 ● Algoritam Profil Mozaik Megastore
Ivo Brešan: Mrtvima ništa ne treba
Predstavljanje nove knjige Ive Brešana Mrtvima ništa ne treba (Profil, 2014) održat će se u utorak 7. listopada 2014. u 19 sati u prizemlju knjižare APM Megastore u Zagrebu (Bogovićeva 7).
O knjizi će, uz autora, govoriti Mani Gotovac, Jagna Pogačnik i Velimir Visković.

ponedjeljak, 6. listopada 2014. 13:00 ● Hrvatska matica iseljenika
Ante Kovačević: Jedra žedna vjetra
Hrvatska matica iseljenika poziva na svečano predstavljanje knjige Jedra žedna vjetra autora Ante Kovačevića, koje će se održati u ponedjeljak 6. listopada 2014., u 13 sati u Hrvatskoj matici iseljenika,Trg Stjepana Radića 3, Zagreb.

četvrtak, 2. listopada 2014. – nedjelja, 5. listopada 2014. ● Društvo hrvatskih književnika
35. Zagrebački književni razgovori
Od 2. do 5. listopada 2014. godine Zagreb će biti domaćin 35. Zagrebačkih književnih razgovora koje organizira Društvo hrvatskih književnika. Tijekom svoje višegodišnje tradicije (prvi razgovori organizirani su još davnih šezdesetih godina prošloga stoljeća), razgovori su ugostili više od 1000 sudionika (književnika, prevoditelja, lingvista, književnih kritičara, kulturologa itd.) koji su održali zapažena predavanja na brojne teme.

srijeda, 1. listopada 2014. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika
Josip Sanko Rabar: Ludilo i obraćenje
Predstavljanje novog romana Josipa Sanka Rabara Ludilo i obraćenje. Knjigu će predstaviti Sead Muhamedagić, Vlado Vladić, Josip Pavičić i autor.

srijeda, 1. listopada 2014. 19:00 ● Galerija Nova
Naša priča: 15 godina ATTACK!-a
U srijedu, 1. listopada, u 19 sati održt će se predstavljanje knjige i otvorenje izložbe i čitaonice povodom 15 godina ATTACK-a. Uz izložbu plakata i materijala iz arhive ATTACK!-a bit će otvorena čitaonica koja prati društveni kontekst u kojem je Autonomna tvornica kulture nastala. Izložba i čitaonica otvorene su do 31. listopada.

utorak, 30. rujna 2014. 19:00 ● Institut za suvremenu umjetnost
Blind Date After, Kodoji Press & Dejan Habicht
Institut za suvremenu umjetnost u suradnji sa Institutom P.A.R.A.S.I.T.E. iz Ljubljane, utorak, 30. rujna, u 19 sati, najavljuje Blind Date After Kodoji Press & Dejan Habicht 26 Stages of Erection. Predstavljanje  knjiga umjetnika i umjetničkih publikacija, koji su premijerno bile predstavljene na trećem izdanju Konvencija Blind Date u Ljubljani.

utorak, 30. rujna 2014. 20:00 ● Caffe bar Buldog
Merita Arslani: Pouzdan izvor
Predstavljanje knjige iz biblioteke Balkan Noir Pouzdan izvor autorice Merite Arslani održat će se u utorak 30. rujna u 20 sati u zagrebačkom klubu Bulldog(Bogovićeva ulica 6). Knjigu će predstaviti: Ivan Pandžić, Goran Gavranović, Ivana Simić Bodrožić
i autorica Merita Arslani.

srijeda, 24. rujna 2014. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika
Ivan Babić: Koncepcija vrta
Predstavljanje zbirke poezije Ivana Babića Koncepcija vrta održat će se 24. rujna u 12,00 sati u prostorijama DHK. Knjigu će predstaviti Mate Maras, Davor Šalat i Nada Babić. Stihove će interpretirati dramski umjetnik Zvonko Zečević.

četvrtak, 18. rujna 2014. 19:00 ● Algoritam Profil Mozaik Megastore
Viktor Žmegač: europa x 10
Profil vas poziva na predstavljanje knjige.
O knjizi europa x 10 će uz autora, Viktora Žmegača, govoriti Velimir Visković, Marko Grčić i Dubravka Matković. Razgovor će voditi Tomislav Cvitković.

četvrtak, 18. rujna 2014. 12:00 ● Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu
Prepoznatljivo svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj
Predstavljanje monografije Prepoznatljivo svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj autorice Martine Petranović, urednice Ivane Bakal i grafičkog dizajna Studija Kuna Zlatica. Monografiju će predstaviti autorica monografije Martina Petranović, urednica Ivana Bakal i kostimografkinja Ika Škomrlj.

srijeda, 17. rujna 2014. 19:00 ● Gradska kavana Zagreb
Julijana Matanović: I na početku i na kraju bijaše kava
Predstavljanje nove knjige Julijane Matanović I na početku i na kraju bijaše kava. O knjizi će govoriti Dolores Grmača, Mirna Brkić, urednik Zoran Maljković i autorica. Ulomke iz knjige čitat će Anja Šovagović. Moderatorica je Sonja Šarunić.

srijeda, 17. rujna 2014. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika
Ana Horvat: More mora
Predstavljanje antologije u izboru Ane Horvat More mora, hrvatski pjesnici o moru.
Pjesme će interpretiradti dramski umjetnici Urša Raukar i Zvonko Novosel.

srijeda, 17. rujna 2014. 13:00 ● Hrvatska matica iseljenika
Juan Mihovilovich: Razvrstavač
Hrvatska matica iseljenika poziva na svečano predstavljanje knjige kratkih priča Razvrstavač autora Juana Mihovilovicha. Pozdravnu riječ reći će veleposlanik Republike Čile NJ.E. g. Germán Orlando Ibarra Morán. Uz autora, o knjizi će govoriti: mr. sc. Marin Knezović, Denis Derk, dr. sc. Željka Lovrenčić te Zoran Bošković. Tekstove iz knjige čita: Dubravko Sidor, dramski umjetnik.

subota, 6. rujna 2014. 11:30 ● Pod starim krovovima
Ninoslav Žagar: Visoke magle
Predstavljanje knjige Ninoslava Žagara Visoke magle. O knjizi će govoriti: Ninoslav Žagar (autor), Marijan Grakalić (recenzent)
Voditelj tribine: Robert Roklicer

petak, 5. rujna 2014. 19:30 ● U dvorištu, Žerjavićeva 7/2
Berislav Lončarević: Bijeg u planine
Knjigu će uz autora predstaviti urednica Nada Gašić i direktor Hrvatskog snowboard saveza, Pavel Pisarović. Bijeg u planine knjiga je o počecima snowboarda u Hrvatskoj, ali i istinita priča o šarolikoj grupici individua koja je odlučila potražiti jedan drugačiji put. Ti inovativni klinci okrenuli su leđa gradu i svemu što on predstavlja, otisnuli se put planina, na snijeg...

četvrtak, 4. rujna 2014. – subota, 13. rujna 2014. ● Zagrebačko kazalište mladih
Drugi Festival svjetske književnosti
Drugi Festival svjetske književnosti okupit će u Zagrebu, od 4. do 13. rujna, brojne istaknute strane i domaće autore, koji će sudjelovati u nizu programa. Na festivalskim tribinama, razgovorima i okruglim stolovima gostovat će, kao i prošle godine, brojni strani i domaći autori, između ostalih Javier Cercas, Aleš Debeljak, Patrick deWitt, María Dueñas, Semezdin Mehmedinović, Francesca Melandri, Sami Michael, Lawrence Norfolk, Aleksandar Prokopiev i mnogi drugi.

četvrtak, 10. srpnja 2014. 20:00 ● Supercaffe, Preobraženska 3
Promocija biblioteke Balkan Noir i novog Šalkovićevog romana
U suradnji s 24sata Naklada Ljevak poziva vas na predstavljanje biblioteke Balkan Noir i promociju prve knjige.
Predstavit će se novi roman Hrvoja Šalkovića Valcer protiv Eintrachta. Sudjeluju Milana Vuković Runjić, Goran Gavranović i autor.

subota, 5. srpnja 2014. 19:00 ● O\'grada
Marijan Grakalić: Pjesme od formata
U subotu. 5. srpnja. 2014. u 19 h održat će se promocija zbirke poezije Marijana Grakalića Pjesme od formata. Na promociji će nekoliko riječi o zbirci Silvija Šesto,  ispred naklade Semafora, a  potom će stihove  izgovarati autor Marijan Grakalić.

utorak, 1. srpnja 2014. 19:00 ● KIC, Kulturno informativni centar
Boris Kožnjak: Eksperiment i filozofija
Tema kojom se bavi knjiga Eksperiment i filozofija izuzetno je važna s filozofskoga i prirodoslovnoga, ali isto tako i sa širega društvenog motrišta, budući da se eksperimentalna praksa uobičajeno shvaća kao bit i ishodište modernoga prirodoslovlja, koje je pak jedan od oslonaca suvremene materijalne i duhovne kulture. Knjigu će predstaviti Stipe Kutleša, Tomislav Vukelja i Kruno Zakarija.

utorak, 1. srpnja 2014. 20:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Neda Miranda Blažević-Krietzman: Potres
Predstavljanje novoga romana Nede Mirande Blažević-Krietzman "Potres", u izdanju Frakture, održat će se u utorak 1. srpnja u 20 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5). O romanu će govoriti Neda Miranda Blažević-Krietzman, Jagna Pogačnik, Darija Žilić, Denis Derk i Seid Serdarević.

utorak, 24. lipnja 2014. 19:00 ● KIC, Kulturno informativni centar
Slaven Letica: Za Elenu - američke e-priče
Promocija najnovije knjige Slavena Letice Za Elenu - američke e-priče održat će se 24. lipnja u Kulturno informativnom centru, Preradovićeva 5.
Knjigu će predstaviti Milana Vuković-Runjić i autor Slaven Letica, a razgovor vodi Goran Batina.

srijeda, 18. lipnja 2014. 19:30 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Dražen Lalić: Pet kriznih godina
Promocija knjige Dražena Lalića Pet kriznih godina održat će se u srijedu 18. lipnja u 19,30 sati u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5).
O knjizi će uz autora govoriti i urednik Mirko Mlakar, Vlasta Ilišin, Mirjana Krizmanić te Mirko Galić.

utorak, 17. lipnja 2014. 19:00 ● Algoritam Profil Mozaik Megastore
Pavao Pavličić: Šapudl, i što je bilo poslije
Razgovor i druženje s Pavlom Pavličićem povodom predstavljanja njegove knjige Šapudl, i što je bilo poslije, u izdanju Profila, održat će se u utorak 17. lipnja u 19 sati u prizemlju knjižare Algoritam Profil Mozaik Megastore (Bogovićeva 7, Zagreb).
O knjizi će, uz autora, govoriti Velimir Visković.

utorak, 17. lipnja 2014. 19:00 ● Knjižnica Marije Jurić Zagorke
Witold Gombrowicz: Posmrtna autobiografija
Predstavljanje knjige Posmrtna autobiografija Witolda Gombrowicza, u izdanju Frakture, održat će se u utorak 17. lipnja u 19 sati u Knjižnici Marije Jurić Zagorke (Krvavi most 2, Zagreb). O knjizi će govoriti prevoditelj Mladen Martić, polonist Dalibor Blažina i urednik Seid Serdarević, a ulomke iz knjige čitat će Nikša Marinović.

subota, 14. lipnja 2014. 18:00 ● O\'grada, Trg siječanjskih žrtava 8
Igor Čumandra: Ambulanta za bol
Promocija zbirke poezije Igora Čumandre Ambulanta za bol. Na promociji će nekoliko riječi o novim pjesničkim kitama progovoriti Silvija Šesto ispred naklade Semafora, a  potom će stihova izgovorati autor Igor Čumandra. Ambulanta za bol treća je zbirka poezije (i sedma knjiga) Igora Čumandre. I u ovom se rukopisu autor kreće unutar svog hermetičnog i intimnog svijeta iz kojeg opisuje krugove drugih svjetova kojima je obložen njegov vlastiti.

petak, 13. lipnja 2014. 16:30 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Tribina Dekonstrukcije: Razgovor s Milkom Valentom
U petak 13. lipnja u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, održat će se razgovor s književnikom Milkom Valentom. S početkom u 16,30 sati, uz glazbenu kulisu mladog gitarista Vladimira Kovjanića, Valent će govoriti o svom romanu Umjetne suze.
Voditeljica tribine Dekonstrukcije je Darija Žilić.

četvrtak, 12. lipnja 2014. 12:00 ● Gliptoteka HAZU
Zvonko Maković: Tabula rasa – analitičko i primarno u hrvatskoj umjetnosti
U četvrtak, 12. lipnja u 12,00 sati održat će se predstavljanje knjige Zvonka Makovića: Tabula rasa – analitičko i primarno u hrvatskoj umjetnosti. Knjigu će predstaviti prof.dr.Nadežda Čačinović i akademici Đuro Seder i Tonko Maroević

četvrtak, 5. lipnja 2014. 13:00 ● Velika dvorana Matice hrvatske
Dunja Fališevac: Slike starog Dubrovnika
Predstavljanje knjige Dunja Fališevac Slike starog Dubrovnika - filološke i književnoantropološke studije. Predstavljanje će se održati u četvrtak, 5. lipnja 2014. u 13 sati, u Velikoj dvorani Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4.

srijeda, 4. lipnja 2014. 11:00 ● Društvo hrvatskih književnika
Ivo Kalinski: Leti, frizbi, leti!
Predstavljanje knige Ive Kalinskog Leti, frizbi, leti! održat će se u srijedu, 4. lipnja 2014. u 11 sat, u prostorijama DHK.

srijeda, 4. lipnja 2014. 18:00 ● Kulturni centar Shalom, Radićeva 26
Jasminka Domaš: Žena sufi
O knjizi će uz autoricu govoriti Zorka Jerkić, urednica, Ljerka Car Matutinović, pjesnikinja, Sead Muhamedagić, književni prevoditelj i Darija Žilić, književna kritičarka. U glazbenom dijelu programa nastupit će Dražen Franolić, arapska lutnja i Kamenko Ćulap, orijentalne udaraljke.

srijeda, 4. lipnja 2014. 13:00 ● Medijateka Francuskog instituta
Nedeljko Dragić – Čovjek i linija
Predstavljanje monografije Nedeljko Dragić – Čovjek i linija autora Midhata Ajanovića. Na predstavljanju će uz Nedeljka Dragića i Midhata Ajanovića govoriti i Diana Nenadić, Nenad Polimac i Željko Serdarević. Nedeljko Dragić je karikaturist, crtač i ilustrator, scenarist, redatelj i animator.

utorak, 3. lipnja 2014. – subota, 7. lipnja 2014. ● Nacionalna i sveučilišna knjižnica
Festival povijesti Kliofest 2014.
U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 3. do 7. lipnja 2014. održat će se Festival povijesti Kliofest 2014. Uz okrugle stolove, tribine, predstavljanja knjiga i predavanja, na Kliofestu će biti i nekoliko radionica koje priređuju povjesničari, arhivisti, muzealci i nakladnici, izložba oružja te filmski program. Na Festivalu sudjeluju mnogi poznati hrvatski povjesničari, a sudjelovat će i nekoliko gostiju iz inozemstva.

utorak, 3. lipnja 2014. 19:00 ● U dvorištu, Žerjavićeva 7/2
Jani Virk: Ljubav u zraku
Promocija knjige Ljubav u zraku Janija Virka održat će se u utorak 3. lipnja u 19 sati u Cafeu u dvorištu u Zagrebu (Žerjavićeva 7/2).
Knjigu će predstaviti Jani Virk, Irena Skrt, Miroslav Mićanović i Branko Čegec.

nedjelja, 1. lipnja 2014. – petak, 6. lipnja 2014. ● Zagreb, Šibenik
13. Festival europske kratke priče u Zagrebu i Šibeniku
Festival europske kratke priče (Fekp), najstariji europski festival posvećen kratkoj formi, po trinaesti će put na domaćim pozornicama spojiti vrhunske svjetske i ponajbolje hrvatske kratkopričaše. Nakon Irske, Škotske, Katalonije, Nizozemske i Velsa, zemlja partner 13. FEKP-a je Brazil, a gradovi domaćini su Zagreb i Šibenik.
Pročitajte više

četvrtak, 29. svibnja 2014. 19:00 ● Knjižara Matice hrvatske
Igor Mikecin: Heraklit
Knjižara Matice hrvatske poziva vas na predstavljanje knjige Igora Mikecina, Heraklit. Knjigu će predstaviti: Stipe Kutleša, Petar Šegedin, Nino Zubović i autor.

četvrtak, 29. svibnja 2014. 20:00 ● The Beertija
Ankic Tomić: Damen kapric
Predstavit će se knjiga Damen kapric Ankice Tomić.
Sudjeluju: književnica Milana Vuković Runjić, glumac Miran Kurspahić, urednica Nives Tomašević i autorica

utorak, 27. svibnja 2014. 20:00 ● Maloi pogon Tvornice kulture
Davor Mandić: Valjalo bi me zamisliti sretnim
Knjigu će predstaviti: Nenad Rizvanović, Anja Matković, Adrian Pezdirc i Davor Mandić.

četvrtak, 22. svibnja 2014. 18:30 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Lovro Škopljanac: Književnost kao prisjećanje
Na predstavljanju knjige Lovre Škopljanca Književnost kao prisjećanje sudjeluju akademik Pavao Pavličić, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dr. sc. Nives Tomašević, urednica knjige i autor.

četvrtak, 22. svibnja 2014. 17:00 ● Knjižnice Bogdana Ogrizovića
Ana Kandara Šoljaga: Tinejdžeri : Praktični vodič za roditelje
Knjigu će predstaviti Ana Kandare Šoljaga (autorica) Majda Rijavec (psihologinja i profesorica na Učiteljskom faklutetu u Zagrebu), Silvia Sinković (glavna urednica nakladničke kuće Znanje) i Nataša Pejić (izvršna urednica knjige).

četvrtak, 22. svibnja 2014. 18:00 ● Medijateka Francuskog instituta
Chil Rajchman: Ja sam posljednji Židov
O knjizi, uz simultani prijevod s francuskoga, govorit će Gilles Rozier, francuski pisac i jedan od najboljih europskih poznavatelja jidiša, koji je knjigu "Ja sam posljednji Židov" preveo na francuski, i urednik Seid Serdarević.

utorak, 20. svibnja 2014. 19:00 ● Booksa
Alen Mešković: Ukulele jam
O tome kako je napisao roman o tinejđeru iz BiH u izbjeglištvu u Hrvatskoj, kako je dočekan s laskavim kritikama i usporedbama s Knausgårdom i Salingerom s Alenom će razgovarati urednik Kruno Lokotar. Alen Mešković (1977), autor je hvaljenog romana Ukulele jam u kojem opisuje život mladića u izbjegličkom centru u Puli. Roman je objavljen u Danskoj 2011. godine a u Njemačkoj, 2013.

utorak, 20. svibnja 2014. 18:00 ● Društvo hrvatskih književnika
Ante Jurica: Pojmovnik Grčke antike
Knjigu će predstaviti: Maja Matasović, Tamara Tvrtković, Marinko Šišak i autor

utorak, 20. svibnja 2014. – subota, 24. svibnja 2014. ● Algoritam Profil Mozaik Megastore i Algoritam Profil Mozaik Bookshop
Zagrebački festival knjiga
Zagrebački festival knjiga, koji se od 20. do 24. svibnja održava na dvije lokacije u središtu grada, publici će ponuditi tridesetak događanja na kojima će predstaviti pedesetak hrvatskih književnika.Zagrebački festival knjiga manifestacija je s desetogodišnjom tradicijom proizašla iz Zagrebačkog sajma knjiga, kasnije preimenovanog u Hrvatski festival knjiga.

subota, 17. svibnja 2014. 18:00 ● kino Europa, dvorana Müller
Glenn Greenwald: Nemaš se kamo sakriti (Edward Snowden)
Promocija knjige održat će se u okviru književnog programa Subversive Festivala.
Glenn Greenwald opisuje genezu kasnije kontroverze kada je dobio podatake o zloupotrebi moći i NSA nadziranju, toliko eksplozivne da su pokrenuli nebrojene debate o državnoj sigurnosti i privatnosti podataka.
Moderator: Tomislav Cvitković

četvrtak, 15. svibnja 2014. 18:00 ● kino Europa, dvorana Müller
Alexandra Harris: Virginia Woolf - biografija
Promocija knjige održat će se u okviru književnog programa Subversive Festivala
Sudjeluju: Iva Grgić Maroević, Slaven Crnić
Moderator: Ivan Sršen

utorak, 13. svibnja 2014. 18:00 ● kino Europa, dvorana Müller
Jaron Lanier: Vi niste gadget : Manifest
Promocija knjige održat će se u okviru književnog programa Subversive Festivala
Sudjeluju: Tomislav Medak, Igor Marković
Moderatorica: Katarina Peović Vuković

utorak, 13. svibnja 2014. 19:00 ● U dvorištu, Žerjavićeva 7/2
Snežana Bukal: Bez zbogom svemu tome
Knjigu će predstaviti Snežana Bukal, Miroslav Mićanović i Branko Čegec.

ponedjeljak, 12. svibnja 2014. 18:00 ● Društvo hrvatskih književnika
Miki Bratinić: Moje pjesme s lica knjige- sjećanje na ljeto
Knjigu će predstaviti Lidija Bajuk, Jakša Fiamengo i autor.
Program će voditi Lada Žigo

srijeda, 7. svibnja 2014. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika
Ruđer Josip Bošković: Pisma, pjesme i rasprave
Knjigu će predstaviti Ante Stamać i Stipe Kutleša, voditeljica tribine Lada Žigo.

srijeda, 7. svibnja 2014. 19:00 ● Kula Lotršćak
Sinan Gudžević: Protiv svih nastava - Parodije Predraga Lucića
Protiv svih nastava se bavi Lucićevim knjigama, to jest čitankama: Sun Tzu na prozorčiću; Bezgaća povijesne zbiljnosti 1, Bezgaća povijesne zbiljnosti 2, Gusle u magli koje ukupno obuhvaćaju školu na 1820 stranica i začinju žanr domaćeg funtasyja. Sudjeluju: Sinan Gudžević, Predrag Lucić, Kruno Lokotar.

ponedjeljak, 5. svibnja 2014. 18:00 ● Društvo hrvatskih književnika
Miroslav Mikuljan: Smrtonosna paučina
O knjizi će govoriti: Nikola Đuretić, Marija Peakić Mikuljan, Nevenka Nekić, Hrvoje Hitrec i Đuro Vidmarović

srijeda, 30. travnja 2014. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/I
Predstavljanje dviju knjiga Jakše FIamenga: Hypnosovo ulje i Vrijeme s Greškom

Sudjelovat će:
akademik Tonko Maroević
Davor Šalat, pjesnik i kritičar
Robert Kurbaša, dramski umjetnik
Lada Žigo, voditeljica Tribine DHK

utorak, 29. travnja 2014. 19:00 ● KIC
Anatomija Destrukcije Petra Filipića

Sudjeluju: prof. dr. sc. Gvozden Flego, zastupnik SDP-a u Hrvatskom saboru; dr. sc. Anto Bajo, Institut za javne financije; prof. dr. sc. Petar Filipić (autor), Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu i Irena Miličić, urednica

Knjiga je u izdanju naklade Jesenski i Turk

utorak, 29. travnja 2014. 11:00 ● CeKaTe
7. Festival dječje knjige
7. Festival dječje knjige nudi predvanje – učionice – laboratorij na kojem će se pokazati sve načine kako pomiriti knjigu i računalo te koji su tehnološki noviteti nastali spajanjem tradicionalne knjige i novih medija. Gošća ovog susreta bit će dr.sc. Marina Gabelica, a predavanje će se održati u utorak 29. travnja s početkom u 11 sati, dvorana Centra za kulturu Trešnjevka.
subota, 26. travnja 2014. 12:00 ● Knjižara Ljevak
Larissa Kunić i Marieta Kola: Bez ljubavi i mržnje
Predstavit će se knjiga Bez ljubavi i mržnje autorskog dvojca naziva Larí Marí (Larissa Kunić i Marieta Kola). Osim autorica, na promociji će sudjelovati i urednica knjige i moderatorica Nives Tomašević i glumica Nina Violić.

petak, 25. travnja 2014. 19:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/1
Venko Andonovski: Pupak svijeta
Knjigu će predstaviti: Raško Ivanov i Božidar Petrač, a predstavljanje će moderirati Borislav Pavlovski

srijeda, 23. travnja 2014. ● Razne lokacije
Noć Knjige 2014
Noć knjige 2014. održat će se 23. travnja, u više od 150 gradova i mjesta diljem Hrvatske. Obilježit će se i na otocima, a kada se tome pribroje gradovi na obali, s veseljem možemo zaključiti kako će veliki broj čitateljskih lampica te noći svijetliti duž cijelog Jadrana. No s knjigom će se družiti i u Slavoniji, Međimurju, Zagorju, Lici… Ukratko, i opet, u Noći knjige 2014. čitat će cijela Hrvatska.

srijeda, 23. travnja 2014. 20:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Gregory David Roberts: Shantara
U Noći knjige 2014. Fraktura će predstaviti roman Shantaram Gregoryja Davida Robertsa. O romanu će govoriti književnik Hrvoje Šalković, kritičarka Tanja Tolić, prevoditeljica Dragana Vulić Budanko i urednik Roman Simić Bodrožić.

petak, 18. travnja 2014. 18:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Uršula Lipovec Čebron i Jelka Zorn: Izbrisani
Pozvani ste na upoznavanje s pričama izbrisanih građana bivše države. Ove će priče predstaviti Gordana Bosanac a sudjelovat će Darija Žilić, Šura Dumanić i autorice knjige Izbrisani, Uršula Lipovec Čebron i Jelka Zorn.

utorak, 15. travnja 2014. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/1
Mate Maras: Pisma od smrti
Knjigu će predstaviti: Cvjetko Milanja, Marko Grčić, Ivan Babić, Vesna Solar i autor

utorak, 15. travnja 2014. 20:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Hrvoje Jurić: Uglavnom pridjevi
Predstavit će se nova zbirke poezije Hrvoja Jurića Uglavnom pridjevi, biblioteka Na vrh jezika, Algoritam. O Pridjevima će govoriti svim vrstama riječi Marija Selak, Kruno Lokotar i pjesnik.

petak, 11. travnja 2014. 19:30 ● Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2
Steli W. Venceslai: Templarska utopija
Knjigu će predstaviti: prof. dr. Zlatko Matijević - Hrvatski institut za povijest, dr. sc. Đuro Črnjak - Veliki prior I. Velikog priorata Republike Hrvatske.
Uvodna riječ: dr. Jure Vujić - pročelnik Odjela za politologiju Matice hrvatske.

petak, 11. travnja 2014. 20:30 ● Book cafe
Ratko Martinović: Subliminalne poruke - Okultna simbolika i društveni inženjering
Predstavit će se knjiga Subliminalne poruke - Okultna simbolika i društveni inženjering (Teledisk) urednika, novinara, kolumniste i autora Ratka Martinovića. Gosti promocije bit će autor uvoda u knjigu Krešimir Mišak i General Woo, a moderatorica večeri bit će Anamaria Ružak. Knjiga (uz autorov potpis) će se moći kupiti za vrijeme događanja.

srijeda, 9. travnja 2014. 12:00 ● Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2
Emilio Marin: Moji rimski papiri
Knjigu će predstaviti: Ante Stamać, Romana Horvat, Maria Bajan, Maja Buljubašić, Robert Iveković Misirača, Veronika Novoselac i autor.

srijeda, 9. travnja 2014. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/1
Antun Pavešković: Fusnote ljubavi i zlobe
Knjigu će predstaviti: Nikola Đuretić, Matko Sršen i Antun Pavešković. Predstavljanje će moderirati Lada Žigo.

utorak, 8. travnja 2014. 19:00 ● Art kino Grič
S. Perel: Bio sam Hitlerov omladinac Salomon
Druženje s 89-godišnjim autorom knjige Bio sam Hitlerov omladinac Salomon, Salomonom Perelom, i gostima počet će projekcijom filma Europa, Europa (1990., dobitnik Zlatnog globusa) u velikoj dvorani Art kina Grič. Nakon projekcije filma, u 21 sat, slijedi tiskovna konferencija. O knjizi će, uz autora, govoriti i rabin Kotel Da-Don, profesor Sveučilišta u Osijeku Željko Uvanović i urednica ovog naslova Iva Karabaić Kraljević.

ponedjeljak, 7. travnja 2014. 18:30 ● Knjižnica Filozofskoga fakulteta, Ivana Lučića 3
Tomislav S. Šola: Javno pamćenje. Čuvanje različitosti i mogući projekti
Knjigu će predstaviti: dr. sc. Jadranka Lasić-Lazić, red. prof., pročelnik Odsjeka dr. sc. Daniela Angelina Jelinčić, zn. savjetnica, recenzentica dr. sc. Feđa Vukić, izv. prof., recenzent dr. sc. Tomislav Šola, red. prof., autor

ponedjeljak, 7. travnja 2014. 11:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/1
Veselko Koroman: Ja, putnik
Knjigu će predstaviti Tonko Maroević, Davor Šalat, Božidar Petrač, Dragan Despot i autor.

ponedjeljak, 7. travnja 2014. 19:00 ● Zagrebačko kazalište mladih
Ivor Martinić: Moj sin samo malo sporije hoda i Heiner Müller: Hamletmašina i drugi dramski tekstovi
Predstavljanje dviju knjiga: Moj sin samo malo sporije hoda Ivora Martinića i Hamletmašina i drugi dramski tekstovi Heinera Müllera. O knjigama će govoriti Ivor Martinić, Dubravka Vrgoč, Sandro Siljan, Goran Ferčec i Seid Serdarević, a ulomke čitaju Katarina Bistrović-Darvaš, Jadranka Đokić i Nina Violić.

petak, 4. travnja 2014. – nedjelja, 6. travnja 2014. ● Zagrebački plesni centar
Deseti Anarhistički sajam knjiga
Osnovna ideja sajma je predstaviti anarhističku/slobodarsku literaturu i djelovanje što širem krugu ljudi, te stvoriti mjesto susreta i otvoriti diskusije važne za sam pokret i društvo. Tijekom prvih devet godina sajam je okupio velik broj sudionika i sudionica, a na tisuće ljudi je posjetilo sajam i sudjelovalo u programu.

srijeda, 2. travnja 2014. 19:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
dr. Suzanne Steinbaum: Žensko srce i dr. Sara Gottfried: Hormonska ravnoteža
Hormonska (ne)ravnoteža, kao i zdravlje srca, dvije su vrlo  važne teme za svaku ženu, bez obzira na dob. O njima govore dva nova holistička priručnika u izdanju Planetopije – Žensko srce i Hormonska ravnoteža. O knjigama, temama koje pokrivaju te o tome kako hormoni mogu utjecati na zdravlje srca, razgovat će se sa dr. Sanjom Toljan iz poliklinike Orlando.

srijeda, 2. travnja 2014. 19:00 ● U Dvorištu, Žerjavićeva 7/2
Vesna Biga: Žene na putu
Promovirat će se knjiga Žene na putu Vesne Bige na kojoj će, uz autoricu, sudjelovati Darija Žilić, Miroslav Mićanović i Branko Čegec.

četvrtak, 27. ožujka 2014. 18:00 ● Muzej Mimara
Darko Glavan: Arteria
Promocija monografije Arteria 1994- 1999, autora Darka Glavana. Knjigu će predstaviti suradnici na izdanju, a glazbom popratiti Zoran Predin

četvrtak, 27. ožujka 2014. 14:00 ● Napretkov kulturni centar, Bogovićeva 1
Franjo Topić: Napredak je misija
O knjizi će govoriti  Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, prof. dr. sc. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske Paneuropske unije, prof. dr. sc. Slaven Letica, prof. dr. sc. Franjo Topić, autor. Moderator  prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić

srijeda, 26. ožujka 2014. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/1
Davor Velnić: Kineski šapat i Krajolici zla
Predstavljanje dviju knjiga Davora Velnića. Knjige će predstaviti: Božidar Petrač, Igor Zidić, Antun Pavešković i autor. Voditeljica tribine: Lada Žigo

utorak, 25. ožujka 2014. 19:00 ● knjižarsko-galerijski centar V.B.Z. \'Fadil Hadžić
Damir Šodan: Cafe Apollinaire
Knjigu će predstaviti: Damir Šodan, Tomica Bajsić, Ivica Prtenjača i Drago Glamuzina. Stihove iz zbirke čitati će glumac Milivoj Beader.

ponedjeljak, 24. ožujka 2014. 20:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Đorđe Matić: Lingua franca
Predstavljanje zbirke pjesama Đorđa Matića Lingua franca. O knjizi će govoriti Nada Gašić, Tonko Maroević, Kruno Lokotar i autor

subota, 22. ožujka 2014. 18:00 ● Knjižnica Vladimira Nazora, Vodovodna 13
Ksenija Kušec: Reci mi sve
Autorica u ovim stilski dotjeranim i lijepo zamišljenim tekstovima od početka gradi izvjesnu napetost i očekivanje i uvlači čitatelja u lijepu intelektualnu avanturu. Jednostavnim jezikom, uvjerljivim dijalozima i jasnom kompozicijom plete pred nama mrežu svojih značenja. Ovo su priče koje možemo brzo pročitati, ali ćemo zato poslije o njima dugo misliti. A to je osobina dobre literature. O knjizi će govoriti Ksenija Kušec i Sanja Vučković.

petak, 21. ožujka 2014. 20:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Božena Galoić: Terapijske priče
Knjigu će predstaviti Križo Katinić, Dragutin Lučić Luce te Bože Čović, a moderatorica je Dobrila Zvonarek. Tekstove iz knjige čitat će Paola Valić Bekić uz nastup gitariste Jurja Majstorovića. U ovoj knjizi prof. Galoić sažima trideset godina svoga psihoterapeutskog rada na Odjelu ovisnosti Klinike za psihijatriju KB Sestre milosrdnice u Zagrebu.

četvrtak, 20. ožujka 2014. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/1
Antologije 20. Galovićevih jeseni
Sudjeluju: Božidar Petrač, Željka Lovrenčić, Enerika Bijač, Mario Kolar, Ivan Picer, Martin Srpak i Dunja Sepčić.

četvrtak, 20. ožujka 2014. 18:00 ● Profil Megastore, Bogovićeva 7
Dražen Radaković: Život između smrti i ponovnog rođenja
Istinite priče o reinkarnaciji, uz autora, predstavit će televizijska novinarka Ljiljana Saucha i doktor fizike Ivica Orlić. Promociju će voditi Tomislav Cvitković.

srijeda, 19. ožujka 2014. 18:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/1
Koret na asfaltu
Predstavljanje prve antologije suvremene crnogorske ženske poezije Koret na asfaltu. Na književnoj večeri predstavit će se crnogorske pjesnikinje Tanja Bakić i Lena Ruth Stefanović. Sudjeluju: Raško Ivanov, u ime Kordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba; Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika; Darija Žilić, književna kritičarka i Danilo Ivezić, urednik.

srijeda, 19. ožujka 2014. 13:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/1
Ernest Fišer: Macbeth na fajruntu
Sabrane i nove kajkavske pjesme, 1978.-2013.
Knjigu će predstaviti: Tonko Maroević, Joža Skok i autor.
Autorove uglazbljene pjeme otpjevat će Dragutin Novaković- Šarli

srijeda, 19. ožujka 2014. 18:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Boris Senker: Uvod u suvremenu teatrologiju II
Promocija knjige Uvod u suvremenu teatrologiju II., autora Borisa Senkera. O knjizi će govoriti prof.dr.sc. Sibila Petlevski, prof.dr.sc. Darko Lukić i autor.

srijeda, 19. ožujka 2014. 19:00 ● Klub Matis, Trg S. Radića 3
Vesna Kukavica: Umreženi identiteti
O knjizi će govoriti: Marin Knezović, ravnatelj HMI-ja; recenzenti Željko Holjevac, povjesničar; Božo Skoko, komunikolog te urednik knjige povjesničar Ivan Čizmić, i autorica Vesna Kukavica. Program vodi: Lada Kanajet Šimić

utorak, 18. ožujka 2014. 19:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Tomislav Maretić: Nebo u rukavicama i Nikola Đuretić: Zvuk tišine
Predstavljanje dviju zbirki haiku pjesama. Sudjelovat će: Tomislav Maretić, Nikola Đuretić i Boris Nazansky.
Stihove će govoriti dramski umjetnik Rene Medvešek.
U glazbenom dijelu nastupaju Mate Matišić i Tomislav Maretić.

utorak, 18. ožujka 2014. 18:00 ● Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2
Zoran Jurišić: Izabrane pjesme
Knjigu će predstaviti: Petar Gudelj, Miroslav Slavko Mađer, dr.sc. Nedjeljko Mihanović
Kroz program će voditi urednica knjige dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek.

petak, 14. ožujka 2014. 19:00 ● Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14
Werner Knoedgen: Nemogući teatar – o fenomenologiji kazališta figura
Predstaviti će se knjiga Wernera Knoedgena: Nemogući teatar – o fenomenologiji kazališta figura urednice i prevoditeljice Krune Tarle. Knjigu će predstaviti Tanja Kirhmajer, dramaturginja i scenaristica te Mario Beusan, arhitekt.

četvrtak, 13. ožujka 2014. 12:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Jelena Zlatar: Urbane transformacije suvremenog Zagreba
Knjiga Urbane transformacije suvremenog Zagreba je sociološka analiza stavova i pogleda brojnih stručnjaka različitih profila o urbanim transformacijama Zagreba u posljednjem desetljeću. Knjigu će predstaviti Saša Poljanec Borić, Vladimir Lay, Anđelina Svirčić Gotovac i Ilija Ranić.

srijeda, 12. ožujka 2014. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/1
Ladislav Radek: Izabrani radekizmi
Predstavljanje knjige aforizama i satiričnih pjesama. Knjigu će predstaviti: Stjepan Hranjec, Pajo Kanižaj, Dejan Buvač, Mirko Švenda Žiga i autor. Voditeljica tribine: Lada Žigo

srijeda, 12. ožujka 2014. 20:00 ● U Dvorištu, Žerjavićeva 7/2
Dino Milinović: Skriveno
Sudjeluju: Miroslav Mićanović, Branko Čegec i autor

utorak, 11. ožujka 2014. 13:00 ● Muzej za umjetnost i obrt
Guido Quiena: Priče o stvarima
Knjiga ima dva poglavlja. Prvo poglavlje, Priče o stvarima, zbirka je tekstova koje je Guido Quien svojedobno pisao za kulturni magazin Fokus. Drugo poglavlje knjige, naslovljeno Stvari pričaju, izbor je Quienovih tekstova o umjetnicima u čijim poetikama predmetni svijet ima značajnu ulogu. Knjigu će predstaviti: Miroslav Gašparović, Branka Hlevnjak, Silvija Brkić Midžić i autor

utorak, 11. ožujka 2014. 12:30 ● Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2
Povijest hrvatskoga jezika, 3. knjiga: 17. i 18. stoljeće
Knjigu će predstaviti: akademik Stjepan Damjanović, prof. dr. Ivo Pranjković, dr. Marijana Horvat, prof. dr. Josip Lisac i Ante Bičanić
Knjiga će se moći kupiti uz velik prigodni popust.

ponedjeljak, 10. ožujka 2014. 19:00 ● Društvo arhitekata Zagreba
Boro Kovačević: Umjetnost makete larger than life
Promocija knjige i otvorenje izložbe Boro Kovačević Umjetnost makete larger than life, o knjizi će govoriti Krešimir Galović, Hrvoje Hrabak, Penezić & Rogina, Bachrach & Krištofić.

petak, 7. ožujka 2014. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/1
Pajo Kanižaj: Leptiri i pelipari
O knjizi će govoriti: Luko Paljetak, Nikola Đuretić i autor. Predstavljanje knjige moderira Ružica Cindori

četvrtak, 6. ožujka 2014. 18:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Darija Žilić: Tropizmi 2
Predstavljanje nove knjige književnice, teoretičarke i kritičarke Darije Žilić Tropizmi 2 - Kritike i eseji.
Sudjeluju Branimir Bošnjak, Davor Šalat, Dražen Katunarić, urednik i autorica.

srijeda, 5. ožujka 2014. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/1
Tomislav Sabljak: Njihovi osamljeni gospodari, 15 horora iz 1945
Nova knjiga novela, pripovijedaka i kratkih priča Tomislava Sabljaka Njihovi osamljeni gospodari – petnaest horora iz 1945. osvjetljuje našega autora kao pripovjedača u posve drukčijem svjetlu od onih knjiga proza kakve smo do sada poznavali.
Sudjeluju: Helena Sablić Tomić, Dimitrije Popović, Božidar Petrač, Dubravko Sidor i autor.

utorak, 4. ožujka 2014. 18:00 ● Hrvatski državni arhiv
Filip Hameršak: Tamna strana Marsa
Predstavljanje knjige Filipa Hameršaka Tamna strana Marsa - Hrvatska autobiografija i Prvi svjetski rat. Knjiga je izdana u nakladi Ljevak. Sudjeluju: dr. sc. Stjepan Matković, prof. dr. Ozren Žunec, mr. sc. Amir Obhođaš, urednik knjige i moderator Nenad Rizvanović te autor.

utorak, 4. ožujka 2014. 12:00 ● Leksikografski zavod Miroslav Krleža
8. svezak Hrvatskoga biografskoga leksikona
Svezak će predstaviti dr. sc. Aleksandra Muraj, akademik Tomislav Raukar te dr. sc. Trpimir Macan, glavni urednik. Osmi svezak Hrvatskoga biografskog leksikona sadržava 1205 članaka o velikanima hrvatske povijesti i kulture, jezikoslovlja i književnosti, prirodoslovlja i tehnike, likovne i izvedbenih umjetnosti. U njemu su obrađeni i mnogobrojni manje poznati zaslužnici, istaknute plemićke i građanske obitelji, rodovi, velikaši.

utorak, 4. ožujka 2014. 19:00 ● U Dvorištu, Žerjavićeva 7/2
Miroslav Mićanović: Jedini posao
Predstavit će se knjiga poezije Jedini posao Miroslava Mićanovića.
Sudjeluju: Miroslav Mićanović, Krešimir Bagić, Tvrtko Vuković, Branko Čegec.

utorak, 4. ožujka 2014. 18:00 ● Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2
Rama 1942.
U izdanju Franjevačkog samostana Rama-Šćit upravo je izišla knjiga „Rama 1942.“ koja govori o stradanju ramskog kraja 1942. Knjigu su uredili Tomislav Brković, Stjepan Lovrić, Miljenko Petričević i Jozo Šarčević.

ponedjeljak, 3. ožujka 2014. 12:00 ● Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2
Nikola Crnković: Paška pučka poetika, knjiga IV
Paška pučka poetika, knjiga IV- pjesnici grada Paga, Kolana i Dinjiške.
Knjigu će predstaviti: dr.sc. Nataša Bašić, vlč. Anton Šuljić i Dražen Peranić

petak, 28. veljače 2014. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/1
Predstavljanje notnih izdanja MIC-a KDZ
Predstavljanje notnih izdanja Muzičkog informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb (godina izdanja 2012/13.): B. Bjelinski, D. Detoni, B. Grüner, I. Josipović, B. Kunc, I. Lang, Z. Novačić, D. Pejačević, B. Papandopulo, A. Švarc, Ž. Hirschler, R. Schwarz.
Na promociji će sudjelovati: Josip Nalis, Davor Merkaš, Tamara Jurkić Sviben i Dalibor Cikojević,

petak, 28. veljače 2014. 19:00 ● Muzej Mimara
Dimitrije Popović: Proces Kafkinoga Preobražaja
O knjizi će uz autora govoriti Liljana Filipović,  Tonko Maroević, te urednica Simona Goldstein. Dijelove knjige čitat će Goran Grgić.
Tijelo ove priče čine spojeni dijelovi, male literarne cijeline sačinjene od elemenata sna i stvarnosti kroz koje se ljudski korpus preobražava u animalni, u tijelo insekta. Naracija se i anatomija, po prirodi motiva uvjetujući jedna drugu, usklađuju.

četvrtak, 27. veljače 2014. 12:00 ● Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2
Zvonimir Jakobović: Pisanje i uređivanje stručnih i znanstvenih publikacija
Zvonimir Jakobović svoje je višegodišnje iskustvo stavio na raspolaganje stručnjacima i znanstvenicima u obliku publikacije koja ih savjetuje kako valjano pisati i urediti stručni i znanstveni rad. Knjiga objašnjava kako se tekst priprema i oblikuje, kako se prilažu ilustracije, koje se vrste znakovlja rabi, a donosi i osnovne informacije o tisku.
Knjigu će predstaviti: prof. dr. sc. Juraj Božićević, recenzent, prof. dr. sc. Zvonko Benčić, recenzent, urednik i nakladnik, prof. dr. sc. Zvonimir Jakobović i autor.

četvrtak, 27. veljače 2014. 18:00 ● Gliptoteka HAZU
Sandra Križić Roban: Hrvatsko slikarstvo od 1945. do danas
Predstavit će se knjiga Hrvatsko slikarstvo od 1945. do danas Sandre Križić Roban. Na promociji će govoriti akademik Tonko Maroević, dr.sc. Ješa Denegri, dr.sc. Leonida Kovač, dr.sc. Blaženka Perica, dr.sc. Nives Tomašević, urednica knjige i autorica.

četvrtak, 27. veljače 2014. 18:00 ● Profil Megastore, Bogovićeva 7
Marko Alerić i Tamara Gazdić-Alerić: Hrvatski u upotrebi
Predstavit će se priručnik Hrvatski u upotrebi - 121 lekcija za bolje ovladavanje hrvatskim jezikom autora Marka Alerića i Tamare Gazdić-Alerić. O knjizi će, uz autore, govoriti recenzentica Bernardina Petrović i urednica Ivana Žderić.

srijeda, 26. veljače 2014. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/1
Nives Puhalo: Promatrači
Predstavljanje knjige pjesama Nives Puhalo Promatrači. Sudjelovat će književnica Sonja Zubović, dramski umjetnik Kruno Šarić i autorica.

srijeda, 26. veljače 2014. 19:00 ● Hrvatsko društvo pisaca
Nikola Petković: Harterije II/III
HDP predstavlja novu knjigu Nikole Petkovića Harterije II/III. Predstavljenje će se održati u sjedištu Društva, Basaričekova 24, Zagreb. O knjizi će govoriti: Krešimir Bagić, Igor Mandić, Miroslav Mićanović i autor Nikola Petković, a predstavljanje moderira urednica knjige Jadranka Pintarić.

ponedjeljak, 24. veljače 2014. 20:00 ● HDLU
Lucrezia De Domizio Durini: Zašto - izazovi žene onkraj umjetnosti
Promocija hrvatskog izdanja knjige Zašto - izazovi žene onkraj umjetnosti, autorice barunice Lucrezie De Domizio Durini. Predstavljanje upotpunjuje glazbeni performans koji će na klaviru izvesti Marco Rapattoni.

ponedjeljak, 24. veljače 2014. 19:00 ● U Dvorištu, Žerjavićeva 7/2
Gordan Nuhanović: Agenti kulture
Predstavit će se turističko-psihološki roman Agenti kulture pisca, putopisca i novinara Gordana Nuhanovića. U promociji autoru će pomoći urednik romana Kruno Lokotar, a možda i pitanja iz publike i tajni savjeti agenata.

petak, 21. veljače 2014. 18:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Milan Mirić: Cesarec smrtimice
Milan Mirić se u kratkom ali ambicioznom književnom uratku od svega 80-ak kartica uhvatio velike teme i još veće političke zagonetke: povijest i trauma hrvatske crno-crvene podjele. Knjigu će predstaviti Božidar Petrač, urednik, Ante Stamać, Davor Velnić i autor. Odabrane dijelove iz knjige će čitati Dubravko Sidor, dramski umjetnik.

petak, 21. veljače 2014. 19:30 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Josip Jurčević: Slučaj Perković- Spašavanje zločinačke budućnosti
Održat će se predstavljanje knjige Josipa Jurčevića, Slučaj Perković: Spašavanje zločinačke budućnosti. Knjigu će predstaviti odvjetnik Zvonimir Hodak i autor, Josip Jurčević, a moderatorica će biti Jasna Kovačević.

četvrtak, 20. veljače 2014. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/1
Marijan Varjačić: Lice nevidljivog
Predstavljanje knjige iz Male njižnice DHK: Marijan Varjačić Lice nevidljivog.
Sudjelovat će: Marijan Varjačić, autor; Georgij Paro, redatelj i pisac; Božidar Boban, dramski umjetnik; Dr. sci. Antun Pavešković, urednik.

četvrtak, 20. veljače 2014. 20:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Luka Bekavac: Viljevo
Fraktura vas poziva na predstavljanje novog romana hvaljenog autora. O romanu će uz autora govoriti Branislav Oblučar, Boris Postnikov i Roman Simić Bodrožić.

četvrtak, 20. veljače 2014. 18:00 ● Knjižnica HAZU, Strossmayerov trg 14
Borivoj Popovčak: Vilim Svečnjak - Donacije gradu Zagrebu
Predstavljanje knjige 'Vilim Svečnjak - Donacije gradu Zagrebu', autora Borivoja Popovčaka. Na predstavljanju će uvodno govoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a knjigu će predstaviti recenzenti akademik Tonko Maroević i prof. dr. sc. Zvonko Maković, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kao i sam autor Borivoj Popovčak.

srijeda, 19. veljače 2014. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/1
Esad Jogić: Glumica i druge pripovjetke / Vrtoglavica duše
Društvo hrvatskih književnika poziva vas na predstavljanje dviju knjiga Esada Jogića Glumica i druge pripovjetke i Vrtoglavica duše.
Govoriit će dr. sc. Branimir Bošnjak, Sead Begović i autor.

srijeda, 19. veljače 2014. 12:00 ● Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2
Sudski progoni dr. Marka Veselice
Predstavljanje knjige: Sudski progoni dr. Marka Veselice

O knjizi će govoriti: Mato Artuković, prof. dr. sc. Ljubomir Antić, prof. dr. sc. Zdravko Tomac, Dražen Budiša, prof. emeritus Zvonimir Šeparović

srijeda, 19. veljače 2014. 18:00 ● ADU, Trg maršala Tita 5
Darko Lukić: Uvod u antropologiju izvedbe
Knjiga Darka Lukića: Uvod u antropologiju izvedbe Kome treba kazalište? bit će predstavljena u Kazališnoj dvorani Akademije dramske umjetnosti. O knjizi će govoriti Boris Senker, Sibila Petlevski, Eugenia Ehgartner i autor. Ulomke će čitati Mislav Čavajda.

ponedjeljak, 17. veljače 2014. 18:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Uvod u nakladništvo Zorana Velagića
Predstavljanje knjige Uvod u nakladništvo Zorana Velagića moderirat će Kristijan Vujičić a sudjeluju Mario Barišić, Nives Tomašević, Seid Serdarević i autor. Uz predstavljanje knjige progovorit ćemo i o problemima nakladničkog sektora te potrebi obrazovanja nakladnika i knjižara.

ponedjeljak, 17. veljače 2014. 18:00 ● Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2
Ivan Dobra Žirjanin: Žirajski baul
Predstavljanje knjige u izdanju Hrvatskog književnog društva: Ivan Dobra Žirjanin: Žirajski baul. Knjigu će predstaviti: Mate Maras, Cvjetko Milanja, Ivan Dobra Žirjanin. U glazbenom dijelu programa nastupit će Klapa Blandona, Biograd.

ponedjeljak, 17. veljače 2014. 18:00 ● Novinarski dom, Perkovčeva 2
Drago Pilsel: Argentinski roman
Promociju će moderirati Branimir Pofuk, a o knjizi će govoriti urednik Miljenko Jergović, lektorica Jadranka Brnčić, odvjetnica Dafinka Večerina i Peter Kuzmič, rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku. Ulomke iz knjige čitat će dramski umjetnik Vili Matula.

petak, 14. veljače 2014. 19:00 ● KIC
Antonio Barišić: Srest ćemo se opet
Srest ćemo se opet, dobitnik nagrade Kiklop za debitantsku knjigu 2013. g, roman je o tinejdžerima koji su prvo postali nesretni, pa tek onda počeli odrastati. Pisan jezikom kakvim govore njegovi junaci, jezikom generacije koja nije mogla birati ali je morala sudjelovati, ovaj tekst svojom skoro pa scenarističkom arhitekturom insajderski progovara o onima za koje se obično kaže kako su najveće žrtve rata: rođenima dovoljno rano da budu spremni za uniformu i dovoljno kasno da uopće razumiju zašto se oko njih ruše ljudi, kuće i države.

petak, 14. veljače 2014. 18:00 ● Profil Megastore, Bogovićeva 7
Umjetne suze Milka Valenta
Predstavljanje romana Umjetne suze Milka Valenta (Profil, 2014) održat će se u petak 14. veljače u 18 sati u zagrebačkoj knjižari Profil Mozaik Megastore (Bogovićeva 7).
Ovaj treći najopsežniji roman u hrvatskoj književnosti (broji 1408 stranica!) uz autora će predstaviti Damir Radić i Edo Popović. Ana Lovrenčić otpjevat će nekoliko pjesama iz romana uz pratnju Davora Doležala na gitari.

petak, 7. veljače 2014. 18:00 ● Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2
Ivan  Šimić: Hercegovac s razlogom
Knjiga  Hercegovac s razlogom autora  Ivana Šimića iz  Gruda  bit  ćepredstavljena u  petak 07. veljače 2014. godine u 18 sati u Velikoj dvoraniMatice  hrvatske  u  Zagrebu. Predstavljanje  organiziraju  Ogranak  Matice hrvatske Grude i  nakladnik  DespotInfinitus Zagreb. Govore: Mario Bušić, Zvonimir Despot, Nino Raspudić i autor.

četvrtak, 6. veljače 2014. 19:00 ● Teatar &TD
Tomislav Zajec i Nina Đurđević: Odlasci
Predstavljanje knjige autora Tomislava Zajeca i Nine Đurđević pod nazivom "Odlasci"  održati će se u Teatru&TD,  s početkom u 19 sati.  Predstavljanje će popratiti i izložba fotografija umjetnice Nine Đurđević. Ulaz je slobodan. Sudjeluju: Nina Đurđević, Tomislav Zajec, Željka Turčinović, Tajana Gašparović, Bojan Navojec.

četvrtak, 6. veljače 2014. 19:00 ● knjižarsko-galerijski centar V.B.Z. \'Fadil Hadžić
Orkanska ljubav Orhana Lujinovića
Promocija nove zbirke ljubavne poezije Orkanska ljubav autora Orhana Lujinovića, održat će se u četvrtak 6. veljače u 19 sati u knjižarsko-galerijskom centru V.B.Z. 'Fadil Hadžić' u Zagrebu (Ilica 13).
Uz autora Orhana Lujinovića koji će predstaviti zbirku poezije, gostuje glumac iznenađenja koji će čitati stihove.

ponedjeljak, 3. veljače 2014. 19:00 ● MM centar, Savska 25
Uvodu u prošlost: Želimir Žilnik i Boris Buden
Vizualni kolegij Multimedijalnog instituta i kuda.org, u suradnji s Kulturom promjene Studentskog centra u Zagrebu, pozivaju vas na razgovor o Uvodu u prošlost, koji će se održati 03. veljače u MM centru (Savska 25), s početkom u 19 sati. Razgovor s autorima moderiraju Branka Ćurčić (kuda.org) i Petar Milat.

petak, 31. siječnja 2014. 18:00 ● HDLU, Galerija Bačva
Zlatko Kopljar / K19
U Galeriji Bačva, u petak, 31. siječnja, u 18 sati, održava se promocija knjige o instalaciji K19 umjetnika Zlatka Kopljara.
Knjiga donosi eseje dr.sc. Žarka Paića i izraelskog kustosa Oryja Dessaua te bogatu fotodokumentaciju instalacije Zlatka Kopljara.

četvrtak, 30. siječnja 2014. 19:00 ● Čitaonica Knjižnice Sesvete, Trg D. Domjanića 6, Sesvete
Molitve s ruba Josipa Sanka Rabara
Molitve s ruba – Molitve grešnika i marginalaca - meditacije u stihu
(Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, Zagreb, 2013.)
Sudjeluju: Josip Sanko Rabar, Mate Sušac, Davor Šalat, dr. sc. Vlado Vladić i Ivan Babić (voditelj i interpretator tekstova)


četvrtak, 30. siječnja 2014. 20:00 ● Galerija Nova, Teslina 7
Contemporary Art Theory Igora Zabela

Igor Zabel / Contemporary Art Theory

U četvrtak, 30. siječnja, u 20 sati, u Galeriji Nova, održava se predstavljanje knjige Igora Zabela Contemporary Art Theory, uz sudjelovanje Leonide Kovač i Igora Španjola (urednika knjige).

četvrtak, 30. siječnja 2014. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/1
Muka kao nepresušno nadahnuće kulture
U četvrtak 30. siječnja u 12 sati održat će se predstavljanje zbornika Pasionske baštine.
Promotori: akademik Josip Bratulić, mr.sc. Jozo Čikeš, prof.dr.sc. Tomislav Žigmanov, prof.dr.sc. Darko Žubrinić

srijeda, 29. siječnja 2014. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/1
Bacač pjesama Admirala Mahića
U srijedu 29. siječnja u 12 sati održat će se predstavljanje knjige Admirala Mahića Bacač pjesama.

ponedjeljak, 27. siječnja 2014. 19:00 ● Medijateka Francuskog instituta
Stele Victora Selagena
Zbirku Stele Victora Segalena - kultnu knjigu ljubitelja poezije 20. stoljeća, nastalu na razmeđi francuske i kineske kulture te izvorno prvi put objavljenu prije sto godina - predstavit će Miroslav Kirin i Sanja Lovrenčić. Iste večeri bit će otvorena izložba kaligrafija Ive Valentić i Ming Sheng Pija u francuskoj Medijateci.

petak, 24. siječnja 2014. 19:00 ● ADU, Trg maršala Tita 5
Snježana Banović: Kazalište krize
Knjiga Snježane Banović 'Kazalište krize' bit će predstavljena 24. siječnja, u 19 sati, u dvorani Akademije dramske umjetnosti. Uz autoricu, o knjizi će govoriti Nenad Popović i Slobodan Šnajder, dok će ulomke pročitati Anja Šovagović Despot i Sreten Mokrović.

petak, 24. siječnja 2014. 19:00 ● Kino Tuškanac
Drugi na filmu Etami Borjan
Promocija knjige Drugi na filmu : Etnografski film i autohtono filmsko stvaralaštvo filmologinje Etami Borjan, u izdanju Hrvatskog filmskog saveza, održat će se u petak, 24. siječnja u 19 sati u maloj dvorani kina Tuškanac (Tuškanac 1, Zagreb).
Sudjeluju: Etami Borjan, Nikica Gilić, Diana Nenadić i Sanja Potkonjak.

srijeda, 22. siječnja 2014. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/1
Književni Rekord: Devet knjiga u jednoj godini (2013) - Zvonimir Balog
Predstavit će se naslovi: EL NINO QUE NO QUERI.A NACER (Ril editores Chile, prijevod: Željka Lovrenčić) CASTO SI VYMŠLAM (prevela: Alica Kulihova, nagrada Ministarstva kulture Republike SIovačke za najbolju dječju knjigu) BONTON 3 (Mozaik knjiga) PRASICA JE OPET LAGALA (roman za sve uzraste, Mozaik knjiga) U PONEDJELJAK NE MOGU (Naklada Duretić) KOCKASTA KUGLA (Mala knjižnica DHK) JA KONJ (Alfa) BONTON 1 i BONTON 2 (ponovljena izdanja, Mozaik knjiga)

utorak, 21. siječnja 2014. 19:00 ● Židovska općina Zagreb, Palmotićeva 16
Razumjeti stoljeće Dana Dinera
Predstavljanje knjige "Razumjeti stoljeće" Dana Dinera, u izdanju Frakture, održat će se u utorak 21. siječnja u 19 sati u Židovskoj općini Zagreb (Palmotićeva 16).
O knjizi će govoriti Tvrtko Jakovina, Žarko Puhovski i Seid Serdarević.

ponedjeljak, 20. siječnja 2014. 18:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Utorkinje Monike Peetz
Zagrebačka naklada poziva vas na predstavljanje knjige.
Predstavit će se knjiga Utorkinje njemačke autorice Monike Peetz. Na promociji će sudjelovati Krešimir Maligec, urednik biblioteke Feniks, Dalibor Joler, prevoditelj i Vlatka Filipčić-Maligec, moderatorica.

srijeda, 15. siječnja 2014. 19:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Coelacanth Drage Štambuka
Hrvatsko društvo pisaca poziva vas na promociju.
Predstavit će se knjiga Drage Štambuka Coelacanth (HDP, Zagreb, 2012.) a na promociji će sudjelovati Tonko Maroević, Zdravko Zima, Ervin Jahić i autor.