Knjige

 

utorak, 22. prosinca 2015. 12:00 ● Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Frankopanska ulica 26
Predstavljanje Leksikona Antuna Gustava Matoša
Leksikon Antuna Gustava Matoša, koji sadrži "150 preglednih i makropedijskih autorskih članaka u kojima se opisuju i tumače najbitnije Matoševe pjesme, novele i putopisi, tiskane knjige, motivi, teme, ali i pojedini pojmovi", predstavit će akademkinja Dubravka Oraić Tolić, autorica knjige 'Čitanja Matoša' i suradnica na Leksikonu, i Tomislav Šakić, njegov urednik.

srijeda, 16. prosinca 2015. 18:00 ● Francuski institut, Preradovićeva 5
Doba sumnje: Nathalie Sarraute
Jezikovnik što-kaj-ča i Francuski institut u Hrvatskoj pozivaju na predstavljanje knjige Doba sumnje (eseji o romanu) autorice Nathalie Sarraute, u prijevodu Ivana Branka Šamije. Predstavljanje će se održati u srijedu, 16. prosinca 2015. u prostorijama Francuskog instituta, Preradovićeva 5, Zagreb, s početkom u 18 sati.

srijeda, 16. prosinca 2015. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/I,
Dubravko Jelačić Bužimski: Gospodar sjena
U srijedu 16. prosinca u 12 sati održat će se predstavljanje knjige Dubravka Jelačića Bužimskog Gospodar sjena.

utorak, 15. prosinca 2015. 19:00 ● APM Megastore, Bogovićeva 7
Baba Jaga i div Zaborav: Roman Simić i Manuel Šumberac
Promocija slikovnice 'Baba Jaga i div Zaborav' autora Romana Simića Bodrožića i Manuela Šumberca održat će se u utorak 15. prosinca u zagrebačkom APM Megastoreu. O knjizi će, uz autore, govoriti urednica Ivana Žderić.

ponedjeljak, 14. prosinca 2015. 18:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5
Policijski sat: Luka Bekavac
'Više nema vremena': od prve rečenice novi roman Luke Bekavca "Policijski sat" nastupa kao svojevrstan nastavak "Drenja" i nagrađivanog "Viljeva". No ova se knjiga već svojim podnaslovom – slutnje, uspomene – predstavlja i kao posve nova etapa, u kojoj forma i tempo pripovije ­ danja ponovno doživljavaju temeljitu promjenu...

subota, 12. prosinca 2015. 19:00 ● Privrednikov dom, Preradovićeva 18/1
Meko tkivo
Klub studenata južne slavistike A-302 u subotu, 12. prosinca 2015. u 19 sati u Privrednikovom domu predstavlja svoj prvi izbor poezije u svom izdavaštvu pod nazivom Meko tkivo: izbor iz nove poezije regiona. U ovoj hrestomatiji sakupljeno je tridesetak mladih autora iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske koji su na pjesničkoj sceni aktivni posljednjih osam godina.

petak, 11. prosinca 2015. 18:00 ● Knjižara Matice hrvatske
Zmisjki car: Sven Adam Ewin
Predstavljanje knjige Zmijski car odvit će se u petak, 11. prosinca 2015. u 18:00 sati, Ulica Matice hrvatske 2, Zagreb.
Knjigu će predstaviti studentice kroatistike Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu:          Zrinka Breglec, Mirela Dakić, Dina Kamerić, Magdalena Mrčela i Ivana Perić.

petak, 11. prosinca 2015. 19:00 ● Napretkov kulturni centar – Bogovićeva 1
Julijana Matanović: Rečeno - učinjeno
Predstavljanje novog romana za mlade Julijane Matanović Rečeno - učinjeno odvit će se u petak, 11. prosinca 2015., u 19 sati u Napretkovom kulturnom centru, Bogovićeva ulica 1/I, Zagreb

ponedjeljak, 7. prosinca 2015. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/I,
Zbornik: Književna riječ I
Predstavljanje izdanja Književna riječ I. -  zbornik književnih i esejističkih radova, slavonsko-baranjsko-srijemskih autora, u izdanju DHK - Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Osijek, održat će se u ponedjeljak, 7. prosinca 2015. u 12 sati, u prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu.

srijeda, 2. prosinca 2015. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/I,
(Ne)suglasja: dr. sc. Miroslava Tušek
Predstavljanje zbirke pjesama (Ne)suglasja dr. sc. Miroslave Tušek.
Knjigu će predstaviti: prof. dr. sc. Dragutin Rosandić, recenzent / dr. sc. Ivica Matičević, urednik i autorica.
Pjesme će čitati dramska umjetnica Dunja Sepčić

utorak, 1. prosinca 2015. 12:00 ● Velika dvorana Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4
Ljudevit Jonke: Rasprave i članci
Knjigu će predstaviti: Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske /
Ante Stamać, voditelj biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti / Ivo Pranjković, priređivač / Krešimir Mićanović, izv. prof. na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu

utorak, 1. prosinca 2015. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/I,
Miro Gavran: Ljeto za pamćenje
Promocija novog romana za mlade pisca Mire Gavrana održat će se u utorak, 1. 12., u 12 sati u prostorijama Društva hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/I, Zagreb.

utorak, 1. prosinca 2015. 20:00 ● Jiggy bar, Ivana Broza 48
Borivoj Radaković: Što će biti s nama
Predstavljanje novog romana autora Borivoja Radakovića održat će se u utorak, 1. prosinca, u 20 sati, u glazbenom klubu Jiggy Bar, Ivana Broza 48, Zagreb.

petak, 27. studenog 2015. 19:00 ● Vinyl bar, Bogovićeva 3
Na osami blizu mora: Zoran Ferić
Četiri godine nakon velikog uspjeha 'Kalendara Maja' Zoran Ferić pojavljuje se s novim romanom u kojem pratimo živote nekoliko ‘galebova’ i ‘malomišćanskih’ cura od adolescencije nabrijane hormonima do onih umornih i rezigniranih trenutaka kad već počinjemo sumirati svoje živote. O romanu će, uz autora, govoriti Jagna Pogačnik, Roman Simić i Drago Glamuzina.

četvrtak, 26. studenog 2015. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/I,
Ludbreško euharistijsko čudo: Matija Maša Vekić
Predstavljanje knjige Ludbreško euharistijsko čudo Matije Maše Vekić.
Knjigu će predstaviti: Nevenka Nekić, Đuro Vidmarović i autorica

četvrtak, 26. studenog 2015. 21:00 ● Velika dvorana Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4
prof. dr. Hrvoje Kačić: Hrvatska prevlaka
Ugledan i dokazan pravni stručnjak, osobito za pitanja međunarodnoga prava mora, pružio je u ovoj knjizi neoborive dokaze o tome da poluotok Oštro,  odnosno Prevlaka, predstavlja integralni dio Hrvatske te da su granice između Hrvatske i Crne Gore u području Prevlake naslijeđene još od 15. stoljeća. Kod dokazivanja dokumentarnim postupkom nije neprimjetljivo ni autorovo poznavanje povijesti te povijesnoga supostojanja i funkcioniranja granica.

srijeda, 25. studenog 2015. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/I,
Đuro Vidmarović: Jurica Čenar, hrvatski pjesnik iz Gradišća.
U srijedu 25. studenoga u 12 sati održat će se predstavljanje knige Đure Vidmarovića Jurica Čenar, hrvatski pjesnik iz Gradišća.

srijeda, 25. studenog 2015. 19:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/I,
Zvonimir Majdak: Pinot Noir
U srijedu 25. studenoga u 19 sati održat će se predstavljanje romana Zvonimira Majdaka Pinot Noir.

utorak, 17. studenog 2015. 18:00 ● Napretkov kulturni centar – Bogovićeva 1
Enciklike Pape Franje: Laudato si
Kršćanski akademski krug i Hrvatsko kulturno društvo Napredak pozivaju Vas na predstavljanje ENCIKLIKE PAPE FRANJE „LAUDATO SI“ u utorak, 17. studenog 2015. u 18 h, Napretkov kulturni centar, Bogovićeva 1/I, Zagreb

utorak, 10. studenog 2015. – nedjelja, 15. studenog 2015. ● Zagrebački velesajam
Interliber
I ove godine ljubitelje knjige dočekati će puni paviljoni 5 i 6, pregršt novih naslova, predstavljanja knjiga, dolazak hrvatskih i inozemnih književnih zvijezda, neposredni razgovori s autorima uz potpisivanje knjiga, susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, književne radionice, okrugli stolovi, a sve to je samo dio bogatog programa koji će se odvijati u intenzivnom ritmu na pozornici te na izložbenim prostorima izlagača.

petak, 6. studenog 2015. 19:00 ● Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14
Lazer Rok Lumezi: Bijeli prsten
Promocija knjige poezije i izložba nakita.
Lazer Rok Lumezi vrhunski je i priznati majstor oblikovanja nakita. Ova izložba i knjiga javnosti ga po prvi puta predstavljaju i kao nadarenog pjesnika, koji svoje nadahnuće ima potrebu izraziti u riječi jednako kao i u obliku, uživajući u njihovoj međuigri.

četvrtak, 5. studenog 2015. 18:00 ● Napretkov kulturni centar – Bogovićeva 1
mons. prof. dr. Franjo Topić: Teologija povijesti i Hans Urs von Balthasar
Pozivamo Vas na razgovor povodom izdavanja knjige mons. prof. dr. Franje Topića, "Teologija povijesti i Hans Urs von Balthasar", u četvrtak, 5. studenog 2015. u 18 sati, Napretkov kulturni
centar – Bogovićeva 1, Zagreb.

četvrtak, 5. studenog 2015. 13:00 ● Palača Hrvatske matice iseljenika, Trg Stjepana Radića 3
From Distant Villages: Stephen A. Jelicich
Predstavljanje knjige  From Distant Villages autora Stephena A. Jelicicha (Novi Zeland) održati će se u četvrtak 5. studenoga u 13 sati u palači Hrvatske matice iseljenika na Trgu Stjepana Radića 3, Zagreb. O knjizi će govoriti: mr. sc. Marin Knezović, ravnatelj HMI, književnik Drago Šaravanja i počasni konzul Novoga Zelanda Nikola Jelinčić. Moderatorica. Mirjana Piskulić.
utorak, 3. studenog 2015. – subota, 14. studenog 2015. ● Razne lokacije
PAZI, KNJIGA!
Svake se jeseni u Zagrebu održava Festival knjige i književnosti PAZI, KNJIGA!, u organizaciji udruge pisaca i ilustratora Knjiga u centru. Tako će i ove godine Zagreb biti poprište čitavog niza događanja koja su namijenjena pretežno djeci i mladima (ali i odraslima), a koja će uz predstavljanje knjiga i autora iz Hrvatske i svijeta, uključivati brojne radionice, izložbe, slušaonice, dramske izvedbe...

ponedjeljak, 2. studenog 2015. 13:00 ● Knjižnica Vladimira Nazora
Lija lijepo pjeva: Ivan Tudek
Promocija nove slikovnice u izdanju Malih zvona 'Lija lijepo pjeva', autora Ivana Tudeka održat će se u ponedjeljak, 2. studenoga u Knjižnici Vladimira Nazora. Slikovnica sadrži diskretnu poruku o miroljubivim načinima izlaženja na kraj s problemima koji nastaju suživotom različitih.

utorak, 27. listopada 2015. 12:00 ● Društvo Hrvatskih Književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/I

Tvrtko Šercar: Nebesko splavdenje i Mariborski kanjconjer

U utorak, 27. listopada 2015. u 12 sati, u prostorijama Društva hrvatskih književnika održati će se predstavljanje pjesničkih knjiga hrvatskoga književnika iz Slovenije Tvrtka Šercara, Nebesko splavdenje i Mariborski kanjconjer.
petak, 23. listopada 2015. 19:30 ● Baunet caffe, MSU

Mladenka Šolman: Jasenka Bulj, slikarstvo, fotografija, video

Monografija Jasenke Bulj presjek je 35-godišnjega rada slikarice proširenog fotografijama i video radovima. Uvodni tekst Mladenke Šolman prati, analizira i ocjenjuje razvojnu liniju djela Jasenke Bulj slijedom ključnih etapa i primjernih radova. Na predstavljanju sudjeluju: mr. sc. Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a, recenzenti knjige: akademik Tonko Maroević i dr. sc. Sandra Križić Roban, Leila Topić, kustosica MSU-a, Jasenka Bulj, akademska slikarica.

petak, 23. listopada 2015. 19:00 ● Atelier Meštrović, Mletačka 8

Danica Plazibat: Ivan Meštrović - Tragovi u vremenu i prostoru

Najnovija publikacija Muzeja Ivana Meštrovića, knjiga 'Ivan Meštrović - Tragovi u vremenu i prostoru', iz pera više kustosice Danice Plazibat, kroz brojna poglavlja popraćena mnoštvom vizualnih materijala predstavlja povijest Meštrovićeve kuće i atelijera u Mletačkoj 8, te njihovu preobrazbu u memorijalni, muzejski prostor – Atelijer Meštrović.

četvrtak, 22. listopada 2015. 20:00 ● MaMa, Preradovićeva 18

Kino Hrvatska: Marijan Krivak

Najnovija knjiga kritičara i filozofa Marijana Krivaka Kino Hrvatska izbor je iz Krivakovih filmskih kritika koje je autor pisao još od Arkzina pa sve do danas, a ujedno i prikaz razvoja domaće kinematografije od osamostaljenja.
Na promociji će, uz autora, govoriti teoretičari Tonči Valentić, Hrvoje Pukšec, Igor Marković i urednica knjige Ivana Rogar.

četvrtak, 22. listopada 2015. 19:00 ● HKD napredak, Bogovićeva 1/1

Knjiga o krilatom fratru: Dragan Pavelić

"Knjiga o krilatom fratru" Dragana Pavelića, dobitnika V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2009. godine (za roman "Proljeće u Karolinentalu"), slojevito je i višestruko kodirano štivo koje spaja iskustvo nekoliko posve različitih literarnih tradicija i isprepliće ih u raznovrstan i dinamičan literarni mozaik. O knjizi će govoriti Dragan Pavelić, Julijana Matanović i Strahimir Primorac.

četvrtak, 22. listopada 2015. 12:00 ● Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice Zagreb

Duplići Ma i Lu: Ljerka Car Matutinović

Na predstavljanju uz autoricu, knjigu Duplići Ma i Lu će predstaviti: Ranka Javor, voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu, Dubravka Težak, književna kritičarka, Tajana Obradović, urednica i nakladnica, Dubravko Sidor, dramski umjetnik. U glazbenom dijelu nastupaju Marko i Luka Matutinović.

subota, 17. listopada 2015. 17:00 ● Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2
R. Bagur: Nošnja u delti Neretve kroz stoljeća
Zagrebačka promocija najnovijeg naslova edicije Narodne nošnje Hrvatske, nakladnika Hrvatskog sabora kulture održat će se 17. listopada 2015. Riječ je o djelu autorice Radojke Bagur: Nošnja u delti Neretve kroz stoljeća.

srijeda, 14. listopada 2015. 18:30 ● Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2
Andrija Tunjić: Teret šutnje
Uz autora knjigu će predstaviti: Đurđica Vuković (predsjednica OMH u Sisku), Miroslav Ležaja (urednik), Nino Škrabe (književnik), Joško Ševo (glumac), Mojmir Mihatov (autor karikatura)

utorak, 13. listopada 2015. 18:00 ● Mala dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2
Ivan Cifrić: Ekologija vremena i kultura zidova
Knjigu u izdanju Biblioteke Razvoj i okoliš Hrvatskoga sociološkog društva predstavit će: Dinka Marinović Jerolimov, Ivan Markešić, Ognjen Čaldarović i Tijana Trako Poljak.

petak, 9. listopada 2015. 19:00 ● Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2
Leksikon Sinjske alke
Leksikon će predstaviti: akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske; dr. med. Stipe Jukić,  predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj; akademik Krešimir Nemec; prof. dr. Tihomir Cipek; prof. dr. Stipe Botica, urednik Leksikona; Jakov Žižić, mr. pol., urednik Leksikona.
Glazbeni prilog: Dražen Žanko

srijeda, 7. listopada 2015. 12:00 ● Društvo Hrvatskih Književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/I
Tko me što pita od jabuka: Zvonimir Balog
Predstavljanje knjige originalnih aforizama ('balogizama') Zvonimira Baloga 'Tko me što pita od jabuka' održat će se u srijedu 7. listopada u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu. Knjigu će predstaviti Antun Pavešković, Joško Ševo i Lada Žigo.

petak, 2. listopada 2015. – nedjelja, 4. listopada 2015. ● HDP, Pod starim krovovima, Didin san, Cinkuš, Potepuh
3. Gornjogradski književni festival
S radošću vas pozivamo na 3. Gornjogradski književni festival koji će započeti svečanim otvaranjem 2. listopada 2015. u 18 sati u sjedištu Hrvatskog društva pisaca na Gornjem gradu, Basaričekova 24, Zagreb. Festival se održava pod pokroviteljstvom Skupštine grada Zagreba i okuplja autore iz Hrvatske i regije koji će tri dana nastupati u gornjogradskim javnim prostorima privodeći ih književnosti, poeziji i kulturi.

četvrtak, 1. listopada 2015. 12:00 ● Vijećnica Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3
Stipe Grgas: Američki studiji danas
Predstavljanje knjige Stipe Grgasa "Američki studiji danas: Identitet, kapital, spacijalnost" (Meandarmedia, 2015) održat će se u četvrtak, 1. listopada u 12,00 sati u Vijećnici Filozofskog fakulteta (Ivana Lučića 3, Zagreb).
O knjizi će govoriti: Ozren Žunec, Jelena Šesnić, Miroslav Mićanović i autor.

četvrtak, 1. listopada 2015. 12:00 ●
Germain Droogenbroodt: Bronca drevnih zvona. Izabrane pjesme
Predstavljanje knjige Bronca drevnih zvona. Izabrane pjesme Germain Droogenbroodta (Naklada Đuretić, Zagreb, 2014., prevela sa španjolskog Željka Lovrenčić)

Sudjeljuju: GERMAIN DROOGENBROODT, autor; dr. sc. ŽELJKA LOVRENČIĆ, prevoditeljica; NIKOLA ĐURETIĆ, urednik; JOŠKO ŠEVO, interpretator

srijeda, 30. rujna 2015. 12:00 ● Društvo Hrvatskih Književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/I
Izabrane pjesme: Milivoj Slaviček
Na Tribini DHK, 30. rujna s početkom u 12 sati, bit će predstavljena knjiga Izabrane pjesme Milivoja Slavičeka izašla u biblioteci Stoljeća hrvatske književnosti.
Knjigu će predstaviti akademik Ante Stamać i dr. sc. Branimir Bošnjak

subota, 26. rujna 2015. 11:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Crvena jabučica: Nina Vađić i Ana Kadoić
Promocija nagrađene slikovnice Crvena Jabuka. Priča je to koja će vas osvojiti iskrenom neposrednošću i otkriti kako potraga za djetetom može biti napeta i neizvjesna poput prave napetice.

četvrtak, 24. rujna 2015. 12:00 ● Društvo Hrvatskih Književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/I
Carlo Betocchi: Pjesme
Predstavljanje knjige pjesama jednog od najistaknutijih predstavnika talijanske duhovne lirike.

Sudjelovat će: akademik Mladen Machiedo, prof.dr.sc. Iva Grgić Maroević, dr.sc. Višnja Bandalo

četvrtak, 24. rujna 2015. 19:00 ● Mađarski institut u Zagrebu
Oblak boje kože: Nebojšea Lujanović
Od Zagreba do Bosne, od sadašnjosti do prošlosti, od romskoga geta u središtu Zagreba do Auschwitza i slabije poznatoga romskoga Holokausta, od sanjanog normalnog života do ratnih trublji, Nebojša Lujanović u svome novom romanu pripovijeda o krivnji i pravdi, o žrtvama i onima drugima, prije svega o Romima i njihovoj kulturi, o onima istinskim drugima koje ne vidimo i koji su uvijek u središtu tragedije.

četvrtak, 17. rujna 2015. 19:00 ● Galerija VN, Ilica 163a
Ana Elizabet: Realizirani i nerealizirani radovi u javnom prostoru (1997. – 2014.)
Promocija knjige Ane Elizabet Realizirani i nerealizirani radovi u javnom prostoru (1997. – 2014.) održat će se u četvrtak 17. rujna u 19 sati u Galeriji VN u Zagrebu (Ilica 163). Ovu dvojezičnu publikaciju koja je zamišljena kao radna bilježnica o realiziranim i nerealiziranim radovima mišljenim za javne prostore će predstaviti autori tekstova Silva Kalčić, Ružica Šimunović i Saša Šimpraga, te umjetnica ANA Elizabet.

srijeda, 16. rujna 2015. 12:00 ● Društvo Hrvatskih Književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/I
Drinske Mučenice: Esad Jogić
Predstavljanje nove knjige Esada Jogića Drinske mučenice.
Knjiga po prvi put romaneskno obrađuje bosansku legendu, mirakul o pet mučenica, časnih sestara za Drugoga svijetskog rata i vodi nas epskim stilom kroz kobnu politiku i folklor Bosne.
Knjigu će predstaviti: Đuro Vidmarović, Davor Velnić i autor.

petak, 11. rujna 2015. 12:00 ● Muzej Mimara
Predstavljanje knjige Drage Štambuka
Predstavljanje zbirke pjesama Drage Štambuka: Nedovršeno stvaranje svijeta održat će se u petak, 11. rujna u 12 sati u Svečanoj dvorani Muzeja Mimara.
O knjizi i autoru govore: Zvonko Maković, Tonko Maroević i Milana Vuković Runjić.

četvrtak, 10. rujna 2015. 12:00 ● Palača Matice hrvatske
Mladen Pavković: Zajedno, ali sam ili tako je govorio Arsen Dedić
U programu sudjeluju: Dražen Ernečić, urednik Biblioteke Posebna izdanja Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici, Božica Jelušić, književnica i autorica predgovora, Mladen Pavković
U umjetničkom programu sudjeluju: Anja Šovagović Despot, Toni Eterović


četvrtak, 3. rujna 2015. – petak, 11. rujna 2015. ● Kino Europa, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Galerija Josip Račić
Festival svjetske književnosti 2015.
Za bogat program trećeg Festivala svjetske književnosti najzaslužniji su njegovi sjajni gosti, svjetski i domaćo pisci, autori stripa i kreativci iz petnaest zemalja svijeta: Etgar Keret, Péter Esterházy, Sofi Oksanen, Filip David, Reinhard Kleist, Clemens Meyer, Julya Rabinowich, Diego Marani, Étienne Davodeau i dr.
Sva događanja imat će simultani prijevod i besplatni ulaz.
petak, 17. srpnja 2015. u 20:00 sati ● Centar za kulturu Trešnjevka
Promocija knjige Papazjanija Igora Filajdića.
Ovo je posebno djelo, spoj poezije i proze, šale i zbilje, puta i statike. Dodiruje društvena pitanja, svakodnevicu, životna promišljanja. 
srijeda, 8. srpnja 2015. u 12:00 sati ● Velika dvorana Matice hrvatske
Predstvaljanje knjige Enciklopedija Matice hrvatske.
Knjigu će predstaviti August Kovačec, Jelena Hekman, Ivica Matičević i Igor Zidić.
srijeda, 1. srpnja 2015. u 18:00 sati ● Booksa

Za svoje druženje u srpnju Booksa Book Club odabrao je roman Rituali nizozemskog pisca Ceesa Notebooma.

 

utorak, 30. lipnja 2015. u 19:30 sati ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Predstavljanje knjige Ljudsko odnošenje Hotimira Burgera.
Knjigu će predstaviti akademik Milivoj Solar, prof. dr. sc. Rade Kalanj i autor, prof. dr. sc. Hotimir Burger.

 

subota, 20. lipnja 2015. u 19:30 sati ● Galerija Nova
Promocija kuharice Okus doma.
Degustacija jela, izložba i koncert održavaju se u sklopu Tjedna IZBJEGLICAma kojeg organizira Koordinacija organizacija civilnog društva za integraciju izbjeglica u hrvatsko društvo.
petak, 19. lipnja 2015. u 19:00 sati ● Velika dvorana Matice hrvatske
Predstavljanje knjige Mladena Brajše Priča o kamenu - zapisi s nepoznatoga Paga.
Osim autora knjigu će predstaviti: prof. dr. sc. Zvonko Maković, Nikola Crnković, prof., Dražen Peranić, predsjednik OMH u Novalji.
četvrtak, 18. lipnja 2015. u 12:00 sati ● Društvo hrvatskih književnika
Promocija panorame Ane Horvat Oblizujući suze hrvatski pjesnici o ljubavi.

Na promociji će sudjelovati Mirko Kovačević (urednik), Mirjana Krizmanić (psihologinja) i Ana Horvat (autorica).

Druga prilika, Zagreb, 2015.
utorak, 16. lipnja 2015. u 19:00 sati ● Kulturno informativni centar
Predstavljanje knjige Darka Bavoljaka Fotografije 1991. – 1992. (Satnija hrvatskih umjetnika)
Knjigu će promovirati Hrvoje Hitrec i Boris Beck.
utorak, 16. lipnja 2015. u 21:00 sat ● Kino Europa
Predstavljanje knjige Bol i druge priče Nikole Ivande.
Knjigu će predstaviti Petar Bujas, urednik knjige, Enes Kišević, pjesnik i dramski umjetnik te dr. sc. Darko Lukić, recenzent knjige, dok će dijelove knjige čitati Ksenija Marinković, Bojan Navojec i Filip Šovagović.
petak, 12. lipnja 2015. u 19:00 sati ● Booksa

Predstavljanje knjige Riane Petanjek Slane banane.

Knjiga Slane banane donosi presjek putovanja autorice u zadnje dvije godine. Knjiga ima obilježja vodiča, ali nije pisana na taj način, već donosi razgovore s ljudima u zemljama kroz koje je putovala, tipičnih toplih ljudskih priča, ili avantura u koje je upadala. Slane banane obuhvaćaju SAD, Kubu, Kambodžu, Tajland, Maleziju, Dubai, Indiju i Route 66 kao poseban dio putovanja SAD-om.

 

petak, 12. lipnja 2015. u 13:00 sati ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Promocija knjige za djecu Renata Baretića i Davora Šunke Muka malog vuka.
O malome Vučku, o grijesima njegova oca i mogućnosti da se bude drugačiji od očekivanja govorit će autor Renato Baretić, autor ilustracija Davor Šunk, te ispred nakladice Silvija Šesto. Odabrane dijelove iz slikovnice izgovarat će Mia Maran.
srijeda, 10. lipnja 2015. u 12:00 sati ● Društvo hrvatskih književnika
Predstavljanje Knjige Krune Krstića Studije, rasprave i članci.
Priredio Božidar Petrač.

O knjizi će govoriti:
prof. dr. sc. Marko Samardžija
dr. sc. Bojana Marotti
i priređivač

srijeda, 10. lipnja 2015. u 19:00 sati ● Društvo hrvatskih književnika
Predstavljanje romana Staklena rijeka Emila Andreeva

O knjizi će govoriti: Stjepan Ravić – urednik u V.B.Z.-u, Ana Vasung – prevoditeljica, Emil Andreev – autor romana.

utorak, 9. lipnja 2015. u 12:00 sati ● Društvo hrvatskih književnika

Predstavljanje knjige Drage Čondrića Sedam velikih biblijskih poema (Naklada Bošković, Split, 2015.)

Knjigu će predstaviti:
akademik Ante Stamać
predsjednik DHK Božidar Petrač
Đuro Vidmarović
subota, 30. svibnja 2015. u 11:00 sati ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Predstavljanje knjige Bivši čovjek Marijana Grakalića.
Na promociji će govoriti: Silvija Šesto (nakladnik), Pero Kvesić (književnik), Nemanja Rotar (književnik, Beograd), Domagoj Margetić (novinar), autor Marijan Grakalić, dok ulomke govori Enes Kišević.
petak, 29. svibnja 2015. u 19:00 sati ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Predstavljanje knjige poezije Nede Mirande Blažević-Krietzman Nomadi.

O knjizi će govoriti:
Antun Pavešković, urednik i književni povjesničar
Davor Šalat, književni kritičar i antologičar
Neda Miranda Blažević-Krietzman

četvrtak, 28. svibnja 2015. u 18:00 sati ● Booksa
Booksa Book Club: San o ljubavi i smrti Filipa Davida
Za svoje druženje u svibnju Booksa Book Club odabrao je srpskog pisca Filipa Davida.
utorak, 26. svibnja 2015. u 19:00 sati ● U dvorištu

Predstavljanje knjige Kristine Posilović Kuga i njezine kćeri.

Knjigu će predstaviti Branko Čegec, Miroslav Mićanović i autorica.

petak, 22. svibnja 2015. u 20:00 sati ● Booksa
Dani ne/svjetske književnosti i kulture
Klub studenata južne slavistike A-302 poziva vas na razgovor čija je tema prevođenje s makedonskog na hrvatski i obratno.

 

Na početku razgovora profesor Ivica Baković (Katedra za makedonski jezik i književnost) i studentica Ines Cebović govorit će o studenskim prijevodima  s makedonskog na hrvatski jezik (S)pletene priče Olivere Ćovezirovske te Zoki Poki autorice Olivere Nikolove.
ponedjeljak, 18. svibnja 2015. – nedjelja, 24. svibnja 2015. ● Muzej za umjetnost i obrt
Zagreb Book Festival
U svom premijernom izdanju, festival će okupiti tridesetak domaćih i inozemnih autora, s fokusom na švedsku književnost i krimiće.
Organizator festivala je Naklada Ljevak, a zamišljen je kao godišnja manifestacija koja slavi i promiče pisanu riječ i njezinu specifičnu moć obogaćivanja ljudskog iskustva.
nedjelja, 17. svibnja 2015. u 18,00 sati ● Booksa

3 Elementa Book Club: Starac koji je čitao ljubavne romane Luisa Sepulvede.

Knjiga o kojoj će se razgovarati na sastanku kluba u svibnju je Starac koji je čitao ljubavne romane čileanskog pisca Luisa Sepulvede.
nedjelja, 17. svibnja 2015. u 11:00 sati ● Hrvatsko društvo likovnih umjetnika
MojStrip - revolucija domaćeg stripa
U sklopu zagrebačkog festivala stripa Crtani Romani Šou, domaćin Borna Buinac ugostit će Ivana Marušića-Iku, Gorana Duplančića-Duplog i Juricu Starešinčića na tribini u Klubu HDLU.
Planirane teme razgovora uključuju rezultate prvih pet brojeva mrežnog časopisa MojStrip.com, budućnost domaćeg stripa u dobu novih medija, te će se po prvi put obznaniti planovi  i nove inicijative u bliskoj budućnosti MojStripa.
petak, 15. svibnja 2015. u 19:00 sati ● Matica hrvatska (Velika dvorana)
Predstavljanje knjige Vlade Boguta i Ljube Leka Grudski žrtvoslov
U programu sudjeluju akademik Stjepan Damjanović, gradolnačelnik grada Zagreba Milan Bandić, načelnik općine Grude Ljubo Grizelj, autor i dr.
četvrtak, 14. svibnja 2015. – petak, 15. svibnja 2015. ● Caffe U dvorištu

Festival Prvi prozak na vrh jezika

Predstavljanje četiri nove knjige mladih nada hrvatske književne scene: Iva Tkalec: 100% društveni uzgoj, Alen Brlek: Metakmorfoze, Željka Horvat Čeč: Moramo postati konkretni, Bojan Krivokapić: Trči Lilit zapinju demoni / Corri Lilit, i demoni inciampano

Festival Prvi prozak na vrh jezika nastao je kao izraz potrebe da se formira platforma za predstavljanje, bolje medijsko uočavanje, dalje poticanje na stvaralaštvo i umrežavanje mlađih, kao iznimnih već procijenjenih, autora.
srijeda, 13. svibnja 2015. u 18:00 sati ● Booksa

Francuska srijeda: Claude Debussy

Svake prve srijede u mjesecu (osim u rijetkim slučajevima kada to bude druga srijeda u mjesecu) u Booksi se održava susret zagrebačkih frankofona i frankofila.
srijeda, 13. svibnja 2015. u 12:00 sati ● Društvo hrvatskih književnika

Dani Čileanske kulture u Zagrebu: Predstavljanje dvojezičnog izdanja knjige Cuentos Navidenos Pepite Turine.

Knjigu će predstaviti Zoran Bošković (Naklada Bošković)

utorak, 12. svibnja 2015. u 11:30 sati – subota, 16. svibnja 2015. ● Nacionalna i sveučilišna knjižnica

Festival povijesti Kliofest 2015.

Festivalu nazvanomu prema muzi Klio, grčkoj boginji zaštitnici povijesti, onoj koja je u drevno doba nadahnjivala pjesnike junačkih eposa, nakana je višestruka: posjetiteljima približiti povijesnu znanost i njezine stvaratelje, popularizirati nakladničku djelatnost u području historiografije i srodnih znanosti i dr.

utorak, 12. svibnja 2015. u 12:00 sati ● Društvo hrvatskih književnika

Promocija dviju knjiga za djecu Diane Rosandić Živković Baj-bajka o divovima i Tajna ribareve ješke.

Knjige će predstaviti Ružica Cindori, Željka Lovrenčić, Nikola Đuretić (urednik) i autorica.

petak, 8. svibnja 2015. u 19,00 sati ● Booksa
Razgovor: Retorika i društvo
Retoričko druženje u dobrom društvu. Povod je nedavno objavljena knjiga Retorika i društvo autora Gabrijele Kišiček i Davora Stankovića.
srijeda, 6. svibnja 2015. u 12:00 sati ● Društvo hrvatskih književnika
Predstavljanje knjige Božice Jelušić Život kao knjiga.
O knjizi će govoriti novinar i publicist Mladen Pavković i autorica.
Isječke će čitati dramska umjetnica Dunja Sepčić, a Lada Žigo je voditeljica Tribine DHK.
srijeda, 6. svibnja 2015. u 18:00 sati ● Knjižara Matice hrvatske

Predstavljanje knjige Nezaboravne priče iz kavane Corso Dubravka Jelačića Bužimskog.

Knjigu će predstaviti Strahimir Primorac, Želimir Mesarić, Dubravko Jelačić Bužimski i glavna urednica Romana Horvat.

srijeda, 29. travnja 2015. u 12:00 sati ● Društvo hrvatskih književnika
Predstvaljanje knjige Nives Puhalo Lutka ispred prozora.
O knjizi lirskih proza govorit će Stjepo Martinović i autorica. Isječke će čitati dramska umjetnica Mirta Zečević, a voditeljica Tribine DHK je Lada Žigo.

srijeda, 29. travnja 2015. u 18:00 sati ● Velika dvorana Matice hrvatske
Predavanje dr. sc. Slavena Jurića Smisao forme: vrijeme u lirici i lirika u vremenu
U izlaganju će se nastojati sažeto i pristupačno, uz pomoć nekoliko primjera, osvijetliti neke od zanimljivijih teorijskih preinaka u stručnoj literaturi o lirici posljednjih desetljeća, s posebnim naglaskom na koncepcije vremena u tekstu i njegovoj kontekstualnoj pozadini.

utorak, 28. travnja 2015. u 12:00 sati ● Društvo hrvatskih književnika
Predstavljanje knjige Željke Lovrenčić Stazom do riječi.
Knjigu će predstaviti Vesna Kukavica, urednik Antun Pavešković, Đuro Vidmarović i autorica.

utorak, 28. travnja 2015. u 19:00 sati ● Booksa
Krnja književnost: Antropologija budućnosti i cyber kultura

Tribina Krnja književnost predstavit će književne žanrove s interdisciplinarnog stajališta. Malo šire rečeno, povezujući antropologiju, sociologiju i književnost tribina će ponuditi moguća redefiniranja popularnih književnih žanrova u popularnoj kulturi.

petak, 24. travnja 2015. u 19:30 sati ● Booksa

Putopis: Tibet

Na ovom predavanju putovat ćemo prostranstvima Tibeta uz priču i fotografije putnice Maje Pejčić koja je ovuda putovala u svibnju prošle godine. Nakon putopisnog predavanja slijedi druženje putnika.

petak, 24. travnja 2015. u 19:00 sati ● Arheološki muzej
Predstavljanje Arheološkog rječnika
Arheološki rječnik Riccarda Francovicha i Danielea Manacorde prvo je sveobuhvatno leksikografsko djelo arheološke struke na hrvatskom jeziku. Predstavljanje knjige o kojoj će govoriti autor Daniele Manacorda, prof. dr. Tihomila Težak-Gregl i urednik hrvatskoga izdanja Ivan Sršen.

četvrtak, 23. travnja 2015. u 18:00 sati ● Booksa
Noć knjige 2015. u Booksi: sve za 10!
Svi koji dođu moći će za 10 kuna donacije odabrati knjigu s polica i odnijeti je doma! Oni koji se i učlane u Književni klub Booksa (članarina 10 kn i traje godinu dana)  dobit će na poklon knjigu 8 metara knjiga u kojoj poznata književna imena opisuju kako su nastale i na što nalikuju njihove biblioteke.
utorak, 21. travnja 2015. u 20:00 sati ● Booksa

Strip-tease: Dalibor Talajić

Ovog utorka u Booksi čut ćete najnovije tračeve iz Amerike, doznati nešto o životu i djelu profesionalnog crtača stripova, a možda bude riječi i o situaciji u Ukrajini.
utorak, 21. travnja 2015. u 11:00 sati ● Muzej za umjetnost i obrt
Predstavljanje knjige Martine Petranović Od kostima do kostimografije – Hrvatska kazališna kostimografija.
Knjigu će predstaviti ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović, urednica knjige Ivana Bakal, teatrologinja Ana Lederer, teatrologinja Lucija Ljubić i autorica knjige Martina Petranović.


utorak, 21. travnja 2015. u 19:00 sati ● Vinyl bar&bar
Predstavljanje knjige hvaljene pjesnikinje Suzane Matić Koliko sam puta okidala s boka (Anatomija promašenog)
Knjigu će predstaviti Jadranka Pintarić, Vesna Tominac Matačić, urednik Kruno Lokotar i autorica.
Algoritam
petak, 17. travnja 2015. u 20:00 sati ● Gradska knjižnica Zagreb
Književni petak: Gospodari diskursa

Tko to gospodari javnim diskursom u našem društvu? Je li upravo prepuštanje nagonima u javnom govoru, koji prevladava u društvu i time postaje dio naše svakodnevice, poligon za razvoj govora mržnje, doznajte uz goste Književnog petka, sjajne autore, novinare i aktiviste, Slađanu Bukovac i Edu Popovića. Urednica i voditeljica je Ivana Simić Bodrožić.

četvrtak, 16. travnja 2015. u 18:00 sati ● Booksa
Booksa Book Club Dvorio sam engleskoga kralja Bohumila Hrabala
Ako volite čitati i razgovarati o pročitanom, pridružite se Booksa Book Club-u.
četvrtak, 16. travnja 2015. u 19:30 sati ● Knjižnica Bogdana Ogrizovića
Predstavljanje romana Nataše Skazlić Bidon.

Sudjeluju:
Davor Šišović, urednik romana
Božidar Alajbegović, urednik biblioteke Nokaut
Nataša Skazlić, autorica

Izdavačka kuća HENA COM
srijeda, 15. travnja 2015. u 12:00 sati ● Društvo hrvatskih književnika
Predstavljanje dviju knjiga Zdravka Seleša Galović i zađne stvari i Snovi i sjene/Senje i tenje/Songoj kao ombroj.
Knjige će predstaviti Enerika Bijač, književnica, Mihaela Cik i autor. Gosti su Ivan Golub i Duo Sonorus (Lucija i Jure Jakelić)
srijeda, 15. travnja 2015. u 19:30 sati ● Knjižnica Bogdana Ogrizovića
Promocija knjige Pjesme Giovan Battiste Marina
Promovirat će se knjiga Pjesme: Lira - Galerija - Svirala - Adonis Giovan Battiste Marina, a u prijevodu Mladena Machieda.
O knjizi će govoriti Slobodan Prosperov Novak, Nino Raspudić i Mladen Machiedo.
utorak, 14. travnja 2015. u 19:00 sati – ponedjeljak, 14. travnja 0205. ● Café u dvorištu
Sanja Lovrenčić gošća Poezije u dvorištu
Sanja Lovrenčić i njezina nedavno objavljena knjiga Iz ateljea koja sadrži osamdesetak pjesama napisanih tijekom višegodišnjeg razdoblja, nakon njezine zbirke pjesama Noćno doba (2009).
utorak, 14. travnja 2015. u 20:00 sati ● Booksa
Književnost između: Mirela Priselac Remi
U Književnom budoaru gostuje glazbenica, tekstospisateljica i prevoditeljica, poznata i moćna frontwoman Elementala - Mirela Priselac Remi.
nedjelja, 12. travnja 2015. u 18:00 sati ● Booksa
3 Elementa Book Club: Mort: roman o svijetu Diska Terryja Pratchetta
Knjiga o kojoj će se razgovarati na sastanku kluba u travnju je Mort: roman o svijetu Diska omiljenog i nedavno preminulog Terryja Pratchetta.
petak, 10. travnja 2015. – nedjelja, 12. travnja 2015. ● Zagrebački plesni centar
11. Anarhistički sajam knjiga
Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu već jedanaest godina okuplja izdavačke kuće, grupe, projekte i osobe uključene u slobodarski pokret, te sve zainteresirane za predstavljanje anarhističke/slobodarske literature i djelovanja što širem krugu ljudi.
U subotu sajam otvara vrata u 10:00 sati i traje do 20:00, a u nedjelju do 15:00 sati.
srijeda, 8. travnja 2015. u 12:00 sati ● Društvo hrvatskih književnika
Predstavljanje nove prozne knjige Omerta Nevenke Nekić.
Knjigu će predstaviti dr. sc. Nedjeljko Mihanović, sunakladnik Nikola Đuretić, Marija Peakić-Mikuljan, Đuro Vidmarović i autorica.
Voditeljica tribine DHK je Lada Žigo.
srijeda, 8. travnja 2015. u 19:30 sati ● Velvet caffe
Promocija knjige Dnevnik gradske cure Andree Andrassy
Na promociji knjige Dnevnik gradske cure Index-ove kolumnistice Andree Andrassy sudjelovat će Dina Plevnik, Hrvoje Šalković, Nenad Rizvanović i autorica.
Naklada Ljevak.
četvrtak, 2. travnja 2015. u 18:00 sati ● Hrvatski novinarski dom
Predstavljanje knjige Smijeh slobode - uvod u Feral Tribune Borisa Pavelića.

Knjigu će predstaviti Viktor Ivančić, Boris Dežulović, Predrag Lucić, Slavko Goldstein i Snježana Kordić.
Predstavljanje će moderirati Nataša Škaričić.

srijeda, 1. travnja 2015. u 18:00 sati ● Megastore Zagreb
Promocija knjige Sirova hrana Mihaele Devescovi

O knjizi će govoriti: autorica Mihaela Devescovi, glumac, voditelj i fitness trener Mario Valentić, specijalistica za tržišnu komunikaciju life&business coaching Ivana Nobilo, i glumica Ivana Boban.

srijeda, 1. travnja 2015. u 21:00 sat ● SPUNK (Hrvatske bratske zajednice b.b.)
Predstavljanje knjige Svena Popovića Nebo u kaljuži

Knjigu će predstaviti: Sven Popović, autor, Andrija Škare, kritičar, Branko Čegec, urednik.

srijeda, 1. travnja 2015. u 18:00 sati ● Mađarski institut u Zagrebu
Promocija najnovijeg izdanja časopisa Quorum.
Časopis objavljuje najnovije plodove mađarske poezije (Jánosa Szegőa, Imrea József Balázsa, Zoltána Csehya, Zsuzse Csobánka, Kornélije Deresa, Árpáda Kollára, Dénesa Krusovszkya, Gábora Lanczkora, Márióa Z. Nemes, Rolanda Orcsika, Pétera Pollágha).

Časopis će predtaviti glavni urednik, Miroslav Mićanović. Mađarske pjesme prevele su, te pročitat će Lea Kovács i Helena Molnar Lipovec.

 

srijeda, 1. travnja 2015. u 19:00 sati ● knjižarsko-galerijski centar Fadil Hadžić
Predstavljanje novog romana Zdenka Jelčića Sponzoruša u Parizu.

Knjigu će predstaviti: Zdenko Jelčić, Perica Martinović, Enes Kišević, Duško Valentić i Zoran Simić.

utorak, 31. ožujka 2015. u 19:00 sati ● Židovska općina Zagreb (Palmotićeva 16)
Promocija knjige Simona Sebaga Montefiorea Jeruzalem
O knjizi će govoriti politolog i povjesničar Boris Havel. Ulomke iz knjige će čitati Vlatka Bjegović.
utorak, 31. ožujka 2015. u 13:00 sati ● Velika dvorana Matice hrvatske
Presdstavljanje knjige Paragvajska pisma Mirjane Polić Bobić i Mije Korade-a
Uz autore, knjigu će predstaviti recenzenti Marino Manin i Damir Zorić te glavna urednica Romana Horvat.
petak, 27. ožujka 2015. u 20:30 sati ● VIP club (Trg bana Jelačića 9)
Predstavljanje nove knjige Renata Baretića i Ivice Ivaniševića Split za početnike

Knjigu će predstaviti: Renato Baretić i Ivica Ivanišević, autori knjige, Zvonimir Čimić, direktor nakladničke kuće Znanje, Ivo Žanić, urednik knjige.

Znanje, 2015
petak, 27. ožujka 2015. u 20:00 sati ● Gradska knjižnica u Zagrebu (Starčevićev trg 6)
Književni petak pod nazivom Što pametna žena treba znati?

Dođite i u društvu gošći: Ide Prester, Mime Simić i Maje Hrgović, saznajte sve što trebate znati.
Urednica i voditeljica je Ivana Simić Bodrožić.

četvrtak, 26. ožujka 2015. u 12:00 sati ● Društvo hrvatskih književnika
Tribina za Nadu

Rasprava o položaju pisaca u današnjem društvu, o izrabljivačkom ponašanju nakladnika i HRT-a, o nebrizi ministarstava kulture i obrazovanja, o medijima, o općem beščašću.

Voditelj tribine: Hrvoje Kovačević

 

četvrtak, 26. ožujka 2015. u 19:30 sati ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića

U okviru programa Zagrijavanja bit će predstavljena dva nedavno objavljena sveska časopisa Poezija (Hrvatsko društvo pisaca 2014).

 

Program Zagrijavanje vodi pisac Roman Simić Bodrožić, časopise će predstaviti urednik i pjesnik Ivan Herceg.
U časopisima objavljenu poeziju čitat će pjesnici Irena Skopljak Barić, Marko Pavlovski i Ana Brnardić.

srijeda, 25. ožujka 2015. u 19:00 sati ● Kino Europa
Yuval Noah Harari, izraelski povjesničar i autor svjetskog bestselera Sapiens : Kratka povijest čovječanstva, koju je nadavno objavila izdavačka kuća Fokus komunikacije, gostuje u Zagrebu gdje će održati predavanje o povijesti ljudskog roda.
srijeda, 25. ožujka 2015. u 12:00 sati ● Društvo hrvatskih književnika

Tribina na kojoj će biti predstavljanje knjige Glagoljaška muka Kristova, odabrane kulturološko-filološke studije

O knjizi će govoriti akademik Josip Bratulić, urednica Antonija Zaradija Kiš, urednik Mateo Žagar i dr.

srijeda, 25. ožujka 2015. u 19:30 sati ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Predstavljanje romana Larsa Saabye Christensena Model
Na promociji će sudjelovati Munib Delalić, prevoditelj, Tonko Maroević, urednik i Diana Burazer, urednica. L.S. Christensen je, zbog hitne operacije, morao otkazati dolazak.
Nakladnička kuća Fidipid
utorak, 24. ožujka 2015. u 19:00 sati ● Booksa
Strip-tease Matka Vladanovića: Marko Dješka

 

Među gomilom klasika koji su se našli u dokumentarnoj seriji Strip u Hrvatskoj koja se ovih dana počela emitirati na trećem programu HRT-a, našlo se i ime Marka Dješke, osječkog stripaša, animatora i ilustratora koji, barem po godinama, nikako ne spada među klasike.

utorak, 24. ožujka 2015. u 13:00 sati ● Velika dvorana Matice hrvatske
Predstavljanje knjiga iz biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti
Izabrana djela I. i II. Augusta Cesarca
Knjige će predstaviti:
Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske
Ante Stamać, voditelj biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti
Milan Mirić, priređivač
utorak, 24. ožujka 2015. u 19:00 sati ● Branimir Centar, Cinestar Zagreb, dvorana 2
Predstavljanje nove knjige Bruna Šimleše Umjetnost života : Kako ovladati umijećem ljubavi

 

Knjigu će predstaviti: Željka Kamenov, Doris Pinčić Rogoznica i Bruno Šimleša.
Moderatorica je Daniela Trbović.

Naklada Ljevak, 2015
srijeda, 18. ožujka 2015. u 12:00 sati ● Društvo krvatskih književnika
Predstavljanje knjige Uvod u Marinkovićevu prozu Pavla Pavličića
O knjizi će govoriti akademik Milivoj Solar, prof. dr. sc. Morana Čale, dr. sc. Ivica Matičević i Autor.
Nakladnička kuća Ex Libris
srijeda, 18. ožujka 2015. u 19:30 sati ● Knjižnica Bogdana Ogrizovića
Promocija knjige Ivane Biočine Modus vivendi: Ogled o političkom, ekonomskom i društvenom u modi

Knjigu će predstaviti: Srećko Horvat, filozof, Tonči Valentić, sociolog, Ozren Biti, kulturni antropolog, Momir Oljača, urednik, Ivana Biočina, autorica.

utorak, 17. ožujka 2015. u 19:30 ● Oris, kuća arhitekture
Promocija monografije Dva arhitekta i otvorenje izložbe povodom dvadesete obljetnice rada arhitektonskog ureda Ćurković & Zidarić.
Glavni dio knjige, monografije predstavlja četrnaest kuća nastalih u periodu od 2003. do 2013. godine, a uz to knjiga sadrži i indeks radova te intervju s Tomislavom  Ćurkovićem i Zoranom Zidarićem.
utorak, 17. ožujka 2015. u 12:00 sati ● Društvo hrvatskih književnika
Predstavljanje knjige Vrijeme pravih kapetana Pere Pernjaka
Knjigu će predstaviti autor i književnik Marko Grgur, dramski umjetnik Joško Ševo čitat će isječke iz djela, a voditeljica tribine će biti Lada Žigo.
utorak, 17. ožujka 2015. u 18:00 sati ● APM Megastore (Bogovićeva 7)
Promocija knjige dr. Roberta Torrea Alkoholizam: Prijetnja i oporavak

O knjizi će, uz autora, govoriti Marina Kuzman i urednica Sandra Pocrnić Mlakar. Voditelj je Tomislav Cvitković.

utorak, 17. ožujka 2015. u 19:00 sati ● Knjižarsko-galerijski centar Fadil Hadžić
Predstavljanje romana Aleša Čara O podnošljivosti

Knjigu će predstaviti Aleš Čar, Jagna Pogačnik, Zoran Ferić i Drago Glamuzina.

utorak, 17. ožujka 2015. u 19:00 sati ● Caféu u dvorištu (J. Žerjevića 7/II)
Poezija u dvorištu : Marko Pogačar
Marko Pogačar : H. C. ANDERSEN BOULEVARD 50, KLASIČNO
utorak, 17. ožujka 2015. u 18:00 sati ● Kulturno informativni centar
Javno predstavljanje Strategije kulturnog i kreativnog razvitka Grada Zagreba 2015. - 2022.
Nacrt strategije možete preuzeti na ovoj poveznici.
ponedjeljak, 16. ožujka 2015. u 19:30 sati ● Knjižnica Bogdana Ogrizovića
Predstavljanje zbirke priča Osmica Rumene Bužarovske

Knjigu će predstaviti: Rumena Bužarovska, Ivica Baković, makedonist i urednik Kruno Lokotar.

 

petak, 13. ožujka 2015. u 11:00 sati ● Knjižarsko-galerijski centar Fadil Hadžić
Predstavljanje knjige Anite Moorjani Ponovno rođena

Sudjeluju:
Anita Moorjani, autorica
Koraljka Penavin, urednica knjige
Karmen Jerković, organizatorica seminara

petak, 13. ožujka 2015. u 18:00 sati ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Predavanje: Drevna mudrost Indije - Uvod u vedsko znanje
Tema prvog predavanja je Drevna mudrost Indije - Uvod u vedsko znanje a razotkriva uvid u vječno znanje, koje veliki učitelji i mudraci svijeta naučavaju već tisućama godina.
Predavanje se temelji na knjigama Śrī Śrīmad A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupāda, najistaknutijeg svjetskog učitelja nauke o samospoznaji.
srijeda, 11. ožujka 2015. U 19:00 sati ● Kulturno informativni centar
Predstavljanje knjige Zorislava Antuna Petrovića Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku

Na tribini i predstavljanju će govoriti doc. dr. Tomislav Galović s Filozofskog fakulteta, dr. Nataša Beširević s Fakulteta političkih znanosti
i Zorislav Antun Petrović, autor i urednik knjige.

srijeda, 11. ožujka 2015. u 19:00 sati ● Kulturni centar Šalom (Radićeva 26)
Predstavljanje knjige Jasminke Domaš Dan po dan: Židovska duhovnost

O knjizi će uz autoricu govoriti urednik knjige i izdavač Dražen Katunarić, Kotel Dadon, glavni rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj i predstojnik Katedre za judaistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Katica Knezović, teologinja.

utorak, 10. ožujka 2015. u 12:00 sati ● Mala knjižnica DHK
Predstavljanje knjige Adolfa Polegubića Povratak.
utorak, 10. ožujka 2015. u 12:30 sati ● Palača Matice hrvatske
Predstavljanje drugoga sveska 40. broja časopisa Rasprave posvećenog hrvatskom jezikoslovcu Adolfu Bratoljubu Klaiću.
Na predstavljanju će govoriti: predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i glavni urednik Rasprava dr. sc. Željko Jozić, izvršni urednik Rasprava dr. sc. Kristian Lewis, te pročelnica Matičina Odjela za jezikoslovlje dr. sc. Jasna Šego.
utorak, 10. ožujka 2015. u 19:00 sati ● Kulturno informativni centar
Predstavljanje knjige Zvijeri, ljudi i bogovi F.A. Ossendowskog
Putopisac susreće duhovne, znanstvene i političke vođe (lame) – u mjestima koja do danas golicaju maštu zapadnih istraživača. Knjiga donosi proročanstvo živog Bude od 17. svibnja 1921. godine te proročanstvo Kralja svijeta.
utorak, 10. ožujka 2015. u 19:00 sati ● Booksa

Tribina Od korica do korica

Na tribini će gosotovati Katarina Luketić i Dušanka Profeta, suvlasnice i urednice jedne od cjenjenijih hrvatskih izdavačkih kuća, Naklade Pelago.

Voditeljica tribine je Miljenka Buljević.
subota, 7. ožujka 2015. u 12:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Svježe obojeno i Božji gnjev Josip Mlakić

U Ogrizoviću će Josip Mlakić predstaviti svoja dva najnovija romana Svježe obojeno i Božji gnjev. Uz autora o njegovim romanima govorit će Julijana Matanović, Tomica Bajsić, Goran Gavranović i Seid Serdarević.

 

četvrtak, 5. ožujka 2015. u 18:00 sati ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Štakorbar Željko Špoljar

Dobitnik ugledne Književne nagrade Drago Gervais u kategoriji najboljeg neobjavljenog književnog djela, roman Štakorbar autora Željka Špoljara doživjet će svoje zagrebačko predstavljanje.

 

srijeda, 4. ožujka 2015. u 19:00 sati ● dvorana Müller (kino Europa)

Hotel u oblacima 1914. Milana Vuković Runjić

O knjizi će govoriti Maja Hrgović, Slaven Letica, Ivica Šute i Daniel Rafaelić, a izabrane ulomke pročitat će Alan Katić.

 

srijeda, 4. ožujka 2015. u 12:00 sati ● Društvo hrvatskih književnika
Iz pr(a)ve ruke : Nove autobiografije hrvatskih pisaca Vinko Brešić
Riječ je o drugoj knjizi projekta za koji su suvremeni pisci napisali svoje biografije. Od njih stotinjak u prvoj su knjizi 2013. objavljene 33 autobiografije, a krajem 2014. još 31, i to ovih autora: Mate Maras, Pajo Kanižaj, Milan Rakovac i dr.
 (Alfa, Zagreb, 2014.)
utorak, 3. ožujka 2015. u 19:00 sati ● Booksa
Književnost, između: Peter Lovšin, predstavljanje novog albuma i knjige Moj pogled na svet .
Peter Pero Lovšin, prema mnogima punk bard prostora bivše Jugoslavije, izdao je knjigu tekstova koje je napisao tijekom skoro četrdesetogodišnjeg rada i o kojoj će govoriti na Booksinoj tribini 'Književnost, između'.

 

 

ponedjeljak, 2. ožujka 2015. u 18:00 sati ● Zagrebačko kazalište mladih
Koncertno čitanje i promocija knjige Vrati se i kaži zbogom Raphaëlle Oskar i Srđana Sandića. O knjizi će govoriti Jadranka Pintarić, Irena Matijašević i Irena Vrkljan.
Hrvatsko društvo pisaca, prosinac 2014.
petak, 27. veljače 2015. u 20:00 sati ● Gradska knjižnica, Galerija Kupola, 3. kat
Seks u tekstu, tekst u seksu
Može li se uopće dobro pisati o seksu i kako? Koje su stvarne nijanse razlike, koji je njihov broj i boja? Kako se to radilo nekad i kako se radi danas? I konačno, što će nam tekst u seksu i što će nam seks u tekstu? Na tribini gostuju Aleksandar Štulhofer, predstojnik katedre za seksologiju, Drago Glamuzina, pisac i urednik, Zvonimr Majdak i Suzana Rog - pisci i veterani erotske proze.  Urednica i voditeljica je Ivana Simić Bodrožić.
petak, 27. veljače 2015. u 19:30 sati ● Knjižnica Bogdana Ogrizovića

Zrcalni ogled Davor Šalat

 

Predstavljanje knjige eseja i književnih kritika Davora Šalata "Zrcalni ogled".
U predstavljanju će sudjelovati: Božidar Petrač, urednik knjige, Ernest Fišer, književnik, Ivan Rogić Nehajev, književnik, Davor Šalat, autor

Nakladnička kuća Alfa.

petak, 27. veljače 2015. u 19:00 sati ● Booksa
Putopis: Rusija

Na ovo vanserijsko putopisno putovanje prisutne će povesti Ivana Đurić, koja Rusiju posjećuje još od 1992. godine, a u međuvremenu je Rusija za nju postala i druga domovina. Nakon putopisa slijedi druženje putnika.

 

Svi ste pozvani!
četvrtak, 26. veljače 2015. u 18:00 sati ● Booksa
Booksa Book Club: 'Život je pred tobom' Romaina Garyja
Za svoje druženje u veljači Booksa Book Club odabrao je roman Život je pred tobom francuskog pisca Romaina Garyja.
četvrtak, 26. veljače 2015. u 19:00 sati ● Knjižnica Bogdana Ogrizovića
Promocija nove knjige Jasne Horvat Antiatlas

 

Na promociji će sudjelovati akademkinja, književna teoretičarka, sveučilišna profesorica, pjesnikinja, esejistica i prevoditeljica Dubravka Oraić Tolić, urednica Nives Tomašević i autorica, dok će ulomke iz knjige čitati Ana-Marija Vrdoljak, glumica dječjeg kazališta Žar ptica.
Naklada Ljevak, 2014.
četvrtak, 26. veljače 2015. u 19:00 sati ● APM Megastore (Bogovićeva 7)
Predstavljanje nove knjige Zorana Malkoča Roki Raketa
O romanu-bajci o dva pisca – jednom pravom i jednom lažnom – i jednom psu kojemu knjiga duguje naslov, uz autora, govorit će urednik Roman Simić Bodrožić i Gordan Nuhanović.
Promociju će voditi Tomislav Cvitković.
Profil, 2014.
četvrtak, 26. veljače 2015. u 18:00 sati ● knjižara Arkadija
Književna tribina Što žene čitaju? (o knjigama, ljubavi, chick litu…) održat će se u zagrebačkoj knjižari Arkadija na Jelačićevu trgu, u organizaciji Lumen izdavaštva.
Na tribini sudjeluju Maša Grdešić, Aleksandra Orlić, Mihaela-Marija Perković i Milena Benini.
četvrtak, 26. veljače 2015. od 9:00 do 21:00 sat ● CeKaPe (Amruševa 5/II)
Povodom 7. obljetnice postojanja, Centar za kreativno pisanje poziva građane na susret i razgovor s piscima i novinarima u sklopu Dana otvorenih vrata koji će se održati u prostorijama CeKaPe-a u Amruševoj 5/II u Zagrebu.
Izdvajamo planirana predstavljanja dramskog pisma Ivane Sajko, proze Zorana Ferića, književne kritike Jagne Pogačnik, romana Gorana Ferčeca i scenarija Tomislava Zajeca.
utorak, 24. veljače 2015. u 19:00 sati ● Knjižnica Marije Jurić Zagorke
Predstavljanje izdavačke kuće Fibra.
PRVO HOPNI, ONDA RECI SKOČ: kako je Fibra promijenila percepciju strip-umjetnosti.

 

O stripu razgovaraju:  MARKO ŠUNJIĆ, glavni urednik Naklade Fibra i DARKO MACAN, književnik, ilustrator, crtač stripova i prevoditelj.
utorak, 24. veljače 2015. u 12:00 sati ● Nacionalna i sveučilišna knjižnica
Predstavljanje antologije suvremenoga hrvatskog pjesništva na talijanskom jeziku E dopo di noi resta l’amore : Antologia della poesia croata contemporanea (I poslije nas ostaje ljubav) koju je uredila Marina Lipovac Gatti

O knjizi će govoriti: nakladnica Snježana Hefti, urednica Marina Lipovac Gatti i akademik Tonko Maroević.

 

ponedjeljak, 23. veljače 2015. u 12:00 sati – četvrtak, 26. veljače 2015. ● Nacionalna i sveučilišna knjižnica

Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Dani otvorenih vrata NSK 2015.

Za vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata svima zainteresiranima omogućen je obilazak Knjižnice (u skupinama pod stručnim vodstvom u 10, 13, i 16 sati) koji uključuje i posjet zbirkama građe posebne vrste, u kojima je pohranjen najvrjedniji dio našega fonda koji se sastoji od najstarijih hrvatskih knjiga i rukopisa te vrijednih karata, grafika i notnih zapisa. (Za obilazak Knjižnice potrebno se prijaviti e-poštom na e-mail otvorena_vrata@nsk.hr)
ponedjeljak, 23. veljače 2015. u 19:30 sati ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Tribina Paralelni svjetovi: Kultura i religija
Naklada Ljevak i Knjižnica i 'Ogrizović' pozivaju vas na tribinu koja će se pozabaviti nekim vječnim, ali uvijek relevantnim temama.
Na tribini 'Paralelni svjetovi' pod nazivom 'Kultura i religija' filozofkinja Nadežda Čačinovič i teoretičar Leonardo Kovačević razgovarat će o novoj knjizi poznatoga teoretičara kulture Terryja Eagletona Kultura i smrt Boga (Naklada Ljevak, 2015.) te o odnosima kulture i religije – od prosvjetiteljstva do danas - koji se neprestano mijenjaju. 
subota, 21. veljače 2015. u 11:00 sati ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Promocija slikovnice Palac sim palac Tam autorskog tima Silvija Šesto, Davor  Šunk, Ana  Šesto koja je zadobila nagradu Kiklop za 2014. godinu kao najbolja knjiga za djecu i mlade.
Na promociji će vas gostiti i ozbiljno zabavljati cijeli autorski tim, pa vi na kraju odlučujte hoćete li dignuti palac gore.
petak, 20. veljače 2015. u 20:00 sati ● Gradska knjižnica
Književni petak, edicija Na tragu klasika. Nedavno objavljivanje stote knjige u ovoj biblioteci dobar je povod za razgovor o jednoj od trenutno najkvalitetnijih domaćih beletrističkih edicija koja je raznovrsnošću naslova i njihovom popularnošću stekla brojne čitatelje.
Gosti: Damjan Lalović, Irena Lukšić, Josip Pandurić
Urednik i voditelj: Tonči Valentić
petak, 20. veljače 2015. u 18:00 sati ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Razgovor na temu Riječ i slika
Hrvatski P.E.N. poziva vas na razgovor koji se organizira povodom Međunarodnog dana materinskog jezika.
Uvodno izlaganje održat će dr.sc. Zvonko Maković. Međunarodni dan materinskoga jezika, 21. veljače, posvećen je pitanjima jezičnih prava, slobode izražavanja i prevođenja, no prije svega, odavanja počasti čudesnim mogućnostima izražavanja riječju.
petak, 20. veljače 2015. u 17:30 sati ● Društvo hrvatskih književnika
Mala tribina s učenicima O. Š. Donja Stubica i Hrvojem Hitrecom koji će s djecom razgovarati o sebi, svojim knjigama, o književnosti općenito i svemu ostalom.
Voditelj Male tribine DHK Hrvoje Kovačević.
Mala tribina  organizirana je uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.
četvrtak, 19. veljače 2015. u 19:00 sati ● Palača Matice hrvatske
Predstavljanje knjige Jelke Vince Pallua Zagonetka Virdžine, Etnološka i kulturnoantropološka studija
O knjizi govore: Dr. sc. Vitomir Belaj, prof. emeritus, prof. dr. sc. Jadranka Grbić, prof. dr. sc. Lada Čale Feldman, dr. sc. Damir Zorić.
U glazbenom dijelu nastupit će Lidija Bajuk, etnoglazbenica i dipl. etnologinja i antropologinja.

Matica hrvatska i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar

srijeda, 18. veljače 2015. u 19:00 sati ● Slovenski dom
Predstavljanje drugog dijela trilogije Branka Šömena Povijest slobodnog zidarstva u Hrvatskoj: Snaga (Profil, 2015) održat će se u srijedu 18. veljače u 19 sati u dvorani Slovenskog doma u Zagrebu (Masarykova 13).
O knjizi će, uz autora, govoriti Franjo Greguric, a ulomke će čitati glumac Mislav Čavajda. Promociju će voditi Tomislav Cvitković
utorak, 17. veljače 2015. u 13:00 sati ● Matica hrvatska, Velika dvorana

Predstavljanje knjige Antuna Češka Za Kranjčevića od arhivacije do kanonizacije

Knjigu će predstaviti: akademik Krešimir Nemec, Božidar Petrač i Antun Češko
Izdavač: Matica hrvatska i Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku
utorak, 17. veljače 2015. u 17:00 sati ● Zagrebačko kazalište mladih

Igor Rajki Atavizmirenja!

Predstavljanje knjige Atavizmirenja! (B strana spomen-ploče) - autografemija Igora Rajkija, u izdanju Hrvatskog društva pisaca, održat će se u utorak, 17. veljače 2015. u 17 sati, u Zagrebačkom kazalištu mladih. Odabrane tekstove čitati će glumice Nina Violić i Jadranka Đokić, a s autorom će razgovarati pisac i kritičar Srđan Sandić.

utorak, 17. veljače 2015. u 19:00 sati ● Booksa
Strip-tease Matka Vladanovića MojStrip
Na strip tribini Strip-tease Matka Vladanovića koja se održava u utorak 17. veljače u 19 sati u Booksi, predstavit će se novi online strip-časopis koji stječe sve veću i veću popularnost.
Iza ovog pothvata stoje dvojica iskusnih stripaša, Jurica Starešinčić i Goran Duplančić.
utorak, 17. veljače 2015. u 19:00 sati ● Cafe u dvorištu
Poezija u dvorištu
gost: pjesnik Branislav Oblučar
Objavio je knjige pjesama: Pucketanja, Algoritam, Zagreb 2010. (nagrada Kvirin za najbolju knjigu poezije pjesnika do 35. godine u 2010), Потпукнувања (makedonsko izdanje) Makedonska reč, 2010; Mačje pismo, SKUD Ivan Goran Kovačić (nagrada Goran za mlade pjesnike), Zagreb 2006, i dr.
utorak, 17. veljače 2015. u 20:00 sati ● KLUB
Promocija knjige Dušana Vesića Šta bi dao da si na mom mjestu : Bijelo Dugme, u izdanju Naklade Ljevak, održat će se u utorak 17. veljače u 20 sati u KLUB-u (Pavla Hatza 16, Zagreb).
Sudjeluju: Ante Perković, glazbeni kritičar, Goran Kulenović, redatelj serije Crno-bijeli svijet, Slaven Knezović, glumac, Nenad Rizvanović, urednik knjige i Dušan Vesić, autor
Naklada Ljevak
ponedjeljak, 16. veljače 2015. u 17:00 sati ● Hrvatski centar za dječju knjigu

Predstavljanje zbirke basni Jadranke Galiot

Svečano predstavljanje zbirke basni Samo dobra djela čine pčelu sretnom i druge basne autorice Jadranke Galiot održat će se u ponedjeljak, 16. veljače, u 17 sati, u Centru za dječju knjigu u Zagrebu.

 

U ime organizatora pozdravnu riječ će uputiti: Ranka Javor, voditeljica Centra za dječju knjigu i  dr. Robert Hajszan, predstojnik Panonskoga instituta iz Gradišća.
nedjelja, 15. veljače 2015. u 19,30 sati ● HNK u Zagrebu

Filozofski teatar: gosti Saskia Sassen i Richard Sennett, razgovor vodi Srećko Horvat

Saskia Sassen je nizozemsko-američka sociologinja poznata po analizama globalizacije. Predaje na sveučilištu Columbia i gostujuća je profesorica na London School of Economics. Richard Sennett američki je sociolog, profesor na New York University i London School of Economics. Zajedno su objavili više od 20 knjiga, od imigracije do arhitekture, preko globalizacije do pitanja autoriteta i nejednakosti.
petak, 13. veljače 2015. u 20:00 sati ● Gradska knjižnica, Galerija Kupola, 3. kat
Književni petak
Voditeljica i urednica tribine: Ivana Simić Bodrožić
Uživajte u stihovima koje interpretiraju sjajni hrvatski glumci Judita Franković i Goran Bogdan.
petak, 13. veljače 2015. u 18:30 sati ● Kulturno informativni centar
Predstavljanje knjige Maje Gregl Ljubav pod Medvedgradom
Ljubav pod Medvedgradom zbirka je 13 ljubavnih priča u kojima defiliraju ljubavnici i preljubnici, zarobljeni u brakove, trokute i četverokute, tražeći, nalazeći i gubeći ljubav, razglabaju o njoj,

Na predstavljanju knjige sudjeluju: Sibila Petlevski, spisateljica i profesorica na ADU, Saša Nestorović, glazbenik/saksofonist, Anita Ghallo, avangardna pjevačica, Dunja Sepčić, glumica, Branka Papić, urednica HTV, fotografkinja naslovnice i Maja Gregl, autorica
Voditelj razgovora je Goran Batina, sociolog i urednik Naklade Jesenski i Turk.

četvrtak, 12. veljače 2015. ● \"Miljković u mreži grada“, razne lokacije
Manifestacija Miljkovićevi dani u Zagrebu 11. i 12. veljače.
Svi koji žele sudjelovati u akciji “Miljković u mreži grada” trebaju odabrati bilo koju pjesmu Branka Miljkovića i na dan 12. veljače 2015. pročitati je u javnom prostoru bilo kojeg zagrebačkog kvarta, a dovoljno je da u publici bude već i samo jedna osoba. Odabranu pjesmu možete i isprintati i postaviti negdje u gradu.
četvrtak, 12. veljače 2015. u 12:00 sati ● Društvo hrvatskih književnika
Predstavljanje Varaždinske književno-povijesne trilogije dr. sc. Jože Skoka
Nakladnici: Tonimir, Varaždinske toplice, ogranak Matice hrvatske Varaždin.
Trilogiju će predstaviti: akademik Dubravko Jelčić, dr. sc. Vinkoi Brešić, dr. sc. Mario Kolar.
četvrtak, 12. veljače 2015. 19:00 ● Kulturno informativni centar
Ciklus tribina U Markovoj mreži
Marko Rakar Robot koji Vam je oteo radno mjesto
 U KIC-u će se održati prva tribina iz ciklusa U Markovoj mreži
koji će voditi bloger, internetski aktivist i komunikacijski savjetnik Marko Rakar.
Na prvoj tribini naslovljenoj Robot koji vam je oteo radno mjesto Rakar će sa sugovornicima pričati o novoj informacijskoj revoluciji i načinima na koji tehnološki napredak mijenja sliku radnog mjesta.
srijeda, 11. veljače 2015. u 18:30 sati ● Booksa (11. 2.)
Manifestacija Miljkovićevi dani u Zagrebu 11. i 12. veljače.
Tribina s Dušanom Marinkovićem
Cmrok 21h (sastanak na Ilirskom trgu u 20.45), performans Marka Gutića Mižimakova na mjestu Miljkovićeve smrti i izvedbe Miljkovićeve poezije.
srijeda, 11. veljače 2015. u 13:00 sati ● Hrvatska matica iseljenika u Zagrebu

Promocija Hrvatskog iseljeničkog zbornika

Zbornik će predstaviti: Marin Knezović, ravnatelj HMI-ja, Željko Holjevac s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kulturna antropologinja migracija Marijeta Rajković Iveta s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,
etnologinja hrvatskih korijena iz Argentine Paula Gadže, te urednica Vesna Kukavica.
srijeda, 11. veljače 2015. u 12:00 sati ● Društvo hrvatskih književnika
Tematska tribina Stoljeća hrvatske književnosti u povodu izlaska Izabranih djela Augusta Cesarca I. i II. knjige
O ediciji i njezinoj važnosti za promicanje kulture govorit će akademik Ante Stamać i predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović.
Isječke iz Cesarčevih djela čitat će dramska umjetnica Dunja Sepčić.
Lada Žigo, voditeljica tribine DHK.
ponedjeljak, 9. veljače 2015. u 18:00 sati ● Talijanski institut za kulturu
predstavljanje romana Michele Murgie Accabadora
Nakladnička kuća Hena com objavila je Accabadoru u ljeto prošle godine, a u prijevodu Mirne Čubranić.

Na predstavljanju koje će se odvijati na talijanskom jeziku uz konsekutivni prijevod na hrvatski u Talijanskom institutu sudjeluju: autorica Michela Murgia, va Grgić Maroević s Katedre za talijanistiku Sveučilišta u Zadru i Nermina Husković, urednica.

petak, 6. veljače 2015. 19:00 ● Booksa
Tamara Puhovski Divlji, divlji istok
Upoznajte se s novom pedagoško-umjetničkom formom nazvanom 'horrorpis'! Pokrit će pravac Peking - Moskva - Mongolija.
srijeda, 4. veljače 2015. 18:00 ● Booksa
Francuska srijeda: druženje!
Ako govorite francuski i volite se družiti, navratite! Ovoga će puta tema biti poznati francuski pisac Georges Perec.
utorak, 3. veljače 2015. 19:00 ● Booksa
'Književnost, između': Srđan Marković i 'Kad je cvetala vutra'

'Književnost, između' serija je tribina u Booksi koja se bavi odnosom književnosti i drugih umjetnosti, prije svega glazbom.
Ova će književna večer spojiti reggae, BG i NY scenu osamdesetih, prodavaonicu ploča i knjižaru i 'vutru' rascvjetanu na četristotinjak stranica proze!
Nakladnik: Utopia
nedjelja, 1. veljače 2015. 18:00 ● Booksa
3 Elementa Book Club: Žena koja je legla u krevet na godinu dana

Pridružite se srčanom, živahnom i marljivom čitateljskom klubu!
Knjiga o kojoj će se razgovarati na sastanku kluba u veljači je "Žena koja je legla u krevet na godinu dana" omiljene britanske spisateljice Sue Townsend.
subota, 31. siječnja 2015. od 10 do 18 sati ● Hrvatsko društvo pisaca

10. besplatna razmjena knjiga i časopisa

HDP poziva sve zainteresirane - sudionike kulturnog života u gradu (građane,  članove HDP-a, kolege iz srodnih Društava, novinare, studente, učenike i dr.) na  desetu besplatnu razmjenu svih mogućih knjiga i časopisa na hrvatskom i inim jezicima. 
četvrtak, 29. siječnja 2015. 18:00 ● Velika dvorana Matice hrvatske
Predstavljanje knjige Viktora Žmegača, "Strast i konstruktivizam duha"(Temeljni umjetnički pokreti 20. stoljeća)

Knjigu će predstaviti akademici Mladen Machiedo, Krešimir Nemec, Viktor Žmegač i glavna urednica Romana Horvat. Nakladnik knjige je Matica hrvatska.
četvrtak, 29. siječnja 2015. 18:00 ● Booksa
Predstavljanje knjige "Okus doma"

Predstavljanje knjige u kojoj su izbjeglice koje žive u Hrvatskoj predstavile svoja kulinarska umijeća i podijelile sjećanja na dom. Predstavljanje knjige Okus doma dio je istoimene kampanje koju provode Fantastično dobra institucija – Fade In i Centar za mirovne studije.
srijeda, 28. siječnja 2015. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika
Predstavljanje nove pjesničke zbirke Dunje Detoni-Dujmić, "Bili smo istok i zapad"

Knjigu će predstaviti: dr. sc. Ivica Matičević, dr. sc. Željka Lovrenčić, prof. dr. sc. Krešimir Bagić i autorica.
Nakladnik: Zagreb: Društvo hrvatskih književnika
četvrtak, 22. siječnja 2015. 18:00 ● Algoritam Profil Mozaik Megastore
YU puzzle: Rade Jarak
Profil vas poziva na predstavljanje knjige.
O knjizi YU puzzle će, uz Radu Jarka, govoriti Tonko Maroević te urednik knjige Velimir Visković. Promociju će voditi Tomislav Cvitković.

četvrtak, 22. siječnja 2015. 19:00 ● KIC
Loši lijekovi: Ben Goldacre
Naklada Oceanmore poziva vas na promociju zanimljive i važne knjige.
O knjizi će govoriti Livia Puljak, prof. dr. sc., izvanredna profesorica Medicinskog fakulteta u Splitu, voditeljica edukacije u Hrvatskom Cochrane ogranku, i dr.sc. Antonio Šiber, znanstveni savjetnik na Institutu za fiziku u Zagrebu, dok će razgovor moderirati Neven Vulić.

srijeda, 21. siječnja 2015. u 12,00 sati ● Društvo hrvatskih književnika
Predstavljanje nove knjige Sanje Pilić "Sitnice" i Božice Brkan "Obrubljivanje Veronikina rupca ili Muka 2013.". 
subota, 17. siječnja 2015. u 19,30 sati ● HNK u Zagrebu
Filozofski teatar
gost: Slavoj Žižek; voditelj: Srećko Horvat
Jedan od najpoznatijih i najvažnijih filozofa današnjice za HNK u Zagrebu napisao je svoju Antigonu, koje će svjetska premijera biti upravo u Zagrebu. Od posljednjega gostovanja u Zagrebu, u samo godinu i pol, Žižek je objavio čak šest knjiga, od nove knjige o Hegelu, preko zatvorskih pisama s Nadeždom Tolokonikovom, pa sve do vlastite zbirke opscenih viceva koja je nedavno izišla i u hrvatskome prijevodu u izdanju Naklade Ljevak. Kupite ulaznice