Knjige

 

srijeda, 28. prosinca 2016. 19:30 ● Matica hrvatska- velika dvorana
Kazališna večer posvećena mitu o Miroslavu Krleži
Miroslav Krleža prerastao je u Hrvatskoj u mitsku figuru oko koje se godinama lome koplja. No zadnjih godina sukob oko lika i djela Miroslava Krleže kulminirao je u medijskom prostoru... Je li Krleža devedestih godina prošloga stoljeća bio gotovo zabranjen i kazališno zanemaren u Hrvatskoj... Kako u tom sukobu prolaze oni koji doista vole Krležu, a kako drugi hrvatski pisci... Na ta i mnoga druga pitanja doznajte odgovore u ovoj večeri....
utorak, 27. prosinca 2016. 12:00 ● Novinarski dom, Perkovčeva 2
"Hirošima" Johana Herseyja u Novinarskom domu
O knjizi koja desetljećima ne gubi na aktualnosti, govorit će:
Tvrtko Jakovina, povjesničar
Saša Leković, predsjednik HND-a
Ivan Sršen, urednik knjige

 

utorak, 27. prosinca 2016. 19:00 ● Booksa
Bojan Gagić - Možda je ovo moj grad
Možda je ovo moj grad je zbirka kratkih poetskih zapisa multimedijalnog umjetnika Bojana Gagića nastalih u razdoblju od 1987. do danas, povremeno objavljivanih u časopisima Quorum, Zarez, Fantom slobode,sakupljenih u formi knjige u izdanju Studio Artless.
petak, 23. prosinca 2016. 17:00 ● kino Tuškanac
Superknjiga - Prvi Božić
Superknjiga je animacija nezaboravnih biblijskih priča koja je putovanje započela u Japanu 1981. i od tada je obišla svijet. Više od 500 milijuna ljudi pogledalo je seriju, njene 52 epizode prevedene su na 43 jezika i prikazane u 106 zemalja...
utorak, 20. prosinca 2016. 12:00 ● DHK
Tihomir Horvat - Mali ratnik
Predstavljanje knjige Tihomira Horvata 'Mali ratnik' (DHK, Zagreb, 2016.) održat će se u utorak, 20. prosinca 2016. u 12 sati, u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu. Riječ je o romanu koji je pobijedio na natječaju za najbolji roman za djecu i mlade na temu Sigetske bitke i Nikole Šubića Zrinskoga.  
utorak, 20. prosinca 2016. 19:00 ● Café u dvorištu, J. Žerjevića 7/II, Zagreb
Gost poezije u dvorištu pjesnik Ivan Šamija
Program Poezija u dvorištu otvaranje je novoga mjesta govorenja, čitanja i slušanja: riječ je o našem sudjelovanju u onome što je neophodan dio čitateljskog iskustva – užitak u tekstu! Pjesnici i poezija u traženju jedinstvenoga glasa rade na svojoj posebnosti, razlici, ali i žive od onih koji ih okružuju, s kojima dijele zajednički zrak, osjećaj ljepote i prolaznosti vlastitog života.
utorak, 20. prosinca 2016. 19:30 ● kino Tuškanac
Promocija dviju filmskih knjiga u kinu Tuškanac
Ars septima i Hrvatski filmski savez predstavljaju u kinu Tuškanac u utorak 20. prosinca u 19,30 sati dvije knjige nikada realiziranih filmskih scenarija: Biciklisti u mračnoj šumi Branka Ivande i Drvo života Zorana Tadića i prijatelja. 

U promociji sudjeluju: Branko Ivanda, Nikica Gilić, Bruno Kragić, moderatorica Alemka Lisinski.
utorak, 20. prosinca 2016. 19:00 ● Antikvarijat Ex libris
Predstavljanje knjige Davora Mandića - Đavolja simfonija
Junak iz priče Dezerter, kojeg bi valjalo zamisliti sretnim, „dezertirao“ je u roman Đavolja simfonija kako bi nam zrelim autorskim glasom Davora Mandića ispričao – a dijelom i u stripu iscrtao – priču o prisilnom sazrijevanju, o nedostajanjima koja jačaju emocionalni imunitet i o žilavosti generacije čiji je svijet gurnut u zaleđe kolektivnog.
nedjelja, 18. prosinca 2016. 12:00 ● Mažuranićev trg 6/II, Zagreb
Predstavljanje poetske zbirke Jasminke Domaš - Duša je nebo
O knjizi će govoriti: izdavač i urednik Dražen Katunarić, stručnjakinja za judazam Agnes Dadon, književnica i književna kritičarka Darija Žilić te autorica Jasminka Domaš.
 Pozdravne riječi uputit će predsjednik Bet Israela Aleksandar Srećković te predsjednica Kulturnog odbora Svetlana Pozzi Klinčić.
petak, 16. prosinca 2016. 12:00 ● HAZU
Predstavljanje zbornika o Nikoli Benčiću
U dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu u Zagrebu, održat će se predstavljanje Zbornika u čast prof. dr. sc. Nikoli Benčiću. Nakon uvodne riječi predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića o Zborniku će govoriti dr. sc. Mijo Lončarić, urednik knjige g. Petar Tyran te prof. dr. sc. Nikola Benčić.  
srijeda, 14. prosinca 2016. 19:00 ● Muzej za umjetnost i obrt
Predstavljanje knjige Antuna Vujića - Dostava rasturenog tereta
Meandar Media u suradnji s MUO predstavlja knjigu Antuna Vujića 'Dostava rasutog tereta - Deklasificirane priče' 
Uz autora sudjeluju:
Tonko Maroević, Miroslav Mićanović i Branko Čegec
utorak, 13. prosinca 2016. 19:00 ● Booksa
Na tribini "Strip-tease" gostuje barokni čovjek - Vinko Barić
Barokni čovjek je je osebujni bonvivan kome su se pridavali atributi 'ološa, pokvarenjaka, sjecikese i prevrtljivca najgore vrste cijeloga baroka zaključno s rokokoom, a zadirući bezobrazno i u razdoblje neoklasicizma, ostavljajući dubok trag na romantizmu i impresionizmu'.
 
ponedjeljak, 12. prosinca 2016. 19:00 ● ZKM, Ulica Nikole Tesle 7
Predstavljanje novog romana Slavenke Drakulić - Mileva Einstein, teorija tuge -

Slavenka Drakulić u romanu Mileva Einstein, teorija tuge oživila je genija i njegovu obitelj. Pred nama je iskrsnula opipljiva, stvarna, puna života, ali i depresije, melankolije i ljubavi Mileva, žena u kojoj se ogledaju sve uloge koje žene stalno i iznova podnose i s kojima se nose snažnije od bilo kojeg muškarca.

subota, 10. prosinca 2016. 19:00 ● Potkrovlje Galerije SC, Zagreb
Tko čita? Predstavlja Ružicu Aščić i Lauru Mitraković
Ovom prilikom predstaviti će Vam se dvije autorice, jedna afirmiranu i nagrađivanu, druga koja će to tek postati.  Razgovarat ćemo o Ružičinom hvaljenom prvijencu, zbirki priča „Dobri dani nasilja“, Larinoj tek objavljenoj zbirki pjesama „Brojenje pogrešaka, te o pisanju i životu onako općenito...
petak, 9. prosinca 2016. 13:00 ● Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,
Predstavljanje grafičke ploče Ines Krasić
U okviru izdavačkoga projekta edicije Argola Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u prosincu predstavljamo 10. grafičku mapu edicije Argola - Periferija Ines Krasić, istaknute suvremene umjetnice i redovne profesorice na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
četvrtak, 8. prosinca 2016. 18:00 ● Dvorana Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
Predstavljanje Djela Josipa Kosora
Prva knjiga Djela tiskana je 2011., a posljednji, dvanaesti svezak, u lipnju ove godine. Na preko 5000 stranica objavljena su četiri Kosorova romana, četiri zbirke pripovijedaka, četrnaest drama, dva putopisna rukopisa, veći broj autobiografskih i memoarskih tekstova, članaka i feljtona te izbor iz opsežne korespondencije.
srijeda, 7. prosinca 2016. 19:30 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Njemački pisci u Ogrizoviću - Claudia Gabler, Hans Thill, Dominik Dombrowski
Hrvatski P.E.N. centar poziva na predstavljanje njemačkih pjesnika: Claudia Gabler, Hans Thill i Dominik Dombrowski gostuju u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.
ponedjeljak, 5. prosinca 2016. 18:00 ● Društvo hrvatskih književnih prevoditelja
Tribina Litterarum translatio - Mate Balić
Riječ je o književnom prevoditelju koji se tijekom tridesetak godina kontinuirana djelovanja profilirao prevođenjem recentne teološke literature (Charden, Ratzinger, Rahner, Moltmann, Gnilka i dr.). Na taj će način ova tribina biti svojevrsno susretište filologije i teologije. Obje se discipline, naime, dubinski bave Riječju i u tome se skladno nadopunjuju.
subota, 3. prosinca 2016. 19:30 ● Bogovićeva 3, Zagreb
Predstavljanje nove knjige Nine Mitrović - Drame
Nova knjiga "Drame" obuhvaća dramski opus autorice započevši s dramskim tekst "Komšiluk naglavačke", nastao u vrijeme studentskih dana autorice te praizveden 2003. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, do drame "Susret" koja je nastala desetak godina kasnije, a čija se praizvedba održala 2013. godine u SNG Nova Gorica. 
petak, 2. prosinca 2016. 19:30 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Promocija knjige pjesama "Kozmolom" Gorana Gatalice
Kozmolom je prije svega duboko misaona, ljudska knjiga univerzalnih traženja. Traženje je usmjereno na svemir kao prostor najteže dosezljivosti, čovjeku najdalje suponirana objekta beskonačnih mogućnosti. Poetički gledano, to bi značilo da se u njezino značenjsko središte postavlja dihotomija subjekt – svijet pri čemu se entitet svijeta penje na kozmičku razinu i preispituje subjekt na njegovoj duhovnoj i metafizičkoj razini.
utorak, 29. studenog 2016. 13:00 ● Matica hrvatska- velika dvorana
Hommage fra Jozi Pejiću
Pozdravna riječ:
akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske
Dragan Marijanović, književnik i novinar, Ogranak Matice hrvatske u Mostaru
dr. sc. Drago Martinović, Grad Široki Brijeg 
utorak, 29. studenog 2016. 18:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Nevidljiva tipografija II. - Frane Para
I druga Parova knjiga u znanstvenom nizu uspjela je naglasiti i vrednovati sudioništvo Hrvata u stvaranju temelja svjetske povijesti tiskarstva, i to konkretnim knjižnim i tipografskim rezultatima trajne vrijednosti, u prilog identiteta hrvatske kulture
utorak, 29. studenog 2016. 20:00 ● Vynil bar, Bogovićeva 3
Promocija nove knjige Gorana Gerovca - Sjever je mjesto tame
Goran Gerovac napisao je postapokaliptični roman u kojem glavni protagonist nakon nuklearnog uništenja luta razvalinama gradova i pokušava dočekati sutrašnji dan. Bauljajući među ruševinama, prisjeća se bivšeg života i 'analizira' ludilo svijeta koji se samouništio...
utorak, 29. studenog 2016. 20:00 ● Cafe U dvorištu, Žerjavićeva 7
Ranko Koščec - U potrazi za početkom kruga
Mnogoslojna je to priča puna pronicavih uvida, koja pršti duhovitošću i ironijom te kroz prizmu protagonistove svijesti briljantno secira pojedinačno ponašanje i kolektivne bolesti...
petak, 25. studenog 2016. 19:00 ● Booksa
Ivana Delač predstavlja SF roman "Izgnani"
Izgnani je roman o bićima s viših razina postojanja koja su spletom nesretnih okolnosti završila na Zemlji i zaposjela tijela nekolicine stanovnika Zagreba. Glavna junakinja A'lana, zajedno sa svojim suradnicima, našla se u svijetu koji joj je potpuno stran. Njihovi neprijatelji također su na Zemlji te otpočinje bitka za opstanak na ulicama suvremenog Zagreba.
petak, 25. studenog 2016. ● Matica hrvatska- velika dvorana
Tribina SVIJET NAKON POBJEDE TRUMPA
Govornici:
Mario Jurčec, moderator
Udruga Obnova
prof. dr. sc. Mirko Bilandžić
Filozofski fakultet u Zagrebu
Jure Vujić
pročelnik Odjela za politologiju Matice hrvatske
četvrtak, 24. studenog 2016. 19:00 ● Booksa
Nagrađivana turska književnica i novinarka Ece Temelkuran gosuje u Booksi
Ece Temelkuran objavila je 14 knjiga. Na hrvatski su prevedene publicistička knjiga "Planina boli" o putovanju u središte tursko-armenskog sukoba, roman "Zvuk banana" o životu u Bejrutu, te roman ceste "Žene koje pušu u čvorove" o četiri junakinje iz Egipta, Turske i Sirije koje zajedno bježe iz svojih matičnih država.
 
četvrtak, 24. studenog 2016. 19:00 ● DHK
Predstavljanje pjesničke zbirke "Ptica na ušću smoga" Marine Katinić
Zbirka Ptica na ušću smoga druga je knjiga u Biblioteci Anđelko Novaković, nazvanoj prema hrvatskome književniku, esejistu i književnome kritičaru, dugogodišnjem dopredsjedniku Društva hrvatskih književnika i djelatniku Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Nakladnici su izdanja Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Društvo hrvatskih književnika. 
srijeda, 23. studenog 2016. 19:00 ● Kulturni centar Dubrava
Stop nasilju nad ženama - pjesnička večer
Posebni gosti:
Saborska zatupinica, Anka Mrak Taritaš
Ispred organizacije B.a.B.e.
centra za pitanja rodne ravnopravnosti, Ines Bojić
Ispred Udruge žena Romkinja Hrvatske
„Bolja Budućnost“, 
Gosti književnici, glumci: Enes Kišević, Zdenko Jelčić, Antun Tudić-Tuna
utorak, 22. studenog 2016. 18:00 ● Preradovićeva 5, Zagreb
Predstavljanje knjige: Dictionnaire de la Mediterrane
Medijateka Francuskog instituta u Hrvatskoj poziva na predstavljanje knjige Dictionnaire de la Méditerranée autora Dionigi Albera, Maryline Crivello et Mohamed Tozy u suradnji s Gisèle Seimandi. Ovo izuzetno djelo predstavit će jedan od autora, g. Dionigi Albera, antropolog, ravnatelj istraživanja u CNRS-u i direktor Instituta za mediteransku, europsku i komparativnu etnologiju iz Aix-en-Provence.

utorak, 22. studenog 2016. 19:00 ● Velvet Café, Dežmanova 9
Predstavljanje knjige "Stanzia Grande" Damira Zlatara Freya
Fraktura poziva na predstavljanje knjige Damira Zlatara Freya 'Stanzia Grande' koje će se održati u utorak 22. studenog 2016. u 19 sati u Velvet Caféu.  Istarskopredstavljanje će se održati u utorak, 29.11. u Istarskom narodnom kazalištu. Na zagrebačkoj promociji će uz autora govoriti Maja Gregl, Zdenka Kovačiček, Ivana Šojat i Seid Serdarević. Ulomak iz knjige čita Branka Cvitković.
ponedjeljak, 21. studenog 2016. 19:30 ● DHK
Kao ruža, kao zvijer, dragi moj Flaubert

Sudjelovat će:
dr.sc. Antun Pavešković, urednik
Zvjezdana Jembrih, književnica
Lidija Bajuk, autorica

Tekstove će čitati dramski umjetnik Rene Medvešek.

ponedjeljak, 21. studenog 2016. 18:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Tribina - Tragom prijevoda
Društvo hrvatskih književnih prevodilaca poziva na posljednju ovogodišnju tribinu iz ciklusa 'Tragom prijevoda', u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, a bit će predstavljeni sljedeći naslovi: Zapalite kuću, Frode Grytten i Moja borba, Karl Ove Knausgaard
petak, 18. studenog 2016. 20:00 ● Gradska knjižnica, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat
Književni petak: Mjesto za poeziju
Urednik i voditelj ovog Književnog petka je Ivica Prtenjača, a njegovi gosti su Mateja Jurčević, ovogodišnja dobitnica nagrade Goran za mlade pjesnike, Branko Čegec i Kemal Mujičić Artnam. 

Mjesto za poeziju jest na Književnom petku!
četvrtak, 17. studenog 2016. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika
Predstavljanje knjige Josipa Stanka Rabara "Nacrt vrata"
Sudjelovat će:
Ivan Rodić
Đuro Vidmarović
Ivan Bekavac Basić, urednik i autor.

Tekstove će čitati dramska umjetnica Beti Lučić.
ponedjeljak, 14. studenog 2016. 15:30 ● Vila Arko, Basaričekova 24, Zagreb
Književni susret: Sally Salomon Altschuler
Sally Salomon Altschuler,  gost kulturne i rezidencijalne razmjene Danskog i Hrvatskog društva pisaca, predstavit će svoj rad zagrebačkoj publici, u ponedjeljak, 14. studenog, u 15:30 sati, u Vili Arko. O njegovom radu s autorom će razgovarati Nikola Petković. 
Prije dolaska u Kamov rezidenciju, participirajući u sličnim projektima, Altschuler je boravio u Španjolskoj, Norveškoj, Indiji i Italiji. 
ponedjeljak, 14. studenog 2016. 19:30 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Književna večer sa slovenskim piscima
Hrvatsko društvo pisaca i Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića pozivaju vas na Književnu večer sa slovenskim piscima. Večer se održava u okviru programa razmjene pisaca između Hrvatskog društva pisaca i Društva slovenskih pisateljev.
Gostuju: Veronika Simoniti i Andrej Predin
ponedjeljak, 14. studenog 2016. 17:00 ● Matica hrvatska- velika dvorana
Predstavljanje zbornika "Priče o šumama, šume pričaju" povodom stote obljetnice "Priča iz davnine" Ivane Brlić Mažuranić

U programu sudjeluju:
Jasna Ažman i Ljiljana Ivković, autorice
Biserka Petrović Sočo, Heda Gospodnetić i Ružica Vitman Sović, recenzentice
Stjepan Sučić  (Matica hrvatska)
Višnja Lipošćak i Milkica Trninić  (Ogranak Matice hrvatske u Ogulinu)

ponedjeljak, 14. studenog 2016. – utorak, 13. prosinca 2016. ● Ulice Ive Mallina 27, Zagreb
Dani Augusta Šenoe
'Kuća Šenoa' u okviru 'Dana Augusta Šenoe' priređuje izložbu osobnih dokumenta i rukopisa Augusta Šenoe - u dva dijela: Od 14. do 26. studenoga može se  razgledati prvi dio izložbe osobnih dokumenata (rođenje, školovanje, služba). Drugi dio izložbe bit će posvećen bolesti i smrti Augusta Šenoe i moći će se pogledati od 28. studenoga do 13. prosinca. 
petak, 11. studenog 2016. 19:00 ● Booksa
Lirski performer Little Johan Nee
Irski story teller, glumac, pisac i glazbenik Little John Nee nastupit će u klubu Booksa u petak, 11. studenog u 19 sati sa svojim programom naziva Small Halls And Potholes, koji je ne baš doslovno, ali vrlo prigodno za Zagreb preveden kao Male dvorane i fontane. 
četvrtak, 10. studenog 2016. ● Institut za povijest umjetnosti, Ulica Grada Vukovara 68
Promocija časopisa "Život umjetnosti"
U razgovoru koji će detaljnije predstaviti pojedine teme zastupljene u broju, poput fotografa kao autora reprezentacije događaja, novih fotografskih metodologija, etike slike u odnosu prema Drugom ili problematiziranju čina nedokumentiranja, sudjeluju fotografkinja Sandra Vitaljić, kulturna antropologinja Sanja Potkonjak i umjetnik Antonio Grgić, a moderira ga Marija Borovičkić.

srijeda, 9. studenog 2016. 18:00 ● Knjižnica Dubec
Susret s književnicom Vlatkom Planinom
Druženje s Vlatkom Planinom započet ćemo bajkovito, a  znamo da nas bajke mogu odvesti na mnoga neočekivana mjesta. Kroz razgovor s Vlatkom predstavit ćemo trilogiju koja sadrži romane Jegulja, Kralj i bajka i Povratak vještice, no razgovarat ćemo i o poeziji koju autorica piše na hrvatskom i na engleskom jeziku.
srijeda, 9. studenog 2016. 19:00 ● Booksa
Poznati kanadski pisac Mark Anthony Jarman ponovo u Booksi
Voditelj tribine Dinko Kreho sa Jarmanom će, među ostalim, razgovarati i o tome kako izgleda pisanje, objavljivanje i općenito bavljenje književnošću u anglosferi. Kakva je kombinacija talenta, radnih navika, komunikacijskih vještina i sreće potrebna da bi se probilo u toj areni? Dotaknut će se i tema kreativnog pisanja i institucionalnog učenja spisateljskom poslu...
utorak, 8. studenog 2016. 18:00 ● Matica hrvatska- velika dvorana
Predstavljanje knjige - Tragom života i rada Stjepana Moysesa u Zagrebu
Predstavljanje će se održati u velikoj dvorani Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, Zagreb.
O knjizi će govoriti:
prof. dr. sc. Mario Grčević
prof. dr. sc. Željko Holjevac
prof. dr. sc. Alojz Jembrih
utorak, 8. studenog 2016. 19:00 ● Café u dvorištu, J. Žerjevića 7

Poezija u dvorištu: Katja Grcić

Želja nam je biti u „zoni živoga“, u nepredvidivom prostoru poezije (jezika) koji preživljava vrijeme između nade i trošenja. Zaustavimo se na ovom mjestu, jer nerijetko je lakše govoriti što sve poezija nije nego što ona jest – dok zajedno govorimo, čitamo i slušamo poeziju u dvorištu.
petak, 4. studenog 2016. 13:00 ● muzej Mimara
Predstavljanje engleske verzije Arhitektonskog atlasa Zagreba Dragana Domijanovića

(Zagreb - Architectural Atlas) autora Dragana Damjanovića objavljene u izdanju izdavačke kuće AGM. 
Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Zvonko Maković, dr. sc. Zrinka Paladino, urednica izdanja Grozdana Cvitan i autor dr. sc. Dragan Damjanović.

petak, 4. studenog 2016. 20:00 ● Gradska knjižnica Zagreb, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat
Književni petak: Književne nagrade (brojne od čitatelja)
O fenomenu književnih nagrada; domaćih, regionalnih, korporativnih, financijskih i časnih te o kriterijima njihovih dodjela Ivana Bodrožić razgovara s poznatom književnom kritičarkom Jagnom Pogačnik te višestruko nagrađivanim autorom Farukom Šehićem na još jednom Književnom petku.
petak, 4. studenog 2016. 12:00 ● DHK
Put u Hlebine - Mirjana Hegedušić Jelen

Knjigu će predstaviti:
Boris Perić i autorica
Stihove će čitati dramski umjetnik Dubravko Sidor.
Voditeljica tribine DHK: Lada Žigo Španić.

četvrtak, 3. studenog 2016. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika
Promocija novog romana Mire Gavrana - Nekoliko ptica i jedno nebo
Sudjeluju:
Julijana Matanović, književna kritičarka
Zoran Maljković, urednik
Robert Kurbaša, dramski umjetnik
Miro Gavran, autor
Promocija novog romana Mire Gavrana 'Nekoliko ptica i jedno nebo' održat će se u Društvu hrvatskih književnika.
petak, 28. listopada 2016. 18:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Predstavljanje romana "Obilje" Mori Ponsowy
Napeta priča kojoj ne nedostaje humora. Prepuna upečatljivih prizora, sjajno napisana, ona prikazuje ono što treba svakom velikom romanu: kompozicija likova koje volite zbog njihove unutarnje tame, uz koje prianjate kroz literarni oklop njihove svijesti.
petak, 28. listopada 2016. 12:00 ● DHK
Međunarodna kulturna suradnja DHK - Nikolaj Stojanov i Georgi Konstantinov
Sudjelovat će:
dr.sc. Marijana Bijelić, Katedra za bugarski jezik i književnost
dr.sc. Ana Vasung, Katedra za bugarski jezik i književnost FF-a u Zagrebu
srijeda, 26. listopada 2016. 19:00 ● Booksa
Putopis - SAD by Mima Simić
Mima Simić bila je u SAD-u i održat će putopisno predavanje o tom iskustvu. Proročanstvo iz ureda se ostvarilo, i mnogo više od toga, i živjeli su sretno onkraj korica knjige, sve do razvoda, to jest dok Liz nije shvatila da je zaljubljena u svoju najbolju prijateljicu, i to baš nekad u doba kad je ovoj dijagnosticirana zloćudna bolest (rak)… Ali, dobro, to je sad već neka druga priča.
srijeda, 26. listopada 2016. 18:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Predstavljanje knjige Mihaele Gašpar - O čajnicima i ženama -
O čajnicima i ženama, tako, još je jedan sjajan spoj emotivnog i racionalnog iz radionice Mihaele Gašpar, priča o frustracijama i krivnjama, jednoj obitelji i ženama koje su se istovremeno silno trudile pripadati joj i od nje pobjeći. Divljenja je vrijedno kako ova autorica uspijeva jednostavne priče ubaciti u motor umjetničke transformacije i od njih stvoriti divnu literaturu koja u sebi sadrži samu esenciju života, život sam, često ne onakav kakav bismo priželjkivali.
utorak, 25. listopada 2016. 19:00 ● Muzej za umjetnost i obrt
Predstavljanje izabranih djela Pavla Pavličića
O knjigama će govoriti Pavao Pavličić, Julijana Matanović i Zoran Maljković, dok će 'Brzinski uvid u bibliografiju Pavla Pavličića' dati Josip Kvasina. 
Odabrane tekstove interpretativno će čitati dramska umjetnica Anja Šovagović-Despot
Izabrana djela najplodnijeg i najčitanijeg hrvatskog književnika prvi put su obogaćena autorovim tekstovima kojI na poseban način komentiraju svako od djela.
utorak, 25. listopada 2016. 19:00 ● Booksa
Književnost, između - Vatroslav Miloš
Druženje s Vatroslavom iskoristit ćemo da pročešljamo i rekapituliramo teme o kojima smo protekle tri godine razgovarali s brojnim glazbenicima, piscima, glazbenim kritičarima, izdavačima i urednicima, s fokusom na odnos glazbe i književnosti, a potom i medija, društva, politike.
subota, 22. listopada 2016. 11:00 ● Matica hrvatska- velika dvorana
Predstavljanje zvučne knjige Korine Juretić - Legitimacija
Pozdravna riječ:
akademik JOSIP BRATULIĆ, član Glavnog odbora Matice hrvatske
IVOSLAV BAN, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Jelenju
O knjizi govore:
SINIŠA MATASOVIĆ, pjesnik, voditelj programa Stihovnica Siska OMH u Sisku
KORINA JURETIĆ, pjesnikinja
petak, 21. listopada 2016. 17:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Predstavljanje knjige Venka Andonovskog - VJEŠTICA
Ako govorim o Hermanu Brochu i Carlosu Fuentesu, mora se reći da roman Venka Andonovskog pripada također trećem dobu u historiji romana, u kojem pisac odbija da se povinuje tradicionalnoj formi romana kao nužnosti. U Vještici, Andonovski ne samo da želi opisati okruženje i život lika, nego i da shvati nepojmljivo. Naime, neshvatljivi masakr žena (pola milijuna žena) koje su bile optužene za vještičarenje i poslane na lomaču. 
srijeda, 19. listopada 2016. 12:00 ● DHK
Obljetnica rođenja Tina Ujevića u DHK
O djelu Tina Ujevića će govoriti:
dr. sc. Ivana Drenjančević
dr. sc. Krešimir Bagić
dr. sc. Ivica Matičević
Društvo hrvatskih književnika poziva na obilježavanje na obilježavanje 125. godišnjice rođenja Tina Ujevića (1891-1955-2016).
utorak, 18. listopada 2016. 19.00 ● Cafe u dvorištu, Žerjavićeve 7/2
Poezija u dvorištu - Delimir Rešicki
Još jedno izdanje Poezije u dvorištu na kojem gostuje pjesnik Delimir Rešicki, održat će se u utorak, 18. listopada, u Café u dvorištu, s početkom u 19:00 sati. Pjesnikova posebna gošća je  pjesnikinja i glazbenica Lidija Bajuk, a moderiraju Branko Čegec i Miroslav Mićanović. 
utorak, 18. listopada 2016. 19:00 ● Booksa
Od riječi do riječi - Jasmina Petrović
Tribina Od riječi do riječi nasljednica je tribine Od korica do korica, od koje preuzima osnovni koncept, ali uvodi širi tematski fokus. Bavimo se tekućom književnom produkcijom, ali i pisanom riječi u najširem smislu, u Hrvatskoj kao i u regiji. Tribina je dio Booksinog programaKnjiževni budoar, a osmišljava je i vodi Dinko Kreho
utorak, 18. listopada 2016. 18:00 ● Novinarski dom
Predstavljanje provg romana Sanele Vrkljan - U potrazi -
Ovaj roman, satkan od živih slika, vodi nas na duhovno putovanje. U središtu radnje je Magdalena, djevojka u ranim dvadesetima, koja osjeća da je zatočena u začaranom krugu nametnutih životnih obrazaca s kojima se njezin sustav vrijednosti i njezina mladost ne mire. 
Sudjeluju: Sanela Vrkljan, autorica, Luka Maršić, antropolog i psihoterapeut, Koraljka Penavin, urednica knjige
petak, 14. listopada 2016. 18.00 sati ● Društvo hrvatskih književnika
Umjetnička večer u povodu 80. obljetnice rođenja Marije Barbarić Fanuko
O njenom književnom i likovnom stvaralaštvu govorit će:
Nevenka Nekić: Marija Barbarić Fanuko kao umjetnica-pletilja
Mirko Ivanjek: Marija Barbarić Fanuko kao suradnica „Kane“
Đuro Vidmarović: Marija Barbarić Fanuko – istaknuta pjesnikinja kršćanskog nadahnuća
petak, 14. listopada 2016. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika
Predstavljanje "Balade Petrice Kerempuha" na njemačkom jeziku
Sudjeluju:
Boris Perić, književnik i prevoditelj
dr. sc. Tomislav Pletenac
Davor Šalat, urednik i književni kritičar
akademik Viktor Žmegač
petak, 14. listopada 2016. 13:00 ● Muzej grada Zagreba
Predstavljanje knjige "Maksimir - povijest i kvartovski simboli"
Autor: Krisitian Strukić
O knjizi će govoriti
Vinko Ivić, ravnatelj Muzeja grada Zagreba
dr. sc. Ivica Šute, recenzent
dr. sc. Dragan Damijanović, recenzent
četvrtak, 13. listopada 2016. 19.00 ● Booksa
Predstavljanje - Bog mi je svjedok - Makisa Tsitasa
Bog mi je svjedok dirljiv je i urnebesan portret grčkog društva koji vjerno prikazuje njegove brojne boljke i proturječja. Hrisovalántis, simpatičan heroj obdaren smislom za humor i apsurd, nedavno je ostao bez posla i bori se s propadajućim zdravljem. Utjehu pronalazi u obitelji, sestrama i ocu, s kojima živi otkad zna za sebe, dakle preko pedeset godina.
srijeda, 12. listopada 2016. 19.00 ● Matica hrvatska- velika dvorana
Predstavljanje četvrte knjige POVIJEST HRVATSKOG JEZIKA - 19. stoljeće

Knjigu će predstavljati:
dr. sc. Marija Znika, viša znanstvena suradnica, recenzentica
prof. dr. sc. Bernardina Petrović, Odsjek za kroatistiku FF u Zagrebu
prof. dr. sc. Josip Lisac, urednik knjige
prof. dr. sc. Marko Samardžija, urednik knjige
prof. dr. sc. Ivo Pranjković, urednik knjige

srijeda, 12. listopada 2016. 19.00 ● Booksa
Predstavljanje - Stihovi dana - Diana Ćurković i Vuk Oreb
Lako je moguće da ste se već susreli s Dijaninim znanstvenim i društveno-analitičkim tekstovima, no vjerovatno niste znali da se iza tog racionalnog pera krije i pjesnička duša. Dijana je zaigrana pjesnikinja, odvažna u ponovnom ispisivanju književne tradicije, ali i u stihovnom i sadržajnom ekperimentiranju. Rezultat njezina "pjesničarenja" su zabavne, inteligentne i dirljive pjesme koje sjajno komuniciraju s čitateljem.
srijeda, 12. listopada 2016. – petak, 14. listopada 2016. ● Cafe u dvorištu, Žerjavićeve 7/2
10. međunarodni festival suvremene poezije
10. međunarodni festival suvremene poezije službeno će se otvoriti 12. listopada u 20 sati, nastupom svih šest autora u Cafeu U Dvorištu (Jurja Žerjavića 7/2). Voditelj programa je Silvestar Vrljić.
U sklopu festivala, Brutal je objavio magazin u kojemu se nalazi poezija svih sudionika u orginalu i prijevodu na hrvatski i engleski jezik.
subota, 8. listopada 2016. 20:00 ● Cafe u dvorištu, Žerjavićeve 7/2
Predstavljanje knjige "Slušaj me" Andrija Škara
O knjizi će, osim autora, govoriti glazbeni kritičar i veliki glazbeni znalac Goran Pavlov i urednica knjige Ivana Rogar. Razgovor će moderirati književnik i književni kritičar Sven Popović. Poznati televizijski voditelj, književnik, novinar i književni kritičar koji je u svojih deset godina javnog djelovanja napisao više od tisuću stranica pripovijedaka, kritika, književnih i glazbenih osvrta te eseja u kojima govori o povezanosti pop-glazbe i književnosti te je eseje ove godine napokon i ukoričio pod naslovom Slušaj me! 
petak, 7. listopada 2016. 19:30 ● Trg bana Josipa Jelačića 17, Zagreb
Promocija časopisa za plesnu umjetnost - Kretanja 25
Nakladnik Hrvatski centar ITI i uredništvo časopisa Kretanja pozivaju sve zainteresirane na promocijuKretanja, jedinog časopisa za plesnu umjetnost u Hrvatskoj. 
Katja Šimunić, glavna urednica Kretanja, ističe da je u središtu zanimanja aktualnih Kretanja br. 25, pitanje: što predstavu čini suvremenom i plesnom? Na primjerima hrvatske aktualne plesne prakse odgovore, razmišljanja i protupitanja na tu temu daju Pavle Heidler, Ivana Slunjski, Iva Nerina Sibila i dr...
četvrtak, 6. listopada 2016. 21:30 ● Booksa
Svi za knjigu, knjiga za svakog!
Svima vama koji ste nam donirali knjige kažemo – hvala puno! Svi vi koji imate višak knjiga, slobodno ga donesite u Booksu. A svi vi koji volite knjige, volite ih čitati, sakupljati, poklanjati, dijeliti – dobro nam došli!
Mi smo sretni jer nam je čitaonica živa i aktivna - stari naslovi odlaze, novi dolaze, knjige se čitaju, cirkuliraju, razmjenjuju!
srijeda, 5. listopada 2016. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika
Predstavljanje knjige "Ima jedno tajno mjesto"
Autorica: Ružica Martinović-Vlahović
Knjigu će predstaviti:
Josip Sanko Rabar, književnik
Ivan Bekavac Basić, urednik
Prozne ulomke čitat će dramska umjetnica Dunja Sepčić
utorak, 4. listopada 2016. 13:00 ● muzej Mimara
Predstavljanje prve monografije Hrvatskog slikara Jeronima Miše
O knjizi, koju je objavila nakladnička kuća Plejada iz Zagreba, uz autoricu će govoriti recenzenti dr. sc. Ivana Mance s Instituta za povijest umjetnosti i akademik Tonko Maroević te urednik knjige Ilija Ranić.
Ana Šeparović napisala je prvu cjelovitu monografiju o opusu hrvatskog slikara Jerolima Miše (1890.–1970.), a glavna namjera autorice bila je kontekstualizirati Mišino djelo unutar ambijenta i duha vremena u koje je bio trajno uronjen.
četvrtak, 29. rujna 2016. 12:00 ● Kazalište mala scena
Predstavljanje knjige "Slamka spasa" Vitomira Lončar

Vitomira Lončar, osnivačica i direktorica kazališta Mala scena, dugogodišnja blogerica Večernjakove blogosfere, imati će predstavljanje posljednjeg izdanje knjige "Slamka spasa"

 

Prije odlaska u Kinu Vitomira Lončar s hrvatskom će se javnosti oprostiti upravo na promociji te će, zajedno sa Snježanom Banović, razgovarati o Slamkama uz citate najzanimljivijih dijelova.
četvrtak, 29. rujna 2016. 13:00 ● knjižnica i čitaonica Bogdana Ogirizovića

Predstavljanje knjige "Križni put" Gustava S.

Nakladnička kuća Znanje poziva vas na predstavljanje knjige Krizni put Gustava S., urednika i autora Tomislava Zagode.
Knjigu će predstaviti urednica knjige Nataša Pejić i književnik i književni kritičar Miroslav Mićanović, te autor Tomislav Zagoda.
srijeda, 28. rujna 2016. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika
Predstavljanje knjige Gorana Gatalice "Kozmolom"
Tribina Društva hrvatskih književnika poziva na predstavljanje nove knjige pjesama u prozi Gorana Gatalice 'Kozmolom'
Knjigu će predstaviti Đuro Vidmarović, urednik knjige Tin Lemac i autor. Tekstove će interpretirati dramski umjetnik Joško Ševo.
utorak, 27. rujna 2016. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika
Promocija knjige Slavka Jendrička "Vozni red"
Društvo hrvatskih književnika poziva na predstavljanje zbirke pjesama Slavka Jendrička 'Vozni red'. 
Knjigu će osim autora, predstaviti: Tin Lemac, književni kritičar, Darija Žilić, književna kritičarka i Ivica Matičević, urednik. Izbor iz poezije interpretirat će dramski umjetnik Joško Ševo.
ponedjeljak, 26. rujna 2016. 18.00 sati ● Kino Europa
Predstavljanje knjige Tomislava Šakića - Modernizam u hrvatskom igranom filmu -
Nakladnička kuća Disput poziva na predstavljanje knjige Tomislava Šakića 'Modernizam u hrvatskom igranom filmu - Nacrt tipologije'. 
Uz autora Tomislava Šakića knjigu će predstaviti Hrvoje Turković i Nikica Gilić. U nastavku promocije bit će, s početkom u 19.15, prikazan film Vatroslava Mimice “Ponedjeljak ili utorak”
petak, 23. rujna 2016. 19.00 ● Booksa
Signalistička poezija "Razgovor sa Hitlerom" i Vladimir Milojković
Posljednjih godina Vladimir spaja vizualnu umjetnost i poeziju u multimedijalne performanse, kombinirajući ih sa zvukom odnosno audio poezijom. Uređuje blog na kojem objavljuje svoje ali i radove drugih autora. Zanimljivo je napomenuti kako je Razgovor sa Hertom Vladimir i vizualno uredio i to će - spoj vizualnih umjetnosti i književnosti – također biti jedna od tema večeri.
četvrtak, 22. rujna 2016. 18.00 sati ● Booksa

 

 Veseli sprovod Ljudmile Ulicke i Djevojka u vlaku Paule Hawkins.

Za svoje druženje u rujnu Booksa Book Club odabrao je dva romana - Veseli sprovod Ljudmile Ulicke i Djevojka u vlaku Paule Hawkis.

srijeda, 21. rujna 2016. 10:00 ● Matica hrvatska- velika dvorana
Svečani kolokvij povodom 70. rođendana Pavla Pavličića
10:00 Pozdravna riječ
Akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske
Ana Lederer, zamjenica ministra kulture Republike Hrvatske
Nikica Gilić: Autorstvo i scenarij u filmskom stvaralaštvu Pavla Pavličića
Završetak skupa predviđen je oko 14:00 sati.

utorak, 20. rujna 2016. 12:00 ● HDK

Poticaj buđenju

Autor: Malkica Dugeš
O knjizi će govoriti:
Darija Žilić, pjesnikinja i kritičarka
Antun Palvešković, urednik i autorica
Pjesme će čitati dramski umjetnik Joško Ševo
utorak, 20. rujna 2016. 19.00 ● Vinyl bar&bar
Predstavljanje knjige - Dobri dani nasilja
autorica: Ružica Aščić

O knjizi će govoriti: 
Luka Ostojić, kritičar;
Kruno Lokotar, urednik; 
Ružica Aščić
, autorica.


utorak, 20. rujna 2016. 18.00 sati ● Filozofski fakultet u Zagrebu
Predstavljanje knjige Željke Matijašević - Stoljeće krhkog sebstva -
Namjera je knjige i da ukaže na problem "funkcionalne patologije", odnosno "patologije normalnosti", te u psihoanalizu valja uvesti pojam "heteronesvjesnog" jer se duševna patnja koju uzrokuje funkcionalna patologija očituje na tuđem nesvjesnom, dok sama posjeduje svojevrsni imunitet na psihičku bol, bivajući istovremeno strukturirana, funkcionalna, kao i posve zaražena nesvjesnim.
subota, 17. rujna 2016. 11:00 ● Etnografski muzej
Bajkopričaonica
Sve posjetitelje čekaju i švedski slatkiši kao i likovna radionica Nikoline Stanišić iz Centra za kreativni razvoj „U oblacima". 
Cijena obiteljske ulaznice 40 kn, djeca individualno 15 kn.
srijeda, 14. rujna 2016. 19.00 ● Booksa
Predstavljanje: S.H. Manto - Preko granica
Zbirka Preko granica  (Zagreb, 2016) donosi četrnaest Mantovih pripovijedaka koje daju dobar pregled tema koje su ga zaokupljale i prvi put u našu književnu svakodnevicu donosi s izvornika prevedenog autora koji je svojom kvalitetom zaslužio da u njoj bude prisutan već davno prije.
srijeda, 14. rujna 2016. 19.00 ● Booksa
Predstavljanje knjige "Preko granica" - Saadat Hasan Manto
O knjizi, o Mantovu životu i djelu, o politici i njenom odrazu u književnosti, o prelaženju raznih granica – onih književnih normi, država i moralnosti - govorit će Krešimir Krnic, prevoditelj ove zbirke. Krnic predaje hindski, sanskrt i predmete vezane uz indijsku književnost i kulturu na Katedri za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
nedjelja, 11. rujna 2016. 18.00 sati ● Kino Europa
Saskia de Coster i Jasnom Jasnom Žmak.
Belgijska spisateljica, autorica dramskih tekstova i vizualna umjetnica Saskia de Coster posjetiteljima ovogodišnjega Festivala svjetske književnosti predstavit će se u programu Dvostruki portret u razgovoru s mladom hrvatskom scenaristicom i dramaturginjom Jasnom Jasnom Žmak.
subota, 10. rujna 2016. 19:30 ● Kino Europa
Péter Gárdos - Groznica u zoru
Péter Gárdos, mađarski novinar, redatelj i pisac, na temelju korespondencije svojih roditelja, koju mu je majka predala nakon očeve smrti, napisao je roman Groznica u zoru. Po njemu je snimio istoimeni igrani film u mađarsko-izraelsko-švedskoj koprodukciji, čija je svjetska premijera bila u studenom 2015.
subota, 10. rujna 2016. 18.00 sati ● Kino Europa
MARINA STEPNOVA - predstavljanje književnice
Ruska književnica Marina Stepnova, autorica međunarodnoga bestsellera „Lazarove žene“, na FSK-u 2016. predstavit će nam se u programu Dvostruki portret u razgovoru s jednim od najuglednijih hrvatskih romanopisaca Ludwigom Bauerom. 
četvrtak, 8. rujna 2016. 19:30 ● Kino Europa
Josipa Mlakića razotkriva Ivica Đikić!
U četvrtak 8. 9. u 19.30 sati na FSK 2016,, u kultnoj tribini Razotkrivanje.
četvrtak, 8. rujna 2016. 17.00 ● Kino Europa
"Biljar u Dobrayu"
O romanu "Biljar u Dobrayu" razgovarat će na tribini čitatelji i njegov autor Dušan Šarotar i prevoditeljica Jagna Pogačnik uz moderiranje urednice knjige Anite Peti-Stantić.
četvrtak, 8. rujna 2016. 17:30 – četvrtak, 22. prosinca 2016. ● Knjižnica Prečko

Mala pričaonica Bubamara

Namijenjena starijim predškolcima, pričaonica je osmišljena kao spoj različitih aktivnosti - pričanja priča, čitanja, razgovora i likovnog oblikovanja.    

Održava se svakoga četvrtka u 17.30 sati.                                                             

srijeda, 7. rujna 2016. 19:30 ● Kino Europa
Karl-Markus Gaußa
Koje teme zaokupljaju jednog od najvećih suvremenih europskih esejista, austrijskog pisca i izdavača Karl-Markusa Gaußa, doznat ćete na tribini . Razgovor s autorom u dvorani Müller kina Europa vodi Seid Serdarević
srijeda, 7. rujna 2016. 21:00 ● Kino Europa
„Svete knjige, sveti trag“ 
„Svete knjige, sveti trag“ naziv je festivalskog okruglog stola na kojem će sudjelovati četvoro židovskih, islamskih i kršćanskih tumača svijeta i teksta: izraelska povjesničarka i književnica Fania Oz-Salzberger, vladika Srpske pravoslavne crkve Grigorije, teolog i dominikanac Frano Prcela i profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Enes Karić.
srijeda, 7. rujna 2016. 19.00 ● Booksa
Koga, čega nema? Predstavlja se NEMA!
NEMA nije prostorno ni jezično ograničena; njeni se suradnici i čitatelji nalaze širom regije, ali i izvan nje. Cilj je ovog magazina preispitivati postojeće granice (između pisaca, pisca i čitatelja, književnih vrsti, npr.) i redefinirati ih.

Urednica: Matee Šimić
Obraćanje pjesnikinja: Marija Janković, Monika Herceg, Vlatka Planina, Tihana Ledić i Ida Pavlić 

ponedjeljak, 5. rujna 2016. 21:00 ● Kino Europa
„Zlato na Mesecu“
Aleksandar Zograf u Malom noćnom strip-tizu na FSK 2016, uz Vladimira Šagadina, predstavit će svoj novi strip album „Zlato na Mesecu“. Ne propustite razgovor s autorom kultnih naslova „Tušta i tma“ i „Život pod sankcijama“
ponedjeljak, 5. rujna 2016. 18:15 ● Knjižnica Prečko

Knjiga i (moj) život

Niz razgovora o djelima (auto)biografskog sadržaja.
Književnici o kojima se razgovara: Delphine de Vigan, Sandor Marai, Orhan Pamuk, Miljenko Jergović, Marc Chagall.
nedjelja, 4. rujna 2016. – nedjelja, 11. rujna 2016. ● Kino Europa, Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Talijanski institut za kulturu, Medijateka Francuskog instituta
FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI
Ovogodišnji Festival posebnu pozornost posvećuje talijanskim autorima i talijanskoj književnosti, a ugostiti će i autore iz još 15 zemalja svijeta.Festival će otvoriti gostovanje jednog od najvažnijih suvremenih svjetskih pisaca, velikana talijanske književnosti Claudija Magrisa.
Festival svjetske književnosti sufinanciran je u okviru programa Europske Unije Kreativna Europa, kao dio projekta "Sharing the World" 
utorak, 23. kolovoza 2016. 17:30 ● Knjižnica Dubec
ČITAFORA
Braću Sisters čitali smo u ljetnoj pauzi te se 23. kolovoza sastajemo kako bi razgovarali o ovom westernu koji oslikava život na američom zapadu polovinom 19. stoljeća. Patrick deWitt (1975., Kanada) vodi nas kroz moralne nedoumice jednog revolveraša.
četvrtak, 7. srpnja 2016. 21:00 ● centar Miroslav Krleža
5. festival Miroslav  Krleža
Šest lica Ane Borongay 
redateljica Natalija Manojlović
petak, 1. srpnja 2016. 17.00 ● Booksa
Najjeftinije knjige u gradu- Plaža izdanje!
 Kao prošlog, tako vam i ovog ljeta udruga Futura daj šapu omogućuje da nabavite gomilu dobrog i zanimljivog štiva za ljeto i k tome pomognete napuštenim gradskim životinjama o kojima udruga skrbi. Nažalost, baš je ljeto doba kada puno ljudi odluči kako više ne žele svoje ljubimce i ostave ih na cesti pa je, nažalost, izvjesno kako će Futura i ove sezone imati pune ruke posla...
petak, 1. srpnja 2016. 12:00 ● Matica hrvatska- velika dvorana
DRUG DELIVERY TECHNOLOGY FOL SINGLE INJECTION VACCINES

Predavanje dr. sc. Ana Jaklenec

Odjel za međunarodnu kulturnu i znanstvenu suradnju Matice hrvatske
četvrtak, 30. lipnja 2016. 19.00 ● Matica hrvatska- velika dvorana
Predavanje o temi POPULIZAM I DEMOKRACIJA u sklopu ciklusa SUVREMENA DEMOKRACIJA
Zašto sve manje ljudi izlazi na birališta? Je li predstavnička demokracija u krizi? Živimo li u vremenu postdemokracije ili neodemokracije? Nisu li procesi globalizacije doveli do toga da demokraciji više ne treba narod? Postoji li globalna klasa koja ugrožava demokraciju? Neka su to od pitanja na koja se nastoji odgovoriti u ciklusu tribina koji organizira Matica hrvatska, Zaklada Hanns Seidel i Hrvatsko politološko društvo.
srijeda, 29. lipnja 2016. 18.00 sati ● Matica hrvatska- velika dvorana
Prdstavljanje knjige Tomislava Stockingera- ALATIR
Povijesno-pustolovno-akcijski roman s elementima fantastike i staroslavenske mitologije, čija je radnja smještena u doba hrvatskih narodnih vladara i najvećim se dijelom događa u Bosni
 

O knjizi će govoriti:
Marina Krpan Smiljanec, recenzent
Slavko Šisler, urednik
Tomislav Stockinger, autor
Željko Holjevac, moderator

petak, 24. lipnja 2016. 18.00 sati ● Knjižnica Tina Ujevića
Himalaja, tres, tres, Trešnjevka

"... kak se nekad živelo oko Trešnjevačkog placa, kak smo po letu išli na maraton, kak smo navijali za Špartu, kaj je bilo u Pavelovom dvorištvu, kak je bilo v kinu na placu, kak je frajer upropastil Hitchcockov film i kak je nastal naš pozdrav HIMALAJA, TRES, TRES, TREŠNJEVKA! "     


četvrtak, 23. lipnja 2016. 19.00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
QUO VADIS HOMO
Analizirajući svete knjige suvremenih monoteističkih religija, ali i budizma i hinduizma, kao i vrlo starih na mitologijama zasnovanih religija i tumačeći ih dostignućima naše suvremene znanosti.
srijeda, 22. lipnja 2016. 19.00 ● Booksa
Piščev dnevnik: David Grossman i David Albahari
U posljednjem izdanju programa, kojeg u Booksi uređuje i vodi poznati srpski pisac David Albahari, gostovat će uz Amosa Oza, najpoznatiji izraelski suvremeni književnik David Grossman.
On u Booksu dolazi na Dan antifašističke borbe, te za vrijeme manifestacije Tjedni izbjeglica  i to je, kad je Grossman u pitanju, i više no prikladan kontekst. Naime, on je nagrađivani autor 14 proznih i publicističkih knjiga prema kojima su snimljena i tri filma, a dobitnik je i vrlo ugledne Nagrade za mir koju dodjeljuju njemački nakladnici i knjižari a koju uručuje predsjednik Njemačke (Friedenspreis des Deutschen Buchhandels).
četvrtak, 16. lipnja 2016. 18.00 sati ● Booksa

Booksa Book Club: *Žudnja za životom* Irvinga Stonea

Za svoje druženje u lipnju Booksa Book Club odabrao je roman Žudnja za životom Irvinga Stonea.

četvrtak, 16. lipnja 2016. – nedjelja, 19. lipnja 2016. ● Booksa
DDZ 2016: Sajam knjiga u Martićevoj
Ovo je, dakle, mali sajam knjiga koji će se smjestiti u parkić ispred Bookse (Martićeva 14d) i na kojem će sudjelovati sljedeći izdavači:DurieuxMeandarMediaOceanMoreNaklada Pelago i Sandorf. Osim što su ove kuće poznate po pomno probranim naslovima, puno su pažnje posvetile i dizajnu knjiga te surađivale s brojnim poznatim imenima iz svijeta likovne umjetnosti, fotografije, dizajna. 
srijeda, 15. lipnja 2016. 18.00 sati ● Booksa
O SOMALIJI
Na ovom događanju neće vam pričati putnici i putopisci, već zbjeglice iz Somalije. Oni će predstaviti svoju zemlju kroz osobne priče i sjećanja na život u domovini. Pričat će nam i o razlikama života u Somaliji i u Hrvatskoj, u koju su došli prije par mjeseci.
Svi ste pozvani/e!
utorak, 14. lipnja 2016. 18.00 sati ● Matica hrvatska- velika dvorana
FUNDAMENTIUM CANTUS GREGORIANI SEU CORALIS
Knjigu će predstaviti:
Prof. dr. sc. Katarina Koprek (urednica)
Prof. dr. sc. Alojz Jembrih (recenzent)
Preč. Vladimir Magić (voditelj Metropolitanske knjižnice)
Prof. dr. sc. Marijan Steiner (recenzent)
Martina Mičija Palić, prof. (urednica)

Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u travnju 2016. godine objavio je pretisak ovoga djela, uz studiju i prijevod koji je priredila prof. dr. Katarina Koprek te digitalizaciju originala.


ponedjeljak, 13. lipnja 2016. 18.00 sati ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića

Promocija knjige- Časopisi i znanstvena komunikacija


 Knjigu će predstaviti Damir Boras, Jelka Petrak, Ivana Hebrang Grgić i Nives Tomašević.

srijeda, 8. lipnja 2016. 18.00 sati ● Booksa
Francuska srijeda: poezija!
Bilo da ste Francuzi, Belgijanci, Švicarci, Kvebečani, Alžirci, Marokanci ili Marsovci, pridružite nam se u diskusiji i razgovoru uz piće s ostalim frankofonima iz Zagreba!
Jednu srijedu u mjesecu u Booksi se odvija susret zagrebačkih frankofona i frankofila. Obucite svoje francuske riječi, ponesite svoju temu i dođite na čašicu razgovora u Booksu - dobrodošli! Ovoga puta tema je poezija na francuskom.
utorak, 7. lipnja 2016. 19:30 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Dnevnik ustremljen nedostižnom
Autor-Maria ott Franolić

 Osim same autorice, na predstavljanju sudjeluju Slavenka Drakulić, Andrea Zlatar i Anda Bukvić Pažin.


četvrtak, 2. lipnja 2016. 18.00 sati ● Velvet caffe
Predstavljnje knjige - Slatke strasti -

Autor: Mihaele Devescovi

Na promociji će sudjelovati: Doris Pinčić, Mario Valentić, Sunčana Barušić, Ivana Nobilo, Ivana Boban, Sanja Toljan i sama autorica. 


srijeda, 1. lipnja 2016. 19.00 ● Vinyl bar&bar
Predstavljnje knjige- Razgovori nasamo
Autor: Andrés Neuman 
O ovoj iznimnoj knjizi koja progovara o bolesti i seksu, roditeljstvu i smrti, a ponajviše o ljubavi koja dolazi u najnevjerojatnijim oblicima s autorom razgovara književnica Tanja Tolić.
ponedjeljak, 30. svibnja 2016. 22:30 ● Studentski centar
PRIČE BEZ GRANICA
Čitati će: Ružica Aščić (HRV), Frode Grytten (NOR), Drago Jančar (SLO), Bel Olid (CAT/ESP), Cosmin Perța (ROU),Lina Wolff (SWE).
Ulaz slobodan!
srijeda, 25. svibnja 2016. 18.00 sati ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Predstavljanje knjige - Jednog dana bila noć -
Autor: Dražen Katunarić

Osim samog autora na predstavljanju sudjeluju: akademikZvonimir Mrkonjić, akademik Tonko Maroević, dr. sc.Žarko PaićMarijana Rukavina.

Pjesme govore glumica Marija Šegvić i autor.
petak, 20. svibnja 2016. 12:00 ● DHK
Božica Brkan: LEDINA

Knjigu će predstaviti:
prof. dr. sc. Zvonko Kovač,
Đuro Vidmarović,
Božica Brkan

Prozne isječke čitat će dramska umjetnica Dunja Sepčić
petak, 20. svibnja 2016. 19.00 ● Booksa
Stiholoporter: večer aktivističke poezije
I ove godine će se izvodit  pjesme poznatih i nepoznatih autora orijentirajući se pritom više na aktivističku poeziju. Od Ruske revolucije do suvremenog feminizma, istražit će kako je društveno stanje utjecalo na pjesničko stvaralaštvo.
Izvođači/ce: Iskra CvitkovićLeo ČubrićGlorija MarkačIvan Mihaljević i Matea Sabolić. Njihovo recitiranje tiho će na gitarama popratiti Ivona Eterović i Dario Zorić.
ponedjeljak, 16. svibnja 2016. – nedjelja, 22. svibnja 2016. ● Muzej za umjetnost i obrt
2. Zagreb Book Festival
U fokusu festivala je Irska, po mnogočemu obećana zemlja, globalno poznata po svojoj snažnoj književnoj tradiciji, čiji će ponajbolji suvremeni autori na festivalu biti predstavljeni domaćoj publici
srijeda, 11. svibnja 2016. 12:00 ● DHK
Dana Podracka: Iz poštovanja prema činu
Poeziju Dane Podracke čitat će dramska umjetnica Dunja Sepčić
Lada Žigo Španić, Voditeljica tribine DHK
petak, 6. svibnja 2016. 19.00 ● Booksa
Putopis: Patagonija, Borna kačić
Borna Kačić, vodič Nomada, provest će vas, uz fotografije i priču, jednim od najljepših planinarskih odredišta Južne Amerike. Od višemilijunskog Buenos Airesa do Patagonije, regije s prosječnom gustoćom naseljenosti od 1,5 stanovnika po četvornom kilometru, putovat ćemo teritorijem Argentine i Čilea. Nacionalni parkovi Los Glaciares (Mt. Fitzroy) i Torres del Paine nude treking na granici mašte, ledenjak Perito Moreno ledom prekriva površinu veličine četvrtine teritorija Hrvatske. 
četvrtak, 5. svibnja 2016. 18.00 sati ● Booksa
Brazilactica: Cha falante
Ovo je večer na kojoj ćete čuti brazilsku poeziju, laganu brazilsku glazbu a sve će to biti lagano "ispresijecano" pojašnjenjima glavnih povijesnih događanja ove naširoko omiljene zemlje.
Dio koji se tiče povijesti bit će na engleskom jeziku, dok će se poezija recitirati na portugalskom.
srijeda, 4. svibnja 2016. 18:00 ● Knjižara Matice hrvatske
Ida Raffaelli: O značenju, uvod u semantiku
Knjigu će predstaviti: Branka Tafra, Ivana Vidović - Bolt, Ida Raffaelli i Romana Horvat, glavna urednica izdanja MH.
Nakladnik: MH
srijeda, 4. svibnja 2016. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana J.Jelačića 7/1
Siniša Matasović: Sisak se uspješno pretvara da spava

Knjigu će predstaviti: Davor Šalat, Kristina Posilović i Siniša Matasović. Pjesme će čitati dramska umjetnica Dunja Sepčić. Voditeljica Tribine je Lada Žigo Španić.

Nakladnik: MH
utorak, 3. svibnja 2016. 19.00 ● Booksa
Od korica do korica: Jerko Bakotin, o putovanju pisanju i politici
Kultura reportaže i putopisa bila je iznimno razvijena u Hrvatskoj i Jugoslaviji u drugoj polovici prošloga stoljeća. Procvat ovih žanrova na granici između književnosti i novinarstva potpomagala je snažna novinarska infrastruktura i široke dopisničko-izvjestiteljske mreže kojom su raspolagali domaći mediji, ali i specifičan globalni položaj socijalističke Jugoslavije.
U takvoj društvenoj, političkoj i medijskoj klimi nedavno je ugledala svjetlo dana knjiga Jerka Bakotina Bratstva i ubojstva, gajđin
petak, 29. travnja 2016. 18.00 sati ● Booksa
AUT-ova *ASTROVEČER*  u Booksi
Predzadnje večeri u mjesecu travnju, na prvi dan retrogradnog merkura, AUT vas poziva da im se priključite u Booksi na astro druženju i čitanju tarota i natalnih karti.

Dođite po odgovore na ključna životna pitanja kao što su: hoće li vam zvijezde biti naklonjene na ovogodišnjoj LGBT brucošijadi, je li istina da je tema brucošijade opet maturalna večer, hoće li ove godine biti punča, je li moguće da će u pol' 9 kod sabe nastupati, na ova i brojna druga sočna pitanja iz publike će odgovarati vrijedne AUTovke.


četvrtak, 28. travnja 2016. 19.00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Promocija knjige: Calluna vulgaris
Autor: Alessandra Iovinellija 
Na promociji hrvatskog prijevoda romana uz autora, će govoriti i prevoditeljica Tanja Čale, književni kritičariSibila Petlevski i Tonko Maroević te filmski kritičarBruno Kragić. Ulomke iz romana čitat će Antonia Luketin Alfirević i Maura Filippi
Izrazito inventivan roman; povezujući klasične pripovjedne postupke i strukture odnosa među likovima s iznimnom filmskom, književnom i kulturnom erudicijom, autor nam donosi napetu priču koja propituje temelje ljudske egzistencije.
petak, 22. travnja 2016. 16:00-21:30 ● Booksa
Noć knjige 2016: Sve za 10
Noć knjige u Booksi prošle je dvije godine bilo događanje koje je nadmašilo sva naša očekivanja u smislu vašeg sudjelovanja, živosti i velikog, srčanog zanimanja za knjige. Ove godine ćemo nastaviti istim putem.
Svima vama koji ste nam donirali knjige kažemo – hvala puno! Svi vi koji imate višak knjiga, slobodno ga donesite u Booksu. A svi vi koji volite knjige, volite ih čitati, sakupljati, poklanjati, dijeliti – dobro nam došli na Noć knjige 2016.!
petak, 22. travnja 2016. 18.00 sati ● Hrvatski školski muzej
Noć knjige u Hrvatskom školskom muzeju
U ciklusu Kako smo (pre)živjeli školu knjižničarska savjetnica Muzeja dr. sc. Štefka Batinić razgovarat će s gospodinom Markom Ferekom o njegovim iskustvima iz školskog života iz perspektive osobe s deficitom pažnje i hiperaktivnosti.
petak, 22. travnja 2016. 21:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića

Razgovor i čitanje

Između čitanja naših autora uključit ćemo se uživo u programMeđunarodnog književnog festivala Cúirt u Galwayu i poslušati razgovor s Patrickom deWittom, autorom romana Braća Sisters. 
Irski Cúirt, slovenska Vilenica i hrvatski Festival svjetske književnostimeđunarodni su književni festivali partneri koji kroz projekt "Sharing the World, u okviru programa Europske Unije Kreativna Europa, "razmjenjuju" pisce, kritičare i izložbe knjiga te prenose razgovore uživo partnerskih festivala. Projekt "Sharing the World" počeo je 1. svibnja 2015., a trajat će do 30. travnja 2017.
petak, 22. travnja 2016. 19:00 ● Hrvatska matica iseljenika, Trg Stjepana Radića 3
Branka Bezić Filipović: Tragom Hrvata u svijetu
O knjizi će govoriti: mr. sc. Marin Knezović, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika;   dr. sc. Ivan Čizmić, povjesničar; dr. sc. Marin Sopta, povjesničar iseljeništva;  nakladnik Zorana Boškovića, te autorica. Predstavljanje vodi: Vesna Kukavica, prof.
Nakladnik: Bošković
srijeda, 13. travnja 2016. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana J.Jelačića 7/1
Ernest Fišer: Doba nevremena
Knjigu će predstaviti Božidar Petrač, urednik i Davor Šalat. Pjesme će interpretirati dramski umjetnik Zvonko Zečević.
Nakladnik: ALFA
utorak, 12. travnja 2016. – četvrtak, 19. svibnja 2016. ● Centar za kulturu Trešnjevka
9. Festival dječje knjige
Autorica festivala Sanja Pilić ove godine za temu ima Alisu u zemlji čuda, maštaonicu u kojoj će i djeca stvarati svoju zemlju čuda. Na festivalu gostuje i Miro Gavran, autor niza naslova i za djecu, bit će govora o inspiraciji, mašti i mnogim tajnama pisaca, Kristina Čunović vodi čitaonicu za najmlađe, s Irenom Frantal će djeca izrađivati svoju umjetničku knjigu (book art). Gostuje i Hrvatski savez gluhoslijepih osoba DODIR koji će predstaviti niz aktivnosti kojima promiču dječju književnost, a CMS predstavlja slikovnicu o izbjeglicama.

četvrtak, 7. travnja 2016. 19,30 sati ● HNK

Filozofski teatar 

TERRY EAGLETON

Terry Eagleton po mnogima je najutjecajniji živući književni kritičar u Velikoj Britaniji. Eagleton je profesor engleske književnosti na Sveučilištu u Lancasteru, u Engleskoj, i profesor kulturalne teorije na Nacionalnom sveučilištu Irske u Galwayju. Napisao je više od četrdeset knjiga, među kojima su: “The Ideology of the Aesthetic” (1990.) i “The Illusions of Postmodernism” (1996.)

srijeda, 6. travnja 2016. 18.00 sati ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5
Predstavljanje knjige 'Proziran i prezren – Njemački jezik u hrvatskom društvu u 1. polovici 19. stoljeća'
organizator: Austrijski kulturni forum Zagreb
O knjizi će govoriti prof. dr. sc. Marijan Bobinac (Filozofski fakultet u Zagrebu), prof. dr. sc. Drago Roksandić (Filozofski fakultet u Zagrebu) i autor, dr. sc. Daniel Barić (Université de Tours).
srijeda, 6. travnja 2016. 20:00 ● Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5
A. Saška Mutić: Dovoljno dobra
U predstavljanju knjige sudjeluju: Branislav Glumac, autor "Zagrepčanke", Alojz Majetić, promotor,  Vesna Tominac Matačić, glumica,  Marina Vujčić, urednica i A. Saška Mutić, autorica.
Nakladnik: HENA COM
četvrtak, 31. ožujka 2016. 18:00 ● Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5
Milko Valent: Pustinja
Osim samog autora na predstavljanju knjige će sudjelovati i Miroslav Mićanović te Branko Čegec.

srijeda, 30. ožujka 2016. 16:00 ● Pučko otvoreno učilište Zagreb, Ulica grada Vukovara 68
Magdalena Najbar - Agičić: Povijest novinarstva
Povodom predstavljanja knjige, autorica Magdalena Najbar-Agičić će održati predavanje: Zašto nam je zanimljiva povijest novinarstva ili zašto bi nam povijest novinarstva mogla/trebala biti zanimljiva?
Nakladnik: Ibis grafika
srijeda, 30. ožujka 2016. 18:00 ● Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5
Kristina Gavran: Kiša u Indiji, ljeto u Berlinu
Osim same autorice na predstavljanju knjige sudjelovati će Helena Sablić Tomić, Mira Muhoberac i Josip Pandurić.

utorak, 29. ožujka 2016. 19:00 ● Caffe bar U dvorištu, Žerjavićeva 7
Rumena Bužarovska: Moj muž
Osim same autorice na predstavljanju knjige sudjeluju i pisac Kristian Novak, prevoditelj Ivica Baković i urednik Kruno Lokotar.

utorak, 22. ožujka 2016. 12:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Zvonimir Mrkonjić: Medij mlijeko
O knjizi će govoriti: Zvonimir Mrkonjić, Sanjin Sorel, Tonko Maroević i Branko Čegec.
Nakladnik: Meandarmedia
ponedjeljak, 21. ožujka 2016. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana J.Jelačića 7/1
Nevenka Nekić: Jaka
Knjigu će predstaviti dr.sc Nedjeljko Mihanović, povjesničar književnosti; g. Ive Livljanić, diplomat i naš bivši veleposlanik pri Sv. Stolici; Đuro Vidmarović, književni kritičar i autorica Nevenka Nekić.
Nakladnik: ITG
srijeda, 16. ožujka 2016. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana J.Jelačića 7/1
Božica Pažur: Kulturnoanimalistički aspekti suvremenoga kajkavskoga pjesništva
Knjigu će prezentirati prof.dr.sc. Joža Skok, urednik knjige i voditelj Tribine Kajkavskoga spravišča, dr.sc. Zvonko Kovač, recenzent, dramski umjetnik Dubravko Sidor i dr.sc. Božica Pažur, autorica.
Nakladnik: Mala biblioteka Ignac Kristijanović
srijeda, 16. ožujka 2016. 12:00 ● Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5

Helena Sablić Tomić: Skriveno u oku

Knjigu će predstaviti: Ivana Bodrožić, Branka Džebić i Helena Sablić Tomić. Predstavljanje moderira urednica Nives Tomašević.
Nakladnik: Ljevak
srijeda, 9. ožujka 2016. 13:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana J.Jelačića 7/1
Drago Šaravanja: Usporedbe
Knjigu će predstaviti Tuga Trle, Đuro Vidmarović i autor. Prozne isječke interpretirat će dramska umjetnica Dunja Sepčić.
Nakladnik: Alfa
petak, 4. ožujka 2016. 18:30 ● Pučko otvoreno učilište Zagreb, Ulica grada Vukovara 68
A. P. Kezele: Uklanjanje faktora karme
Ova knjiga govori o posljednjem koraku duhovnog putovanja; o raskidanju okova uzročnih petlji i završetku života u iluzornoj stvarnosti.
Nakladnik: Dvostruka duga
četvrtak, 3. ožujka 2016. 19:00 ● Napretkov kulturni centar, Bogovićeva 1/I
Pavao Crnjac: Oteto djetinjstvo

O knjizi će govoriti: prof. dr. sc. Ivan Markešić i autor don Pavao Crnjac. U sklopu predstavljanja biti će prikazan video spotova o Rami i insert „Svjedočanstva“ iz dokumentarnog filma „Oteto djetinjstvo“.

Nakladnik: HKD Napredak
četvrtak, 3. ožujka 2016. 18:00 ● Knjižara Matice hrvatske
Bernard Williams: Smisao prošlosti: ogledi o povijesti filozofije
Knjigu će predstaviti: Stipe Kutleša, Matej Sušnik, Luka Boršić i Filip Grgić.
Nakladnik: Matica Hrvatska
srijeda, 2. ožujka 2016. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana J.Jelačića 7/1
Robert Roklicer: Apsolutno siguran
Knjigu će predstaviti Sonja Zubović, Davor Šalat i autor Robert Roklicer. Tekstove će interpretirati dramski umjetnik Joško Ševo.
Nakladnik: Naklada Đuretić
utorak, 1. ožujka 2016. 19:00 ● ORIS Kuća arhitekture, Ulica kralja Držislava 3
Marko Golub: Kritička kartografija: tekstovi o suvremenoj umjesti i dizajnu
O knjizi će govoriti urednica Ivana Mance, autor pogovora Boris Greiner, kritičar arhitekture i dizajna Maroje Mrduljaš i autor, Marko Golub.
Nakladnik: AICA i Durieux
ponedjeljak, 29. veljače 2016. 19:00 ● Društvo arhitekata Zagreb, Trg bana J.Jelačića 3/1
Sandra Uskoković: Lovro Perković - Estetika prostora i senzibilitet konteksta
O knjizi će govoriti Feđa Vukić, Maroje Mrduljaš i Tomislav Premerl.
Nakladnik: Exlibris
utorak, 23. veljače 2016. 12:00 ● Gliptoteka HAZU, Medvedgradska 2
Dragica Hammer Tomić: Sveto i tragično u kiparstvu Ivana Meštrovića
Promotori će biti predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, akademik Tonko Maroević, dr. Mate Meštrović i dr. Dragica Hammer Tomić.  Moderator će biti Vesna Mažuran Subotić, v.d. upraviteljice Gliptoteke HAZU.
Nakladnik: Ex libris
utorak, 23. veljače 2016. 18:00 ● KIC
Saša Božić i Simona Kuti: Transnacionalni socijalni prostori
O knjizi će govoriti:  dr. sc. Ognjen Čaldarović, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Silva Mežnarić, Institut za migracije i narodnosti, Zagreb, dr. sc. Simona Kuti (autorica), Institut za migracije i narodnosti, Zagreb, dr. sc. Saša Božić, (autor) Sveučilište u Zadru. Voditelj razgovora je Goran Batina, sociolog i urednik Naklade Jesenski i Turk
Nakladnik: Jesenski i Turk
utorak, 23. veljače 2016. 18:00 ● Hrvatski sabor kulture, Zvonimirova 17, III.kat
Kristina Štebih: Pismo z Galicije
O knjizi govore: autorica Kristina Štebih; urednici Mirko Kovačević, prof. i dr. sc. Sanja Nikčević;  tajnik HSK-a Dražen Jelavić, prof; kazališni kritičar Igor Ružić; predsjednik MH u Čakovcu Ivan Pranjić, prof.;  voditelj Kazališne družine Štolcer Čakovec Dejan Buvač.
Nakladnik: Matica Hrvatska
četvrtak, 18. veljače 2016. 18:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana J.Jelačića 7/1
Snježana Babić Višnjić: Andautonac
Promociju će moderirati Silvija Šesto, predsjednica Društva hrvatskih književnika za djecu i mlade te urednica knjige. Ulomke iz romana čitat će dramska umjetnica Ana Vilenica.
Nakladnik: HDKDM
utorak, 16. veljače 2016. 19:30 ● Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5
Ivo Štivičić: Antologijske drame

O knjizi će govoriti Vojo Šiljak, promotor, Marina Vujčić, urednica i Ivo Štivičić, autor.

Nakladnik: Hena com
utorak, 16. veljače 2016. 13:00 ● Velika dvorana Matice Hrvatske, Strossmayerov trg 4
Karl Jaspers: Opća psihopatologija
Predstavljanje knjige Karla Jaspersa "Opća psihopatologija", u prijevodu akademika Ante Stamaća. Knjigu će predstaviti Vlado Jukić, Ante Stamać i Romana Horvat, glavna urednica izdanja Matice Hrvatske. Predstavljanje, uz Maticu, organiziraju Hrvatsko psihijatrijsko društvo i Klinika za psihijatriju "Vrapče".
Nakladnik: Matica Hrvatska
subota, 13. veljače 2016. 19:30 ● HNK
Filozofski teatar
Nova gošća Filozofskog teatra u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu je Eva Illouz, jedna od najznačajnijih sociologinja današnjice, autorica na hrvatski prevedene knjige "Zašto ljubav boli". Povodom njezinog prvog gostovanja u Hrvatskoj, Planetopija je objavila čak dvije njezine knjige "Hladna intimnost: Kako smo stvorili emocionalni kapitalizam" i najnoviju "Hard-core romansa: Pedeset nijansi sive, bestseleri i društvo".

srijeda, 10. veljače 2016. 19:00 ● Velvet café, Dežmanova 9
Delimir Rešicki: Lovci u snijegu
Predstavljanje nove zbirke poezije, uz autora, vodit će Žarko Paić i Branko Čegec.
Nakladnik: Fraktura
utorak, 9. veljače 2016. 20:00 ● Caffe bar U dvorištu, Žerjavićeva 7
Darko Šeparović: Autopilot
Zbirka poezije Darka Šeparovića, "Autopilot", predstavit će Dinko Kreho kao kritičar, Sven Popović, kao kritičar i kao prijatelj iz literarnog kružoka, Kruno Lokotar kao urednik i pokretač nagrade.
Nakladnik: Algoritam
petak, 5. veljače 2016. 20:00 ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Zvjezdana Jembrih: Sve jedno
Hrvatsko društvo pisaca poziva na predstavljanje knjige Zvjezdane Jembrih "Sve jedno". O knjizi će govoriti autorica, urednik Ivan Herceg te kritičari Sanja Lovrenčić i Davor Šalat.
Nakladnik: HDP
petak, 5. veljače 2016. 17:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana J.Jelačića 7/1
 Sanja Polak "Skijaški dnevnik Pauline P.

U predstavljanju romana sudjelovat će Sanja Polak, glavni urednik Zoran Maljković i recenzentica Marina Gabelica. Razgovor će voditi moderatorica Sanja Doležal. Ulomke iz romana čitat će glumica Jasna Palić.

Nakladnik: Mozaik knjiga
četvrtak, 4. veljače 2016. 19,30 sati ● Vinyl Bar
U Zagrebu gostuje rumunjska spisateljica Ioana Pârvulescu, autorica romana 'Život počinje u petak', nagrađenog Europskom nagradom za književnost. O romanu će uz autoricu govoriti prevoditelji Ivana Olujić i Luca-Ioan Frana, te Neven Vulić, urednik u Nakladi OceanMore.
četvrtak, 4. veljače 2016. 18:00 ● Knjižara Matice hrvatske
Ozren Žunec: Iskonska narav
Knjigu će predstaviti Damir Barbarić, Stipe Kutleša, Igor Mikecin, Petar Šegedin i Ozren Žunec.
Nakladnik: Matica Hrvatska
srijeda, 3. veljače 2016. 19:00 ● Velvet café, Dežmanova 9
Aleš Šteger: Knjiga stvari i Knjiga tijela

O Knjigama će uz autora govoriti Darija Žilić i Irena Matijašević. Razgovor vodi Roman Simić Bodrožić. Unatoč formalnom razlikovanju, "Knjiga stvari" i "Knjiga tijela" slovenskoga pjesnika Aleša Štegera jedinstven su pjesnički diptih koji je nastajao čitavo desetljeće.

Nakladnik: Fraktura
srijeda, 3. veljače 2016. 12:00 ● Društvo hrvatskih književnika, Trg bana J.Jelačića 7/1
Diana Rosandić Živković: Strah od konja
Na predstavljanju knjige sudjelovat će: dr. sc. Željka Lovrenčić, Maja Gjerek Kušenić i autorica.  Ulomke će čitati dramska umjetnica Dunja Sepčić.
Nakladnik: Naklada Đuretić
utorak, 2. veljače 2016. 20:00 ● Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5
Jerko Bakotin: Bratstva i ubojstva, gajđin
Knjigu će predstaviti profesor i teoretičar Dean Duda, novinar Ladislav Tomičić, urednik Kruno Lokotar i autor Jerko Bakotin. Knjiga je opremljena sa šezdesetak fotografija koje prate rukopis.
Nakladnik: Algoritam
utorak, 2. veljače 2016. 20:00 ● Caffe bar Sova, Andrije Hebranga, ulaz Gajeva

Sanja Lovrenčić: Iz ateljea

Uz autoricu, u predstavljanju sudjeluju urednica knjige Lidija Dujić i likovna umjetnica i književnica Zvjezdana Jembrih.
Nakladnik: Mala zvona
utorak, 2. veljače 2016. 11:00 ● Velika dvorana Matice Hrvatske, Strossmayerov trg 4
110 godina Hrvatske seljačke stranke
Knjigu će predstaviti predsjednik Hrvatske seljačke stranke Branko Hrg, prof. dr. Mira Kolar Dimitrijević, prof.dr. Ivica Šute, dr.sc. Đuro Škvorc, prof.dr. Hrvoje Petrić te glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić.
Nakladnik: Matica Hrvatska
četvrtak, 28. siječnja 2016. 12 sati ● DHK

Predstavljanje knjige Vinka Brešića
Hrvatska književnost 19. stoljeća

Sudjeluju: Ivan J. Bošković, Davor Dukić, Cvijeta Pavlović i Božidar Petrač
subota, 23. siječnja 2016. 19:30 ● HNK u Zagrebu
FILOZOFSKI TEATAR
Slavoj Žižek, slovenski filozof
Uz novo izdanje Filozofskoga teatra, izdavačka kuća Fraktura u suradnji s HNK izdaje i dugo iščekivanu Žižekovu “Antigonu”. Riječ je o prvome dramskom tekstu slovenskoga filozofa koji je on napisao specijalno na poziv Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a koji će nakon hrvatskog izdanja uskoro biti objavljen na desetak drugih svjetskih jezika. Svjetska premijera predstave po Žižekovu tekstu očekuje se upravo u zagrebačkome HNK.
četvrtak, 21. siječnja 2016. 19:00 ● Booksa
KNJIŽEVNOST IZVAN POLICA
Tri mlade autorice predstavit će svoje spisateljsko iskustvo i svoje neobjavljene romane a to su Jelena Hrvoj s psihološkim trilerom Durgina kuća, Iva Šaronja s političkim SF-om Lyssa i Sonja Krivokapić sa satirom Zelena koža.
srijeda, 13. siječnja 2016. 18:00 ● Booksa
FRANCUSKA SRIJEDA
Jedna srijeda u mjesecu rezervirana je za druženja na francuskom.
subota, 9. siječnja 2016. 18:00 ● Booksa
FEMINISTIČKI KRUŽOK
'Pristajanje na ulogu žrtve': zašto žene ne napuštaju obitelj gdje doživljavaju nasilje, kako se oduprijeti psihičkom nasilju, kako prepoznati manipulaciju?