FESTIVALI

 

petak, 14. prosinca 2012. – nedjelja, 23. prosinca 2012. ● Dom hrvatskih likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma bb
Treći artOmat – sajam nekonvencionalnih umjetničkih predmeta
artOmat već tradicionalno spaja kreativce različitih područja koji svojim nekonvencionalnim razmišljanjem sudjeluju u kreiranju izuzetno inspirativnog programa u jedinstvenoj atmosferi Doma hrvatskih likovnih umjetnika. Stoga, i ove godine, osim najoriginalnijih izlagača, čija kreativna rješenja istupaju iz standardne proizvodnje, posjetitelji će moći uživati u bogatom popratnom program, edukativnim radionicama, performansima ili se opustiti u lounge zoni artOmat-a koju ove godine uređuje dizajnerica Ana Tevšić.

četvrtak, 13. prosinca 2012. – nedjelja, 16. prosinca 2012. ● SC, Savska 25
Velesajam kulture #9
Deveto izdanje Velesajma kulture, tradicionalne manifestacije Kulture promjene Studentskog centra, koja na kraju svake godine predstavlja autorske radove iz svih područja umjetnosti, ali i znanosti, održat će se u svim prostorima SC-a u Zagrebu od 13. do 16. prosinca. Ulaz na sve programe je besplatan!

srijeda, 5. prosinca 2012. – ponedjeljak, 10. prosinca 2012. ● Kino Europa, Dokukino Croatia, Art-kino Croatia
Human Rights Film Festival
Human Rights Film Festival otvara prijavu filmova za jubilarno deseto izdanje festivala u prosincu 2012. godine.  Festival prikazuje igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmske naslove s širokim tematskim fokusom na fenomene borbe za (ljudska) prava i povrede istih.

nedjelja, 2. prosinca 2012. 18:00 ● Trg bana Jelačića
Imagine Croatia festival
Imagine Croatia festival je mladih glazbenika u dobi od 13 do 20 godina, a otvoren je izvođačima bez obzira na vrstu glazbe koju izvode. Festival je nastao u sklopu Jeunesses Musicales International - svjetske organizacije Glazbene mladeži čija je članica i Hrvatska glazbena mladež. Festivali ovog tipa već se niz godina organiziraju u Švedskoj (Music Direkt), Belgiji (Music Live), Južnoj Africi (Music Crossroads Southern Africa), Sloveniji (Najstfest) i Rumunjskoj, a 2012. godina bit će šesta festivalska obljetnica u Hrvatskoj.

subota, 1. prosinca 2012. – utorak, 4. prosinca 2012. ● Kino Tuškanac , MSU, Akademija dramskih umjetnosti
Filmske mutacije: peti festival nevidljivog filma
Filmološki festival-simpozij Filmske mutacije: peti festival nevidljivog filma ove godine povezuje genezu pojma etike filmskog gledatelja iz razdoblja francuske sinefilije s nesigurnim gledateljem našeg vremena u programu Etička točka filma. Serge Daney. Program festivala obuhvaća filmske projekcije, predavanja i simpozij.

utorak, 27. studenog 2012. – nedjelja, 2. prosinca 2012. ● Zagorkin stan, Dolac 8
Dani Marije Jurić Zagorke 2012.
Šesti po redu Dani Marije Jurić Zagorke održat će se od 27. studenog do 2. prosinca 2012. godine. U sklopu programa manifestacije između ostaloga održat će se znanstveni skup Marija Jurić Zagorka - život, djelo, naslijeđe / Rad, rod i klasa; promocija stripa Zagorka: Biografija, autorice Lee Kralj Jager; svečana dodjela Nagrade za studentski rad na teme žena odnosno rodne problematike. U dane vikenda, za sudionike skupa i građanstvo, organizira se šetnja Zagorkinim tragom po Zagrebu.

nedjelja, 25. studenog 2012. – petak, 30. studenog 2012. ● Kino Europa
Dani bosanskohercegovačkog filma u Zagrebu
Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba organizira već petu godinu za redom u Kino Europa tjedan bosanskog filma. Ideja o održavanju manifestacije 'Dani bosanskohercegovačkog filma u Zagrebu' potekla je 2008. godine unutar programskih aktivnosti Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

petak, 23. studenog 2012. – subota, 1. prosinca 2012. ● razne lokacije
Illectricity Festival
Confusionov osmi festival audio-vizualnih umjetnosti - Illectricity, ove godine pod ekskluzivnim pokroviteljstvom Burn Studiosa, održat će se tijekom posljednjeg tjedna 2012. godine na više lokacija u Zagrebu. Illectricity će ponovno biti edukativnog karaktera s bogatom ponudom radionica, prezentacija i debata na temu glazbe i interaktvnih vizualnih umjetnosti.

četvrtak, 22. studenog 2012. – subota, 24. studenog 2012. ●
One take film festival
One take film festival međunarodni je, festival filmova snimljenih u jednom kadru, drugim riječima u jednom dahu, od trenutka uključenja do trenutka isključenja rada kamere. One take film festival isključuje, na prvi pogled, gotovo neisključiv dio filma - montažu i time zabranjuje rez, pretapanja, odtamnjenja/zatamnjenja i sve ostale oblike montažnih sklopova. Na taj način One take film festival stvara prostor za poticajnije filmsko promišljanje i uzbudljivo filmsko djelovanje.

srijeda, 21. studenog 2012. – subota, 24. studenog 2012. ● Kino Europa
Vox Feminae
Ovogodišnjim festivalskim vizualom Vox Feminae poručuje da biti žena, u najširem smislu te riječi, danas podrazumijeva posjedovanje nadnaravnih moći, ali i da svaka žena može biti superjunakinja.  A organizatoricama je u metamorfozi u superheroine  na vizualima svojim ilustracijama pripomogla akademska slikarica Helena Janečić. Festival i ove godine nastavlja promicati žensko stvaralaštvo i problematizirati pitanja roda kroz međunarodni natjecateljski filmski program, radionice, izložbe, predavanja i nastupe glazbenica i DJ-ica.

subota, 17. studenog 2012. – nedjelja, 18. studenog 2012. ● razne lokacije
Noć kazališta - European Theatre Night
U program pete Noći kazališta u Hrvatskoj uključeno je 83 kazališta/institucije iz 31 hrvatska grada. Programom je predviđeno 120 kazališnih predstava i 6o-tak popratnih programa. U odnosu na prošlogodišnju manifestaciju, program i broj učesnika veći je za 25% te je ulaz na programe besplatan ili po simboličnim cijenama.

utorak, 13. studenog 2012. – nedjelja, 18. studenog 2012. ● Zagrebački Velesajam
Interliber: Međunarodni sajam knjiga
Interliber - međunarodni sajam knjiga i učila predstavlja poslovni svijet izdavačkog i edukativnog stvaralaštva s najvećom ponudom knjiga i učila na jednom mjestu. Sajam se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

ponedjeljak, 12. studenog 2012. – srijeda, 14. studenog 2012. ● Galerija MORH-a \'Zvonimir\', Bauerova 33
Dipavali (Diwali): Festival svjetla
Dipavali (Diwali), jedan od najvećih i najznačajnijih indijskih festivala obilježavamo od 12. - 14 studenoga uz izložbu, predavanja, ples, poeziju i dokumentarni film. Dipavali na sanskrtu znači niz svjetala, te se stoga i uvriježio naziv festival svjetla, koji prema hinduističkom kalendaru označava početak nove godine.

četvrtak, 8. studenog 2012. ● CeKaTe
PSST! 6 Festival nijemog filma
Centar za kulturu Trešnjevka šestu godinu zaredom organizira Festival nijemog filma, manifestaciju koja je još uvijek rijedak dragulj i na europskoj kulturnoj sceni. PSSST! pruža izvrsnu priliku za upoznavanje s nijemim filmom u drukčijem svjetlu, kroz spoj moderne tehnologije i osnovne filmske forme.

ponedjeljak, 5. studenog 2012. – subota, 17. studenog 2012. ● razne lokacije
Festival Pazi, knjiga! 2012.
Uz književna zbivanja koja će se odvijati u Zagrebu, dio festivala održat će se u Krapini, Belišću, Karlovcu i Bjelovaru. Ovca u kutiji nagrada je za najbolju hrvatsku slikovnicu koju organizator festivala Knjiga u centru dodjeljuje svake godine najuspješnijoj (i slikom i rječju) domaćoj slikovnici. Nagrada Lice knjige, nagrada za najbolji dizajn i ilustraciju knjige, koju organizator dodjeljuje u suradnji s ULUPUH-om, od ove godine je međunarodna. Lajtmotiv ovogodišnjeg festivala je ljubav.

ponedjeljak, 5. studenog 2012. 19:00 ● Kino Europa
Uhvati sa mnom ovaj dan! / Uhvati film
Filmski festival ‘Uhvati sa mnom ovaj dan!/Uhvati film’ obuhvaća projekcije domaćih i inozemnih filmova na temu život, aktivnosti i dostignuća osoba sa invaliditetom, kao i prateće programe: filmske radionice, tribine/razgovore sa autorima i glumcima filmova, seminar za novinare i studente novinarstva, izložbe, performanse i sl. u kojima učestvuju i osobe sa invaliditetom. Bitan dio festivala predstavlja i Filmski karavan koji obuhvaća: najavna gostovanja, promociju festivala i postprodukciju.

petak, 2. studenog 2012. – nedjelja, 4. studenog 2012. ● Vip club, Trg bana Jelačića
8 Vip Zagreb Jazz Festival
Na programu 8 Vip Zagreb Jazz Festivala i ove godine će se naći impresivna svjetska jazz imena: John Medeski Solo, Mostly Other People Do the Killing i Gretchen Parlato. Ulaznice za koncerte bit će moguće kupiti na blagajni Vip cluba isključivo na dane održavanja koncerata (od 2. do 4.11.). Blagajna Vip cluba bit će otvorena svakog dana festivala od 19 do 20 sati.

utorak, 30. listopada 2012. – subota, 3. studenog 2012. ● Tvornica kulture
IndiGO festival
Tvornica kulture krajem listopada organizira svoj prvi festival pod nazivom Indigo.
Festival će ugostiti američki post-punk bend Tuxedomoon, zatim Xiu Xiu koji će ovom prilikom promovirati svoj novi album "Always", indie-pop ženski trio Punčke, talijanski psihodelični Japanese Gum s predgrupom Go Dugong te dvočlani belgijski bend Oh Burgundy koji na jedinstven način kombinira vokalnu teksturu, dvije gitare i programirane ritmove.

srijeda, 24. listopada 2012. – petak, 21. prosinca 2012. ● Novozagrebačka Scena Travno i razne lokacije
8 festival novog cirkusa
Od 24. listopada pa sve do 21. prosinca Mala performerska scena u partnerstvu s Međunarodnim centrom za usluge u kulturi u Novi Zagreb donosi – novu magiju. Novozagrebačka Scena Travno bit će, naime, središnje mjesto Festivala novog cirkusa koji ove godine predstavlja magie nouvelle, žanr koji se posljednje desetljeće rapidno razvija kao intrigantan izvedbeni pravac.

srijeda, 24. listopada 2012. – srijeda, 31. listopada 2012. ● razne lokacije
Festival Perforacije
Festival Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti i ove se godine održava u tri hrvatska grada: Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku te će još jednom predstaviti neka od najupečatljivijih ostvarenja na području izvedbenih umjetnosti u regiji od strane već etabliranih skupina i samostalnih umjetnika.

petak, 19. listopada 2012. – subota, 20. listopada 2012. ● Teatar &TD
World Music Festival Nebo
U petak i subotu, 19. i 20. listopada, u velikoj dvorani Teatra &TD održat će se Zagreb World Music Festival Nebo, manifestacija koja pruža uvid u recentnu ponudu glazbe svijeta (world music).
Nastupaju: Matthias Loibner (Hurdy gurdy virtuoso), Flamor (Flamenco en vivo), Vuge (Balkan magic), Zykopops (Worse than tubrofolk).

nedjelja, 14. listopada 2012. – nedjelja, 21. listopada 2012. ● Kino Europa, Kino Grič, Kino Tuškanac, Plesni centar, MSU
Zagreb Film Festival
Šireći se preko Save, Zagreb Film Festival više se no ikad suživljava s gradom te ostaje najveći i najvažniji filmski festival za Zagrepčane i posjetitelje grada Zagreba. Na festivalu će biti prikazano oko stotinu filmova u deset programa, koje u prosjeku pogleda oko 30 000 gledatelja.

petak, 12. listopada 2012. – subota, 20. listopada 2012. ● Hrvatski glazbeni zavod
7. Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe
Želja festivala jest predstaviti komornu glazbu kao ono što doista jest, naime, puna energije, glazba koja može probuditi, dodirnuti i uskovitlati najdublje emocije. Za Susanne Yoko Henkel, umjetničku ravnateljicu, komorna je glazba, ako je ispravno izvedena, najizravniji put do publike, jer pritom nastaje čarobna povezanost glazbenika i slušatelja, koja je u tom obliku jedinstvena.

srijeda, 10. listopada 2012. – nedjelja, 14. listopada 2012. ● Predvorje kina SC
Device_art 4.012
Biste li (opet) gledali Blade Runnera? Možete li se sjetiti zadnjeg robotskog koncerta kojeg ste posjetili? Kako se snalazite u kuhinji kad je riječ o hakiranju kućanskih aparata? Vidite li se u fab labu i primjenjujete li DIWO praksu? Odgovore na ova pitanja najbolje je potražiti na Device_art 4.012 jer tematski fokus četvrtog izdanja festivala je ideja robota.
Device_art je međunarodni festival robotike, gadgeta i naprava.

subota, 6. listopada 2012. – nedjelja, 7. listopada 2012. ● razne lokacije
LARP: Tragači zore
Larp Tragači zore smješten je u srednjovjekovni fantasy svijet i bit će organiziran kao jednokratni 24-satni događaj koji će se održati 06. i 07.10.2012.
Projekt se temelji na  fantasy djelima hrvatskih pisaca (Zmije Nikonimora Sanje Lovrenčić i Božja vučica  Aleksandra Žiljka) koji su organizatorima ljubazno dopustili da koriste elemente i motive njihovih priča u stvaranju igre. Iako to za igranje nije obavezna literatura, Lateralusovci toplo preporučuju svima zainteresiranima za sudjelovanje u Tragačima zore da ih pročitaju.


petak, 5. listopada 2012. – nedjelja, 14. listopada 2012. ● Zagreb
Tjedan restorana Hrvatska
Tjedan restorana je promotivna akcija sa svrhom promocije i promidžbe gastronomske scene  Hrvatske u suradnji s ugostiteljskim objektima. Restorani sudionici akcije izlaze u susret gostima putem posebne promotivne ponude. Koncept ove akcije napravljen je po uzoru na svjetske metropole te prilagođen hrvatskom tržištu. Održava se dva puta godišnje, krajem veljače i krajem rujna.

subota, 29. rujna 2012. – četvrtak, 29. studenog 2012. ● Galerija Klovićevi dvori
Off program galerije Klovićevi dvori
Galerija Klovićevi dvori predstavlja off program kojim se prezentiraju multimedijalna i interdisciplinarna umjetnička djela na razmeđu likovne umjetnosti, glazbe, kazališta, plesa, live arta, strip arta, performansa, video arta, mode, filma, sound arta, fotografije, suvremene poezije, književnosti, kulture djetinjstva, gastronomije, kulture dobre zabave s naglaskom na inovativni rad.

petak, 28. rujna 2012. – subota, 29. rujna 2012. ● Tvornica kulture
Glory Days festival
Prvi Glory Days Festival održat će se u Tvornici kulture. Nastupaju: Spiritualized, Josh T Pearson, Svadbas, Lollobrigida, SuperOperater, Saint Etienne, Cults, Nipplepeople, Kimiko, Rebel Star, Pink Studio, New Wave Syria.

utorak, 25. rujna 2012. – nedjelja, 30. rujna 2012. ● SC
25 FPS – Festival eksperimentalnog filma i videa
Osmo izdanje festivala 25 FPS promovira inovativni i alternativni filmski izraz, stilsku, medijsku i jezičnu raznorodnost, izražajne autorske koncepte i radove koji se oslanjaju na tradiciju avangardnog filma i eksperimentalnofilmskog roda.

utorak, 18. rujna 2012. – nedjelja, 23. rujna 2012. ● SC
Novi ganz novi festival
U prostorima Studentskog centra u Zagrebu,  a u organizaciji Kulture promjene SC-a, održat će NOVI GANZ NOVI FESTIVAL, međunarodni festival razvojnog kazališta. Novi ganz novi okreće se mlađoj populaciji, predstavlja mlade kazališne, plesne, glazbene i medijske autore te pokušava otkriti ganz nova imena i trendove u izvedbenim umjetnostima.

petak, 14. rujna 2012. – subota, 29. rujna 2012. ●
Festival svjetskog kazališta u svom desetom izdanju nudi predstave koje pružaju presjek najzanimljivijih događanja svjetskih pozornica, scenskih projekata koji obilaze najvažnije kazališne festivale i koji su redovito dio glavnog programa i prvi izbor svih programatora.
četvrtak, 13. rujna 2012. ● Bundek
Bundek Fest
Zagrebački jesenski festival. Nastupaju: Miroslav Škoro, Prljavo kazalište, Jinx, Mostar sevdah reunion, Bolesna Braća, Belfast Food, Hari Rončević, Franka Batelić, Željko Samardžić, Gazde, Klapa Maslina, Đani Stipaničev

utorak, 11. rujna 2012. – nedjelja, 7. listopada 2012. ●
Dani europske baštine 2012.
četvrtak, 6. rujna 2012. – nedjelja, 9. rujna 2012. ● Centar za kulturu Trešnjevka, Knjižnica Voltino, Knjižnica Staglišće, Knjižnica Knežija, Knjižnica Tina Ujevića
Sandorfov književni festival na Trešnjevci
U zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka (CeKaTe) naklada Sandorf predstavlja autore svoje biblioteke Avantura. Među piscima su i Robert Perišić, Damir Karakaš, Jurij Hudolin, Gordan Nuhanović, Srđan Valjarević. Uz predstavljanje autora odvit će se i literarni festival koji od 6. do 8. rujna organizira naklada Sandorf.

utorak, 4. rujna 2012. – nedjelja, 9. rujna 2012. ●
45. PIF, Međunarodni festival kazališta lutaka

Ove će godine Zagrepčani i njihovi gosti moći vidjeti lutkarske predstave za djecu i odrasle iz Poljske, Češke, Velike Britanije, Rusije, Brazila, Kanade, Bugarske, Bjelorusije, Slovenije, Španjolske,  Nizozemske i Hrvatske.
pročitajte više...


subota, 1. rujna 2012. – srijeda, 5. rujna 2012. ● Atrij Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Demetrova1
Festival Edin Karamazov i prijatelji
Festival se održava na Sceni Amadeo. Uz E. Karamazova u programu sudjeluju: karizmatična makedonska glazbenica i pjevačica Kaliopi, svjetski poznati Gudački kvartet krakovske filharmonije te sjajni zagrebački ansambl Antiphonus koji pod umjetničkim vodstvom Tomislava Fačinija njeguje djela koja sežu u same početke europske glazbe, ali i najsuvremenije opuse domaćih i inozemnih skladatelja.

srijeda, 29. kolovoza 2012. – nedjelja, 2. rujna 2012. ●
2. burza Mreže neovisnih kazališta i kazališnih družina
utorak, 24. srpnja 2012. – petak, 10. kolovoza 2012. ● Ljetno kino Tuškanac, art-kina Metropolis, Grič, KIC
Pula i Motovun u Zagrebu
Filmski festivali Pula i Motovun sele se ovo ljeto i u Zagreb. Posjetitelji će izbor najboljih, nagrađenih filmova, moći pratiti i u Ljetnom kinu Tuškanac.
Filmovi s festivala igranog filma u Puli osim u Ljetnom kinu Tuškanac prikazivat će se i u kinima Metropolis, Grič i KIC.

četvrtak, 19. srpnja 2012. – subota, 21. srpnja 2012. ● Atrij Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Demetrova1
Flamenko festival: Verde, que te quiero verde
Ove godine obiljezava se 75. obljetnica smrti Federica Garcije Lorce. U to ime prvi flamenko festival u regiji ponijet će ime njegove poznate pjesme "Verde, que te quiero verde“ koja je nadahnula mnogobrojne flamenko umjetnike. Predstave koje će izvesti sudionici festivala (Hrvatska, Srbija, Slovenija i Španjolska), u sklopu programa Scene Amadeo, inspirirane su njegovim stvaralaštvom.

srijeda, 18. srpnja 2012. – nedjelja, 22. srpnja 2012. ● Trg bana Josipa Jelačića; Gradec; Centar mladih Ribnjak
Međunarodna smotra folklora
Međunarodna smotra folklora najuglednija je manifestacija tzv. izvornog folklora u Hrvatskoj, odnosno folklornog amaterizma posvećenog njegovanju i prikazivanju zavičajne baštine. Od osnutka 1966. predstavlja i promiče baštinjene vrijednosti svih naroda i kultura i pridonosi nastojanjima da se u globaliziranom svijetu sačuvaju kulturne različitosti. Ovogodišnja Smotra održava se na temu Djeca i folklor.

nedjelja, 15. srpnja 2012. – petak, 31. kolovoza 2012. ● Dubravkin put
Ljetno kino Tuškanac
Ljetno kino Tuškanac na Dubravkinu putu, djelo arhitekta Kazimira Ostrogovića iz 1954., konačno dočekuje svoju priliku postati omiljeno okupljalište ljubitelja glazbe, kazališta i filma. Ova pozornica, s oko 500 sjedećih mjesta, značajno će doprinijeti obogaćenju ljetnog kulturnog života grada.

subota, 7. srpnja 2012. – srijeda, 5. rujna 2012. ● Hrvatski prirodoslovni muzej, Demetrova 1
Klupska kazališno-glazbena scena Amadeo
Klupska kazališno-glazbena scena Amadeo, od osnutka 2000., postaje zagrebačka ljetna polivalentna scena, s visokim kriterijima u odabiru glazbenog, kazališnog i filmskog programa.

srijeda, 4. srpnja 2012. – petak, 6. srpnja 2012. ● Muzej Mimara
Zagreb Tourfilm festival
Zagreb Tourfilm festival – Međunarodni festival turističkog filma jedinstvena je manifestacija koja će se prvi put održava u Zagrebu

utorak, 3. srpnja 2012. – subota, 7. srpnja 2012. ● Krležin Gvozd 23

Festival Miroslav Krleža

Prostor Krležine kuće i platoa ispred kuće postaje mjesto susreta svih umjetnika kojima je Krleža misaoni i duhovni orijentir. Glumci, književnici, glazbenici, likovni umjetnici, filmski djelatnici iz “svoga mraka i svoje svjetlosti” svjedoče svoju fascinaciju velikim piscem kroz multimedijalna scenska događanja. Umjetničku organizaciju potpisuje Teatar poezije. Program: Castellia, Djetinjstvo u Agramu, Hrvatski nokturno, Na rubu pameti, Razgovori s Krležom


nedjelja, 1. srpnja 2012. – utorak, 3. srpnja 2012. ● Bundek
Festival vatrometa
Jedanaesti put zaredom na Bundeku će se okupiti najbolji i najmaštovitiji svjetski priznati pirotehničari. Od petka do nedjelje gledat ćemo nadmetanja pirotehničkih ekipa iz Rusije, Slovačke i Hrvatske. Organizator festivala je Mirnovec pirotehnika.

petak, 29. lipnja 2012. – petak, 6. srpnja 2012. ●
Fantastic Zagreb film festival
Fantastic Zagreb je festival koji okuplja filmove fantastike i srodnih žanrova – znanstvena fantastika, horor, triler, suspens, animacija, eksperimentalni film, začudna drama itd.

petak, 29. lipnja 2012. – četvrtak, 2. kolovoza 2012. ● Gornji grad, Atrij Galerije Klovićevi dvori, Crkva sv. Katarine
Večeri na Griču
Večeri na Griču originalni su naziv tradicionalnih Zagrebačkih ljetnih večeri, manifestacije koja se po 31. put održava kao prirodan nastavak koncertne sezone. Ispunjene izuzetnim koncertnim događanjima i istaknutim glazbenim imenima, Večeri svojim bogatim programom  predstavljaju svojevrstan uvod u novu sezonu 2012./'13. Koncertne direkcije Zagreb.

četvrtak, 28. lipnja 2012. – srijeda, 11. srpnja 2012. ● Park Ribnjak
Park-in-Zagreb
Park-in-Zagreb zamišljen je kao dvotjedni festival zabave i kulture sa besplatnim programom koji se održava u Parku Ribnjak te adekvatnim otvorenim i zatvorenim prostorima. Festival su 2006. godine pokrenuli Udruga KULA, Centra mladih Ribnjak i Klub Purgeraj.

četvrtak, 28. lipnja 2012. – subota, 30. lipnja 2012. ● Jarunski Otok hrvatske mladeži
INmusic festival
INmusic festival najveći je open air festival u Hrvatskoj, a održava se jednom godišnje na jarunskom Otoku hrvatske mladeži u Zagrebu. Brojnim novim dodatnim sadržajima INmusic festival ce od ove godine realizirati značajan potencijal glazbenoga festivala, a to je mogućnost stvaranja jedinstvenog ugođaja gdje će publika uz vrhunski glazbeni program imati priliku doživjeti inovativne i jedinstvene programe.

četvrtak, 28. lipnja 2012. – ponedjeljak, 2. srpnja 2012. ● Muzej suvremene umjetnosti, Hrvatsko narodno kazalište, Kazalište Gavella, ZKM, Knjižnica i čitaonica Bogdan Ogrizović
26. međunarodni festival novog kazališta EUROKAZ
Najznačajniji festival novog kazališta u nas, EUROKAZ, nije žanrovski ograničen. Na njemu su zastupljeni kazalište, ples, performans i ostale srodne umjetnosti. Programski koncept naglašava inovaciju i impulse koji mijenjaju perceptivne običaje i stvaraju nove kazališnie jezike. www.eurokaz.hr

četvrtak, 28. lipnja 2012. – subota, 8. rujna 2012. ● Muzej za umjetnost i obrt

Ljetne noći Teatra Exit

Treću godinu u nizu Teatar EXIT pod vedrim zagrebačkim ljetnim nebom, u predivnom dvorištu Muzeja za umjetnost i obrt, nudi vlastite i gostujuće predstave, sa željom zadovoljiti potrebe svih onih koji su u ljetnim mjesecima izvan redovne kazališne sezone željni kazališnih događanja.


ponedjeljak, 25. lipnja 2012. – subota, 30. lipnja 2012. ●
Zagreb Internacional Blues festival
Cijeli festival u trajanju od šest dana donijet će, osim Zakiye Hooker, kćerke legendarnog John Lee Hookera, još poneko strano ime i ponajbolje hrvatske blues izvođače, a sve u znak sjećanja na Dražena Buhina, jednog od trojice pokretača i osnivača Zagreb International Blues festivala.

utorak, 19. lipnja 2012. – nedjelja, 24. lipnja 2012. ● Kino Europa
Tjedan turskog filma
Hrvatsko-turska udruga prijateljstva u suradnji s Veleposlanstvom Republike Turske u Zagrebu  od 19. - 24.6. u kinu Europa organizira 1. Tjedan turskog filma u Zagrebu s ciljem predstavljanja vrlo plodne nove, odnosno mlade turske kinematografije. Tijekom šest dana, svi će ljubitelji filma imati priliku pogledati sedam ostvarenja suvremenih  turskih redatelja koji su polučili uspjeh i u Turskoj i van granica te zemlje.

ponedjeljak, 18. lipnja 2012. – nedjelja, 24. lipnja 2012. ●
Tjedan raznolikosti
Festival iznenadnih uličnih akcija, performansa, glazbe i predstava. Tjedan raznolikosti zajednički je projekt Organizacije direktnih akcija ODA i mladih kreativaca i umjetnika. ODA je udruga za promicanje kreativnih procesa koja je nastala iz prijateljstva i volje za pokretanjem i razvojem kreativnih procesa.

petak, 15. lipnja 2012. – nedjelja, 17. lipnja 2012. ● Stara klaonica, Heinzelova 66
Međunarodni festival dizajna Dan D
Dan D zajednički organiziraju HDD - Hrvatsko dizajnersko društvo i Pepermint. Od prvog izdanja 2010. godine nastoji izvući na svjetlo dana snagu i potencijale koje nose mladi dizajneri i dizajnerice, oni koji se trenutno školuju ili su završili studij, već djeluju na sceni ili će na nju tek kročiti, ali unutar dobne granice do 35 godina.

petak, 15. lipnja 2012. – subota, 16. lipnja 2012. ● Kino Europa, Galerija Karas
festival
Organ vida 4
Festival Organ Vida međunarodni je festival fotografije. Cilj festivala je promoviranje mlade i suvremene, hrvatske i inozemne fotografske kulture, jačanje fotografske scene u Hrvatskoj i prezentiranje autorskih radova publici.

petak, 15. lipnja 2012. – subota, 16. lipnja 2012. ● Prečko
Music Street Urban Festival, Zadnja stanica Prečko
Filmsko glazbena udruga Zadnja stanica Prečko osnovana je s ciljem da održi festival te da promiče i razvija filmsko i glazbeno stvaralaštvo u Prečkom.

ponedjeljak, 11. lipnja 2012. – srijeda, 13. lipnja 2012. ● Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5
3. izdanje festivala Stih u regiji
U organizaciji Hrvatskog društva pisaca, odnosno organizatora, urednika časopisa Poezija, Ervina Jahića i Ivana Hercega, u Zagrebu se ovih dana održava treći SUR.

petak, 8. lipnja 2012. – subota, 9. lipnja 2012. ● Savski nasip
Invazia festival
Na lokaciji uz Savski nasip organizatori spremaju dvodnevni festival elektronske glazbe na dva stagea te preko trideset imena.

četvrtak, 7. lipnja 2012. ● Galerija Mochvara, Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb
Cirkulacija 2: Platforma za totalnu umjetnost / Noise kao metafora
Program platforme za totalnu umjetnost obuhvaća performanse, radionice i javne prezentacije koncertnog, izvedbenog i izložbenog tipa. Na Platformi, uz domaće umjetnike sudjeluje Društvo za interdisciplinarnost, samoprodukciju i cirkulaciju suvremene umjetnosti iz Ljubljane – Cirkulacija 2.

četvrtak, 7. lipnja 2012. – petak, 8. lipnja 2012. ● Zagrebački Velesajam
Rokaj Fest
Veliki povratak Rokaj festa na regionalnu festivalsku scenu, nakon dvogodišnje stanke.
Na prostoru Zagrebačkog Velesajma Rokaj će podsjetiti zašto je, ne tako davno bio najveći i najomiljeniji domaći glazbeni festival.

četvrtak, 7. lipnja 2012. – subota, 9. lipnja 2012. ● Dom HDLU-a
Pedalafest
Pedalafest je prvi hrvatski punokrvni biciklistički festival. Radi se o kombinaciji konferencije i festivala, kojemu je cilj još više popularizirati bicikl kao transportno sredstvo. Festival organizira Sindikat biciklista, najagilnija domaća biciklistička udruga, koja iza sebe iako postoji tek godinu dana ima već čitav niz akcija.

subota, 2. lipnja 2012. – nedjelja, 3. lipnja 2012. ● Arhitektonski fakultet, Kačićeva 26
Da festival
Da festival je festival studenata Arhitekture i Studija dizajna koji je nastao u organizaciji Kluba studenata dizajna i udruge Kultra.

četvrtak, 31. svibnja 2012. – srijeda, 6. lipnja 2012. ●
Cest is d Best
Festival Kraljeva ulice “Cest is d’Best” je međunarodni, multimedijalni ulični festival koji njegujući zagrebački identitet, oživljava gradske trgove i ulice, vraća im šarm i optimizam. Briše granice između etabliranih oblika kulture i “alternative”, zbližava sve generacije građana kroz različite kulturne afinitete jer baš svi mogu sudjelovati u programu!

utorak, 29. svibnja 2012. – nedjelja, 3. lipnja 2012. ● Europa, Tuškanac, Cineplexx Centar Kaptol
Animafest Zagreb 2012
Kratkometražno izdanje festivala koji ove godine slavi 40 godina postojanja. Svjetski festival animiranog filma Animafest, po tradiciji drugi festival animacije u Europi, manifestacija je koja tijekom svoje četrdesetogodišnje povijesti sustavno prati svjetsku animiranu produkciju kroz niz natjecateljskih i nenatjecateljskih programa.

nedjelja, 27. svibnja 2012. – petak, 1. lipnja 2012. ● Booksa, SC, kazalište ZKM, Filozofski fakultet, VIP Club
FEKP - Festival europske kratke priče
Jedanaesti po redu Festival europske kratke priče održava se u Zagrebu i Pazinu, a u domaćem štimungu i ležernoj atmosferi ovogodišnji će festival ugostiti i domaćoj publici predstaviti preko 20 odabranih vrsnih europskih književnika.

nedjelja, 27. svibnja 2012. – ponedjeljak, 3. rujna 2012. ● Štrossmayerovo šetalište
Ljeto na Štrosu
Ove će godine Stross radosno živjeti kao Strossmartre punih 100 dana od 28.05 do 4.09. te vas pozivamo sigurni da ćete se dobro provesti i da ćete zavoljeti ovaj prostor onako kako ga volimo i mi. Glazbeni program ovogodišnjeg Ljeta na Strossu kao i ranijih godina obilovat će glazbom koja ce svojom kvalitetom obogatiti ovaj romantični prostor.

četvrtak, 24. svibnja 2012. – nedjelja, 27. svibnja 2012. ● AKC Medika
FAKI - Festival alternativnog kazališnog izričaja
FAKI (Festival Alternativnog Kazališnog Izričaja) neprofitan je kazališni festival s naglaskom na subverzivne kazališne marginalce. Organizira ga već 15 godina Attack!, nekad Autonomna tvornica kulture, danas Autonomni kulturni centar.

srijeda, 23. svibnja 2012. – subota, 26. svibnja 2012. ●
Noir Festival
Noir festival okuplja predstavnike stila noira na filmu, književnosti, fotografiji, stripu i mnogim drugim umjetničkim i pop-kulturalnim oblicima.

utorak, 22. svibnja 2012. – četvrtak, 24. svibnja 2012. ●
Festival jednakih mogućnosti
Festival jednakih mogućnosti (F=M) je tradicionalna međunarodna manifestacija urbane kulture čiji program izvode osobe s invaliditetom, zajedno s drugim glazbeno-scenskim i likovnim umjetnicima. Održava se na ulici gdje svaki prolaznik može pogledati program i uvjeriti se u njihova djela kojima, poput drugih umjetnika, postižu visoku umjetničku vrijednost i zadivljuju publiku.

ponedjeljak, 21. svibnja 2012. – subota, 2. lipnja 2012. ● Zagrebački plesni centar, ZKM, GDK Gavella, HNK, MSU
Tjedan suvremenog plesa
29. izdanje međunarodnog festivala s najduljom tradicijom, jednog od najvećih u regiji na temu suvremenog plesa.
Festival organizira Hrvatski institut za pokret i ples, neprofitna organizacija u kulturi.

ponedjeljak, 21. svibnja 2012. u 20,00 sati – nedjelja, 27. svibnja 2012. ●
Tjedan Afrike
Udruga za kulturnu suradnju i promicanje afričke kulture u Repulici Hrvatskoj  Dyalli, u suradnji s udrugom za promicanje ritma Drumtidam i Djembefora tradicionalno će obilježiti Međunarodni Dan Afrike

nedjelja, 20. svibnja 2012. u 19,00 sati – subota, 26. svibnja 2012. ● Kino Europa
Festival Židovskog filma
Šesti Festival židovskog filma organizirat će se na temu Tolerancija i bit će posvećen toleranciji u punom smislu riječi, značenju tolerancije u okvirima stradanja i borbe za život te u okviru suživota u najširem smislu.

subota, 5. svibnja 2012. – subota, 12. svibnja 2012. ● Kino Tuškanac, Kino Europa
Subversive Film Festival
Ovogodišnji filmski program Subversive Festivala pod krovnim nazivom Europa Incognita donosi nam nekoliko filmskih sekcija koje će nam kroz filmska uprizorenja ukazati na probleme suvremenog europskog društva.
opširnije...
srijeda, 2. svibnja 2012. – srijeda, 9. svibnja 2012. ● Kino Metropolis MSU, Avenija Dubrovnik 17, Art kino Grič, Jurišićeva 6, Kic art kino, Preradovićev trg 5

Dani europskog filma

bit će prikazani filmovi: Kopno (Italija), Otmica Heineken (Nizozemska), Moj najbolji neprijatelj (Austrija), Piran - Pirano (Slovenija), Obitelj (Danska), Partneri (Francuska) i Albert Nobbs (Irska)
opširnije...
nedjelja, 29. travnja 2012. – nedjelja, 6. svibnja 2012. ● Tvornica Jedinstvo, Zrinjevac, ZKL, Kino Grič, Plesni centar Tala
Platforma.hr
kao i uvijek dosad Platforma.hr predstavlja recentne naslove hrvatske i europske produkcije (Portugal, Nizozemska, Koreja, Belgija, Velika Britanija, Slovenija), sve u cilju slavljenja plesa i njegovih nebrojenih mogućnosti
opširnije...
četvrtak, 26. travnja 2012. – subota, 28. travnja 2012. ● Nacionalna i sveučilišnja knjižnica, Hrvatske bratske zajednice 4
Znansteveni simpozij
u povofu 110. obljetnice rođenja i 45. obljetnice smrti Mate Ujevića (1901.-1967.)
utorak, 17. travnja 2012. – petak, 20. travnja 2012. ● KD Vatroslav Lisinski – Mala dvorana
festival Jazz.hr/proljeće
(nekadašnja Proljetna revija jazza)
nastupit će renomirani hrvatski i strani glazbenici i sastavi: Joe Meixner, Alex Sipiagin, Radio.String.Quartet.Vienna, Scharf Club, Miro Kadoić i Ignacio Berroa
opširnije...
ponedjeljak, 16. travnja 2012. – nedjelja, 22. travnja 2012. ● Studentski centar Zagreb
21. dani hrvatskog filma
Izbor iz godišnje produkcije igranih filmova
(kratkometražnih, srednjometražnih i dugometražnih)
dokumentarnih, animiranih, eksperimentalnih i
namjenskih filmova te glazbenih spotova
opširnije...
ponedjeljak, 16. travnja 2012. u 20,00 sati – subota, 21. travnja 2012. ● Kino Tuškanac
5. ciklus suvremenoga brazilskoga filma
filmovi: Olga, Moje ime nije Johnny, Bilo jednom..., U znaku grada, Kako se snimao film o kanalizaciji
opširnije...
petak, 30. ožujka 2012. – srijeda, 4. travnja 2012. ● GK Žar ptica
12. međunarodni Naj, naj, naj festival
predstave u konkurenciji: Lažeš Melita, Šeherezada, Carevo novo ruho, Balada o pingvinu, Antuntun, Kamenje, Mala djeca, veliki ljudi, Nešto predivno će se dogoditi, Gospodar muha, Duboko more ili kako smo sve pobroćkali, Zeleni putnik, Emil i detektivi, Znaš li zviždati, Johanna?, Pjesme s visina, Veli Jože (izvan konkurencije)
besplatne ulaznice podižu se na blagajnama kazališta jedan sat prije početka predstave.
opširnije...
srijeda, 28. ožujka 2012. – nedjelja, 1. travnja 2012. ● Akademija dramske umjetnosti
8. KRADU – Kazališnu reviju Akademije dramske umjetnosti
Ovogodišnja revija KRADU uz ponajbolje ispitne produkcije donosi i pet premijernih naslova među kojima i nove dramske tekstove studentica dramaturgije Nine Horvat i Kristine Gavran.
subota, 24. ožujka 2012. – nedjelja, 25. ožujka 2012. ● Kino Europa
3. FHAF, Festival hrvatskog animiranog filma
FHAF pruža cjelovitu sliku godišnjeg stvaralaštva hrvatske animacije, s ovogodišnji program donosi ukupno 73 animirana filma
opširnije...
subota, 24. ožujka 2012. – srijeda, 4. travnja 2012. ● više zagrebačkih crkava i drugih lokacija
21. svečanosti Pasionska baština
Multikulturalna manifestacija u organizaciji udruge Pasionska baština, organiuzira se svake godine uoči Uskrsa kao niz likovnih, glazbenih, kazališnih, književnih i folklornih događanja tematski vezanih uz Kristovu muku i uskrsnuće
opširnije...
ponedjeljak, 19. ožujka 2012. – nedjelja, 25. ožujka 2012. ● Teatar &TD - Studentski centar
11. RAF, Revija amaterskog filma
smotra nezavisnog, neprofesijskog i amaterskog filma,
s naglaskom na naslove iz Hrvatske i regije
opširnije...
ponedjeljak, 19. ožujka 2012. u 19,00 sati – nedjelja, 25. ožujka 2012. ● Kino Tuškanac, Tuškanac 1
Tjedan frankofonskog filma
u sklopu Mjeseca frankofonije
(sve projekcije održavaju se u Kinu Tuškanac, svaki dan u 19 sati)
opširnije...
nedjelja, 18. ožujka 2012. – utorak, 27. ožujka 2012. ● Histrionski dom
5. međunarodni festival cabareta Gumbekovi dani
izabrane predstave: Spektakluk, Šarengrad, Život u kazalištu, Vještica Hillary ide u operu, Kabaret Kod veselih muškaraca, Cabaret Singerica, Povišica, Međimurski kabare, Glavobolja vedrog raspoloženja, Mijenjamo žene
opširnije...
nedjelja, 26. veljače 2012. – nedjelja, 4. ožujka 2012. ● Movieplex
8. ZagrebDox
Međunarodni festival dokumentarnog filma
direktor i glavni selektor: Nenad Puhovski
Natjecateljski program festivala ima međunarodnu i regionalnu konkurenciju koju čine filmovi iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovenije i Srbije
ponedjeljak, 23. siječnja 2012. – nedjelja, 5. veljače 2012. ● KD Lisinski
5. međunarodno natjecanje za violončeliste
Antonio Janigro
organizator: Koncertna direkcija Zagreb