FESTIVALI

 

nedjelja, 30. studenog 2014. – nedjelja, 14. prosinca 2014. ● MSU, Kino Tuškanac
Osmo izdanje Filmskih mutacija: festival nevidljivog filma pod naslovom PARALEL FILM - Manifest za besfilmski film, otvoreno je 30. studenog u Muzeju suvremene umjetnosti. Naslovom i filmom PARALEL te programom i filmom Jamesa Benninga FAROCKI, ovogodišnji nevidljivi film posvećen je Harunu Farockiju, glavnom gostu trećih Mutacija koje su se pod Benningovim naslovom Instalacije za kino odvijale u Muzeju suvremene umjetnosti dan nakon njegova otvorenja 2009. godine.
petak, 28. studenog 2014. – subota, 6. prosinca 2014. ● Razne lokacije
10. Illectricity festival u Zagrebu
Jubilarno deseto izdanje festivala audio-vizualnih umjetnosti, Illectricity, održat će sena više lokacija u Zagrebu. Hrvatski festival koji dugu tradiciju temelji na otkrivanju novih glazbenih trendova zagrebačkoj festivalskoj publici, kao i promoviranju vizualnih umjetnosti kroz seriju radionica, uvijek i educira svojim glazbenim izborom te dovodi svježa imena zbog čega Zagreb ne zaostaje za svjetskim metropolama.

ponedjeljak, 17. studenog 2014. – subota, 22. studenog 2014. ● kino Tuškanac
6. festival o pravima djece
Šesti po redu Festival o pravima djece održat će se od 17. do 22. studenoga u Zagrebu - gradu domaćinu te Splitu – gradu partneru, u kojima će se prikazivati brojni filmski naslovi različitih žanrova. U fokusu ovogodišnjeg Festivala je osvještavanje o nasilju nad djecom, a nadovezuje se na rujansko UNICEF-ovo globalno izvješće o istoj temi pod nazivom 'Pred našim nosom'.

nedjelja, 16. studenog 2014. – utorak, 18. studenog 2014. ● Cineplexx Kaptol
7. One Take Film Festival
U službenoj konkurenciji sedmog One Take Film Festivala, koji će se održati od 16. do 18. studenog u Zagrebu, prikazat će se 28 filmova iz devetnaest zemalja, od kojih su četiri dugometražna filma snimljena u jednom kadru. Ulaz na sve programe je besplatan!

subota, 15. studenog 2014. ● Razne lokacije
6. Noć kazališta
Ovogodišnja, šesta Noć kazališta održat će se 15. studenoga u 43 grada, pod motom Nisu izbori, a svi se trgaju za stolicu, a na ukupno 76 lokacija u Hrvatskoj moći ćete pogledati 147 predstava od 94 različitih institucija, kazališta, udruga… Uz predstave, održat će se i preko 70 različitih popratnih programa (koncerata, razgledavanja kazališta, party-ja…).

petak, 14. studenog 2014. – ponedjeljak, 17. studenog 2014. ● kino Tuškanac
Dani domovinskog filma
Dani Domovinskog filma - prvi je filmski festival o Domovinskom ratu u Hrvatskoj. Filmovi o  Domovinskom  rata nisu dovoljno poznati publici  i potreban je festival koji će ukaziti da postoji produkcija na ovu temu. Također je važno upoznati publiku, osobito mlade s važnim događajima obrane i stvaranja slobodne države Hrvatske.
Pročitajte više

utorak, 11. studenog 2014. – nedjelja, 16. studenog 2014. ● Zagrebački Velesajam
37. Interliber, međunarodni sajam knjiga i učila
Posjetitelje, kao i do sada očekuju puni paviljoni 5 i 6, pregršt novih naslova, predstavljanje knjiga, dolazak hrvatskih i inozemnih knjiških zvijezda, neposredni razgovori s autorima uz potpisivanje knjiga, susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, književne radionice, okrugli stolovi, a sve to je samo dio bogatog programa koji će se odvijati u intenzivnom ritmu na pozornici te na izložbenim prostorima izlagača.

ponedjeljak, 10. studenog 2014. – petak, 14. studenog 2014. ● Razne lokacije
8. Vox Feminae Festival
Osmo izdanje Vox Feminae Festivala, koji djeluje s misijom promocije kreativnih rodnih praksi, održava se od 10. do 14. studenog na više zagrebačkih lokacija.
pročitajte više

subota, 8. studenog 2014. 19:00 ● KD Vatroslav Lisinski
7. Međunarodni festival heligonki
Povodom obilježavanja Dana Gorskog kotara i 236. obljetnice imena Gorskog kotara, te promocije heligonke kao nezaobilaznog djela kulturnog identiteta  i specifičnog muzičkog izričaja Gorskog kotara kroz stoljeća, Društvo Goranin iz Zagreba organizira već tradicionalni, ove godine 7. Međunarodni festival heligonki, koji će se održati u Zagrebu, 8. studenoga 2014.

četvrtak, 6. studenog 2014. – subota, 8. studenog 2014. ● Centar za kulturu Trešnjevka
8 PSSST! Festival nijemog filma
Osmi po redu PSSST! Festival nijemog filma, jedinstvena međunarodna filmska manifestacija u Hrvatskoj, svake se godine na Trešnjevci prikazuju i birani filmski klasici, a ove godine PSSST! nudi presjek zlatnog doba švedskog nijemog filma, s kultnim naslovima poput Fantomske kočije, Blaga gospodina Arnea, Erotikona, kao i Vjetra i nekolicine rjeđe viđenih klasika švedske škole.

četvrtak, 30. listopada 2014. – srijeda, 5. studenog 2014. ● Blitz Cinestar
Zagreb indie revija filmova
Zagreb indie revija filmova, u okviru koje će se prikazati 17 ponajboljih filmskih uradaka sa svjetskih A festivalima poput Cannesa, Berlina i Sundancea, održat će se od 30. listopada do 5. studenog, izvijestio je distributer Discovery, koji organizira reviju u kinima CineStara u Zagrebu (Branimir centru), Rijeci, Osijeku, Splitu i Mostaru.

srijeda, 29. listopada 2014. – petak, 31. listopada 2014. ● Lauba, KIC
7. Zagrebi! festival
Sedmi po redu Zagrebi! festiva za temu ima smrt. U sklopu Festivala u dvorani KIC-a održat će se nekoliko predavanja,  koja problematiziraju različite aspekte smrti i života poslije smrti, a ispred KIC-a (na Teslinom platou) bit će postavljena zagrebačka inačica Prije no što umrem… zida, kao dio jednog od najkreativnijih community art projekata na svijetu.

srijeda, 22. listopada 2014. – subota, 25. listopada 2014. ● KD Vatroslav Lisinski
Festival Jazz.hr/jesen 2014
Na ovogodišnjem festivalu Jazz.hr/jesen, koji će se održati od 22. do 25. listopada u Maloj dvorani Vatrslava Lisinskog, predstavit će niz jazz glazbenika i sastava. Oranizatori, Hrvatsko društvo skladatelja i KD Lisinski, ustraju na svojem konceptu koji, između ostalog, nalaže promociju aktualne hrvatske i europske jazz scene. Na ovogodišnjem izdanju nastupit će hrvatski i europski jazz glazbenici, te jedan međunarodni sastav.

ponedjeljak, 20. listopada 2014. – četvrtak, 30. listopada 2014. ● Razne lokacije
11. Pazi knjiga! Festival knjige i književnosti
Festival knjige i književnosti Pazi, knjiga! održavat će se na nekoliko zagrebačkih lokacija, ali i u Sisku, Bjelovaru, Ivanić Gradu i Krapini. Ovaj, po mnogočemu izniman festival, prvi put je održan 2003. godine. Od tada pa do danas na festivalu su gostovali brojni pisci i ilustratori, preko stotinu domaćih i inozemnih autora, čija je predstavljanja u proteklih 11 godina popratilo između 15 000 i 20 000 ljudi.

nedjelja, 19. listopada 2014. – nedjelja, 26. listopada 2014. ● Razne lokacije
12. Zagreb Film Festival
Ove će godine festival od 19. do 26. listopada po dvanaesti put ponuditi više od stotinu filmova razmještenih u desetak različitih programa, autora i autorica iz cijeloga svijeta.
Festival će se održati na ukupno šest lokacija. Kina Europa, Tuškanac i MSU, te Zagrebački plesni centar i Zagrebačko kazalište lutaka, a nova lokacija aktualnog izdanja je Dokukino KIC u Preradovićevoj 5.

subota, 18. listopada 2014. – subota, 25. listopada 2014. ● Razne lokacije
MaxArtFest 2014 STRAH 2.0
MaxArtFest  svoju sedmu sezonu posvetio je proučavanju straha, jedine društvene konstante naših prostora. STRAH 2.0 naziv je za fenomen poboljšanog straha, onog kojeg ne primjećujemo ali koji manipulira svim našim odlukama. Strah je stvorio društvo koje stalno projicira svoju iluziju normalnosti istovremeno se grčevito hvatajući za svaku mogućnost olakšanja od stvarnosti stvorene strahom.

petak, 10. listopada 2014. – subota, 18. listopada 2014. ● Hrvatski glazbeni zavod
9. Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe
Deveto izdanje Zagrebačkog međunarodnog festivala komorne glazbe (Zagreb Kom 9) održat će se od 10. do 18. listopada u Hrvatskom glazbenom zavodu, pod vodstvom njemačko-japanske violinistice i dobitnice nagrade ECHO Klassik, Susanne Yoko Henkel. Glazbenici svjetskoga ranga iz 14 zemalja predstavit će koncerte sa samim vrhuncima komornoglazbene literature, od baroka do suvremene glazbe.

četvrtak, 2. listopada 2014. – nedjelja, 5. listopada 2014. ● Društvo hrvatskih književnika
35. Zagrebački književni razgovori
Od 2. do 5. listopada 2014. godine Zagreb će biti domaćin 35. Zagrebačkih književnih razgovora koje organizira Društvo hrvatskih književnika. Tijekom svoje višegodišnje tradicije (prvi razgovori organizirani su još davnih šezdesetih godina prošloga stoljeća), razgovori su ugostili više od 1000 sudionika (književnika, prevoditelja, lingvista, književnih kritičara, kulturologa itd.) koji su održali zapažena predavanja na brojne teme.

utorak, 30. rujna 2014. ● Trg maršala Tita
Dan otvorenog trga
U povodu svečanog otvorenja nove zgrade Muzičke akademije u Zagrebu održat će se Dan otvorenog trga na kojem će Hrvatsko narodno kazalište, Muzička akademija, Akademija dramske umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske, Hrvatski školski muzej, Rektorat – Sveučilište u Zagrebu i Pravni fakultet tog će dana otvoriti svoja vrata za posjetitelje.

petak, 26. rujna 2014. – petak, 10. listopada 2014. ● Lauba
Organ vida 2014
6. Međunarodni festival fotografije Organ Vida bit će otvoren izložbom Refleksije koja će prikazati cikluse desetero fotografa, finalista međunarodnog natječaja koje je međunarodni žiri izabrao među prijavama iz čak 34 zemlje svijeta.
Detaljan program

četvrtak, 25. rujna 2014. – nedjelja, 28. rujna 2014. ● SC, Savska 25
10. festival 25 FPS
Festival 25 FPS prikazuje nezavisne i nekomercijalne filmove koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samoga medija; nastaju na granicama filmskih rodova i žanrova te šire razumijevanje filma kao umjetnosti. Promovira izražajne autorske koncepte, tematske, idejne i estetske iskorake te radove koji nastavljaju tradiciju avangardnog i eksperimentalnog filma.

četvrtak, 25. rujna 2014. – nedjelja, 5. listopada 2014. ● Bundek
Bundekfest 2014
Ovogodišnji festival najavljuje sadržajno najbogatije izdanje u svojoj povijesti, u jedanaest festivalskih dana očekuju nas nastupi brojnih domaćih i regionalnih glazbenih zvijezda, bogata gastro ponuda ali i sadržaji koji će Zagreb u prvim jesenskim danima učiniti europskom festivalskom prijestolnicom.

četvrtak, 25. rujna 2014. – subota, 27. rujna 2014. ● Razne lokacije
1. Festival suvremene zborske glazbe - Zagreb 2014.
Prvo izdanje Festivala suvremene zborske glazbe u Zagrebu održava se od 25. do 27. rujna 2014.  Ovaj međunarodni festival usmjeren je isključivo na područje suvremene zborske glazbe. Festival će se održavat svake parne godine. Umjetnički ravnatelj festivala je hrvatski skladatelj Tibor Szirovicza.
Pročitajte više

petak, 19. rujna 2014. – nedjelja, 28. rujna 2014. ● razne lokacije
12. Festival svjetskoga kazališta
U rujnu, već dvanaesti put, Festival svjetskoga kazališta pokušava razviti strategiju umjetničkog i kulturnog obrazovanja koja uključuje upoznavanje kulturnih radnika i široke publike s vrhunskim djelima nastalih proteklih sezona. Na pozornicama Hrvatskoga narodnog kazališta, Zagrebačkoga kazališta mladih i Scene Travno, te na otvorenom prostoru u središtu grada, vidjet ćemo pet predstava. Pročitajte više

srijeda, 17. rujna 2014. – nedjelja, 21. rujna 2014. ● SC, Savska 25
4. Ganz novi festival
U srijedu, 17. rujna, u Studentskom centru u Zagrebu počinje četvrto izdanje Ganz novog festivala, međunarodnog festivala razvojnog kazališta koji ove godine donosi 7 predstava, 4 radionice, 3 rezidencije, 3 koncerta i 1 instalaciju. Festival traje do 21. rujna, a ulaz na sva događanja je besplatan!

subota, 13. rujna 2014. ● Razne lokacije
Zagreb, volim te! (Festival tijela u gradu)
U subotu, 13. rujna na nekoliko lokacija u centru Zagreba održat će se prvo izdanje Festivala Zagreb, volim te!, koji nadahnut istoimenim performansom Tomislava Gotovca, problematizira poziciju tijela u javnom prostoru.

četvrtak, 11. rujna 2014. – nedjelja, 21. rujna 2014. ● 13 zagrebačkih kulturnih centara
Dani centara za kulturu - Vrata širom otvorena
Dani centara za kulturu - Vrata širom otvorena trajati će od 11. do 21. rujna.
Zagrebački centri za kulturu okupljeni u projekt KvARTura ove godine organiziraju zajedničko predstavljanje svog rada, a koje će se u svakom od 13 centara održati u navedenom razdoblju. Ovogodišnje predstavljanje programa započet će 11. rujna koncertom koji će se održati u Centru za kulturu Novi Zagreba.

četvrtak, 4. rujna 2014. – subota, 13. rujna 2014. ● Zagrebačko kazalište mladih
Drugi Festival svjetske književnosti
Drugi Festival svjetske književnosti okupit će u Zagrebu, od 4. do 13. rujna, brojne istaknute strane i domaće autore, koji će sudjelovati u nizu programa. Na festivalskim tribinama, razgovorima i okruglim stolovima gostovat će, kao i prošle godine, brojni strani i domaći autori, između ostalih Javier Cercas, Aleš Debeljak, Patrick deWitt, María Dueñas, Semezdin Mehmedinović, Francesca Melandri, Sami Michael, Lawrence Norfolk, Aleksandar Prokopiev i mnogi drugi.

petak, 18. srpnja 2014. – nedjelja, 27. srpnja 2014. ● Gornji grad
Dvorišta
Pred vama su prva DVORIŠTA, najnovija kulturno-turistička atrakcija u kojoj po prvi puta od 18. do 27.07. otvaramo vrata gornjogradskih palača i otkrivamo njihova skrivena dvorišta. Kroz vrhunsku glazbu i odličnu zabavu, posebne ambijente, decentno uređenje i biranu eno/gastro ponudu pričamo priče o dvorištima, o njihovoj prošlosti, ljudima i zgodama, i tako kroz pojedinačne priče o svakom od dvorišta pričamo jednu veću priču o našem gradu.

srijeda, 16. srpnja 2014. – nedjelja, 20. srpnja 2014. ● Trg bana Jelačića, Gradec, Etnografski muzej, ZPC
48. međunarodna smotra folklora u Zagrebu
48. međunarodna smotra folklora održat će se od srijede, 16. srpnja do nedjelje, 20. srpnja 2014. Ovogodišnja smotra posvećena folkloru i drugim tradicijama Međimurja, uz brojna međimurska folklorna društva, predstavit će i sudionike iz drugih krajeva Hrvatske te goste iz Belgije, Egipta, Iraka, Italije, Kanade, Kolumbije, Mađarske, Makedonije, Slovačke i Slovenije.

nedjelja, 6. srpnja 2014. – srijeda, 16. srpnja 2014. ● Ljetno kino Tuškanac i Kino Metroplis MSU
Revija europskog filma 2014.
U povodu 1. godišnjice ulaska Hrvatske u Europsku uniju Kulturni klub i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova organiziraju Reviju europskog filma od 6. do 16. srpnja 2014. Revija će se održavati u Ljetnom kinu Tuškanac (od 6. do 12. srpnja, u slučaju kiše u Art-kinu Grič) i Kinu Metropolis MSU (od 13. do 16. srpnja).
Ulaz na sve projekcije je slobodan!

petak, 4. srpnja 2014. – petak, 1. kolovoza 2014. ●
Art JAM 2
Drugo izdanje projekta Art JAM počinje 4. srpnja i traje do 1. kolovoza, uz raznolike programe koji se odvijaju od jutra do ponoći, ispred Meštrovićevog paviljona i u Klubu HDLU-a. Građanima i posjetiteljima Zagreba nudi se mjesto za izlazak i druženje uz umjetnost, glazbu i piće, a umjetnicima prostor za predstavljanje sebe i svojeg rada.

četvrtak, 3. srpnja 2014. 20:00 – četvrtak, 25. rujna 2014. ● Katedrala Marijina Uznesenja, Kaptol 31
5. Festival Orgulje Zagrebačke katedrale
U razdoblju od 3. srpnja do 25. rujna održat će se peto izdanje Festivala Orgulje Zagrebačke katedrale. Koncerti se održavaju četvrtkom, s početkom u 20 sati u Katedrali Marijina Uznesenja, a ulaz je slobodan!

petak, 27. lipnja 2014. – ponedjeljak, 14. srpnja 2014. ● Atrij Galerije Klovićevi dvori, Umjetnički paviljon, Crkva sv. Katarine
33. Zagrebačke ljetne večeri
Ovogodišnje 33. festivalsko izdanje predstavlja sedam ekskluzivnih koncerata s programima u rasponu od renesanse do 20. stoljeća. Vrhunski interpreti nastupit će kao solisti, komorni glazbenici u sastavima od dua do kvinteta te kao članovi vokalno-instrumentalnog ansambla i komornog orkestra.

petak, 27. lipnja 2014. – subota, 5. srpnja 2014. ● CineStar Branimir Centar, ljetna pozornica Tuškanac
4. Fantastic Zagreb
Filmski festival Fantastic Zagreb najavljuje vrhunske filmove fantastike i srodnih žanrova. Trileri, fantastika, suspens, eksperimentalni filmovi, začudne drame, horori, kratki filmovi i dodatna iznenađenja očekuju filmofile u kinu CineStar Zagreb u Branimir Centru, te na fantastičnoj ljetnoj pozornici Tuškanac čije će šumsko okruženje ponovo pružiti baš onu pravu atmosferu i kulisu za žanrovske noći.

subota, 14. lipnja 2014. ● Razne lokacije
Noć hrvatskog filma i novih medija
Prvi put u Hrvatskoj, u subotu 14. lipnja 2014. održat će se manifestacija Noć hrvatskog filma i novih medija, i to na sedamnaest različitih lokacija diljem zemlje. U osam gradova, Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli, Karlovcu, Sisku, Požegi i Vukovaru, u jednoj će se večeri i noći od 18 do 2 sata prikazati više od 250 filmova.

utorak, 3. lipnja 2014. – nedjelja, 8. lipnja 2014. ● kino Europa, kino Tuškanac, Cineplexx
24. Animafest Zagreb 2014.
Od 3. do 8. lipnja održava se 24. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2014. Publika će imati priliku uživati u brojnim odabranim hrvatskim i internacionalnim kratkometražnim animiranim filmova u tri zagrebačka kina: Europa, Cineplexx Kaptol i kino Tuškanac. Uz zanimljiv i bogat program održavat će se i mnogi popratni sadržaji.
Pročitajte više

utorak, 3. lipnja 2014. – subota, 7. lipnja 2014. ● Nacionalna i sveučilišna knjižnica
Festival povijesti Kliofest 2014.
U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 3. do 7. lipnja 2014. održat će se Festival povijesti Kliofest 2014. Uz okrugle stolove, tribine, predstavljanja knjiga i predavanja, na Kliofestu će biti i nekoliko radionica koje priređuju povjesničari, arhivisti, muzealci i nakladnici, izložba oružja te filmski program. Na Festivalu sudjeluju mnogi poznati hrvatski povjesničari, a sudjelovat će i nekoliko gostiju iz inozemstva.

nedjelja, 1. lipnja 2014. – petak, 6. lipnja 2014. ● Zagreb, Šibenik
13. Festival europske kratke priče u Zagrebu i Šibeniku
Festival europske kratke priče (Fekp), najstariji europski festival posvećen kratkoj formi, po trinaesti će put na domaćim pozornicama spojiti vrhunske svjetske i ponajbolje hrvatske kratkopričaše. Nakon Irske, Škotske, Katalonije, Nizozemske i Velsa, zemlja partner 13. FEKP-a je Brazil, a gradovi domaćini su Zagreb i Šibenik.
Pročitajte više

petak, 30. svibnja 2014. – nedjelja, 1. lipnja 2014. ●
5. Dan D
Tijekom tjedna uoči jubilarnog, 5. po redu Dana D, međunarodnog festivala dizajna, koji se održava od 30. svibnja do 1. lipnja u bivšoj vojnoj bolnici u Vlaškoj ulici 87 u Zagrebu, Hrvatsko dizajnersko društvo, Pepermint i partneri UBU, Galerija Forum i Lauba otvorit će čak tri popratne izložbe.
Pročitajte više

petak, 30. svibnja 2014. ● Trg kralja Tomislava
Dan grada Zagreba, 30.5.2014.
Proslava Dana Grada će se održati u petak, 30. svibnja, na Trgu kralja Tomislava (iza Umjetničkog paviljona). Od 19,30 sati posjetitelji će moći pogledati izložbu ugledne slikarice Naste Rojc, a od 20 sati sudjelovati u otvorenju izložbe fotografija priznatog hrvatskog fotografa Ive Pervana. U 20,30 sati Zagrebačka će filharmonija prirediti svečani koncert pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića.

srijeda, 28. svibnja 2014. – subota, 7. lipnja 2014. ● Zagrebački plesni centar, HNK, MSU, ZKM i &TD
31. tjedan suvremenog plesa
Najveći regionalni plesni festival, 31. Tjedan suvremenog plesa, će se održati od 28. svibnja do 7. lipnja u Zagrebu, Rijeci i Karlovcu. Centralna lokacija festivala bit će Zagrebački plesni centar u Ilici 10, a ostale lokacije su HNK, MSU, ZKM i &TD, dok će izvedbe u Rijeci biti u dvorani Filodrammatica na Korzu, a u Karlovcu u dvorcu Stari grad Dubovac.

utorak, 20. svibnja 2014. – subota, 24. svibnja 2014. ● Algoritam Profil Mozaik Megastore i Algoritam Profil Mozaik Bookshop
Zagrebački festival knjiga
Zagrebački festival knjiga, koji se od 20. do 24. svibnja održava na dvije lokacije u središtu grada, publici će ponuditi tridesetak događanja na kojima će predstaviti pedesetak hrvatskih književnika.Zagrebački festival knjiga manifestacija je s desetogodišnjom tradicijom proizašla iz Zagrebačkog sajma knjiga, kasnije preimenovanog u Hrvatski festival knjiga.

nedjelja, 18. svibnja 2014. – subota, 24. svibnja 2014. ● kino Europa, kino Tuškanac
8. Festival židovskog filma
U svibnju 2014. godine grad Zagreb će osmi put biti domaćinom Festivala židovskog filma pod nazivom Festival tolerancije. Skraćeno izdanje Festivala priprema se u Rijeci, Beču, Beogradu, Sarajevu, Cetinju i Ljubljani. U Zagrebu će se Festival održati na dvije lokacije, u kinu Europa i kinu Tuškanac, u terminu od 18. do 24. svibnja 2014. godine. U tjednima koji slijede, od 9. do 10. lipnja 2014. godine, plan je održati Festival u kinu Art-kino Croatia.
subota, 17. svibnja 2014. – subota, 24. svibnja 2014. ● Muzej Mimara
Zagreb Harp Festival
Zagreb Harp Festival pokrenut je sa željom da se kroz koncertnu suradnju hrvatskih harfista sa zvijezdama svjetskih pozornica, međunarodnoj glazbenoj javnosti pobliže predstavi glazbena umjetnost Zagreba i Hrvatske. Festival profesionalnim glazbenicima ujedno pruža i izvanrednu mogucnost za usavršavanje i razmjenu iskustva na stručnim predavanjima i majstorskim seminarima vodećih svjetskih pedagoga.

petak, 16. svibnja 2014. – nedjelja, 18. svibnja 2014. ● Dom HDLU, Trg žrtava fašizma bb
Festival Crtani romani šou
Festival Crtani romani šou ove godine nas očekuje na novoj lkaciji, HDLU. Ovogodišnje izdanje ugostit će mnoge svjetske i domaće zvijezde stripa poput Paola Eleuterija Serpierija, Morena Burattinija, Darka Kreča, Dalibora Talajića, Jeana Davida Morvana, Johna McCree koje ćete moći upoznati kroz razgovor, radionice, crtanje i predavanja. Među ostalima, gost je i C.B. Cebulski, urednik u Marvelu koji putuje po svijetu tražeći nove mlade talente.

subota, 3. svibnja 2014. – subota, 17. svibnja 2014. ● ZKM, KIC, Tvornica kulture

7. Subversive Festival: moć i sloboda u doba kontrole

Subversive Festival, koji će od 3. do 17. svibnja u Zagrebu okupiti vodeće svjetske intelektualce, znanstvenike, umjetnike, filmaše i aktiviste, u sedmom će se izdanju baviti temom Moć i sloboda u doba kontrole: mreže - ideologija – alternative.

utorak, 29. travnja 2014. 11:00 ● CeKaTe
7. Festival dječje knjige
7. Festival dječje knjige nudi predvanje – učionice – laboratorij na kojem će se pokazati sve načine kako pomiriti knjigu i računalo te koji su tehnološki noviteti nastali spajanjem tradicionalne knjige i novih medija. Gošća ovog susreta bit će dr.sc. Marina Gabelica, a predavanje će se održati u utorak 29. travnja s početkom u 11 sati, dvorana Centra za kulturu Trešnjevka.
petak, 25. travnja 2014. – subota, 10. svibnja 2014. ● razne lokacije

Festival svetog Marka

Pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba, 16. po redu Festival sv. Marka, koji će okupiti hrvatske i inozemne glazbenike, održat će se u Zagrebu od 25. travnja do 10. svibnja 2014.

nedjelja, 23. veljače 2014. – nedjelja, 2. ožujka 2014. ● Cineplexx Centar Kaptol
ZagrebDox
Deseti ZagrebDox održat će se od 23. veljače do 2. ožujka u zagrebačkom kinu Cineplexx Centar Kaptol, a bogat festivalski program i ove godine donosi više od 150 dokumentiranih priča iz cijeloga svijeta. Uz jaku međunarodnu i nikad jaču regionalnu konkurenciju, ZagrebDox ponovno donosi i niz popularnih službenih programa: Kontroverzni Dox, Stanje stvari, Happy Dox, Majstori Doxa, Glazbeni globus, Teen Dox, Biografski Dox, ADU Dox, Factumentarce i Phone Dox.

ponedjeljak, 27. siječnja 2014. – četvrtak, 30. siječnja 2014. ● Tehnički muzej
Dani Nikole Tesle
Tehnički muzej nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada Nikole Tesle. U okviru Dana Nikole Tesle kod nas možete na prigodnim predavanjima saznati više o njegovom životu i radu. Dani Nikole Tesle održavaju se od 27. do 30. siječnja 2014.