FESTIVALI

 

petak, 16. prosinca 2016. – petak, 23. prosinca 2016. ● HDLU, Trg žrtava fašizma 16
7. artOmat - sajam nekonvencionalnih predmeta
ArtOmat – sajam nekonvencionlanih umjentičkih premdeta koncipiran je kao platforma koja afirmira različite aspekte umjetničkog stvaranja i kreativnog izražavanja. Posjetiteljima artOmat želi omogućiti priliku za kreativnim izražavanjem i edukacijom, mogućnost kupnje originalnih predmeta, podržavajući pritom mikro-proizvodnju koja rezultira statistički rijetkim i individualiziranim proizvodima. 
ponedjeljak, 5. prosinca 2016. – ponedjeljak, 12. prosinca 2016. ● Kino Europa, Kino Tuškanac
14. Human rights Film Festival
Human Rights Film Festival (HRFF) – Festival filma o ljudskim pravima neprofitni je projekt dviju istaknutih organizacija nezavisne kuture – Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture «URK», pokrenut 2002. godine s ciljem unapređenja vidljivosti raznih tema s područja ljudskih prava u mediju filma.
petak, 2. prosinca 2016. 17:00 ● Tiflološki muzej, Ulica Augusta Šenoe 34/III

Uhvati film - Tiflološki muzej

Tiflološki muzej u Zagrebu ove će godine biti jedan od domaćina Međunarodnog festivala kratkih filmova 'Uhvati film' koji promišlja invalidnost i život osoba s invaliditetom. U petak, 2. prosinca, od 17 sati posjetitelji će moći pogledati kratke filmove nastale iz perspektive osoba s invaliditetom. 
četvrtak, 1. prosinca 2016. – nedjelja, 4. prosinca 2016. ● Savska 25, Galerija SC i Kafić &td
14. Festival prvih
14. Festival prvih, koji se u organizaciji Studia Artless održava od četvrtka, 1. prosinca do nedjelje, 4. prosinca, u prostorima Studentskog centra, nosi naziv Pravo na (Po)grešku, a program uključuje radionice, tribine, performanse, izložbe, sajam pogrešaka i još mnogo toga. 
srijeda, 23. studenog 2016. – subota, 26. studenog 2016. ● SC, Savska 25
10. međunarodni festival improvizacije - Improspekcije 2016.
10. međunarodni festival improvizacije - Improspekcije 2016. održat će se od 23. do 26. studenog u Teatru &TD, u suradnji sa Studentskim centrom Sveučilišta u Zagrebu – Kulturom promjene, uz popratnu radionicu pod vodstvom Andrewa Morrisha 26. i 27. studenog. Ulaz na sva događanja je besplatan! 
subota, 19. studenog 2016. – nedjelja, 20. studenog 2016. ● Centar za kulturu Trešnjevka
10. hrvatsko natjecanje plesača suvremenog plesa "Mia Čorak Slavenska"
Deseto hrvatsko natjecanje plesača suvremenog plesa 'Mia Čorak Slavenska' se održava 19. i 20. studenog u Centru za kulturu Trešnjevka. Ovo jubilarno izdanje natjecanja posebno je po tome što se održava  u godini u kojoj se obilježava 100 godina od rođenja Mie Čorak Slavenska, prve hrvatske primabalerine. 
subota, 12. studenog 2016. – nedjelja, 20. studenog 2016. ●
14. Zagreb Film Festival će se održati u kinima 'Europa' i 'Tuškanac', Muzeju suvremene umjetnosti, Dokukinu KIC, F22 - Novoj akademijskoj sceni te u Goethe-Institutu
Ove godine ZFF ima tematski i žanrovski najraznovrsniju filmsku ponudu koja uključuje komedije, drame, ali i dosad najveći broj trilera.
petak, 21. listopada 2016. 21:00 – nedjelja, 23. listopada 2016. ● Kino Europa
One Take - Beskonačnost za osmo izdanje festivala jednog kadra
Međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru - One Take Film Festival, čije će se osmo izdanje s beskonačnošću kao 'light motivom'. Osim natjecateljskog programa festival u glavnom programu prikazuje filmove koji nisu ograničeni jednim kadrom, no zanimljivi su zbog svog svježeg i inovativnog pristupa, te donosi izložbu koja je koncepcijski vezana za jedan kadar. Programu "One Take in Space" izvan konkurencije filmove u jednom kadru predstavlja u galerijskim prostorima, u čemu niz godina surađuje sa zagrebačkom galerijom Greta.
utorak, 18. listopada 2016. – subota, 29. listopada 2016. ● Histrionski dom, DGK Gavella i GK Komedija
5. Bobijevi dani smijeha
Peto izdanje 'Bobijevih dana smijeha', posvećenih velikom histrionu Josipu Bobiju Marottiju, otvara novu kazališnu sezonu u Histrionskom domu, a trajat će od 18. do 29. listopada 2016. Festival komedija će se održavati u Histrionskom domu, Ilica 90 te u DGK 'Gavella' i GK 'Komedija'.  Na festivalu će gostovati najbolje domaće i strane predstave, sve s ciljem da publiku dobro nasmiju i zabave.

 

subota, 8. listopada 2016. – nedjelja, 16. listopada 2016. ● Dokumentarno kino KIC
Vox Feminae Festival na temu 'djevojaka i djevojaštva'
Cilj je festivala ojačati vidljivost društvenih teoretičarki i analitičarki, te žena i djevojaka koje se bave praktičnim djelovanjem na polju umjetnosti, kulture ili aktivizma ali i aktualizirati ženski pokret, feminističku teoriju i razmišljanja suvremenih feminističkih teoretičarki učiniti dostupnim i pristupačnim široj publici, posebno tinejdžerkama i mladim ženama, dodaje se.
petak, 7. listopada 2016. – subota, 15. listopada 2016. ● Zagreb

11. Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe

Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe jedinstveno je i nezaobilazno događanje na sceni klasične glazbe u Hrvatskoj. Lokacije ovogodišnjeg izdanja su nove, no i nakon deset godina, osnovna ideja festivala ista je: ponuditi vrhunske izvedbe komorne glazbe, spajanjem sjajnih glazbenih individualaca u komorne sastave koje se ne može čuti nigdje drugdje. Zagrebačka publika moći će čuti izvedbe svjetski priznatih glazbenika: violinista Susanne Yoko Henkel, Stefana Milenkovića, Anđelka Krpana i Marina Marasa, violončelista Monike Leskovar, Pavla Zajceva i Jing Zhao, klarinetista Chena Halevija, gitarista Petrita Çekua....
četvrtak, 29. rujna 2016. – nedjelja, 2. listopada 2016. ● Zagreb
FESTIVAL 25 FPS
Festival 25 FPS je međunarodni festival eksperimentalnog filma i videa, primarno orijentiran na kratkometražni film. Prikazuje filmove koji promoviraju inovativni filmski izraz, stilsku i medijsku raznorodnost, izražajne i nekonvencionalne autorske koncepte, te radove koji se oslanjaju na tradiciju umjetničkog, avangardnog filma i eksperimentalnofilmskog roda.
srijeda, 21. rujna 2016. – subota, 24. rujna 2016. ● kino Tuškanac
FESTIVAL TURISTIČKOG FILMA U ZAGREBU
Zagreb će ovaj tjedan petu godinu zaredom biti domaćin Međunarodnog festivala turističkog filma koji će predstaviti 126 filmova iz 44 zemlje.
Filmove će zainteresirani moći besplatno pogledati u četvrtak, 22. i petak, 23. rujna, od 11 do 18 sati u kinu Tuškanac, pri čemu kao posebno zanimljive Saraga preporučuje filmove iz Vijetnama, Turske, Bahama, Portugala, Španjolske i Azerbajdžana.
utorak, 13. rujna 2016. – nedjelja, 18. rujna 2016. ● Centar za kulturu Travno
Međunarodni festival kazališnih lutaka - PIF 49 
U službenom programu festivala bit će prikazana i predstava za odrasle "Ljubav P i strast B" slovačkoga kazališta Odivo iz Banske Bistrice nastala po drami Federica Garcije Lorke. Meksičko kazalište La Cucaracha izvest će predstavu "Usmena predaja i ekologija", priču o moru, ljudskoj prisutnosti i njezinim posljedicama te razumijevanju života, a španjolsko Los claveles iz Murcije ispričat će poznatu priču o sedam kozlića.
petak, 9. rujna 2016. 17:00-21:00 – subota, 24. rujna 2016. ● HNK Zagreb
14. FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA

Četrnaesti Festival svjetskog kazališta održat će se od 9. do 24. rujna u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu i ugostit će tri iznimna projekta europskih i svjetskih redatelja s vodećih međunarodnih kazališnih scena.

Festival  otvora predstava Brak Marije Braun slavnoga njemačkog kazališnog autora Thomasa Ostermeiera, nastala prema scenariju kultnoga njemačkog redatelja Rainera Wernera Fassbindera u izvedbi berlinskoga kazališta Schaubühne. 

nedjelja, 4. rujna 2016. – nedjelja, 11. rujna 2016. ● Kino Europa, Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Talijanski institut za kulturu, Medijateka Francuskog instituta
FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI
Ovogodišnji Festival posebnu pozornost posvećuje talijanskim autorima i talijanskoj književnosti, a ugostiti će i autore iz još 15 zemalja svijeta.Festival će otvoriti gostovanje jednog od najvažnijih suvremenih svjetskih pisaca, velikana talijanske književnosti Claudija Magrisa.
Festival svjetske književnosti sufinanciran je u okviru programa Europske Unije Kreativna Europa, kao dio projekta "Sharing the World" 
petak, 2. rujna 2016. – nedjelja, 4. rujna 2016. ● HDLU, galerija Bačva, Trg žrtava fašizma 16
2. Izdanje međunarodnog festivala 36 Mountains
Festival 36 Mountains, posvećen ilustraciji i crtežu, na jednom mjestu okuplja najbolje domaće, regionalne i europske ilustratore te predstavlja nova imena rastuće ilustratorske scene. Službeno otvorenje je u petak 2. rujna kada će biti otvorena glavna izložba u galeriji Bačva gdje će posjetitelje dočekati drugačiji koncept te posebno iznenađenje. Sve zainteresirane idućeg dana u popodnevnim satima očekuju predavanja naših ilustratora.
četvrtak, 1. rujna 2016. – petak, 16. rujna 2016. ● galerija UPUH
ORGULJE HEFERER
Izložbom se predstavlja djelovanje “Prve hrvatske gradione orgulja, harmonija i glasovira Heferer”, jedinstvene radionice u Hrvatskoj, ali i Srednjoj i Jugoistočnoj Europi, koja je iznjedrila pet generacija majstora orguljara i iznimno bogat opus sagrađenih i obnovljenih instrumenata. Izložba će predstaviti rad svakog majstora pojedinačno, s naglaskom na Ivana Faullenda Heferera dobitnika ULUPUH-ove nagrade za životno djelo.
ponedjeljak, 11. srpnja 2016. – nedjelja, 17. srpnja 2016. ● Ljetno kino Tuškanac
REVIJA EUROPSKOG FILMA
Na programu je 6 najpopularnijih europskih filmova iz repertoara art-kina Metropolis i Grič u protekloj sezoni, te po prvi put jedan hrvatski film - ljubavna drama "Pored mene" Anđela Jurkasa koja će biti pretpremijerno prikazana na otvaranju Revije. Na programu su i irska ljubavna drama "Brooklyn", talijanska komedija "Patnje mladog Ede", francuski crtić "Mali princ", litvanska ljubavna drama "Ljeto za Sangaille", njemački triler "Victoria" i britanska drama "Sufražetkinje". Ulaz slobodan!

 

četvrtak, 7. srpnja 2016. – srijeda, 13. srpnja 2016. ● Ljetna pozornica Bundek
LJETNA POZORNICA BUNDEK

7.7.  TAMARA OBROVAC 
8.7.  KVARTET MASKARA - večer fada
9.7.  CUBISMO
10.7. DUO & SUDAR, THE WATCHERS OF THE SKY - solist NIKOLA KRBANJEVIĆ, bubnjevi
11.7. CESTA -musical

12.7. JAZZ ANSAMBL HRT-a & MATE MATIŠIĆ, gitara, dirigent ANDREAS MARINELLO
13.7. MARIACHI LOS CABALLEROS

četvrtak, 30. lipnja 2016. – subota, 9. srpnja 2016. ● Ljetno kino Tuškanac, Medvedgrad, kino Europa. Cinestar Zagreb
FESTIVAL FANTASTIČNOG FILMA
Fantastic Zagreb Film Festival, prvi festival fantastičnog filma u Hrvatskoj i regiji, će i ove godine prikazati filmove znanstvene fantastike, horore i trilere u kinu Europa, CineStaru Zagreb u Branimir Centru, ljetnoj pozornici Tuškanac i zagrebačkoj utvrdi Medvedgrad
ponedjeljak, 27. lipnja 2016. – nedjelja, 25. rujna 2016. ●
Od lipnja do rujna 2016. održava se bezbroj kulturnih doživljaja za sve Zagrepčane i posjetitelje našega grada zbog kojih će ovog ljeta doista biti KUL u Zagrebu!
ponedjeljak, 6. lipnja 2016. – subota, 11. lipnja 2016. ● Zagreb
Animafest Zagreb 2016.
Četiri filma domaćih autora uvrštena u jaku konkurenciju kratkometražnog filma - "Pokretni elementi" Marka Tadića, "Planemo" Veljka Popovića, "Petrova šuma" Martine Meštrović i kanadsko-hrvatska koprodukcija "Only Lovers Leave to Die" Vladimira Kanića.
Festival će ugostiti i više od 150 svjetskih filmaša, a poseban gost je belgijski majstor animacije Raoul Servais, ovogodišnji dobitnik Nagrade za životno djelo Animafesta.
utorak, 31. svibnja 2016. 17.00 ● Booksa

Festival EU kratke priče: Sat u radionici priče

Cosmin Perța i Miroslav Mićanović, obojica prevođeni i nagrađivani pjesnici i prozni pisci, obojica urednici, esejisti, ljudi koji su obilježili i obilježavaju književne scene vlastitih zemalja. Dvojcem sjajnih autora, Cosmina Perțe i Miroslava Mićanovića, na još jednom satu u radionici kratke priče, kormilari ugledni srpski književni kritičar Vladimir Arsenić.
subota, 28. svibnja 2016. ● HNK

Proslave dana grada Zagreba- zagrebački HNK izvodi svečani koncert na otvorenome

Program događanja povodom Dana grada Zagreba. Program će trajati od 28. do 31. svibnja, a u ponedjeljak, 30. svibnja s početkom u 20.30 sati ispred Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu održat će se svečani koncert u izvedbi ansambla Opere pod ravnanjem maestra Nikše Bareze.

 

ponedjeljak, 23. svibnja 2016. – petak, 27. svibnja 2016. ● Zagreb, razne lokacije
Festival priče AFRIČKA BAJKA

AFRIČKA BAJKA namijenjen djeci i mladima  na kojem će se zagrebačkoj publici predstaviti umjetnici iz Hrvatske i Afrike. Tom prigodom putopisac Damir Vujnovac na svom će predavanju govoriti o životu djece u Sahari. Ilustratorica i svjetska putnica Dubravka Kolanović otvorit će izložbu  svojih  radova kojima je inspiracija upravo Afrika. S pričama i pjesmama koje govore o obredu inicijacije i prelaska iz dječačkog u mladićko doba upoznat će nas glazbenik i griot (pripovjedač) iz Sudana, Ismaila Commi Balde dok će profesionalni plesač i griot Mamadou Abdoulaye Seydi  pokazati kako se  afričke priče plešu i pjevaju. 


ponedjeljak, 16. svibnja 2016. – nedjelja, 22. svibnja 2016. ● Muzej za umjetnost i obrt
2. Zagreb Book Festival
U fokusu festivala je Irska, po mnogočemu obećana zemlja, globalno poznata po svojoj snažnoj književnoj tradiciji, čiji će ponajbolji suvremeni autori na festivalu biti predstavljeni domaćoj publici
ponedjeljak, 25. travnja 2016. – ponedjeljak, 9. svibnja 2016. ● Gornji grad, crkva sv. Marka, Dvorana Blagoje Bersa MA, Koncertna dvorana muzeja Mimara
Festival sv. Marka 
Koncerti se održavaju u koncertnim i crkvenim prostorima zagrebačkog Gornjeg i Donjeg grada, a u zanimljivom programu nastupaju renomirani sastavi i solisti.
Svi koncerti počinju u 20:00 sati.
Ulaznice se prodaju sat i pol prije svakog koncerta na mjestu održavanja koncerta.

četvrtak, 21. travnja 2016. – nedjelja, 24. travnja 2016. ● Kina Europa i Tuškanac
25. Dani hrvatskog filma
Dani hrvatskog filma više od dva desetljeća funkcioniraju kao jedna od rijetkih platformi koja široj javnosti donosi pregled najkvalitetnijeg iz domaće kratkometražne i srednjemetražne filmske produkcije u tekućoj godini. 
utorak, 12. travnja 2016. – četvrtak, 19. svibnja 2016. ● Centar za kulturu Trešnjevka
9. Festival dječje knjige
Autorica festivala Sanja Pilić ove godine za temu ima Alisu u zemlji čuda, maštaonicu u kojoj će i djeca stvarati svoju zemlju čuda. Na festivalu gostuje i Miro Gavran, autor niza naslova i za djecu, bit će govora o inspiraciji, mašti i mnogim tajnama pisaca, Kristina Čunović vodi čitaonicu za najmlađe, s Irenom Frantal će djeca izrađivati svoju umjetničku knjigu (book art). Gostuje i Hrvatski savez gluhoslijepih osoba DODIR koji će predstaviti niz aktivnosti kojima promiču dječju književnost, a CMS predstavlja slikovnicu o izbjeglicama.

subota, 9. travnja 2016. – petak, 15. travnja 2016. ● Kino Europa
10. jubilarni Festival tolerancije
Bogat filmski program s 60-ak filmova koji su već prikazivani na svjetskim filmskim festivalima i ponijeli nagrade publike i struke, a neki i Oscare, te izložbe, diskusije, predavanja i glazbeni program. 
utorak, 5. travnja 2016. – nedjelja, 10. travnja 2016. ● Zagreb
Kazališna revija Akademije dramske umjetnosti (KRADU) Sveučilišta u Zagrebu u desetom izdanju od 5. do 10. travnja donosi ukupno jedanaest predstava, od kojih se čak polovica izvodi premijerno, a raznolik program revije uključuje nekoliko suvremenih uprizorenja klasika, praizvedbu novog dramskog teksta, predstavu za djecu te nekoliko plesnih predstava 

 

 

nedjelja, 21. veljače 2016. – nedjelja, 28. veljače 2016. ● CINEPLEXX, CENTAR KAPTOL
ZAGREBDOX međunarodni festival dokumentarnog filma
Natjecateljski program festivala podijeljen je na međunarodnu i regionalnu konkurenciju. U natjecateljskom programu međunarodne konkurencije prikazuju se najbolji svjetski autorski i kreativni dokumentarni filmovi snimljeni i producirani u posljednjih godinu dana s naglaskom na sve ono što je novo, hrabro, pomaknuto i neustrašivo u svijetu dokumentarnog filma. Program regionalne konkurencije čine filmovi iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Hrvatske, Italije, Madžarske, Makedonije, Rumunjske, Slovenije i Srbije
četvrtak, 11. veljače 2016. – nedjelja, 14. veljače 2016. ● Galerija studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, Savska 25
2. ZAGREB GUITAR FESTIVAL
Zagreb Guitar Festival stručna je manifestacija koja u glavnom gradu Hrvatske okuplja ljubitelje gitare, učenike, studente, profesore te renomirane goste – predavače, članove žirija i koncert majstore. Kroz 4 dana sudionici festivala moći će prisustvovati kvalitetnim predavanjima, radionicama, koncertima te posjetiti izložbu gitare i gitarske opreme.
petak, 22. siječnja 2016. ● Dvorana Kornati, Slavonska avenija 6
63. ZAGREBAČKI FESTIVAL
Zagrebački festival (nakon 1984. nosio je naziv Zagrebfest, da bi od 2013. ponovo preuzeo svoje originalno ime), najstariji je festival zabavne glazbe u ovom dijelu Europe, a održava se neprekinuto od 1953. godine.