Knjige

Dani Marije Jurić Zagorke

U godini u kojoj obilježavamo 60. godina od smrti najčitanije hrvatske autorice i prve političke novinarke, od 21. do 26. studenoga održat će se 11. po redu manifestacija Dani Marije Jurić Zagorke.

Zagorkini Dani počinju u utorak polaganjem vijenca na grob najčitanije hrvatske autorice i prve političke novinarke, a istoga će se dana dodijeliti nagrade za najbolje studentske radove na temu ženske i rodne problematike. Okosnica manifestacije je književnoznanstveni skup Feminizam i kultura straha, koji će se održati u petak i subotu u Zagorkinom Memorijalnom stanu.
Manifestacija će završiti u nedjelju šetnjom Zagorkinim tragom koju vodi Slavica Jakobović Fribec. Cjelokupni program možete pogledati ovdje.

Marija Jurić Zagorka (Negovec kraj Vrbovca, 2. ožujka 1873. – Zagreb, 29. studenoga 1957.) pravu čitateljsku afirmaciju stječe ciklusom romana Grička vještica (Male Novine 1912.-1914.) Kao rezultat autoričina prihvaćanja Strossmayerova prijedloga u razdoblju od 1912.-1953. godine napisala je i objavila dvadesetak romana. Neuklopljiva u književno-stilističku matricu vremena u kojima su se pojavljivala, Zagorkina djela nisu pratile ozbiljne književne kritike. U isto vrijeme čitatelji su s nestrpljenjem očekivali nove nastavke romana koji su izlazili u Malim Novinama, Jutarnjem listu, Obzoru, Ženskom listu, Hrvatskom dnevniku i Hrvatici.Priredio: Martin Mikša