Kazalište

Staging a Play: Tartuffe Matije Ferlina premijerno u Zagrebačkom kazalištu mladih

U suradnji sa Zagrebačkim plesnim ansamblom, Istarskim narodnim kazalištem - Gradskim kazalištem Pula i Mediteranskim plesnim centrom Svetvinčenat, Matija Ferlin nastavlja svoj višegodišnji interes za istraživanje odnosa između verbalnog i tjelesnog izričaja. Ovog puta, kao tekstualni predložak projekta poslužio mu je Molièrov tekst. Zagrebačka premijera izvedbe održat će se u 4. prosinca u 20 sati, u ZKM-u.

Scenografiju potpisuje Mauricio Ferlin, glazbu Luka Prinčič (glazba) a dramaturgiju Jasna Jasna Žmak. Predstavu izvode Petra Chelfi, Andreja Jandrić, Domagoj Janković, Darko Japelj, Sintija Kučić, Marin Lemić, Roberta Milevoj, Petra Valentić i Kasija Vrbanac.

Uz devetoro izvođača koji plešu tijekom svih pet činova, Ferlin je kreirao kompleksni izvedbeni aparat u kojem su tijela u prostoru jedini nositelji radnje. Tjelesna ekspresivnost pritom ne slijedi dramske konvencije, a pokret je apstraktan i ilustrativan.

Unatoč tome što Matija Ferlin već potpisuje nekoliko radova koji uključuju neki oblik izvedbenog teksta (“Samice”, “Istovremeno drugi”, “Mi smo kraljevi a ne ljudi”, “Sad Sam Lucky”), u ovom se ciklusu autor prvi put suočava s kanonskim djelom dramske umjetnosti.


Fotografija: Jelena Janković


Priredio: Martin Mikša