Knjige

Program Sjedinjene Države Levanta u Zagrebu

Organizatori ovog programa, Udruge za promicanje kultura Kulturtreger/Booksa i Multimedijalni institut te Udruženja za razvoj kulture URK, žele da se različite lokalne krize diljem svijeta prikažu unutar okvira krize jednog političko-ekonomskog sustava. Iz tog razloga Revija malih književnosti i Human Rights Film Festival zajednički organiziraju program Sjedinjene Države Levanta, koji će se od 5. do 10. prosinca održati u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vukovaru.

Predstavit će se književnici iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine s impresivnim biografijama, od Hode Barakat, jedne od najvažnijih libanonskih feminističkih književnica do Khaleda Khalife, zabranjivanog sirijskog romanopisca.

Selektorica ovogodišnje Revije i profesorica arapske književnosti i kulture s Američkog sveučilišta u Bejrutu, Zeina G. Halabi, izjavila je kako je odabir bio "izazovan jer primorava da se u novom i eksperimentalnom pisanju proberu tekstovi koji zastupaju nove poglede na svijet." 

Odabravši raznolike književne glasove koji nas odvlače od eksplicitno modernističkog sekularno-nacionalističkog diskursa prema onome koji je anakron, transnacionalan i pažljiv prema individualnom.

U sklopu Revije, Booksa će objaviti i hrvatskoj publici predstaviti antologiju suvremenih pisaca i spisateljica iz zemalja Levanta ( Maan Abu Taleb, Asmaa Azaizeh, Hoda Barakat, Golan Haji, Khaled Khalifa, Sahar Mandour, Adania Shibli) naslova "Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju".  Priredio: Martin Mikša