Kazalište

Premijera Shakespeareovog Kralja Rikarda III. u Gavelli

Lordove i kraljice, vojvode i ubojice koji iscrtavaju fabularni sklop visoke napetosti i prenapregnutosti, donosi na pozornicu Kazalište Gavella premijerom Shakespeareova Kralja Rikarda III. u režiji Aleksandra Popovskog. Premijera će se održati 15. prosinca 2017. u 20 sati.

Svijet gdje je čovjek čovjeku ponajprije vuk, a tek potom brat, sin, prijatelj, ljubavnik dolazi iz novonaručenog prijevoda Andya Jelčića. Dramaturg je Dubravko Mihanović, kostimografkinja Marita Ćopo, autor glazbe Marjan Nećak dok su autori videa Lana Cavar i Timi Šarec. Oblikovatelj svjetla je Zdravko Stolnik.

U predstavi igraju: Ozren Grabarić, Andrej Dojkić, Sven Šestak, Martina Čvek, Dijana Vidušin, Sven Medvešek, Živko Anočić, Bojana Gregorić-Vejzović, Ivan Grčić, Đorđe Kukuljica, Hrvoje Klobučar, Slavica Knežević, Filip Šovagović, Nikola Baće i Anica Kovačević.

Shakespeareov komad izuzetne snage i političnosti, priča o ambiciji, vlastohleplju, moći i žudnji za dominacijom "Kralj Rikard III." obiman je dramski materijal. Složen u svojim rodoslovnim labirintima, zahtjevan ne samo zbog kompleksne dramaturške spirale i slojevitih odnosa, već i radi emotivne zamke koju nam je engleski bard priredio. Naime, kroz događaje nas vodi lik (antiheroj) čiji su postupci sve samo ne moralni, ali inteligencija mu je zavodljiva i sposobnost uvida razorna pa ne možemo ne putovati s njim te ne promatrati događaje (i) njegovim očima.
Priredio: Martin Mikša