Kazalište

Posljednja ovogodišnja premijera u ZKM-u, Ono što nedostaje, Tomislava Zajeca

Držićem nagrađeni tekst Tomislava Zajeca Ono što nedostaje o obiteljskim traumama kao posljedicama generacijskog ponavljanja određenih uzoraka ponašanja  koji na kraju dovode do tragedije, po prvi puta u Hrvatskoj, na scenu postavlja redateljica Selma Spahić. Premijera će se održati u subotu, 16. prosinca u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Scenografkinja je Mirna Ler, kostime kreira Doris Kristić, skladatelji su Alen i Nenad Sinkauz, a scenski pokret oblikuje Blaženka Kovač Carić. U predstavi glume Katarina Bistrović Darvaš, Zoran Čubrilo, Nataša Dangubić, Milica Manojlović, Frano Mašković, Adrian Pezdirc, Dora Polić Vitez, Doris Šarić Kukuljica te, kao gost, Goran Guksić.

Negdje pred odlukama koje moraju donijeti, nalaze se i osobe u ovoj predstavi. Dvije sestre koje moraju odlučiti kako se nositi s gubitkom majke koja ih je ostavila kao djevojčice. Jedan šesnaestogodišnji mladić koji iz nesređenog doma pokušava pobjeći u svijet odraslih, po prvi puta istražujući svoju homoseksualnost. Njegov otac, odjednom i protiv svoje volje natjeran na propitivanje odavno usustavljenih vrijednosnih stavova. Ili mladi par pred sklapanjem braka, koji se suočava s nikad izgovorenim pitanjima u vlastitom odnosu. U tom smislu, otvara se pogled na obitelj kao još uvijek vrlo precizno definiranu činjenicu, ali na i mogućnost osobnog odabira u trenutku njezina raspada pod teretom društvenog pritiska ili nemogućnosti suočavanja sa samim sobom.

Čitavo to vrijeme, nad protagonistima se nadvija sjena planine Everest, na koju se neki od njih pokušavaju popeti kako bi pronašli mir, a drugi jer za njih više nigdje drugdje ne postoji sigurno mjesto na koje bi se mogli skloniti. Međutim, na brisanom prostoru vječite hladnoće, pravu istinu odjednom postaje nemoguće suspregnuti. Na taj način, uspon na Everest postaje prostorom nove afirmacije, konačnog oslobođenja i života koji je moguć jedino negdje između osobne zbilje i fikcije, želje za slobodom i straha, na samom vrhu najveće planine na svijetu.
Fotografija: © ZKM


Priredio: Martin Mikša