Kazalište

Premijera predstave Točno u podne u suradnji KUFER-a i Teatra &TD

Premijera predstave predviđena je za utorak, 19.12.2017.godine, u 20 sati, u Polukružnoj dvorani Teatra &TD. Reprizne izvedbe publika može pogledati 20. i 21.12.2017.

Što i u kojoj mjeri kazalište posuđuje i preuzima od televizijskog medija? A što mu vraća? I obrnuto? 
Glavna su pitanja kojim se bavi nova KUFER-ova predstava «Točno u podne», nastaloj u režiji Vedrana Hleba i u suradnji sa Teatrom &TD. Izvođači predstave su Marinko Leš, Nikša Marinović, Irma Milović, Iva Visković Križan i Tina Orlandini.

«Krećući se po samim rubovima kazališnog prostora na kojima su i razlikovne značajke spram drugog medija najizraženije, odvija se i pokušaj prijevoda, upravo da bismo ga boraveći u prostoru njegova nestajanja, doveli u pitanje te čekali njegov odgovor», objašnjava Nikolina Rafaj, dramaturginja predstave te nastavlja «Kazališniodgovor na vlastitu ugrozu na površinu izvlači ritualne obrasce kroz koje izvođači preuzimaju često zatomljene društvene frustracije, strahove, i teško prebrojive neostvarenosti u kojima smo zaglavljeni. No ritualno dovršenje koje bi odvelo u potrebno nam oslobođenje nije moguće».
Problematiziranje pozicije kazališnog centra i njegove periferije na kojoj se odvija miješanje uslijed sudara kazališnog i televizijskog medija potencirano je rukopisima troje mladih dramatičara, Kristine Kegljen, Ivana Penovića i Ivane Vuković, kojima su nametnuti konteksti reportaže, intervjua i studijskog talk-showa. Ispreplićući perspektive oni čine petlju trenutne društvenosti unutar koje se ostvaruju i određene pozicije (nad)moći gdje se zajednica raspada na svoje pojedinačne kanale koji supostoje.

«Predviđanje vremena formira ritual koji uokviruje, i svaki dan iznova nagna da uperimo oči u nebo i s jednakom neizvjesnošću zajedno upitamo – a što nas čeka danas?» zaključuje Rafaj.Priredio: Martin Mikša