Knjige

Predstavljanje bibliofilskih izdanja skupine autora

Nove knjige Marka Pogačara Fragmenti o promjeni mjesta, Romana Simića Na istok, Kemala Mujičića Artnama Put u Rim i Ivice Prtenjače Bršljan, urednica i likovnih koautorica Tanje Dabo i Letricije Linardić, objavljene su u nakladi zagrebačkog Bibliofila, a njihovo predstavljanje čitateljima održat će se u četvrtak, 21. prosinca 2017. u 13 sati u prostoru Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića. Riječ je o jedinstvenom nakladničkom i autorskom projektu, o bibliofilskim izdanjima, knjigama koje su u cijelosti izrađene ručno, opremljene autorskim fotografijama, a objavljene u samo po šest primjeraka. Riječ je o novopokrenutoj biblioteci putopisne proze Na putu, u kojoj autori objavljuju svoje kratke putopisne proze.

O KNJIGAMA:

Marko Pogačar pita se tko to danas putuje Europom a da na to nije natjeran nekakvim izvanjskim razlozima, kad primjećujemo vlastite okove, kad se krećemo ili kad mirujemo. U gustom eseju o kretanju, nalazimo mnoge točke u kojima se treba odmoriti i zastati, pred silinom ovih misli, ne treba bježati.
Roman Simić nudi spasonosno rješenje; samo u suprotnom pravcu od gomile, ljeti na sjever, zimi na otoke. U ovom visoko emotivnom zapisu ne putuje se samo prostorima i krajolicima, nego i dušama i sudbinama.
Kemal Mujičić Artnam potvrđuje onu drevnu tezu da baš svi putevi vode u Rim, ispisuje rimski dnevnik dobro pazeći da se u riječima vide slike grada, a da grad opet na pravim mjestima govori o svojim hodačima.
Ivica Prtenjača u Bršljanu bavi se temom dolaska u hotelsku sobu, pogleda kroz prozor u stranom gradu, mišlju o bršljanu koji se vere uz fasadu. Grad je Sarajevo, vrijeme kasno proljeće, a večer topla i ispričana u dugačkim ljepljivim rečenicama.

O AUTORIMA I AUTORICAMA:

Marko Pogačar (Split, 1984.) autor je desetak knjiga poezije, proze i esejistike te književni kritičar. Knjige i tekstovi prevođeni su mu na tridesetak jezika.

Roman Simić (Zadar, 1972.), autor je triju knjiga pripovijedaka i jedne knjige za djecu, nagrađivan je i prevođen na više jezika. Dugogodišnji je urednik i organizator Festivala europske kratke priče.

Kemal Mujičić Artnam (Turbe kod Travnika, 1960.), autor je više knjiga poezije i proze, nagrađivan i prevođen na desetakjezika.

Ivica Prtenjača (Rijeka, 1969.) pjesnik, prozaik, autor desetak knjiga, prevođen i nagrađivan.

Tanja Dabo (Rijeka, 1970.) vizualna umjetnica, autorica mnogobrojnih radova u mediju instalacije, fotografije, grafike, performansa, videa itd; nagrađivana. Profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Letricija Linardić (Rijeka, 1971.) vizualna umjetnica, autorica mnogobrojnih radova u mediju grafike, instalacije itd; nagrađivana. Profesorica na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.Priredio: Martin Mikša