Film

Međunarodni festival dokumentarnog filma - ZagrebDox 2018

Međunarodni festival dokumentarnog filma - ZagrebDox, ove se godine održava od 25. veljače do 4. ožujka. Uz dio programa namijenjen samo sudionicima radionice, ZagrebDox Pro donosi i niz majstorskih predavanja, studija slučaja, prezentacija i drugih događanja otvorenih za javnost. Na jednodnevnom pitching forumu, središnjem dijelu programa ZagrebDox Pro, predstavit će se 12 dokumentarnih projekata u različitim fazama razvoja i produkcije iz 11 zemalja. Mentori radionica su direktorica festivala DOK Leipzig Leena Pasanen i redatelj i producent Stefano Tealdi, ujedno moderator pitching foruma. Mentori sa sudionicima prolaze sve relevantne redateljske i produkcijske aspekte: razvijaju se sinopsisi i traileri i razrađuju budžeti i načini financiranja.

Međunarodni panel koji će odlučivati o najboljim projektima čine predstavnici filmskih festivala i fondova, TV postaja, distributeri i producenti: Trevor Birney(Five Point Films), Vladimir Brnardić (HTV), Manuela Buono (Slingshot Films), Carine Chichkowsky (Survivance), Lejla Dedić (Al Jazeera Balkans), Hanka Kastelicová (HBO Europe), Elizabeth McIntyre (Sheffield Doc/Fest), Marko Njegić (HAVC), Leena Pasanen (DOK Leipzig), Andraž Pöschl (RTV Slovenija), Daniel Rafaelić (HAVC), Oliver Sertić (Restart) i Harry Vaughn (Filmski festival Sundance). Oni odlučuju o projektima koji će biti nagrađeni Nagradom HBO Adria, koja uključuje diplomu i 2.000 eura za razvoj projekta, Nagradom ZagrebDox Pro Online Mentor, koja donosi jednogodišnje online mentorstvo s Hankom Kastelicovom, izvršnom producenticom dokumentarnog programa na HBO Europe, i Nagradom ZagrebDox Pro DCP, koja uključuje izradu DCP-a (Digital Cinema Package) za završeni film.

Cijenjeni autori i redatelji Talal Derki i Claude Lanzmann održat će dva majstorska predavanjaTalal Derki će govoriti o tome što ga je inspiriralo da snimi Povratak u Homs (2013) i O očevima i sinovima (2017), ali i o svom jedinstvenom pristupu, emocionalnim i praktičnim posljedicama snimanja u ratnim zonama i filmovima koji se bave različitim aspektima rata u autorovoj domovini. Za oba filma sirijski je redatelj osvojio glavnu nagradu u međunarodnoj konkurenciji na Festivalu u Sundanceu. Njegov film O očevima i sinovimaprikazuje se u ovogodišnjoj međunarodnoj konkurenciji ZagrebDoxa. Eminentni francuski redatelj i producent dokumentarnih filmova Claude Lanzmann najpoznatiji je po devet i pol sati dugačkom filmu Shoah (1985). Autor je rodonačelnik primjene intervjua kao filmske tehnike, a u razgovoru s direktorom ZagrebDoxa Nenadom Puhovskim otkrit će sve o svojim velikim postignućima, strastima i svjetonazorima. Njegov najnoviji film Napalm prikazuje se u festivalskom programu Majstori doxa.

ZagrebDox Pro donosi i tri studije slučaja (case study). Poljska redateljica Anna Zamecka upoznat će publiku s procesom rada u ulozi redateljice, producentice i jedne od montažerki svog debitantskog filma Pričest, a osvrnut će se i na etičku odgovornost pretvaranja tuđih života u slike. O autorskim dokumentarcima i načinima na koje se stvarnost može preoblikovati u koherentne priče za dokumentarni film govorit će danska redateljica Eva Mulvad. Njezin film Moderan muškarac (2017) premijerno je prikazan na CPH:DOX-u, a prikazat će se i u programu Biografski dox na ZagrebDoxu. Miha Čelar, slovenski redatelj i producent, predstavit će svoj transmedijski dokumentarni projekt iOtok, jedan od prvih projekata takve vrste u regiji. Čelar će prenijeti svoje trogodišnje iskustvo u stvaranju projekta i iskustvo direktne komunikacije s ciljanom publikom za posljednju fazu projekta – cjelovečernji dokumentarni film.

Nastavljajući uspješnu suradnju sa ZagrebDox Pro-om, AVC će u partnerstvu sa Sonyem predstaviti Sonyjevu najnoviju digitalnu kameru VENICECineAlta Full-Frame 36x24mm 6K. Prezentaciju će voditi direktor fotografije i Sonyjev predavač Alex Sterian. Zainteresirana publika imat će priliku sudjelovati i u diskusiji pod nazivom Uzlet srpskog dokumentarizma: suradnja, splet povoljnih okolnosti ili...? s gostujućim panelistima iz Srbije: Ognjenom Glavonićem, Bobanom Jevtićem, Borisom Mitićem, Jovanom Nikolić, Milom Turajlić i Biljanom Tutorov.

ZagrebDox Pro financijski podržavaju potprogram MEDIA Kreativne Europe, Vlada Republike Hrvatske – Ured za udruge, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Raspored događanjaPriredio: Martin Mikša