Kazalište

Kralj Lear Williama Shakespearea premijerno u HNK

U Drami HNK priprema se nova dramska premijera, Kralj Lear Williama Shakespearea u režiji Janusza Kice, koja će svoju izvedbu imati 23. veljače 2018. Prijevod drame i dramaturgiju potpisuje Lada Kaštelan, scenografiju Numen i Ivana Jonke, kostimografiju Eva Dessecker, a glazbu Tamara Obrovac.
U predstavi sudjeluju Predrag Miki Manojlović, Ivan Jončić, Silvio Vovk, Luka Dragić, Ivan Glowatzky, Goran Grgić, Milan Pleština, Mislav Čavajda , Bojan Navojec, Alen Šalinović, Krešimir Mikić, Damir Markovina, Ana Begić, Iva Mihalić, Jadranka Đokić, Ivan Colarić te Ugo Korani.

U ovoj drami isprepletenoj političkim intrigama, tajnim savezima i sukobima nitko ne izlazi kao pobjednik. Raskošne fabule s mnoštvom likova Kralj Lear još od praizvedbe 1606. očarava publiku, postavši jedno od najizvođenijih Shakespeareovih djela. Duboka ljudska analiza starosti, roditeljstva, odnosa prema bližnjima, bračnih veza, ljubavnih zanosa, izvanbračnih veza, postojanosti i skromnosti, taj tekst čini jednim od temeljnih djela dramske literature. Složena unutrašnja struktura ispresijecana istinskim emocijama, izazov je za sve kazališne umjetnike, a problemi i pitanja koje tekst postavlja vječni su.

Janusz Kica, redatelj, rođen je u Worcłavu, a studij teatrologije završio je u Krakovu te nastavio školovanje u Njemačkoj, gdje i počinje njegova redateljska karijera. Režirao je brojne predstave u gotovo svim hrvatskim kazalištima, a redovito režira u Austriji, Njemačkoj i Sloveniji. U Drami Hrvatskoga narodnog kazališta postavio je Trilogiju o ljetovanju Goldonija, Bjesove Dostojevskoga i Ljude od voska Matišića, koji su obilježili proteklu sezonu i osvojili brojne nagrade.

Priredio: Martin Mikša