Izložbe

Izložba Ružice Dobranić: Skriveno zbivanje u Galeriji Siva

Galerija Siva u četvrtak 15.ožujka 2018. od 20 sati otvara izložbu umjetnice Ružice Dobranić – Skriveno zbivanje. Izložba je otvorena svaki dan do 22.ožujka od 17-20.sati.

"Kroz svoj rad pokušavam materijalizirati mentalne prostore u kojima se trenutno nalazim. Koristim materijale poput papira i tekstila, koji su podložni propadanju, baš poput krhke memorije.

U Galeriju Sivu unosim predmete pronađene i dorađene u sklopu svakodnevnih lutanja i istraživanja. To su objekti sastavljeni od različitih materijala (pronađenih predmeta, crteža, bilježaka). Nastali su u sobičku, točnije u kukuljici. Kada se poželim odmaknuti od svakodnevnih briga, obaveza i rutine zavlačim se u kukuljicu, te u tajnosti istražujem čudesne svjetove. Izloženi objekti manjih formata su dokazi svakodnevnog skrivenog zbivanja. Izvučeni iz konteksta ateliera (kukuljice), smješteni u galerijski prostor oni su poput zečjih rupa koje nas ponovno uvlače u bajkovite priče. Djeliće tih skrivenih zbivanja donosim u mikro izdanju. Dok jedan predmet uvećavam do prostorne intervencije u kojoj kontrastiranjem materijala i zagonetnošću nastojim promatrače dublje uvući u priču, te ih potaknuti na daljnje istraživanje."

Životopis:
Ružica Dobranić ( 1989., Zagreb) je završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, 2013. je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Mirjane Vodopije. 
Dosad je ostvarila tri samostalne izložbe, u Galeriji VN u Zagrebu, u Galeriji Shira u Zagrebu, te u Europskom institutu za kulturu ophođenja, Zagreb. Tijekom studija sudjeluje na kolonijama i radionicama. Aktivno izlaže na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Također je aktivna na području primijenjene umjetnosti (ilustracija, dizajn, scenografija).

Priredio: Martin Mikša