Glazba

Puccinijeva Tosca uživo iz Royal Opera Housea u Cinestaru

Tosca, jedna od najvećih talijanskih opera, sa svojim gromkim uvodnim akordima uvela nas je u svijet političke nestabilnosti i prijetnje, a na repertoaru Cinestara (prijenos iz Londona) bila je 7. veljače 2018. Redatelj je Jonathan Kent, a u glavnim ulogama su bili Adrianne PieczonkaJoseph Calleja i Gerald Finley.

Produkcija Jonathana Kenta za Royal Operu opisuje opasne političke turbulencije u Rimu 1800. godine. Šef policije, Scarpia – jedan od najzlokobnijih zlikovaca u operi – nemilosrdno progoni i kažnjava državne neprijatelje. Njegova mračna, demonska glazba je u kontrastu s melodijama idealističnih ljubavnika, Tosce i Cavaradossija, koji izražavaju svoju strast u uzvišenim arijama, uključujući “Vissi d’arte” i “E lucevan le stele”. Puccinijevo remek-djelo je bilo hit među publikom na premijeri 1900. godine i ostalo je jednom od najizvođenijih opera.

Scenografija Paula Browna, prirodno smještena kroz sva tri čina u naturalistički dizajn ne razočarava. Rim u kojem s početka 19. stoljeća bukti revolucija i nadrealni element tamnog anđela koji krilima nadvisuje pozornicu dodaje posebnu dramatiku. Od svih Puccinijevih djela, nijedno ne sumira toliko strasti, moći i politike kao Tosca.

Oblikovatelj svjetla Mark Henderson, odlično je iskoristio svjetlo stvorivši dubok kontrast kada u jednom momentu obasjava kor koji pjeva Te Deum u gornjem kutu crkve, dok sadistički nastrojen policijski načelnik Baron Scarpia, u zamračenoj kripti kuje planove kako pogubiti Cavaradossija i oteti mu Toscu.

Podjela uloga bila je prilično dobra. Adrianne Pieczonka istu je ulogu već otpjevala nekoliko puta, u Beču, Berlinu i Torontu. Niti ovog puta njezino umijeće nije zakazalo, osim u ariji ''Vissi d'arte' u kojoj se ipak očekivalo više proživljenosti.

Zlatko Vidačković