Kazalište

Peer Gynt Henrika Ibsena u režiji Erika Ulfsbya premijerno u HNK

U sklopu EU projekta European Theatre Lab koji financira Europska komisija i programa Kreativna Europa 2014. -2020.,  zagrebački HNK je u suradnji s partnerima iz  Det Norske Theatrea, nacionalnoga kazališta iz Osla, osmislio koprodukcijski projekt Učini udaljenost nepostojećom. Projekt će rezultirati postavljanjem dvaju nacionalnih modernističkih klasika dramske književnosti, Peera Gynta Henrika Ibsena u režiji Erika Ulfsbya u zagrebačkome HNK i Kraljeva Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana u Det Norske Theatreu  u Oslu. Premijera predstave Peer Gynt  bit će 20. travnja 2018. u HNK u Zagrebu , a Kraljeva  27. travnja 2018. u Oslu.

Dramaturzi predstave Peer Gynt  su Carl Morten Amundsen i Sanja Ivić, scenografiju potpisuje Arne Nøst, kostimografiju Ingrid Nylander, a skladatelj je  Mitja Vrhovnik  Smrekar.

U predstavi glume:  Siniša Popović, Ksenija Marinković, Lana Barić, Luka Dragić, Nikša Kušelj, Alma Prica, Silvio Vovk, Filip Vidović, Nina Violić, Slavko Juraga, Vanja Matujec, Ivana Boban, Ivan Colarić i Luca Anić.

Redatelj Erik Ulsfby temelji ovu verziju Peera Gynta na susretu između Peera i Ljevača pucadi. Na Peerovo pitanje „Koja je svrha svega?“ dobiva odgovor da to treba naslutiti. Oni koji nisu kadri naslutiti osuđeni su postati đavolov lak plijen. S jednom nogom iznad ponora, Peer mora baciti svjetlo na vlastiti život i djela.

Peer Gynt bliži se kraju životnoga puta. Umoran je, zasićen i istrošen. Život mu je bio obilježen mnoštvom uspona i još više padova. Bio je bogataš i skitao se po svijetu. Upoznavao je ljude i razna bića, vodio je egocentričan, buran i uzbudljiv život.

Peer je htio pobjeći – iz Norveške, ali prije svega od sebe. Želio je sebe stvoriti iznova, razviti se, obogatiti se; htio je trošiti i uživati. No sada se pred kraj života vraća kući opterećen bremenom doživljenih iskustava. Sad je čas da položi račune za svoj život. Tko je on zapravo? I hoće li sačuvati život nakon susreta s Ljevačem pucadi?

U ovoj izvedbi Ibsenova glasovita djela Siniša Popović utjelovljuje lik staroga Peera. To je Peer koji se osvrće na proživljeno u trenutcima kada se njegov život konačno bliži kraju. Publiku će ponijeti bujica uspomena iz tamne odaje Peerovih sjećanja. Različite uspomene redaju se jedna za drugom u dugačkome nizu. Doima se kao da Peer lista amo-tamo po vlastitu fotoalbumu u kojem se odvija i evocira cijeli njegov život. U njegovim uspomenama nalaze se priče, susreti i ispovijesti, a sve glumi ansambl od 14-ero glumaca.

Eric Ulfsby, renomirani je norveški redatelj poznat prema suvremenim interpretacijama dramskih klasika i mjuzikla. Od 2010. umjetnički je ravnatelj Det Norske Teatret u Oslu. Dobitnik je dviju prestižnih norveških Nagrada Hedda za najbolje predstave sezone. Na jednome od najstarijih norveških kazališnih festivala 2014. postavio je Peer Gynta na obalama planinskog jezera Gålåvatnet, osvojivši njome i kritiku i publiku. Njegove predstave gostuju na brojnim festivalima i kazalištima u Europi i svijetu.


Priredio: Martin Mikša