Kazalište

Puccinijeva Manon u kinima Cinestar

Remek-djelo Puccinijeva ranog stvaralaštva, Manon vraća se na pozornicu u ekskluzivnoj produkciji The Royal Balleta te pod redateljskom palicom Kennetha MacMillana. Spektakl je najavljen za četvrtak, 3. svibnja 2018. u kinima Cinestar.

Manonin brat Lescaut ponudi je na prodaju onome tko plati najviše za nju upravo u trenutku kada ona upoznaje Des Grieuxa i zaljubljuje se u njega. Ljubavnici pobjegnu u Pariz, ali kada gospodin G.M. ponudi Manon život pun luksuza u zamjenu da mu bude ljubavnica, Manon ne može odoljeti. Des Grieux, na Lescautov poticaj, vara na kartama u pokušaju da osvoji bogatstvo gospodina G.M.-a. Uhvaćeni su te je Manon deportirana u New Orleans kao prostitutka, a prati je Des Grieux. U bijegu, Manon umire od iscrpljenosti.

MacMillanov izvor za Manon je bio francuski roman iz 18. stoljeća adaptiran za operu od strane Massenetija i Puccinija. Premijera se  odigrala 7. ožujka 1974., u glavnim ulogama su bili Antoinette Sibley i Anthony Dowell. Balet je ubrzo postao sastavni dio Royal Balletovog repertoara i kriterij za odrasli, dramatični ples.

Spektakl se prikazuje u tri čina s dvije pauze u trajanju od 15 minuta. Početak prikazivanja je u 20 sati i 15 minuta.

Priredio: Martin Mikša