Kazalište

Grička vještica na ljetnoj pozornici Opatovina do kraja rujna

Budući da Zagreb i Histrioni vole Zagorku i ona je jedan od simbola i Zagreba, a i Histriona, nakon iznimno dobro primljene predstave Kći Lotršćaka iz 2017., u 2018. godini logično je nastaviti sa najkapitalnijim i, očito, najpopularnijim Zagorkinim romanom Grička vještica redatelja Dražena Ferenčine čija se premijera održala 7. srpnja 2018. u 20. sati.

U predstavi nastupaju: Mada Peršić, Janko Popović Volarić, Adnan Prohić, Petra Težak, Tomislav Martić, Zlatko Ožbolt, Aleksandra Demše, Ivica Pucar, Žarko Savić, Martin Kuhar, Franjo Kuhar, Ivan Grčić, Dinka Vuković, Ronald Žlabur, Davor Svedružić, Sanja Marin, Slavica Knežević, Jasna Palić Picukarić, Ivan Vukelić, Ivan Bošnjak, Justina Vojaković Fingler.

Dramaturg je Vladimir Stojsavljević, kostimografkinja Marita Ćopo, a scenograf Miljenko Sekulić.

Predstava će se izvoditi od 7. srpnja do 2. rujna na ljetnoj pozornici Opatovina svaki dan u 20 sati osim ponedjeljkom.

Histrioni već dugi niz godina njeguju izrazitu naklonost prema djelima Marije Jurić Zagorke pa su tako tijekom svoje četrdesetdvogodišnje povijesti u Tkalčićevoj ulici Zagorki, iz zahvalnosti na onome što nam iza sebe ostavila, podigli spomenik (1991.), a na scenu postavili čak 4 uprizorenja njezinih djela, od kojih su neka postavljali i po nekoliko puta (u različitim adaptacijama i glumačkim postavama). To su Grička vještica (1987.), Kći Lotršćaka (1990.), Vitez slavonske ravni (1992.), GRička vještica1994.), Jalnuševčani (1995.) i Kći Lotršćaka (2017.)  sveukupno 6 premijera i više stotina izvedbi u Zagrebu i po RH.

Grička vještica istinita je priča o mladoj i lijepoj pekarici koja je Mariji Jurić Zagorki poslužila kao osnovni motiv za njezin najčuveniji roman, čiji naslov nosi histrionska predstava. Mlada pekarica i kramarica bijaše izuzetno lijepa, vrlo živahna, pomalo koketna, sposobna i energična žena. Uz to udovica i materijalno neovisna, moglo bise za ono doba reći, čak i prilično imućna. Te njezine kvalitete nisu ostale nezapažene u ondašnjem Zagrebu. Mnogi muškarci, a među njima i uglednici s Griča i Kaptola, ludovali su za njom…

…i, upravo je ta njezina ljepota neposredan krivac što bijaše optužena, a potom uhićena, kao vještica.


 Priredio: Martin Mikša