Kazalište

Prva ovosezonska premijera u kazalištu Gavella

U petak, 14. rujna 2018, u 20 sati, u kazalištu Gavella održat će se prva ovosezonska premijera, drama Pijani Ivana Viripajeva, u režiji Vite Tufera.

Dramaturg je Dubravko Mihanović, scenograf Igor Pauška, kostimografkinja Marita Ćopo, oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik dok su autori glazbe Nana Forte i Jure Ivanušič.

U predstavi nastupaju: Dijana Vidušin, Ozren Grabarić, Tara Rosandić, Martina Čvek, Sven Šestak,  Ranko Zidarić, Nela Kocsis, Filip Šovagović, Ksenija Pajić, Marko Petrić, Živko Anočić, Amar Bukvić, Enes Vejzović i Tena Nemet Brankov.

U drami jednog od najzanimljivijih suvremenih ruskih pisaca, Ivana Viripajeva, svi su likovi pijani. Pijanstvo je ovdje koncept, metafora i stanje. Jer opijeni alkoholom, zapravo su pijani – zbunjeni, dezorijentirani, izgubljeni – duhom. 

Ivan Viripajev je jedan od najzanimljivijih predstavnika suvremenoga ruskog dramskog pisma. Njegovi tekstovi igrani su na scenama cijelog svijeta. Svoj naijzvođeniji komad „Kisik“ sam je adaptirao u eksperimentalni film. Počeo je karijeru u rodnom Irkutsku, gdje je 1998. debitirao predstavom „Snovi“, koja je izazvala skandal. Politički nekorektna predstava o mladim ruskim narkomanima izazvala je protest vlasti, koje su zatvorile kazalište i protjerale redatelja iz grada. Viripajev je otišao u Moskvu i priključio se Teatr.doc.

O teatru Viripajeva govorili su kazališni autori: „Čini mi se da je to dramski pisac koji puno crpi iz tradicije, a istovremeno dotiče najsuvremeniju stvarnost. Dotiče najdelikatnije probleme, najintimnije i naj­važnije. Ima i nevjerojatnu sposobnost stvaranja komunikacije među scenom i publikom. Po gledanju njegovih predstava čovjek se susreće sam sa sobom, onim iznutra. Viripajev, kao i Čehov, ima veliko razumijevanje za ljudsku nedaću. Piše o žudnji i neostvarenosti. U njegovom stvaralaštvu nalazimo pristanak na bol egzistencije, a istovremeno je jako duhovit. Taj spoj je čudesno potresan. Kao i kod Čehova.“

Vito Taufer, slovenski redatelj,  diplomirao je studij režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo u Ljubljani. Od tada je režirao više od 100 dramskih predstava, nekoliko opera i film. Od 1989. je zaposlen kao kućni redatelj u Slovenskom mladinskom gledališču u Ljubljani. Surađivao je s brojnim teatrima diljem bivše države te je za svoj rad primio veliki broj međunarodnih priznanja. Kao mladog su ga proglašavali Malim princem jugoslavenskog teatra, dok je u svojim srednjim godinama i dalje održao status jednog od najzanimljivijih redatelja u regiji. U svoje predstave Taufer uvodi pop ikonografiju, tehniku paralelne dramaturgije i druge novitete s kojim je bitno označio kazališnu produkciju osamdesetih i devedesetih godina. Dobitnik je mnogobrojih nagrada i priznanja, nekoliko Borštnikovih nagrada, nekoliko Lovorovih vijenaca sarajevskog MESS-a, Sterijine nagrade, nagrade MarulMarulićevih danaPrešernove nagrade, a brojne predstave su proglašene najboljima na raznim festivalima.

Priredio: Martin Mikša