Kazalište

Premijerom predstave Gulliver GK Žar ptica otvara sezonu

Svečana premijera predstave Gulliver, prema poznatom romanu Jonathana Swifta, a u režiji Saše Božić i Ksenije Zec, održat će se u petak 28. rujna 2018. u 18 h.

Za inscenaciju Gullivera na daskama Žar ptice dramatizaciju je napravila Nikolina Bogdanović,vizualni identitet predstavi je svojom scenografijom i kostimima dala Ana Savić Gecan. Glazbu je skladao Damir Šimunović, a za scenski pokret zadužena je Petra Hrašćanec. Portrete likova iz predstave napravila je Mare Milin.

Glavnu ulogu Gullivera igra Marko Hergešić, a Liliputanci su Petar Atanasoski, Dunja Fajdić, Damir Klemenić, Ante  Krstulović, Gorana Marin, Amanda Prenkaj i Vesna Ravenšćak Lozić.

Na jednom otoku usred oceana, kojeg nema ni na jednom zemljovidu i kojeg nitko ne spominje na nastavi zemljopisa, živi mali narod Liliputanaca.

A onda je došao stranac…

Jednoga jutra, olujno more na njihovu obalu izbaci velikog diva koji svojim dolaskom živote malih Liliputanaca preokrene naglavačke. Taj na prvi pogled zastrašujući div zove se Gulliver i zapravo je dobroćudan, trapav i ovim susretom jednako preplašen kao i oni.

Susret Gullivera i Liliputanaca susret je pun nesporazuma i obostranog čuđenja. I naravno: svatko misli da je njegov način ispravan, da su njegovi običaji normalni i da je drugi u krivu.

Jer tako se to kod nas radi!

Gulliver upoznaje običaje, jezik i život u Liliputu i s vremenom pridobije poštovanje i povjerenje njegovih stanovnika, ali idiličan suživot nije dugog vijeka…

Izvorno su “Gulliverova putovanja” irskog književnika Jonathana Swifta pisana kao satira namijenjena odraslim čitateljima. Ali, kako to uvijek biva s pričama, jednom kada im pisac udahne život, one se same otisnu na putovanje kroz vrijeme i prostor u potrazi za svojom publikom. Tako je Swiftova priča o velikom divu među malim ljudima diljem svijeta prije svega oduševila dječju publiku.

I naš je Gulliver za njih veliki div, ali je prije svega stranac. On je drugačiji među istima i kao takav u potrazi za razumijevanjem. Njegov susret s Liliputancima je susret s drugačijim, čudnim, neshvatljivim i nepoznatim: kako za njega, tako i za njih, zbog čega se na trenutak čudimo malo njemu, malo njima.

Gulliver je doputovao u Žar pticu u vrijeme kada nam je prijeko potrebna priča o prihvaćanju drugačijih od nas.

                                                                                           Nikolina Bogdanović 


Priredio: Martin Mikša