Kazalište

39 stepenica u režiji Marka Jurage premijerno na daskama Kazališta Komedija

Prva ovosezonska premijera - ubojita komedija 39 stepenica Patricka Barlowa i Johna Buchana, u režiji Marka Jurage, održat će se 12. listopada 2018. Predstava će igrati na drugoj “Komedijinoj” sceni – u Jazz&Cabaret Clubu ''Kontesa''.

Scenograf je Tomislav Ruszkowski, kostimografkinja Elvira Ulip, autor projekcije Dalibor Talajić, dok je autorica glazbe Anita Andreis.

U predstavi nastupaju: Goran Malus (Richard Hannay), Jasna Palić Picukarić ((Annabella Schmidt/Pamela/Margaret), te Davor Svedružić (Tip1) i Saša Buneta (Tip2).

Melodramatska priča koju je za film adaptirao Alfred Hitchkock, izvorno špijunski triler s mnoštvom romantike i strasti ovdje je pretvoren u duhovitu igru s naglaskom na komičnim situacijama, farsi i parodiji koja se postiže prvenstveno kazališnim sredstvima i iznimnom glumačkom vještinom. Adaptacija prošlostoljetnog klasika  je postigla izuzetan uspjeh na West Endu i Broadwayju u svim podjelama koje su je do sada igrale. Izuzetna dinamika igre i humor, koji podsjeća na Monty Python, osigurale su izuzetan život ove komedije neovisno od kultnog Hitchcockovog trilera.

Sredovječni Richard Hannay nakon dužeg boravka u Kanadi vraća se u London i “dozlaboga se engleski dosađuje”. U pokušaju da se zabavi posjeti londonski Palladium gdje se tijekom točke “nezaboravljivog” gospodina Memoryja dogodi susret s Annabelom Schmit – predivnom, izazovnom i opasnom špijunkom. Njih dvoje, Richard i Annabela, ubrzo završe u Richardovom stanu, no umjesto romanse dogodi se ubojstvo koje će Richardov inače dokoni život pretvoriti u špijunski triler. U potrazi za stanovitim Profesorom i bijegu od policije koja ga sumnjiči za ubojstvo susreće vrlo šaroliko društvo: seljake koji će ga naganjati vilama, policiju koja će ga loviti po jurećem vlaku, izborni odbor u malom škotskom selu, pa čak i dva britanska pilota…

Kuriozitet ove predstave je da samo jedan glumac tumači jedan lik – “junaka”, Richarda Hannayja (Goran Malus). Jedina glumica u predstavi – Jasna Palić Picukarić – tumači tri “heroine”, a Saša Buneta i Davor Svedružić tumače čak skoro 30 likova, u pojedinim scenama i po tri istovremeno.


Priredio: Martin Mikša