Kazalište

Mačka na vrućem limenom krovu Tennesseeja Williamsa premijerno u HNK

Drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu najavljuje prvu ovosezonsku premijeru Mačka na vrućem limenom krovu Tennesseeja Williamsa u režiji Paola Magellija koja će se održati 13. listopada.

Autorski tim predstave čine dramaturginja Željka Udovičić, scenograf Lorenzo Banci, kostimograf Leo Kulaš, te skladatelji Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević.

U predstavi nastupaju: Milan Pleština (Tata Polit), Ksenija Marinković (Mama Polit), Filip Vidović (Brick), Zrinka Cvitešić (Margaret), Dušan Bućan (Gooper), Ana Begić (Mae) , Livio Badurina (Velečasni Tooker), Goran Grgić (Dr. Baugh) i dr.

Za dramski tekst Mačka na vrućem limenom krovu Williams je dobio Pulitzerovu nagradu 1955. godine te je iste godine praizveden u New Yorku. Detaljno portretirajući svoje likove, Williams daje duboko emotivnu i potresnu sliku obitelji koja se zaplela u vlastitu mrežu laži i obmana. Nitko u njoj nije oslobođen barem dijela  krivnje, no iskrena potraga za istinom i ljubavi otkupljuje sudionike. Istodobno socijalna priča, i melodrama, Mačka na vrućem limenom krovu djeluje svježe u eri novog konzervativizma, i svojim pokličem za slobodnom ljubavi pravi je izazov za slavnoga redatelja Paola Magellija.

Tennessee Williams, klasik kojega su nazivali pjesnikom ljudskoga srca, ali i laureatom odbačenih, zaslužan je za preporod američke poslijeratne drame. Proširio je granice teatralnosti, a njegova djela su i danas inspiracija kazališnim i filmskim umjetnicima. Tennessee Williams jedan je od rijetkih autora koji je ostavio upečatljiva traga i u teatru i na filmu.


Priredio: Martin Mikša