Izložbe

Šesta izložba umjetnika Ivana Markovića u Galeriji Karas

utorak, 2. listopada 2018. u 19.00 sati u Galeriji Karas otvorit će se izložba umjetnika Ivana Markovića pod nazivom Antistress Mix.

Riječ je o  šestoj izložbi akademskog slikara Ivana Markovića koja funkcionira na dvije razine. Prvo, izložba je njegov osobni hommage američkom slikarstvu 50ih godina prošlog stoljeća, koje i inače navodi kao inspiraciju u svom umjetničkom radu i razvoju.

U isto vrijeme, za ovu će izložbu umjetnik reći da se vraća samome sebi. Monokromatske površine, velike dimenzije te istodobni izostanak velikih ideja i još većih pretenzija, njegove su i stare i nove težnje, kojima se, ovisno o tome koliko je spreman više slušati sebe, a manje zahtjeve okoline, rado i često vraća. No, ovog puta, reklo bi se – najradikalnije. Umjetnik ovom prilikom stvara rasterećen čak i vlastitog djetinjstva, dozvoljava si dati ovom ciklusu naziv prema eteričnom ulju koje mu se „sasvim slučajno“ našlo u ateljeu, a čiji je naziv bez rezervi prema banalnom, ali i bez ironijskog odmaka, lako usvojio kao onaj primjeren za ovaj rad.

Igra kolažom, koja je prethodila nastanku slika, upisuje u ovu izložbu razigranost, jednostavnost i slobodu dječjeg, i to za ovog umjetnika nečeg novog dječjeg, koje se javilo kao rezultat spomenutog raščišćavanja s osobnim djetinjstvom.

Ivan Marković (1988, Zagreb) je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna 2007. godine. Diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Zoltana Novaka 2014. godine. Sudjelovao na nekoliko samostalnih i više skupnih izložbi. Živi i radi u Zagrebu.


Priredio: Martin Mikša