Glazba

American medley Muzičke akademije u koncertnom ciklusu Lisinski subotom

U sklopu najdugovječnijeg koncertnog ciklusa Lisinski subotom, Muzička akademija organizira koncert American medley koji će se održati u subotu, 17. studenoga 2018. s početkom u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Ovaj je koncert rezultat suradnje Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i University of Houston Moores School of Music (Kathrine G. McGovern College of the Arts), gdje je maestro Krager profesor. Zagreb će posjetiti i Andrew Davis, dekan istog fakulteta, Philip Berquist, počasni konzul Republike Hrvatske u SAD-u koji je suradnju inicirao, te muzikolog William A. Everett, profesor na University of Missouri-Kansas City koji će na Akademiji održati dva predavanja: u srijedu 14. studenog u 18.00 sati održat će predavanje naslovljeno Will You Remember?: The Life, Work and Legacy of Sigmund Romberg (1887-1951), a u četvrtak 15. studenog u 18.00 sati predavanje Studying Musical Theatre: Sources, Methodologies and Historiographies.

Skladbe velikana američke glazbe poput Samuela Barbera i Leonarda Bernsteina, kojemu se ove godine obilježava 100. obljetnica rođenja, naći će se na programu zajedno s uglazbljenim stihovima čuvenog američkog pjesnika Walta Whitmana u Pjesmi demokracije Howarda Hansona i odabranih dijelova opere Porgy & Bess Georgea Gershwina.

Pravi raritet predstavljaju Četiri pjesme Sigmunda Romberga, skladatelja koji je djetinjstvo i mladost proveo u Belišću i Osijeku i koji je u New Yorku ostvario svoj američki san. Bio je uspješan skladatelj mjuzikla, opereta i filmske glazbe, a njegova su jazz skladbe izvodili najpoznatiji jazz glazbenici svijeta – Billie Holiday, Ray Charles, Frank Sinatra, Aretha Franklin i Ella Fitzgerald. Izvedba na ovom događanju bit će premijera njegovih skladbi na glavnoj hrvatskoj pozornici. Simfonijskim orkestrom i zborom Muzičke akademije ravnat će maestro Franz Anton Krager.

Koncert je posvećen Draženu Petroviću, hrvatskom košarkašu koji je ostvario svoj američki san igravši u NBA ligi, a koji je tragično preminuo u automobilskoj nesreći 1993. godine.

Program:
S. Barber: Uvertira komediji Škola skandala Richarda Brinsleyja Sheridana, op. 5 za orkestar
L. Bernstein: Prva simfonija, za mezzosopran i orkestar, Jeremija
H. Hanson: Pjesma demokracije za zbor i orkestar, op. 44
G. Gershwin: Ulomci iz opere Porgy i Bess za soliste i orkestarA Tribute to Sigmund Romberg (obr.Douglas MacLean)

Klikom na link kupite ulaznice Ulaznice.hr

Priredio: Martin Mikša