Kazalište

Predstava Konstelacije Nicka Paynea u režiji Aide Bukvić premijerno u Exitu

Teatar Exit pripremio je novu predstavu, Konstelacije prema tekstu Nicka Paynea, a u režiji Aide Bukvić.  Predstava je nastala u koprodukciji s Osječkim  ljetom kulture, a zagrebačka premijera održat će se u petak, 16. studenog u 20 sati.

Dramaturginja je Lada Silađin, scenografkinja Aida Bukvić, oblikovatelj svjetla Tomislav Kobia, oblikovatelj zvuka Marko Žuljević, a za scenski pokret zadužena je Blaženka Kovač Carić.

U predstavi nastupaju Olga Pakalović i Vladimir Posavec - Tušek.

Drama Constellations premijerno je izvedena u Royal Court Theatre u Londonu 2012. Iste je godine proglašena najboljom dramom na Evening Standard Theatre Awards, a Nick Payne najmlađim dobitnikom u povijesti dodjele spomenute nagrade.

Konstelacije su priča o običnom životu, o svakom životu, životu koji počinje s naizgled beskonačnim mogućnostima, ali…

On je običan dečko koji za život zarađuje kao pčelar. Na jednoj roštiljadi upoznaje Nju – toplu, inteligentnu i duhovitu ženu koja radi na fakultetu, na polju kvantne kozmologije. Kroz razgovor, ona mu pojašnjava kako je teorija relativnosti, koja ”pokriva” sunce, mjesec i zvijezde, u suprotnosti s kvantnom mehanikom koja se bavi molekulama, subatomskim česticama i atomima. Nusprodukt tih, naočigled suprotstavljenih teorija, jest to da kao dio multisvemira, možemo bilo gdje, u bilo kojem trenutku, ”postojati” istovremeno. Nick Payne tu teoriju prikazuje u akciji – kroz zanimljiv, posredan dijalog – stavljajući pred glumce nezavidno zahtjevan zadatak da kroz nizove kratkih scena igraju tu istovremenost. Ovaj komad je zbilja jedno začuđujuće emocionalno putovanje koje istražuje granice slobodne volje, ali i velike uloge koje slučajnost igra u našim životima.

Uprizorenje ovoga komada na Osječkom ljetu kulture 5. srpnja 2018. bila je hrvatska praizvedba.

Sljedeća izvedba je 17. studenoga 2018. Ulaznice možete kupiti ovdje ili na Ulaznice.hr

Priredio: Martin Mikša