FESTIVALI

33. Gavelline večeri

Festival 33. Gavelline večeri otvorit će u subotu, 1. prosinca, predstava Slikari rudari domaćina zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavella, a u četrnaest festivalskih dana, do 14. prosinca, publika teatra u Frankopanskoj moći će pogledati ukupno 12 ponajboljih kazališnih ostvarenja iz Splita, Rijeke, Ljubljane, Beograda, Zadra, Pečuha i Zagreba.


Festival otvara predstava Slikari rudari Leeja Halla u režiji Same M. Streleca i produkciji kazališta-domaćina, koju je nakon premijere kritika proglasila "moćnom, snažnom i duhovitom predstava s jakom humanističkom porukom".
 
Slijedi, u nedjelju 2. prosinca u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), "Tit Andronik" Williama Shakespearea u redateljskom viđenju Igora Vuka Torbice, "simbolično i zastrašujuće putovanje kroz poraće koje u dušama i sjećanju ljudi traje puno dulje nego sam rat, donesenom snažnom kolektivnom glumačkom igrom ZKM-ova ansambla, predvođenog sjajnim protagonistima".
 
Niz od ukupno tri Shakespeareove predstave ovogodišnje konkurencije nastavlja, u ponedjeljak 3. prosinca, Gavellin Shakespeare "koji govori o nama" – "Kralj Rikard III." u režiji Aleksandra Popovskog, "komad kompleksnih, jakih uloga i suverene režije, u tečnom, nenametljivom, a raskošnom prijevodu".
 
Treći Shakesperov komad 33. Gavellinih večeri bit će splitsko "Kroćenje goropadnice" u utorak 4. prosinca, čiju režiju potpisuje Ivan Plazibat. Predstava je to koja eksponira mlade glumačke snage toga kazališta i suvremenim kazališnim jezikom pokazuje koliko je "univerzalna i neiscrpna igra ženske i muške vizure svijeta i ljubavi", najavljuju iz Gavelle.
 
Festivalski program donosi i "Govori glasnije!", autorski projekt Bobe Jelčića nastao u produkciji SK Kerempuh, gdje će 5. prosinca i igrati, "naslov koji postavlja pitanja o otvorenosti društva i nudi iznenađujuće obrate, vješto se poigravajući sa stvarnosnim slojevima glume".
 
U četvrtak 6. prosinca, "Večeri" se nakratko sele u HNK Zagreb, gdje će biti prikazana predstava "Ciganin, ali najljepši", dramatizacija romana Kristiana Novaka u režiji Ivice Buljana, "velika ansambl-predstava žive dramaturške dinamike, koja progovara o neuralgičnim točkama našega društva, hipokriziji sustava, nedostatku tolerancije i retrogradnim tendencijama".
 
Riječki HNK Ivana pl. Zajca publici 33. Gavellinih večeri predstavit će se u petak 7. prosinca s "Woyzeckom" Georga Büchnera u režiji Anice Tomić, proglašenim "jednom od predstava godine, vizualno i zvučno impresivnom i moćnom, s izvrsnim ansamblom".
 
Još jedan Büchner dolazi iz Ljubljane, "Dantova smrt" Mestnog gledališča Ljubljanskog u režiji Aleksandra Popovskog, "neposredna i duhovita predstava nadahnute glumačke igre i reducirane estetike, zagledana u pitanje smisla i sadržaja bilo koje revolucije". Predstava je u Gavellinu programu u subotu 8. prosinca.
 
Deveti naslov 33. Gavellinih večeri, u ponedjeljak 10. prosinca, bit će "Pet života pretužnog Milutina" Ateljea 212 iz Beograda, spisateljice Milene Marković i redateljice Aleksandre Milavić Dejvis, "s kojim to značajno kazalište otvara novo poglavlje glumačke igre, nošene energijom mladih snaga, čiji ironijski kod pozitivno šokira i iznenađuje, tražeći nove puteve do suvremene publike".
 
Slijedi, u utorak 11. prosinca, "Ponovno ujedinjene dviju Koreja" Joëla Pommerata i Paola Magellija, u produkciji teatra iz Frankopanske, "totalno kazalište sjajnih glumačkih kreacija, koje do srca ogoljuje odnos dvaju spolova".
 
Posljednja predstava u konkurenciji za nagrade ovogodišnjih "Večeri" bit će, u srijedu 12. prosinca, "Dugo putovanje u noć" Eugenea O'Neilla, u produkciji zadarskog HNK-a i režiji Dražena Ferenčine, "kompleksan, glumstven, taman komad koji rijetko viđamo na hrvatskim pozornicama".
 
Festival završava u petak 14. prosinca dodjelom nagrada za najbolju žensku i mušku ulogu, najbolju režiju te najbolju predstavu, o čemu će odlučivati tročlano prosudbeno povjerenstvo, u sastavu glumica Branka Cvitković, dramatičar Dino Pešut i redateljica Marina Pejnović.
 
Nakon proglašenja pobjednika i dodjele nagrada, izvan konkurencije bit će prikazana predstava "Povratak Filipa Latinovitza" Miroslava Krleže u produkciji Hrvatskog kazališta Pečuh iz Mađarske i u režiji Nine Kleflin.

Priredio: Martin Mikša