Izložbe

Retrospektivna izložba J.D. Kirszenbauma u Muzeju Mimara

Retrospektivna izložba djela Jechezkiela Davida Kirszenbauma po prvi će put u Hrvatskoj predstaviti umjetnost ovog značajnog slikara. Izložba se otvara u srijedu,  12. prosinca 2018. u Muzeju Mimara u 19 sati, a moći će se razgledati do 3. veljače 2019.  

Jechezkiel David Kirszenbaum nakon odlaska iz rodnog grada, studira u Weimaru na Bauhausu gdje se susreće s umjetnošću Paula Kleea i Wassilya Kandinskog. Ranih 30 - tih godina odlazi u Berlin gdje postaje dijelom avangardnih krugova te izlaže u Der Sturm galeriji upijajući utjecaje njemačkog ekspresionizma. Djelovao je i kao ilustrator za nekoliko berlinskih novina pod nadimkom „Duvdivan“. Dolazak nacista na vlast značio je i iskonsku potrebu za odlaskom i spašavanjem – odlazi u Pariz gdje produbljuje spoznaje o francuskom impresionizmu, prihvaća utjecaje Pariške škole razvijajući istovremeno snažan individualni ekspresionistički stil u kojem se susreće motivika mističnih priča iz najranijeg djetinjstva, folklora, ali i proroka Starog Zavjeta. Živih boja, snažnih poteza, on u svojim djelima svjedoči bol životnog iskustva ali i toplinu prepuštanja snatrenju i intimističkim proživljajima. 

Preko 60 djela - ulja na platnu, akvareli, crteži - ali i arhivski materijal (pisma, potvrde, novinski isječci itd.) prezentirat će i životni put određen teškim, tragičnim zbivanjima koje su mu odredile sudbinu i sam umjetnički izričaj.


Priredio: Martin Mikša