Kazalište

Autorski projekt Pansion Eden (Rajski vrt), redatelja Árpáda Schillinga premijerno u ZKM-u

Renomirani mađarski redatelj, Árpád Schilling, premijerno će u subotu 15. prosinca 2018. u 20 sati prikazati autorski projekt Pansion Eden (Rajski vrt) . Schillingova režija u Zagrebačkom kazalištu mladih ujedno je njegova prva režija u Hrvatskoj. 

U projektu glume: Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš, Zoran Čubrilo, Dado Ćosić, Petar Leventić, Edvin Liverić, Filip Nola, Urša Raukar, Rakan Rushaidat, Doris Šarić Kukuljica, Mateo Videk, Tina Orlandini.

S koautoricama, Juli Jakab i Evom Zabezsinszkij, Schilling je došao u Zagreb s vrlo uznemirujućom pričom koji su ponijeli sa sobom od kuće, a koja je kad su bili u prvoj fazi osmišljavanja fabule ovoga komada, u Mađarskoj upravo doživjela svoj sudski epilog. Krijumčari ljudima otpočetka su znali da hladnjača nije prikladno vozilo za prijevoz živih bića i dogodila se tragedija. Osjećaju li se oni kojih se to tiče i u kojoj mjeri odgovornima? Upredstavi koju postavlja u ZKM-u Schilling gradi priču o snovima, strahovima i željama jedne obitelji koja pokušava preživjeti usred rata i kapitalističkih pravila, kad moraju učiniti i neke ružne stvari, a onda ih pokušavaju sakriti.

U središtu predstave Pansion Eden je veliki obiteljski događaj - svadba - koja tradicionalno slavi ljubav, privrženost i život. Ali kad tajne počinju izlaziti na vidjelo, kad u obitelji moraju priznati što su učinili, isprepleću se laži, strahovi, želje, ali i zlouporaba moći, korupcija i religijska uvjerenja.

Schilling je zagrebačkoj publici poznat po BLACKlandu, satiričkoj predstavi o stanju mađarskog društva nakon ulaska u EU, s kojom je gostovao 2007. na Festivalu svjetskog kazališta, dok je na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci gostovao s predstavom Galeb, koja je i nagrađena za najbolju predstavu festivala te režiju. Još za vrijeme studija na Akademiji kazališnih i flmskih umjetnosti u Budimpešti, Schilling je 1995. utemeljio kazalište Krétakör, vodeći ga i istodobno studirajući.

Odbivši nekoliko ponuda da se pridruži nacionalnim kazalištima, nastavio je razvijati i voditi kazalište Krétakör, pretvorivši ga u stalnu kazališnu skupinu. Čehovljev Galeb, premijerno prikazan 2003, tipičan je primjer njihova zajedničkog rada. Godine 2008. Schilling je restrukturirao svoj kreativni tim, prešavši iz repertoarnog sustava na projekte.

Sljedeće izvedbe su 16., 18., 19. i 20. prosinca, a ulaznice možete kupiti ovdje.

Fotografija: Marko Ercegović

Priredio: Martin Mikša