Izložbe

Prva samostalna izložba Mateja Kneževića u Institutu za suvremenu umjetnost

Izložba Mateja Kneževića pod nazivom Neke visceralne stvari / Some Visceral Things otvara se u četvrtak, 20. prosinca 2018. u 20 sati, u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu, a ostaje otvorena do 19. siječnja 2019. Ovo je prva  samostalna izložba Mateja Kneževića, dobitnika Nagrade Radoslav Putar 2017.

Neke visceralne stvari je izložba koja po prvi puta eksplicitno spaja dvije Matejeve profesije, one liječnika i umjetnika, iako su i neki od njegovih dosadašnjih radova asocijativno ulazili u osobno područje života gdje se njegove svakodnevne dužnosti, ritmovi i rituali isprepliću, kao što je bio slučaj na izložbi Spekulativna jutra, održanoj u Atelijerima Žitnjak pred odlazak na dvomjesečni rezidencijalni program u New York, u Residency Unlimited.

Ovog puta Matej u svojem radu po prvi puta dovodi liječnički i likovni život u izravni kontakt i u galeriji kreira „medicinski“ ambijent. Osnovne karakteristike njegovog rada ostaju na izražajnoj liniji koju poznajemo, humoru, zaigranosti i velikim materijalnim objektima, možemo reći kirurški precizno komponiranim objektima u prostoru, videu i prostornoj instalaciji koja gledaoca uvodi u pomalo apsurdni ambijent koji je hibrid galerije i bolnice.
Gradbeni elementi izložbe potiču ne samo na razmišljanje, nego već i na stvarno visceralni osjećaj. Ono na što se odnose Neke visceralne stvari, utrobni refleks liječnika i/ili pacijenata, potječe iz asocijacija koje publika prima u prostoru galerije, a prepoznaje iz bolničke okoline. Umjetnik će isti osjećaj, ali s drugim impulsima poznavati iz galerijskog ambijenta, pred otvorenje neke izložbe.

Tijekom trajanja izložbe, u siječnju 2019., bit će organiziran razgovor s umjetnikom i predstavljanje publikacije s tekstovima Miroslava Pišonića, Nova Gradiška; Ksenie Nouril, New York i Janke Vukmir, Zagreb.

Radno vrijeme galerije: utorak – subota 12:00 – 19:00 sati
Galerija ostaje zatvorena 25. i 26. 12. 2018. & 01. i 02. 01. 2019.


Priredio: Martin Mikša