Kazalište

Uspjeh preko noći Davida Mameta nova premijera Histriona

Glumačka družina Histrion započinje  godinu premijerom predstave Davida Mameta Uspjeh preko noći koja će se održati u subotu, 26. siječnja 2019. Ovu satiričnu analizu američke filmske industrije na scenu postavlja renomirana redateljica Saša Broz.

Tekst je preveo Ivan-Goran Vitez, kostimografkinja je Marita Ćopo, scenograf Miljenko Sekulić, a rasvjetu  je osmislio Dražen Dundović.

U predstavi glume Lana Gojak, Franjo Kuhar i Vladimir Posavec Tušek.

''U ovoj brutalnoj Mametovoj satiri, osnovni je motiv Hollywood. Tema joj je snažna, američka filmska industrija i uz njezinu infrastrukturu USPJEH PREKO NOĆI, što Mamet secira, tako britko i vješto da se ista ta satiričnost može prepoznati u svim sferama života. U tom smislu, napose u današnje vrijeme, ova Mametova satira nevjerojatno je aktualna, a atraktivnost teksta zaokružuje i  svojevrstan "muški" portret borbe za prevlast i moć u svijetu gdje se vrti veliki novac i gdje nema mjesta za iskrena prijateljstva ni emocije''...kaže Saša Broz.

Charlie Fox dolazi starom prijatelju Bobbyju Gouldu, više rangiranom producentu u filmskoj produkcijskoj kući, s komercijalnim prijedlogom scenarija za potencijalni filmski hit koji bi obojici donio uspjeh preko noći. Scenarij gotovo kreće u proceduru kad u priču ulazi privremena tajnica Karen, koja doslovno preko noći mijenja tijek cijele situacije.

Prvi put postavljena na Broadwayu u Royal Theatreu 1988., gdje su glavne uloge tumačili Joe Mantegna, Ron Silver i Madonna, otkako je napisana, satira Uspjeh preko noći niže uspjehe na mnogim svjetskim kazališnim pozornicama. Tako su se u ulogama Goulda i Foxa između ostalih našle i takve zvijezde filma kao što su Jeff Goldblum i Kevin Spacey, a u ulozi Karen aktualna miljenica američke kinematografije Elizabeth Moss, te Alicia Silverstone, Lindsay Lohan i mnoge druge.

David Mamet potpisuje scenarije i režiju brojnih Hollywoodskih filmova poput Poštar uvijek zvoni dvaput, Hanibal, Pljačka, Španjolski zatočenik, Spartan i drugih. Njegov tekst Uspjeh preko noći (Speed the Plow) brutalna je satira čiji su osnovni motivi Hollywood i snažna američka filmska industrija.

TERMINI IZVEDBE: 23., 26., 29. i 30. siječnja te 5., 9., 21., 22., 23., 27. i 28. veljače u 20h u Histrionskom domu

Ulaznice za predstavu kupite ovdje!


Priredio: Martin Mikša