Kazalište

Predstava Sirena i Viktorija, premijerno u Teatru Rugantino

Oblježivši dvadesetgodišnjicu kontinuiranog rada, Teatar Rugantino u sljedeće kretivno razdoblje ulazi premijerom predstave Sirena i Viktorija prema tekstu suvremenog ruskog dramatičara Aleksandra Galina u režiji Filipa Grinvalda. Premijera će se održati u nedjelju, 20. siječnja 2019 u 20 sati u prostoru Male dvorane Vatroslav Lisinski.

U predstavi glume dobitnica Zlatne arene u Puli 1986. Gordana Gadžić, dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta 1994. Dubravka Ostojić, te dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za 2016. – Mladen Vasary. Redateljska palica u rukama je beogradskog kazališnog redatelja Filipa Grinvalda, kojemu je to prva režija u Hrvatskoj.

Novopečena bogatašica za svoju profesoricu engleskog, inače tipičnu žrtvu društvene tranzicije, naručuje Pastuha koji za novac ispunjava sve seksualne fantazije, ali u alkoholnoj izmaglici bira pogrešan broj i umjesto seksualnog predatora u stan im stiže – vremešni astronom, koji urušavanje idealistički ustrojenog svijeta preživljava radeći po kućama kao stilist-kinolog... Niz komičnih nesporazuma  između troje junaka Galinove komedije, suočava nas s vjerojatno najvažnijom potrebom ljudske vrste: voljeti i biti voljen.

Aleksandar Galin je uz Ljudmilu Petruševsku i Ljudmilu Razumovsku predstavnik  i najznačajnija figura suvremene ruske drame koja se bavi promjenom svijeta i sudbinom čovjeka u situaciji ne samo materijalne bijede, već  moralnog sloma  čiji smo nemoćni svjedoci u tzv. procesu tranzicije, koji nikako da prođe . U tom smislu, Galin, suvremenik u svakom pogledu, našim se kazališnim stvarateljima nudi kao domaći autor, a teme, likovi i situacije – kazališnoj publici su bliski i prepoznatljivi.

Predstava je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.

Ulaznice možete kupiti ovdje!

Priredio: Martin Mikša