Glazba

Vincent Dubois, jedan od najboljih svjetskih orguljaša u Lisinskom

U sklopu ciklusa Lisinski subotom, katedralni orguljaš pariške crkve Notre Dame - Vincent Dubois, održat će koncert 19. siječnja 2019. u koncertnoj dvorani Lisinski s početkom u 19.30 sati.

Radi se o jednom od ponajboljih svjetskih orguljaša koji je već tijekom studija doživio svjetsku slavu osvojivši mnoštvo nagrada te nastupivši u najuglednijim koncertnim prostorima. Svoje znanje sada prenosi i mlađim zaljubljenicima u kraljicu instrumenata gostujući na prestižnim sveučilištima uz redovitu djelatnost u matičnoj instituciji – katedrali Notre-Dame.

U sklopu ciklusa Lisinski subotom zagrebačkoj će publici izvesti impresivan presjek repertoara, djela među kojima se našao i „blockbuster“ za orgulje – Fantazija i fuga na koral Ad Nos, ad salutarem undam Franza Liszta – svojevrsna minijaturna opera „bez riječi“ prepuna iznenađenja i uzbuđenja sa spektakularnim završetkom. Na programu su i Bach, Mozart, Franck te Widor, dok će ovaj veliki umjetnik izvesti i vlastitu improvizaciju te tako zaokružiti večer jedinstvene i kompleksne orguljaške virtuoznosti.ž

Objavio je više nosača zvuka, uključujući CD s orguljaškom glazbom Franza Liszta. Uz vrlo intenzivan koncertantni i pedagoški angažman, Dubois obnaša službu ravnatelja na Le conservatoire à rayonnement régional de Strasbourg. Kao solist surađivao je s filharmonijama Los Angelesa, Hong Konga, Gran Canarije, Radio Francea, Francuskog nacionalnog orkestra, orkestara Philadelphije, Picardije i Bretagne, a prije nešto više od dvije godine imenovan je gostujućim umjetnikom Sveučilišta u Michiganu u Ann Arboru.

Ulaznice po cijeni od 130/170/210 kn mogu se nabaviti online na http://www.lisinski.hr/ te na blagajni Dvorane.