Knjige

Slovenska filozofkinja Alenka Zupančič, nova gošća Filozofskog teatra

Nova gošća Filozofskog teatra u HNK u Zagrebu, istaknuta je slovenska filozofkinja i teoretičarka psihoanalize Alenka Zupančič, koja će u nedjelju, 13. siječnja u 20 sati održati predavanje pod intrigantnim nazivom Što je seks?

Alenka Zupančič viša je znanstvena suradnica Instituta za filozofiju Slovenske akademije znanosti i umjetnosti u Ljubljani, koja u svojim radovima isprepliće filozofiju i psihoanalizu. Ona pripada poznatoj slovenskoj školi psihoanalize zajedno sa Slavojem Žižekom i Mladenom Dolarom, koji su već bili gosti Filozofskog teatra u zagrebačkome HNK.

U svojim dosadašnjim radovima, Zupančič se bavila istraživanjem etike, književnosti, komedije i ljubavi. Poznata je kao odlična poznavateljica Nietzschea, Kanta, Hegela i Lacana, a dosad je objavila knjige  Etika realnoga, Zašto psihoanaliza, Realne iluzije, Ubaci uljeza, O komediji, Što je seks?.

Upravo je seks tema njezine posljednje knjige objavljene kod uglednoga američkog izdavača Massachusetts Institute of Technology te pitanje kojim će biti otvoren ovogodišnji Filozofski teatar. Polazeći od francuskoga psihoanalitičara Jacquesa Lacana, Alenka Zupančič ispituje seks kao formulaciju kontradikcije realnosti, koju nije moguće razumjeti bez razumijevanja psihoanalitičkog koncepta nesvjesnoga te uloge jezika u konstrukciji realnosti, pa i samoga seksa.

Poslije  predavanja Što je seks?, s Alenkom Zupančič razgovor će voditi urednik i voditelj Filozofskog teatra Srećko Horvat.

Ulaznice su dostupne na blagajni i web stranici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Priredio: Martin Mikša