Izložbe

Izložba Nestrpljenje (Frustracije) Ivana Ostarčevića u Galeriji Karas

utorak, 15. siječnja 2019. u 19.00 sati u Galeriji Karas  (Zvonimirova 58) otvorit će se izložba umjetnika Ivana Oštarčevića pod nazivom Nestrpljenje (Frustracija). Izložba se može razgledati do 27. siječnja.

'' Oštarčević izložbi pristupa dvostrukim kodiranjem baveći se dvjema njenim dimenzijama u kojoj se figura promatrača pozicionira kao subjekt, ali i objekt cjelokupnog Nestrpljenja (Frustracije). Kaširani lik aktivan je posjetitelj nevina oka koji poseže za prijenosom znanja i uživanjem umjetnosti. Istovremeno on  je i objekt autorova preispitivanja međuovisnosti djela i njegove okoline, općih zadaća izložbe i posjetitelja te izložbene djelatnosti u širem kontekstu.

Gledatelja suočava s naizgled gotovom cjelinom koju smo društveno naučeni prihvatiti a ne prosuđivati, dok u svojoj suštini ona upravo prigovara modelima hermetičnosti umjetnosti priželjkujući pojavu kritičke mase sklone izuzetnoj, a ne tek mediokritetskoj kulturnoj produkciji. Ukoliko svi, od onih akademski podobnih do jednostavnih ljudi, ne započnu zahtijevati izvrsnost kao idući korak u našoj valorizaciji, samo umjetničko djelovanje za društvo je apsurdno.''... iz predgovora Mihaele Zajec

Ivan Oštarčević - crtač, grafičar, slikar i muralist rođen u Zagrebu 17. prosinca 1990. godine. Školu Primijenjene umjetnosti i dizajna završava 2009. godine kada upisuje preddiplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na Nastavničkom odsjeku. Diplomirao je u rujnu 2015. godine ostvarivši najviši prosjek ocjena na Odsjeku – 4,84 te je član HDLU. Uz dva priznanja Akademije likovnih umjetnosti za uspješan rad tijekom akademske godine izlagao je na četrnaest samostalnih i više skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i djeluje u Zagrebu, a trenutačno radi na dovršavanju opsežnog intermedijalnog ciklusa pod radnim nazivom Interaktivnost ciklusa i kao učitelj likovne kulture u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja u Zaprešiću.

hdlu.hr

Pripremio: Martin Mikša