Kazalište

Zagrebačka premijera Euripidovih Bakhi u režiji Lenke Udovički

U Zagrebačkom kazalištu mladih održat će se u petak 18. siječnja zagrebačka premijera predstave Euripidovih Bakhi u režiji Lenke Udovički, nastale u koprodukciji kazališta Ulysses i ZKM-a.

Dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, koreograf Staša Zurovac, kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, dizajner svjetla Andrej Hajdinjak. Stručni suradnik je psihijatar i psihoanalitičar Stanislav Matačić.

Glazba, koju potpisuju Nigel Osborne i Davor Rocco, skladana je na temelju materijala dobivenih medicinskim mjerenjima emocionalnih stanja glumica – rada srca, disanja i moždanih aktivnosti.

U predstavi nastupaju: Katarina Bistrović Darvaš, Ivana Krizmanić, Dubravka Miletić, Lucija Šerbedžija, Senka Bulić, Lucija Barišić, Hrvojka Begović, Milica Manojlović, Dora Polić Vitez, Barbara Prpić, Urša Raukar i Anđela Ramljak.

Predstava je na rasporedu 17., 18., 19. i 20. siječnja na sceni Zagrebačkog kazališta mladih. Predstava je premijerno izvedena 28. srpnja 2018. u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu, osvojivši vrlo pozitivne reakcije publike i službene kritike

Na grupnoj psihoterapiji nalazi se dvanaest žena. Svaka sa svojim teretom i žudnjama traži utočište od patrijarhalnog, kapitalističkog, nemilosrdnog svijeta u kojem je postalo nedopustivo pokazati bilo kakvu slabosti ili izgubiti kontrolu. Na putu oslobođenja od stanja prisilne normalnosti one ulaze u mitski svijet Euripidovih Bakhi i odvode nas na dubinsko putovanje u prirodu čovjeka: kroz vječiti sukob apolonskog i dionizijskog načela, razuma na kojem je uspostavljena zapadnjačka civilizacija i naših iskonskih nagona, strahova i potreba.

Lenka Udovički diplomirala je režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu i započela svoju karijeru u kazalištima u Beogradu i drugdje u bivšoj Jugoslaviji.  1994. pridružuje se Vanessi Redgrave, Corinu Redgraveu, Kiki Markham i Ekkehartu Schallu kao suosnivačica i jedna od umjetničkih voditeljica Moving Theatre Company. Radila je kao vanjski predavač na California Institute of the Arts i UCLA u Los Angelesu. 2011. Za Kazalište Ulysses režirala je predstave Kralj Lear, Medeja, Marat/Sade, Core Sample, Hamlet, Pijana noć 1918., Romeo i Julija ‘68., Oluja, Cabaret Brecht – Zadrživi uspon Artura Uija, Pokojnik, Shakespeare u Kremlju, Antigona – 2000 godina kasnije, Dobri čovjek iz Sečuana nastalu u koprodukciji kazališta Ulysses i Glume i medija Sveučilišta u Rijeci te Shakespeare ljetne noći – varijacije. Za festival UCLA Live režirala je Medeju s Annette Bening u naslovnoj ulozi.

Euripid (485/484 pr. Kr. – 406.pr. Kr.),  suvremenik je političkih promjena koje su se zbivale za trajanja Peloponeskoga rata. U kazališni se život uključio 455. pr. Kr., kada mu je uprizorena prva drama. Napisao je devedeset dvije drame, od kojih je vrlo malo sačuvano Najpoznatije su mu tragedije Alkestida, Medeja, Hipolit, Hekuba, Hiketide, Elektra, Trojanke, Ifigenija na Tauridi, Ifigenija u Aulidi i Bakhe.  Uvodi psihološku karakterizaciju likova, prvi je na pozornicu uveo ženu kojoj je razotkrio njenu unutarnju psihu. smatra se tvorcem psihološke drame. Pored toga, uvodi dulji monolog u prologu i deus ex machina sustav, božanstvo koje nenadano upliće i raspleće dramski čvor. Uvodi govor suvremenih ljudi, izbjegava suhoparnost, ukrašavanje i apstrakciju te se time približava gledateljima.

 Ulaznice možete kupiti ovdje.

Pripremio: Martin Mikša