Izložbe

Izložba fotografija Petra Vranjkovića u Galeriji Karas

U utorak, 5. veljače 2019. u 19.00 sati, u Galeriji Karas u Zagrebu, otvorit će se izložba fotografija Petra Vranjkovića pod nazivom Whanau.   

''...Na požutjeloj crno-bijeloj fotografiji, ponegdje izgrebanoj, vidimo mladog muškarca i djevojku. Mladić jednom rukom grli djevojku, objema drži njezine. Oboje gledaju u fotoaparat. On nasmiješen, a ona ozbiljna, nesmiljena pogleda uperenog ravno u kameru. Klik. Trenutak je prošao. (…)

Dio obiteljske povijesti koji fizički izlazi iz privatne sfere, zapravo ostaje skriven. Ono što nam autor ipak ovim radom otkriva je njegov vlastiti emotivni odnos prema nađenoj ostavštini. Fotografije koje su se ranije nalazile u kutijama on pažljivo smješta u okvire, a njihova transformacija iz tek viđenog u dio emotivne transgeneracijske razmjene završava činom prijenosa tri odabrana prizora s fotografija na sirovo pamučno platno – žuticu u tehnici litografije. Suprotstavljajući stari komad platna nađen u bakinom domu fotografiji vjenčanja djeda i bake, on kao da pridodaje sebe ovoj fotografiji te odaje počast onima čija iskustva su ga oblikovala...'' iz predgovora Lane Lovrenčić

Petar Vranjković, rođen 15.11.1997. je mladi transmedijalni umjetnik koji se bavi fotografijom i arhivom kao baznim faktorom svojeg istraživanja. Studira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek grafika. Sudjelovao je u više samostalnih i grupnih izložbi unutar i izvan Hrvatske.