Knjige

Predstavljanje knjige Nataše Jovičić - Povijest umjetnosti kroz dodir i zvuk

Moderna galerija, u utorak, 5. ožujka u 11 sati predstavit će svoj nakladnički pothvat – prvu likovnu monografiju kojoj je cilj inovativnom metodologijom odgovoriti na potrebe obrazovanja i stjecanja znanja iz povijesti umjetnosti slijepih i slabovidnih osoba - Povijest umjetnosti kroz dodir i zvuk.

Nataša Jovičić, profesorica povijesti umjetnosti i obrazovanja i autorica ove monografije koja predstavlja produkt njezinog desetogodišnjeg rada na tom području u Zagrebu (u lipnju 2009. u Modernoj galeriji predstavila je Taktilnu galeriju), ali i uz podršku struke, inozemnih povjesničara umjetnosti, edukatora i neuroznanstvenika posebno finskih sa sveučilišta Aalto i Ateneum u Helsinkiju pripremila je tekstualni segment koji se sastoji od likovne analize djela i stručne obrade za deset slikarskih remek-djela iz nacionalne i svjetske kulturne baštine na hrvatskom i engleskom jeziku.

Nataši Jovičić, koja je svoju metodologiju već predstavila u Nacionalnim galerijama u Londonu i Helsinkiju, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović uručila je 2016. odličje Reda Danice hrvatske s likom svjetskog inovatora Nikole Tesle – rječju za iznimne inovativne domete na području kulture.