Kazalište

Predstava Smrt Sokratova premijerno na Sceni Travno

Multimedijalna predstava Smrt Sokratova, koju prema Platonu postavlja Umjetnička organizacija SKOP, premijerno će biti izvedena u subotu,  9. ožujka, u 20 sati, na Sceni Travno. 

Predstava donosi posljednje trenutke oca moralne filozofije Sokrata, kada se on, u agoniji nakon popijenog otrova, i dalje braneći istinu, obračunava s utvarama svojih progonitelja: sa sudom, tužiteljima i državom, ali i s učenicima, te sa sobom – naposljetku.

Putem posebne mizanscene real-time 3D digitalno oblikovanog performansa, fuzijom klasičnih kazališnih sredstava - glasa i pokreta, i motion capturing tehnologije, predstava oživljava žučne rasprave ove nepravde koju je atenska zajednica okrutno sprovela nad jednim od svojih najvećih umova. I država i demokracija i Sokrat ugasit će se baš negdje u istom trenutku.

Podobnici demokratskog sustava optužili su Sokrata bestidnim lažima, gađali lažnim vijestima (fake news), tj. falsificiranom istinom. Osuđen je vikom i kićenom riječi, izgovorenom radi stjecanja moći nad blagima i lakovjernima, odnosno, poslušnima i društveno ravnodušnima.