Izložbe

Izložba Matka Vekića Dvojbe i komplementarnosti u Laubi

Izložba Matka Vekića Dvojbe i komplementarnosti otvara se u zagrebačkoj Laubi u petak, 8. ožujka u 19 sati, a moći će se razgledati do 22. ovoga mjeseca. 

Na izložbi će biti predstavljen presjek umjetnikova stvaralaštva kroz povezivanje i suprotstavljanje radova iz različitih ciklusa koji su nastali od 1995. do danas. 

''U dva i pol desetljeća umjetničkog stvaranja Matko Vekić nametnuo se kao jedan od najozbiljnijih i najproduktivnijih autora u suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti. U svojim slikarskim ciklusima  Matko Vekić bavio se različitim sustavima znakova i koristio motivima kao što su kukci i automobili, električni stupovi i gradilišta, trgovi i pečeni janjci, zahodi i stadioni, rovokopači i dizalice, oblaci i elementarna priroda, maske, bilderi i manekenke.  Iako se radi o naizgled vrlo udaljenim tematskim cjelinama, one su povezane autorovom jedinstvenom slikarskom interpretacijom. Baz obzira radi li se o motivima dokumentarne, figurativne, realne ili nadrealne prirode ili o igri asocijacija i ikoničko-metaforičkih kombinacija, Matko Vekić smješta ih u aktualni kontekst i nenametljivo im pridodaje kritički stav o suvremenim društvenim procesima, pokazujući kako se i u tradicionalnim slikarskom mediju, mogu vrlo kvalitetno postaviti ključna pitanja za pojedinca i društvo.''