Glazba

Glazbeni dvoboj u Off ciklusu Zagrebačke filharmonije

Sljedeći koncert Off ciklusa Zagrebačke filharmonije bit će, u petak 15. ožujka, neobičan 'glazbeni dvoboj' klasičnih glazbenika i vrhunskih rockera koji će, u programu Musorgski Rocks na pozornici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, ujediniti snage u eksploziji glazbenog nadmetanja u izvedbi remek-djela ruskog skladatelja Modesta Petroviča Musorgskog.  

"Za manje od mjesec dana, na najnovijem koncertu 'Off ciklusa' Zagrebačke filharmonije, očekuje nas nešto što se na viđa svaki dan. Jer kada te večeri najbolji zagrebački klasičari stanu na 'bojno polje' nasuprot vrhunskih rockera, pozornica dvorane Lisinski pretvorit će se pravi glazbeni ring - i glazbeni dvoboj moći će početi!", stoji u najavi.

"Da će to biti prava eksplozija glazbe garantira Zagrebačka filharmonija pod vodstvom njezina šefa dirigenta Davida Danzmayra, ali i rock band koji se sastoji od vrhunskih instrumentalista kao što su Matija Moslavac, Berislav Arlavi, Boris Novak i Renato Palatinuš", dodaje se.

Kako bi ova ni po čemu svakodnevna izvedba bila još spektakularnija, Filharmoničarima i rockerima na pozornici pridružit će se i istaknuti klasični pijanist Filip Fak, te ekipa udaraljkaša iz Orkestra Dobre vibracije. Aranžmane za rock band priredio je Marin Rabadan.

Da doživljaj bude potpun, za taj je "epski glazbeni dvoboj" odabrano remekdjelo "najvećeg rockera među klasičarima", kontroverznog ruskog skladatelja Modesta Petroviča Musorgskog "Slike s izložbe", djelo koje obožavaju klasičari, ali ga zbog brojnih obrada vole i ljubitelji popa (Michael Jackson), rockeri (Emerson, Lake and Palmer), elektroničari (Tomita, Tangerine Dream) i metalci (Mekong Delta, Armored Saint).

"Prvo će klasičari izvesti stavak iz suite Slike s izložbe, a onda će rockeri predstaviti svoju verziju toga istog stavka. Potom će se u Promenadi klasičarima pridružiti rockeri, pa će se onda klasičarima i rockerima pridružiti solo klavir, a klasičarima zatim udaraljkaši... I tako redom, u svim kombinacijama koje možete zamisliti - sve do veličanstvenog finala i Velikih vrata Kijeva. Bit će to najneobičniji 'glazbeni dvoboj' koji ste ikad vidjeli", poručuju FIlharmoničari.