Izložbe

Izložba Renate Mladić u Knjižnici Dubrava

U ponedjeljak, 18. ožujka 2019. u 18.30 u Knjižnici Dubrava održat će se otvorenje izložbe Renate Mladić, slikarice i keramičarke pod nazivom Božje sjeme - dar života.

Krajolik je bitna tema i pobuda slikarice Renate Mladić koja prirodu doživljava kao moćnu, sveobuhvatnu, gotovo romantičnu fascinaciju. Taj svoj doživljaj izražava neposredno i smiono pouzdavajući se u siguran crtež,ali i sposobnost oblikovanja prostora(površine) kolorno-tonskim vrijednostima boje.
Dakako, boja je teža od crteža (o tome je govorio i El Greco). Radovi Renate Mladić su izbalansirani, a crtež i boja u slobodi su zajednički oblikovali likovnu tvorevinu.
 
Osvrt prof. Aleksandra Forenbachera 
 
Slikovitost šume pronašla je Renata Mladić, privukli su je prostori gdje kamen, potok, uspostavljaju ravnotežu s prepletom drveća ili postaju akcenti prikaza. Pastel kojim je građen čitav ciklus,uz svoju karakterističnu maznost, položenost ploha i mnoštvo linija, u slici je istaknut materijalnošću,pastuoznošću kojim slikarska scena dobiva stvarnu opipljivost.
Ljepota konkretnog motiva zrači, a silnice koje se moraju osjetiti slikarica smiruje,ali ih po svom kolorističkom osjećaju razigrava do stupnja euforije boje. Sve je boja,sve je energija. Renata Mladić to sugerira i podlogom neravnina papira, površinom koja nosi treptaj kretnje. Slikarica je u raznolikosti pejsažnog iznašla svoju oazu smiraja, u nju je utkala talent stvorivši tako djelo likovne dojmljivosti i uzbudljivosti, pokazavši da je pejsaž bio i ostao neiscrpna tema.
 
Osvrt likovnog kritičara Stanka Špoljarića

U umjetničkom dijelu programa nastupit će:
Kristina Repar, mezzosopranistica
Dubravko Ćepulić Polgar, sintisajzer