Knjige

Noć knjige 2019.

Noć knjige, osma po redu, održati će se u utorak, 23. travnja. Riječ je o manifestaciji koja nastoji dati kreativan poticaj čitanju, promociji knjige te razgovoru o njezinu statusu i važnosti u suvremenom društvu. Manifestacija se događa u svjetlu obilježavanja Svjetskog dan aknjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja). Organizatori Noći knjige su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Cilj je da se na taj dan, u dnevnim ili večernjim satima, u knjižarama, antikvarijatima, knjižnicama, različitim institucijama te u svim ostalim prostorima „prijatejima knjige“, kao i u javnome prijevozu, organiziraju razna događanja: predstavljanja knjiga, javna čitanja, druženja s autorima, radionice i sl., s ciljem da se oči javnosti usmjere na knjigu, kako bi nas ljubav prema njoj još više međusobno povezala.

Organizatori pozivaju mjesne odbore širom Hrvatske da se povežu s lokalnim udrugama i organizacijama (turističke zajednice, knjižnice, škole, vrtići, starački domovi...) te organiziraju druženja s piscima, prevoditeljima, ilustratorima, umjetnicima, glazbenicima iz kvarta, potaknu razmjenu knjiga, organiziraju javna čitanja, okupe se oko mjesta gdje postoje spomenici likovima ili piscima, ožive ih i stvore jedinstven „šušur“ u Noći knjige. ...pročitajte više ovdje...