Kazalište

Premijera dramske predstave Cigla u Gavelli

U petak, 10. svibnja 2019., u Gradskom dramskom kazalištu Gavella, premijerno će biti izvedena predstava Cigla Filipa Šovagovića, u režiji Krešimira Dolenčića.

Na koricama knjige sabranih drama Filipa Šovagovića, koju je kazalište Gavella izdalo 2005. godine u svojoj nažalost ugasloj Dramskoj biblioteci, tekst je čiji dio prenosimo: "S uspjehom igrana i u inozemstvu, Cigla se smatra jednom od najboljih drama devedesetih, u kojoj se hrabro tematizira ratna i poslijeratna svakodnevica generacija kojima je rat uništio život jednako kao i tranzicija." Praizvedena u splitskom HNK-u 1998., u režiji Paola Magellija, Cigla, iako duhom i mentalitetom prepoznatljivo zagrebačka drama, zanimljivo, nije nikada postavljena na nekoj od pozornica u Zagrebu.

Teško je reći zašto, no teatar u Frankopanskoj, na čijem je trenutnom repertoaru i Šovagovićeva hit-predstava Tesla Anonimus, sada poseže za tim naslovom i to u režiji Krešimira Dolenčića. Pisac član našega glumačkog ansambla i redatelj koji je za ovo kazalište vezan mnogobrojnim svojim režijama, donose na pozornicu dramu o kojoj je Jurica Pavičić, uz praizvedbu, zapisao: "Cigla je i generacijski komad. On neuvijeno, čak grubo govori o onome što se katkad naziva ratnom generacijom.", dok sam autor progovara jednim od svojih likova: "Rat će trajati godinama, riječ demokracija zamijenit će riječ komunizam, bit ćemo sve siromašniji i tuplji, a pitanje je hoće li nas uopće biti..."

U predstavi igraju: Filip Križan, Ranko Zidarić, Tena Nemet Brankov, Ivana Bolanča, Enes Vejzović, Ivan Grčić i Đorđe Kukuljica.