Kazalište

SK Kerempun: KRLETKA Jeana Poireta u režiji Krešimira Dolenčića

U subotu, 10. ožujka 2012. u 20,00 sati Satiričko kazalište Kerempuh premijerno će izvesti predstavu Krletka Jeana Poireta u režiji Krešimira Dolenčića. U predstavi nastupaju: Željko Königsknecht, Hrvoje Kečkeš, Mario Mirković, Ivan Đuričić, Luka Petrušić, Borko Perić, Velimir Čokljat, Maja Posavec, Filip Detelić, Edo Vujić, Branka Trlin, Ana Maras i Linda Begonja

Krletka je prostor igre koji je unutar kaveza spletenog od žičica koje štite od vanjskog svijeta nes(p)retnim slučajem okolnosti zarobio doista različite ljude, s nespojivim moralnim, svjetonazorskim i političkim uvjerenjima. Zarobio ih je u strukturi svojevrsne glazbene farse u trenutku kad sin homoseksualnog para koji vodi noćni klub odluči dovesti svoju zaručnicu i njenu ultrakonzervativnu obitelj na upoznavanje te traži od svoga oca i njegova partnera da budu ono što nisu – konzervativna, normalna obitelj. Naravno, komplikacije su neizbježne, one nasmijavaju, ali i pokazuju licemjerje, dvostrukost morala, ali i istinsku ljubav koja osigurava gotovo nježan kraj. U kojem sve ptičice tog kaveza ipak zajedno pjevaju!

Autor Krletke, Jean Poiret, francuski je glumac, redatelj, scenarist i naravno – dramatičar. Tekst je napisan 1973. godine i iste godine praizveden u Parizu. Sam pisac igrao je glavnu ulogu, a predstava je postala pravi hit, osigurala svomu autoru svjetsku slavu i doživjela čak 2000 izvedbi! No, to nije sve: 1978. po njoj je snimljen čuveni film La cage aux folles, zatim 1983. na Broadwayu ponovo uspješnica prema ovom komadu – no ovog puta riječ je o mjuziklu. I na kraju – 1996. snimljen je američki remake francuskog filma u kojem igraju Robin Williams, Nathan Lane i Gene Hackman koji je također osvojio publiku.