Kazalište

ZKM: PEKARA MIŠMAŠ Svetlane Makarovič u režiji Roberta Waltla

Na Sceni Polanec Zagrebačkog kazališta mladih u nedjelju, 18. ožujka u 11,00 sati održat će se premijera predstave Pekara Mišmaš, koju je prema tekstu Svetlane Makarovič režirao Robert Waltl. Predstava je nastala u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, Novog kazališta iz Zagreba i Mini teatera iz Ljubljane. 

Znate li kako dobri pekar Mišmaš peče kruh? Najpoznatija slovenska pjesnikinja, Svetlana Makarovič, napisala je prije tri desetljeća danas već klasičnu priču u kojoj otkriva tajni svijet pekare koja je po svojim pecivima poznata u susjedstvu. Priča je to o dobroti skromnoga pekara Mišmaša, koji siromašnima i djeci besplatno daje kruh. Priča je to i o zlobnoj mlinarici koja na svaki način hoće saznati kako Mišmaš uspijeva ispeći tako dobar kruh. Priča je to i o ubogom mačku, kojeg zlobna gazdarica iskorištava tako da na kraju odluči ostati s Mišmašom. I na kraju – priča je to o začaranim miševima koji noću rade u pekari.

U predstavi glume: Senka Bulić, Vedran Živolić i Stipe Kostanić, dramaturg je Ivica Buljan, lutke i scenu izradio je Robert Smolik, a koreografkinja je Natalija Manojlović. Predstava je nastala u okviru međunarodnog europskoga projekta Lutkarska nomadska akademija 2 (Puppet Nomad Academy 2), koji sufinancira Europska komisija, program Kultura (2007.–2013.). Rezervirajte ulaznicu