Film

11. RAF, Revija amaterskog filmaOd 19. do 25. ožujka u prostoru Teatra &TD i zagrebačkog Studentskog centra održat će se 11. RAF, Revija amaterskog filma, najveća smotra nezavisnog, neprofesijskog i amaterskog filma u ovom dijelu Europe, koja već više od desetljeća na velika filmska platna donosi recentne neprofesijske naslove iz cijelog svijeta, s naglaskom na naslove iz Hrvatske i regije. U Glavnom i specijaliziranim popratnim programima RAF je dosad publici diljem Hrvatske donio više od 3000 naslova iz gotovo svih krajeva svijeta, a prikazivani su svi filmski žanrovi i vrste, od kratkih eksperimentalnih do cjelovečernjih igranih filmova koji su rađeni sa srcem, žarom, veseljem i neopterećenošću budžetima, formom i pravilima te s jedinom svrhom uživanja u stvaranju filma i filmu kao umjetnosti općenito. Tijekom godina RAF se pozicionirao kao važno mjesto za sve ljubitelje filma, od amatera pa do svjetski priznatih profesionalaca, te je odavno prerastao nacionalne i regionalne filmske okvire. Organizatori stoga s pravom i ponosom kažu kako je RAF danas jedna od najvažnijih europskih i svjetskih manifestacija posvećenih isključivo užitku u stvaranju i gledanju raznih filmskih formi.

Središnji dio Revije amaterskog filma održava se tijekom ožujka u Zagrebu kada se u sedam dana publici prikaže više od 300 filmova putem nekoliko filmskih programa. Osim samih projekcija, RAF obiluje popratnim programima – iznimno važnim filmskim radionicama različitih tipova, izložbama, koncertima i promocijama. Kako bi svi njegovi programi doprli do što šireg kruga publike, u sklopu programa RAF Putuje izbor filmova sa zagrebačke revije prikaže se u petnaestak gradova, općina i sela diljem hrvatske, a važnost ovog programa nije samo u prikazivaštvu već i u aktiviranju i kulturno-društvenom angažmanu mladih i starih iz naselja gdje kulture i umjetnosti gotovo da uopće nema.

RAF nije natjecateljski festival i prikazuje sve filmove koji stignu na njegovu adresu prema propozicijama javnog natječaja. Osim što mu ne nedostaje filmova, RAF-u ne nedostaje ni publike, koja u velikom broju pohodi sve programe te manifestacije. Više od 10.000 posjetitelja godišnje koji posjećuju programe u Zagrebu i u ostalim hrvatskim gradovima te brojni prijavljeni filmovi, jamstvo su i potvrda važnosti, korisnosti i vrijednosti Revije. Gradski ured za kulturu grada Zagreba te Hrvatski audiovizualni centar prepoznali su RAF kao važnu i vrijednu manifestaciju te joj svake godine financijski i savjetodavno pomažu.